Jag är normalt positiv och mår bra. Men när jag dricker alkohol så finns det inga som helst gränser för mig. Jag blir svartsjuk på min sambo, då gäller det bara små saker men när jag dricker så blir allting så stort. Jag kan heller inte kontrollera mig själv, först har jag trevligt och skrattar och är taggad men sen snabbt går jag över gränsen och hamnar i något jag själv inte känner igen eller kan hantera. Jag börjar gråta och bråka med min sambo eller mina vänner. Dagen efter har jag minnesluckor och får böna och be min sambo att inte göra slut med mig för att han är så trött på dessa utspel. Jag vet inte alls vad jag ska göra längre och jag skäms verkligen. Någon som kan hjälpa?

Bra att du skriver Ilsa! Det finns ingenting som är så förödande för en människa som att känna skuld och skam! Du är ingen dålig människa. Sen tror jag du skulle ha nytta av att gå och prata med någon ex kurator eller psykolog. Då kan du få hjälp med din självkänsla som blir naggad i kanten när du dricker. Samtidigt kan det vara klokt att begränsa intaget av alkohol. Du kan förändra din situation! Skriv gärna igen och berätta hur det går!!

Janne

Min fråga är för att om jag bara dricker öl blir jag glad och jovialisk, dricker jag vin kan jag ibland bli irriterad. Dricker jag ren sprit, typ snapsa (vilket händer varannat år typ) kan jag bli konfliktsökande.

Ännu en av alla analyser jag gjort utan att förändra mig som jag vill.

Jag gissar att du är alkoholist och inte borde försöka att inte dricka alls. Vet inte om det är vad du ville höra men jag får intrycket att det är så det är. Precis som för mig och många andra! Min a-terapeut förklarade att har man börjat gå över gränser, beteendemässigt, så kommer man att göra det igen och ännu värre: man kan inte gå tillbaka till det mer normala. (Jag har gjort alla de saker du beskriver själv!)