Min pappa har haft alkoholproblem under hela min uppväxt. Han har aldrig lyckats bli nykter alkoholist och dricker idag 1-3 öl/kväll. Det är ca 2 år sedan han tog ett rejält återfall.
Min mammma dricker också ca 1-3 glas vin/kväll.
Jag har nu tre egna barn. Ibland är mina föräldrar barnvakt (oftast på dagtid) och jag har inte upplevt någon oro över det.
Nu ska två av barnen sova över där och då började min oro gnaga. Det slutade med att jag skrev ett mejl till båda mina föräldrar och förklarade min oro och undrade om de kunde avstå alkohol (för min skull) den kvällen.
Min pappa tar då det som misstro också skriver tillbaka att han inte vill ha några restriktioner. Han tycker att jag måste lita på att de kan göra den bedömningen.
Nu känns det som att jag har gjort fel. Han lyckas ofta vända mina tankar krin hans alkoholkonsumtion mot mig. Hur tänker ni?

Du berättar att du satt en gräns gällande alkoholen till dina föräldrar på grund av oro för dina barn. Modigt och starkt! Nu funderar du på om du gjort något fel samtidigt låter det som att du vet att du har rätt att sätta gränser. Du förklarade vad som gjorde att du satte denna gräns vilket ofta är hjälpsamt, det visar att det inte är mot personen utan ett beteende, klokt!

Vad tänker du att du skulle vara hjälpt av just nu?

Läs gärna runt och skriv på forumet, hoppas du hittar något som blir hjälpsamt för dig här.

Varma hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen

Bedrövadsambo

Givetvis har du rätt att be dem låta bli att dricka alkohol, likväl som du ber dem att inte ge dina barn Cola/läsk på vardagar tex. Men du kan inte tvinga dem att låta bli förstås. Vill de inte är det förstås okej, med konsekvensen att du står utan barnvakt. Påbörja inte en sådan sak utan att fullfölja är mitt råd. Alkoholister tycker alltid att de har koll, även när de kör rattfulla. Tyvärr.

Vet inte hur gamla barnen är men tycker det är en helt rimlig gräns du sätter! Bara en sån sak som att något skulle hända så kan de ju inte köra till akuten! DIn pappa skriver att du ska lita på att de gör rätt bedömning! Tycker detta är DIN bedömning då det är dina barn! Och så får de respektera det eller för den delen låta bli! Men då förlorar de den stora förmånen att umgås/passa sina barnbarn! Hoppas du har fler alternativ till barnvakt så Du kan stå fast vid vad du tycker känns rätt i hjärta och mage!

Jag har i min närhet liknande morföräldrar som du har. Dom har barn-barn som dom passar ganska ofta. Jag har sagt till mamman till barnen att hon måste skaffa en backup till barnvakt. Det har hänt flera gånger att morföräldrarna varit fulla eller påverkade när dom har haft barn-barnen. Skulle du anställa en barnvakt som är full? Jag förstår att det är svårt när det är mamma och pappa till dig. Det skulle betyda mycket för din självkänsla om du satte gränser mot föräldrarna, men då måste du ha en plan B. Ofta förvärras a-intaget med tiden. Så tror tyvärr inte att dina föräldrar kommer att sköta sig bättre med tiden. I stället går dom över gränser som omgivningen accepterar. Det är dina barn som blir "passade" av fulla eller bakfulla personer. Du kan välja hur du gör, men inte barnen.. Det är jättebra att du funderar över situationen. Prata med någon du litar på. Så kanske ni hittar en lösning. Stor kram till dig..

Lexa

Min mamma passade vår mellersta son när han var 2 & 1/2 år. En vardag & hon hade kört till oss. Tyvärr drack hon ändå. Jag måste tyvärr ha levt i stor förnekelse fram tills denna dagen. Jag hittade min mamma utslagen på soffan och är föralltid tacksam över att vår son inte blev fysiskt skadad den dagen. Mina föräldrar får aldrig passa våra barn men har sorgligt nog inte sökt hjälp för alkoholmissbruk. Det gör ont i hjärtat.
Om du har en oro så lita på din magkänsla!

DetGårBättre

Enkelt. Vill du ha deras hjälp är det de som bestämmer om de ska dricka eller inte. Vill de passa ditt barn är det du som bestämmer om de ska dricka eller inte!

DetGårBättre

Ditt svar talar mest för att du inte läser det du svarar på. Du skriver att det eskalerar med tiden etc. Hela inlägget var ju att alkoholproblemen funnits där hela tiden men att det nu enbart handlar om 1-3 öl/kväll eller glas vin. Det är en väldigt liten mängd alkohol när det gäller "alkoholister", och snudd på även "vanliga människor". Sen är det upp till den som "äger" barnen att sätta villkor men då med risk att bli utan barnvakt så klart! Jag som person skulle aldrig vara barnvakt om jag inte får sätta egna regler under den tiden! Då kan den som vill ordna barnvakt ta hand om barnen själv istället!

famousgross

Förstår problematiken, jag är inte där riktigt ännu men har en pappa och hans sambo som dricker 1-3 öl/vinglas per kväll, ibland slinker det ner än och annan grogg och wiskey. På helgerna är de fulla.. Jo DetGårBättre, jag skulle säga att det är alkoholism likväl. Min pappa är en arbetande man som svirar omkring i proper jobbarbil, åker på affärsresor och går klockrent igenom varenda hälsokontroll på hans jobb, men han är fortfarande alkoholist.

Min pappa gör precis likadant yrslan, han slår det ifrån sig och hittar argument för att det inte är så. Jag har inte kommit till det läget ännu där sonen är i behov av barnvakt men jag har bestämt mig för att de endast får vara det under dagtid (då de är nyktra). Jag får försöka hitta någon annan istället. Jag struntar helt i att min pappa mer eller mindre alltid har haft alkoholproblem och att jag har klarat mig bra ändå för jag tycker hela situationen är osund. Barn och alkohol passar inte ihop!