Ny här, men har läst ett par år! Sitter nu med rejäl abstinens efter ett race på 6 dagar. Varför gör man detta mot sig själv - och vänner som är oroliga. Jag har en gång för tre år sedan legat inne för avgiftning - men lik förbannat så har jag gjort detta ett par/tre gånger om året. Får rejäl ångest, blir rastlös, sover risigt - även om insomningstabletter hjälper en del. Skakig in händer o ben, svettning/frossa, hög puls. Nu har det gått 2½ dygn och det värsta har väl lagt sig. Jag nojjar på det där med dilerium - och googlar sönder mig om NÄR det sker. Nojjig nojjig:-)

Kan ett dilerium komma trots att man känner sig ok. Har varit ute o promenerat och pulsen är normal, inga svettningar. Kan det vara ett mellanrum mellan abstinens och dilerium? Eller hänger de alltid ihop?

Undrar när nästa race kommer, för det kommer väl fler? Varför? Jobbet inga problem - bara sjukskriver mig själv upp till sex dagar - men de börjar väl snart undra när man är sjukskriven 4 ggr per år.

Fantastisk att läsa på dessa sidor - vilka kämpar det finns!!!

Anders 48

Precis så AlkoHD! Tänker mycket på just tankar just nu. Att ersätta "dåliga" med nya o bra. Det kräver en del tankeverksamhet ?. Idag firar jag en månad utan en droppe. Och det känns bra. En liten bit in på en ny plattform känns det som......

AlkoDHyperD

Vika tankar du själv anser vara bra, alltså. Istället för att försöka hindra tankar, fokusera på det värdefulla. Vilja, längtan, visioner.
När du har fullt upp med viktiga saker i livet kommer du till slut märka att de där automatiska oönskade tankarna märks allt mindre och blir allt lättare att bara låta finnas och passera.

Anders 48

....så sakteliga! För mig så markerar "1 månad" sedan senaste alkoholen en behaglig "enhet". Jag har ett "avstånd" - något jag inte kan känna efter 2-3 veckor - då är det fortfarande så nära, så färskt och så "nu". Nu står jag på avstånd och betraktar det som hände. Inte ett stort avstånd, men ändock ett avstånd. Det möjliggör bra tankar - som kan trycka bort de "dåliga". Även planeten börjar sakta in - den snabbaste snurren (som påverkar mig mycket) med det återkommande dagsljuset går inte lika fort längre - inte lika stor minutskillnad nu varje dag. Det skall ju sakta in, för att sedan stanna av runt midsommar. Den stressade naturen har nästan "slagit ut" - och för mig så innebär det något slags lugn. Snurrigt? Ja kanske för en del - men någon kanske förstår..... Jag blir lugn när allt är klart, färdigt, utslaget och stabilt. Känner inte likadant inför hösten - den skiftningen påverkar mig snarare mer positivt. Kikar över axeln, från andra sidan gatan - och ser där "för en månad sedan". Tittar och begrundar - men vänder mig om igen. Försöker att inte titta för mycket i backspegeln - även om den är bra att ha. Fokus måste ju vara att se framåt på vägen - och ha möjligheten att se "hinder" innan man krockar med dem.......

att tänka "rätt" och vara extra vaksam i stressiga miljöer och situationer, är helt rätt Anders43!
Själv blir jag inte stressad av våren i sig, men har ett jobb med extra stressiga perioder under våren (och hösten). Detta har tidigare i mitt liv flera gånger triggat och startat tunga perioder med alkohol.

Att träna upp konsekvenstänk, att ha klart för sig vad man vill och kan, att påminna sig lagom ofta och mycket, ja det är exempel på mentala verktyg mot vår A-fiende. Så du gör helt rätt Anders.

När "vårsnurren" lugnat sig och vi får sommar, hoppas jag att du kan koppla av och samla krafter, för att gå stärkt framåt på den "nyktra stigen" Anders.
Önskar dig en trevlig söndag.

