Hej!

Risken är att det här inlägget blir långt, men jag ska försöka att korta ner det en aning. För tre år sedan träffade jag en kvinna som - visade det sig - drack väldigt stora mängder rödvin. I början drack vi tillsammans, men efter några månader av dagligt festande så ville jag att vi skulle sluta och bli nyktra. Hon hade då flyttat in hos mig och lägenheten var helt uppochnedvänd av brist på städning. Hon blev väldigt arg och sa att hon minsann inte hade några problem med drickandet. Jag försökte då hålla upp själv och satte upp regler för hur jag ville ha det hemma (ingen alkohol innanför dörren). Då försvann hon allt oftare hem till sina alkoholiserade föräldrar och kom hem full på kvällarna istället.
När det hade gått en tid så började jag få ilskeutbrott och jag skrek ganska hemska saker åt henne när hon hade druckit. Hon fick mig att lova att gå i terapi för min ilska och det gjorde jag. Trots detta så gjorde jag slut flera gånger för att jag inte orkade längre, och hon började säga att jag var psykiskt sjuk. Jag trodde henne och började efterhand själv att dricka allt mer. Alkoholen blev återigen en daglig del av mitt liv. Mina studier (som jag hittills lyckats mycket bra med) blev omöjliga att fortsätta, jag började gå bakfull till mitt arbete och människor runt omkring mig reagerade på att jag var deprimerad. Nu sitter jag här med ett års svår kamp för att själv sluta missbruka bakom mig. Har varit på alla möjliga typer av möten, behandlingar etc, men utan resultat. Min flickvän tycker fortfarande att hon inte har problem och att felet ligger hos mig som är psykiskt sjuk. Så lätt är det att gå från ett medberoende till att själv bli sjuk.

Hoppas någon kan lära av min berättelse.

AliceAlice

...för din berättelse, ja det är allt för lätt att bli sjuk som anhörig, på olika vis. Jag hoppas att det är du som vinner kampen mot demonen!!! Har man tittat på andra diagnoser för dig? PTSD? Det är inte lite man utsätts för som anhörig!

Håller på dig! Mycket styrka!!!

InteMera

Tack för att du delar med dig!

På det du berättar låter det mera som att du egentligen inte är psykiskt sjuk men du har levt med omständigheter som pressat dig så hårt så du blivit ilsken och till sist själv missbrukande för att orka med. Knappast helt ovanligt. Att leva med någon som dricker är en oerhörd påfrestning och gör ofta att man inkräktar så långt på sina egna värderingar, känslor och självrespekt så man riskerar bli sjuk. Att länge gå emot allt man själv vill för atta hålla alkoholisten nöjd tar på och att ständigt tjata att nån annan borde bli nykter är tärande.

Hoppas du kan se detta själv också, för du verkar ha alla förutsättningat att må bra igen även utan alkohol men kanske flickvännen om hon ännu dricker inte borde vara delaktig i din framtid för attdu ska kunna bli frisk? Bara några reflektioner på det du skrivit, önskar dig styrka och glädje framåt på vägen!

Juha

Jag har blivit diagnostiserad med depression, men en terapeut jag gick hos ett tag talade faktiskt om Ptsd, så du har helt rätt. Känner även igen mig mycket i kriterierna för den diagnosen. Tack för ditt svar!

Hej!
Har varit ihop med en alkoholist och precis avslutat det förhållandet, jag gav upp. Har inte själv börjat dricka för mycket snarare att jag blivit mer avhållsam. Däremot känner jag igen det där med ilska. Blev arg som jag aldrig varit förut, skrek som jag aldrig skrikit, sa saker som jag aldrig sagt förut till någon. Kände inte igen mig själv till slut och kände mig förändrad. Trivdes inte med att vara sådan och var det heller inte mot någon annan, bara mot honom. Blev också kallad agressiv fast alla andra känner mig som lugn och snäll. Blev kallad sjukligt svartsjuk fast ingen man tidigare har uppfattat mig sådan. Kände mig väldigt svartsjuk och det var obehagligt. Förstod till slut att det inte hade med mig att göra egentligen utan med att jag helt enkelt inte var trygg med honom och inte litade på honom. Vilket var väldigt befogat att inte göra. Vet inte alls hur det är med dig men det behöver inte alls vara så att Du är psykiskt sjuk (från början) däremot är jag helt övertygad om att man kan bli det ihop med en alkoholist. Dra dig ur och rädda dig själv.

konstnären

av det du beskriver är ditt fel, det är hon som är sjuk. Lämna medans du kan, det låter fruktansvärt, hon har ju dragit ner dig oxså i skiten. En sak kan jag säga dig hon är uralkohilst, allt du skriver känner jag igen. Jag är själv alkis, men nykter sedan maj månad, så jag känner till hennes beteende. Hon gör allt för att få behålla vinet i sitt liv, inget annat är viktigt, inte ens du. Kalla fakta, men sant. Hon vet att hon har dig nu, men skulle du lämna vad gör hon då, men det skulle inte vara dina bekymmer. Jag blev så berörd av din rader, och förbannad på alkoholen vad den gör med hjärnan, Jag har haft ett antal återfall, och nu sista gången var det nära, nära att jag inte skulle gå på denna jorden. Men det gör jag ju uppenbarligen och jag är så tacksam, det är ett hårt jobb. Jag finns i tråden Det Vidare livet, om du undrar. Sköt om dig själv och bara dig.
Konstnären