Nu är de på tiden att jag börjar på en egen tråd. Har varit här inne och läst och ibland kommenterat andras trådar i snart ett år.
Det är verkligen även på tiden att jag gör allvar i mitt försök att dricka mindre och måttligt. Jag har haft ett riskmissbruk ända sen tonåren och det är decennier sen nu (är 50 +). Det har varit perioder med måttligt drickande under mitt liv. Men de senaste tio åren har det eskalerat och blivit alltfler minnesluckor, ångest och känslor av kaos. Jag har i flera år varit medveten över mitt beroende men för ca 1 år sen berättade jag, på en vårdcentral och var sen hos en kurator. Det hjälpte mej lite 'på traven'. Jag gjorde sen halvhjärtade försök att hålla upp med alkoholen, men klarade högst 5-6 dagar. Sen början av detta året har det faktiskt gått mycket bättre, har t o m lyckats vara helt nykter i 3 veckor en gång. Nu är jag på den tredje veckan igen och kanske blir det en hel månad denna gången! Förr var jag ute och festade eller satt hemma hos vänner och drack. Men de senaste åren har det blivit mycket 'tröstdrickande' ensam hemma om kvällarna. Med samma Ågren och bakfylla dagen efter.. Jag är så trött på att sitta och "älta gamla sorger", dricka och må dåligt. Känner att det är på tiden att förändra mitt liv till ett sundare och förhoppningsvis mer socialt aktivt liv. Jag vet inte om jag någon gång kommer att kunna dricka "måttligt" eller kanske borde sluta helt men just idag mår jag så bra av att inte dricka alls. Jag tar en dag i taget... Blev nog lite rörigt första inlägg, det är många tankar som kommer i huvudet, när man börjar skriva. Jag återkommer . Kram och kämpa på alla därute!

Bedrövadsambo

För varje positiv erfarenhet av umgänge utan alkoholintag kommer det bara att bli lättare och lättare. Bra jobbat ?????

Gunda

Manda att du fick en fin träff och att du mådde. Blir så glad för din skull.
Ha en bra kväll.

Tack för uppmuntran och stöd Bedrövadsambo och Gunda!
Nu är det midsommar och för mej är det otroligt starkt förknippat med fylla (och bakfylla), om jag inte jobbat helgen. Detta antingen jag firat med vänner, släktingar eller suttit ensam hemma. Nu är jag ledig. Bjuden på en mindre tillställning ikväll. Har haft lite ångest sen igår, över om jag ska dricka eller inte. Enklast hade väl varit att bara dricka alkoholfritt men har två folköl och en flaska vin hemma... vad ska jag ta med till festen, vill försöka dricka måttligt men det är verkligen att utmana ödet.. Måste ta till alla strategier jag kan. Jag vill ej heller vara trött imorgon, då jag ska träffa mina brorsbarn då. De betyder mycket för mej. Nej, jag ska ge vinflaskan till värdinnan och hålla mej till folkölen, samt ta med några alkoholfria öl. Är så trött på mitt eget "velande", Nu gäller det att visa vem som bestämmer över alkoholintaget! ? Trevlig midsommar alla! ?

Jag borde inte bli förvånad över mitt beteende längre. Jag drack för mycket igårkväll. Efter några öl försvann omdömet totalt och "reptilhjärnan" tog över helt. Tyckte att jag kunde "unna mej" att dricka lite, men sen var det inget stopp. Hällde i mej både öl, vin och diverse snapsar. Det var inte ens nån som trugade mej att dricka fler snapsar (jag bad om att 'få prova') Mår som jag förtjänar idag och skäms över mitt beteende. Jag känner mej även så falsk; försöker peppa andra till att dricka mindre men gör tvärtemot själv.

Gunda

Man känner sig falsk och tycker att hur kan jag peppa andra som gör tvärt om själv. Men jag tror ändå att vi ska fortsätta peppa, fortsätta skriva för det gör ändå att vi håller tanken vid liv. Vi vill ju, men kan inte just nu, men förhoppningsvis så är vi snart där och kan säga NEJ till att förgifta oss.
Jag har inte heller en helnykter helg, vaknade med ångest och kunde inte somna om. Ändå har jag inte gjort bort mig fick ingen minneslucka men ändå, jag vet ju att jag INTE ska.
Kram och ha en bra dag.

Vad skönt att det gick bra på kompisträffen, bra jobbat!
Inte ska du känna dej falsk! Vi peppar alla varandra men ibland blir det en vurpa helt enkelt. Vad tror du det var som gjorde att du inte kunde stå emot?
Var inte hård mot dej själv. Du är bra, kom ihåg det.