Sist var det ju kanske inte direkt A som stökade utan att du drog i dig en massa sömntabletter samtidigt och inte hade koll på det.
Det var ju inte bra. Direkt livsfarligt. Så nej nej nej. Skippa de bra tankarna kring A. Det i sig leder till annat skit.
Så skit i det. Konsekvenser, långsiktiga - kortsiktiga, antar att du och din terapeut har pratat om det.

Kram

MM

Anders 48

Närå, de bra "tankarna" handlar absolut INTE om alkohol - tvärtom. De handlar mer om min vardag, att jag ser den, tar in den och lever i den. Småsaker som jag inte sett de senaste veckorna. Ett litet skratt, ett smajl eller en fniss åt något eller någon, på riktigt - och inte pålagt som i en teaterpjäs. Ett "domedags och katastroftänkande" som sjunker undan - men som INTE, istället ,lämnar plats för några bra alkoholtankar. Inte alls så! Det är bara så skönt att jag har en "distans", ett första avstånd, till "sist". Jag behövde komma dit! Men alkohol? NEJ!

Kram på re´själv!:-)

Tolkade det som de positiva tankarna som börjar dyka upp för att man har fått distans till den senaste gången.
Trodde du hade samma "dragning" som jag själv just nu, att det var väl inte så farligt sist? Överdrivet att det var någon fara? Kanske?.... Eh nä. Just det. Höll på att dö sist, ta livet av mig själv. Så var det ju.

Vad skönt att du inte ha de tankegångarna.

Vi fortsätter vårt liv framåt. Mot våren. Och en nykter sommar.

Anders 48

....när solen skiner på ett nyktert huvud. Ett huvud och en hjärna som inte är sugen på alkohol - och en hjärna som inte tror att "ett par glas vin skulle nog funka". Så säger min hjärna idag! Och det gör mig glad. Och rätt tillfreds. Har haft fokus på att "ta bort" stressande situationer (mest jobbrelaterat) och upplägg - och jag börjar se resultat. Känns så skönt att jag faktiskt, för en månad sedan, "avsade" mig en jobbrelaterad sak som varit en stress-trigger. Och: En stress-trigger blir ju en alko-trigger - och sådana vill man ju inte ha. "Vi skall inget ha"! (av den varan). Bort. Nåväl, nu fortsätter nykterheten. Framåt i våren - och en nykter sommar som du skriver MM!

Anders 48

....och inga "sug" som är värre än ATT jag ibland tänker att det skulle vara gott med någon öl - eller den "rosa drömmen" om att vara lite lullig. Tänker tanken ibland - sen försvinner den. "Lite lullig" är förvisso ett rätt skönt och behagligt tillstånd - men för mig så stannar det ju inte där. Jag får helt enkelt avstå "lite lullig". Så "enkelt" är det! Parerade en afterwork häromdagen, med en vit lögn..... Hade absolut kunnat hänga med - och druckit alkofritt, men jag kände inte för att "förlänga" arbetsdagen och umgås med kollegor efter arbetet - det var där skon klämde. Har ett möte (med övernattning) med jobbet om ett par veckor - och det blir lite av en prövning, då det alltid skall ätas middag och drickas vin efteråt......... Jag har inga problem att låta bli, men kan känna att jag är lite "tråkig" - även om mina kollegor faktiskt inte bryr sig om vem som dricker eller inte. Nåväl, jag njuter iaf av att det är (nästan) 2 månader sedan sista alkointaget. Det känns bra. Oerhört bra.

Fortsätter att läsa här på forumet - och önskar all styrka till de som kämpar hårt med att avstå eller dra ner på drickandet. Kämpa på - det går att förändra!!!!

Det hörs fint ut.

Ja, detta att vara "lite lullig", salongsberusad eller koppla av lite. Dessa stadier passerade vi snabbt som formel 1-bilar i omkörningsfilen.
Bättre då att njuta av nykterheten och friheten.

Sköt om dig!