Snart 6 dagar utan alkohol, varav 5 som jag vaknat pigg och fräsch. Jag har haft bra dagar, lagom varvat med jobb, vila och aktiviteter. Har bokstavligen kommit 'upp i sadeln' då jag var på turridning ute i skogen en av dagarna ?.
Känner mej nöjd men lite trött. Men det beror mest på andra omständigheter som för lite sömn i natt och tråkigt väder just nu. Känner ändå tillförsikt. Gäller att inte glömma de här bra dagarna och ta fasta på känslan av att vara nykter och fräsch!
Önskar er alla en bra fortsatt vecka. ?

Malta

Hej finaste Manda, vägen är ofantligt lång även om med ögonmått så är den lika kort som vårt senaste beslut. För egen del har det inte gått bra med drycken. Trots att jag inte blir asplakat, hittar på hyss eller annat. Någonstans började jag att slira, sen var det allt lättare att ge efter och så länge "ingen" ser så är det betydligt lättare att släta över sina misstag. Men, hade någon påpekat, så hade jag sagt att detta är vad jag vill. Så himla tveeggat. Vill bestämma själv, kan inte riktigt, vill inte ha pekpinnar, men vill ha ett annat liv. Jag har druckit en flaska vin varje dag i 2 veckor nu Och vill inte fortsätta. Har kanske haft en eller 2, 3 dagar utan. Värre blir det. Vet med mig att för x antal år sedan grät jag för att jag inte ville handla vin en specifik dag, men "måste'. Var tvungen att testa igen efter ett tags nykterhet och kontentan är desamma. Det är en "besatthet" som bara fortsätter, även om jag hoppas att efter varje längre nykterhet att det ska vara annorlunda. Att jag ska ha lärt mig. Har testat ofantligt många gånger i mitt 40-åriga liv. Och, vi måste ju testa, tills vi inser att det inte går. Hoppet består ju :) Vill inte göra dig ledsen. Det kanske går. Och kanske blir det annorlunda för alla er andra :/ Och, nej, dricker inte som en parkbänks-alkoholist, eller, så gör jag det. Huu, det är j-kligt deppigt egentligen. Hur vi än gör, så behöver vi bara ta ett nytt steg nästa dag. Vi gör våra val och det är helt ok. Vi gör det vi förmår, just nu. Varken mer eller mindre. Vi gör det vi kan i stunden. OCH det kommer att bli bra, så länge vi fortsätter att kämpa :) För den vi vill vara utan att dra offerkoftan på oss. Det kommer att bli bra :) kram

Gunda

Du har klarat 6 dagar jag 5 1/2 nu är vi på gång. Det känns jättebra även om även jag är trött av för lite sömn. Men det känns så bra att vakna nykter.
Malta du är snart där du också, tänker på dig.
Kram

Helgen har gått jättebra eftersom jag har jobbat. Brukar inte ha något sug på att dricka alls då. Men ledig dag i veckan som kommer och långledig nästa helg, det kan bli utmaningar. Men jag ska inte köpa hem något, har ju klarat mer än en vecka snart, ska minsann klara en till (minst..!). Så jag är relativt fräsch, men trött efter långa pass på jobbet.

Malta, jag har också ofta druckit i ensamhet, ingen annan märkte (tror jag iaf), och skamkänslorna var lättare att 'släta över' och glömma. Men i längden går det inte att ljuga för sej själv. Och det är ju framförallt för oss själva, som vi måste försöka. Men vi gör så gott vi kan och förmår, som du skrev. Jag tänker: en dag, ett steg i taget. Det kommer att gå lättare allteftersom, det har jag ju märkt. Tänker inte alls lika ofta på alkohol som jag gjorde för några månader sen (nästan varje timme då). Vi får inte ge upp, oavsett hur många gånger vi 'misslyckats' ?Nu är jag som sagt trött, kommer nog att sova som en sten inatt. ? Ha en fin ny vecka, med nya friska tag, alla! Kram

Helgen (och veckan) har gått bra. Men jag drack tre folköl i fredags samt en öl igårkväll i samband med pizza. Har svårt att avhålla mej helt och hållet. Tankarna på alkohol började mala intensivt i huvudet redan i torsdags. Kl 14.00 i lördags kunde jag "pusta ut", då Systembolaget stängt. Det blev inget besök där iaf, och idag mår jag bra både i kropp och själ ?

Veckan och helgen som varit har gått bra utan alkohol och missöden. Har nu klarat 3 veckor, förutom de där onödiga folkölen förra helgen igen. Kör en vit vecka till, känns som att det ska gå bra! ?

Bra jobbat! Ja, jag tror också att det går vägen. Snart har du skapat din vana.

Gunda

Börjat mala i huvet och suget kommer. Men du har liksom jag fixat tre veckor trots att det blev en öl där emellan.
Du fixar en vit vecka till är helt säker.
Jag har klarat det dricker ju inte öl så just det är inget problem för mig men vin ? och jag kan inte säga stt det varit lätt men garden är uppe och jag har inte trillat dit.
Vi håller den uppe en dag, en vecka i taget.
Heja dig!!
??