Anders 48

Så skönt - att det nu har gått 2 månader sedan "sist". Och ett år sedan "jättefyllan" som slutade med inläggning. Vad fort det har gått.... Är så skönt att känna att tiden har jobbat för mig. Jag kan med (nästan) säkerhet säga att det inte blir något mer sådant. Jag har ju alkoholproblem - mitt i den totala nykterheten. Det får jag ju inte glömma! Jag vet hur lätt jag skulle kunna hamna i slukhålet om jag tillåter mig att börja dricka "ett par glas". Går ju oftast galant i början - men slutar brutalt i en väl skyltad återvändsgränd!

Och tack Pi: Jag gillar din liknelse med formel1-bilar i omkörningsfilen!:-) Precis så är det ju. Sen får vi bensinstopp - och "söndagsåkarna" kör förbi oss i lugn och stabil mak!

Nu är rosésäsongen här - men inte med mig i huvudrollen.

Önskar kämparglöd till alla härinne som har det tufft i nuläget. Önskar er styrka att dra ner, sluta, förändra - förhållandet till den lömska alkoholen. Kämpa på!

Anders 48

Firade en härligt nykter midsommar med goda vänner! Dock så drack jag 2 små öl. Mellanöl. Var det dumt? Nä, jag tycker inte det. Kände att det skulle vara gott - och det var det. Var inte sugen på något mer - och jag behövde inte tacka nej till någon snaps - mina vänner vet att "det inte skall vara nåt".

Vid denna tid förra året så var jag mitt i ett destruktivt fyllerace - som slutade med inläggning på beroendeavdelning. Tänkte en del på det under midsommar. Undrar hur många som "checkade in" i år? Tyvärr så är det ju en ständig tillströmning av patienter på dessa avdelningar. Nya ansikten - och "återvändare". Jag skall inte hamna där igen. Aldrig. Dock så måste jag säga att det bemötande jag har fått har varit fantastiskt. Vilken vårdpersonal! Inte ett spår av att se ner på någon, eller någon nedvärderande attityd på något sätt - bara hjälp!

Ser att det även här dyker upp både nya ansikten och "gamlingar". Alkoholen fortsätter att sätta käppar i hjulet/livet för så många..... Önskar styrka till alla som kämpar - kanske under de första nyktra dagarna, eller de som kämpar sedan lång tid för att avstå. Fortsätt att avstå - det vänder faktiskt. Det kan bli bra - även om man kör i diket några gånger på vägen........

Tänkte på dig igår men vet ju att du är lite periodare med att skriva här så jag blev bara pyttelite "orolig" i mina tankar. Skönt och fint att du är nykter! ❤️ Kram

Anders 48

Tack för hälsningen Pi - detsamma önskar jag dig!! Idag fick jag en impuls - att jag skulle vilja bli full! Fast det ville jag ju faktiskt inte - bli full alltså. Men: Jag fick den där känslan att jag skulle vilja "fly", att stänga av........ Har haft en del stress de senaste veckorna, både privat och i jobbet. Har varit med och tagit beslut som inte är helt angenäma - och har fått den där lite dåliga "magkänslan". På väg hem idag så tänkte jag: Vad skönt det skulle vara att dra i sig ett par vinare....... Men här sitter jag nu - nykter och städad, och har inte längre någon som helst önskan om att dricka något. Åkte förbi Systembolaget och tänkte för mig själv: "Där är jag inte kund....!":-) Är så glad att jag inte ens var i närheten av att agera på denna impuls. Men impulsen kom - och det får jag ju bara leva med. Denna önskan om att ibland "fly" från känslor....... Jag spelade dock upp "hela filmen" i huvudet - och i den filmen så slutar det ju inte så bra - det har jag ju lärt mig. Och det är jag så glad över. Jag tänkte tanken ett par gånger - och sen så försvann "suget" - eller önskan om att vara full. Jag kände bara att jag måste gå in och skriva här - för att få det på pränt. Visst var det ett sug - manifesterat som en önskan och en impuls att ge mig in i dimman. Dit vill jag inte, och skall inte. Det är bara att fortsätta nykterheten - och försöka vända o vrida på vad det är i magkänslan som spökar? Så är det bara - och jag fattar ju att man måste klura på sådant när man är nykter - och inte försöka döva och komma underfund med genom att dricka alkohol!

Önskar all kämparglöd till alla som har det svårt. Håll ut, det kan bli så mycket bättre - det kan det faktiskt!

Anders 48

Tack för hälsning! Och härligt att läsa att du också är nykter!!!! Hoppas att du har en fin sommar! /Kram/

Anders 48

.....ändå rätt "intressant" att impulsen/suget att dricka visade sig så tydligt när jag under några dagar var både stressad och orolig över div ting. Det var lärorikt - och jag var aldrig i närheten av att "falla" - eller tillfälligt fly och dämpa ångest med hjälp av alkohol. Nu känner jag mig bara starkare. Jag såg framför mig hur det hela kanske skulle ha slutat. "Inte bra" har det ju visat sig ett antal gånger. Jag känner mig i nuläget långt ifrån ett återfall - men fattar att det visst kan hända. Därför är jag ödmjuk inför detta faktum - och det gör mig starkare och än mer övertygad. Så känns det idag. Så det så.

Semester om en vecka - och i år så blir det en "vanlig semester". Förra året så var "påfarten" till semestern kantad av inläggning, avgiftning, sjukskrivning och läkarmöten. Allt detta var svallvågorna efter sista fylleracet - som sen blev en välbehövlig semester. Visst, den är välbehövlig i år också - men kommer att innebära en återhämtning av ett helt annat slag än vad den innebar förra sommaren.

Läser vidare här - och är imponerad av alla starka forumvänner härinne som kämpar - på ett eller flera sätt. Fortsätt med det - det kan bli bättre. Ibland så tar det bara lite tid att få stora skutor att gira...........

Anders 48

Så är den då äntligen här....! Semestern! Och så fantastiskt skönt att vägen hit har varit nykter och städad. Förra året, som slutade med inläggning för avgiftning, och året innan det föregicks av rejäla fyllerace utan kontroll. Fy satan hur det var - förra och förrförra året. Det var jag. Då. Ångest, skam och skuld - och försök att dölja/gömma/förvanska/förvränga och frisera sanningar för doktorer, omgivning och mig själv.......

Kikade på min "trendkurva" som jag skrev den 18 april.....-och den gäller fortfarande! Har inte varit tvungen att "lägga till" något på den!:-)

Nu går jag på semester nykter - och ser fram emot en "vanlig" återhämtning - så som de allra flesta gör. Dessutom så skall jag ju inte återhämta mig själv genom att "belöna" mig själv med någon alkohol. Jag kommer inte bli en av dem som de skriver om i Kvällspressen i augusti varje år - när de ställer frågan "är du en av dem som har haft svårt att kontrollera ditt alkoholintag under semestern?..." Den typen av artikel brukar dyka upp varje år - och någon förklaring och förslag till "hur man kommer tillbaka till jobbet efter semestern (och lägger av med den dagliga alkoholen) - typ nåt sånt......

Även här på forumet så vet vi ju att semester och semesterdrickande speglar av sig i inläggen här. Vet att många är inne i en "snurr" för tillfället - som kanske inte slutar så bra - eller som kanske inte slutar ö.h.t.

Vill bara önska styrka och tålamod till alla som har det kämpigt att avstå, minska eller hantera alkoholen. Kämpa på - ta en dag i taget - och försöka övertyga dig själv att det faktiskt går att förändra. Det går faktiskt!

Njut av din semester, både från jobbet och ifrån A.
Det går ju faktiskt att njuta utan A och leva ett bra liv.

Och det GÅR att förändra. Jag skriver under på det.
Och en sak jag har tänkt på: Att man får mycket annat bra
med köpet när man gör denna förändring.
Jag reflekterar över saker jag inte tidigare ens har
tänkt på. Jag har blivit djupare på nått vis.

Även om vi får våra hjärnryck ibland så går det att
avstyra det hela. För vi vet att det inte funkar.
Att det aldrig komma att funka. Så lägg fokus
på att njuta av annat under dina 5 veckor....

Skönt att vi behöver inte ens fundera på om det går eller inte......

Ha en fin underbar semester <3

Kram

MM