Nu är det dags. Jag vill inte dricka alkohol mer.

Debuterade sent, en bit in på gymnasiet. Då och i tidiga 20-årsåldern förekom förvisso okontrollerad fylla, men det var ingen normavvikelse. Dessvärre har konsumtionen ökat i frekvens och intensitet och effekten blivit alltmer oförutsägbar. Det är inte så coolt att vara snart 30 och oftare än inte hamna i medvetslöshet, bråk med respektive, aggressiva utspel, tårar etc. när en bara skulle ta ett par öl. Spårar förändringen delvis till psykiskt mående och bristfälliga mat-/sömnvanor samt ökad ålder, men tror att problemet alltid funnits. Alkoholiserad pappa, faster, moster och morfar. Osund relation till flera saker och "beroendepersonlighet" (socker, nikotin, tidigare träning + alkohol). "Allt-eller-inget-mentalitet", d.v.s. att ordet lagom inte existerar i min värld. Antingen tränar jag inte alls eller så är det dubbla dagliga gympass. Samma med alkoholen, tänker jag. Kan inte dra ner eller dricka med måtta.

Jag skriver här för att få mitt löfte till mig själv i skrift och för att berätta för er. Detta är också ett löfte till min sambo som, tack och lov, fortfarande finns kvar i mitt liv. Det är ett löfte till framtida barn. Till vänner som råkat ut för mina utspel. Jag vill aldrig utsätta någon för det min pappa utsatt mig och hela resten av sin omvärld för. Jag vill vara självständig och fri från beroendeställningen gentemot diverse substanser. Jag lovar att jag inte ska dricka alkohol idag. Imorgon tar jag ställning på nytt.

melancholia

Tack! Jag förundras över detta forum. Det är nog det enda jag sett som inte innehåller ilska, hat och översitteri. Bara stöd och förståelse. Igen, tack för alla era svar och för era historier/trådar. Det var verkligen inte meningen att "tigga" svar eller feedback, utan att för min egen skull vara helt ärlig med hur det känns. Igår ensamt och needy. Idag starkt och lyckligt.

Som ni så klokt säger så gäller det att sysselsätta sig och acceptera att känslorna svänger. Ingen känsla är för alltid. Min nykterhet är för idag.

melancholia

Det fungerar fortsatt bra så länge jag inte trasslar in mig i för snåriga tankar under för lång tid. Ser fram emot helg och vila. Ska försöka ta mig iväg och träna - tänker att en sak i taget får introduceras. Har även varit helt fri från tobak i 8 dagar idag, vilket jag är stolt över.

Ha en fin helg nu, alla. Ta beslutet varje dag.

Sannah

Vad bra du jobbar på!! Vad tar du till istället som belöning nu utan alkohol och tobak??
Kram

Ja Oh My vilken imponerande bedrift. Tycker du ska unna dig något riktigt fint som belöning.
Det där är styrka. Hugga huvudet av A och T på samma gång.

Var stolt! :D

Kram

MM

Läst din tråd nu, härligt att se hur du kämpar på och 3 veckor utan giftet är ju grymt bra. Du verkar ha lärt dig en hel del saker om dina risksituationer och vad som kan trigga dig. Bra att sköta de basala sakerna som att släcka mat och törst (utan A såklart...). Sömn är också viktigt. Rör du dig något, d v s motionerar i någon form i dagsläget? Våra kroppar och knoppar mår så otroligt bra på många sätt av rörelse, du verkar ju ha träningsbakgrund också, som kanske också under en period blev lite väl mycket verkar det som. Ibland verkar det som vi beroendepersonligheter byter olika beroenden mot varandra, men det är ju betydligt mera hälsosamt att vara träningsberoende, än alkohol och nikotinberoende. En annan sak som funkar för mig hittills är att spela upp hela filmen när suget kommer. Första 1-2 timmarna känns det härligt med några öl i kroppen...., men sen då, dagen och kanske dagarna efteråt..... D v s tydliggöra och ha de negativa konsekvenserna framför näthinnan hela tiden. I mitt fall: Ångest, dåliga beslut, kostar pengar, ofräsch, viktökning, dålig mage, hjärtklappning, allmänt frånvarande, svårt att titta mig i spegeln, svårt att sova.... Hur som helst, ha en skön och fri sommarhelg!

melancholia

för era fina inlägg, Sannah, MondayMorning och Morgondag (samt alla ni andra)! Jag har faktiskt satt upp ett konto dit jag veckovis för över pengar som annars skulle gått till alkohol och tobak. Jag tänker att det är pengar jag ska använda till sådant som jag annars aldrig tillåter mig själv - typ någon behandling/massage, något finare klädesplagg, kanske en upplevelse. Helt enkelt ett konto för bara mig och mitt självomhändertagande :) Det är motiverande för mig. Jag har räknat ganska lågt på det, och då handlar det om ca 750 kronor i veckan. Det blir snabbt mycket pengar (och en tankeställare om hur mycket jag faktiskt spenderat på droger).

Jag har en ambition att gå och träna imorgon och gradvis försöka hitta en hälsosam vana. Som jag kort nämnt tidigare tenderar jag att gå in för hårt och bli väldigt fixerad, så jag tar det lugnt. Dock promenerar jag dagligen, vilket inte triggar mig på samma sätt utan bara bidrar med frisk luft, lugn och viss motion. Det har fått vara tillräckligt under dessa inledande tre veckor. Som sagt försöker jag ta små steg så att ingenting ska bli övermäktigt. Planen är på sikt att få till en rutin som fungerar och som jag kan hålla, med rolig och svettig träning typ 3 gånger i veckan (utöver promenaderna).

Det här med att spela hela filmen, som Morgondag skriver, är ett av de viktigaste tipsen jag snappat upp på det här forumet. Det är så lätt att styras av det kortsiktiga, det härliga i tanken på en kall öl med goda vänner. Det slutar dessvärre aldrig där för mig, och jag går in för hårt, skämmer ut mig och blir ibland rent personlighetsförändrad - konfliktsökande, arg/upprörd och oresonlig. Det slutar sällan bra, för antingen tar alkoholen över och får sina dåliga konsekvenser, eller så känner jag mig missnöjd med kvällen och önskar att jag kunnat få dricka mer. Dagen efter behöver ingen närmare förklaring. Ännu en del i just min film handlar om min pappa och hans alkoholism, om vad den gjort mot mig och min familj (och hur den dödat min "riktiga" pappa). Jag vill aldrig hamna där.

Jag har också intressen som jag försummat p.g.a. "tidsbrist" (läs: ledig tid har ägnats åt att dricka och/eller återhämta sig från drickande). Jag tänker börja läsa böcker igen, och jag tänker skriva. Spela gitarr och konsumera musik. Tittar för närvarande runt efter en kör att gå med i. Det finns ju så mycket att fylla sitt liv med utan fylla (hehe). Så nog ska jag belöna mig.

Långt inlägg, men glädjen över den fina feedbacken satte visst fart på mig. Igen, ha en fantastisk helg nu - det tänker jag ha :)

Bedrövadsambo

Ett belöningskonto är ju en kanonidé! Det blir ju 3000 kr på en månad. Det får man mycket massage för ????? Otroligt bra jobbat! Du är ett tydligt exempel på att om man analyserar, funderar, planerar så funkar det! Sluta med nikotinet är värsta bedriften tycker jag. Snusar själv och vågar inte ens tänka tanken att sluta ?

melancholia

Tack, Bedrövadsambo! Ja, det samlas på fort. Dock gäller det att inte ersätta sina alkohol- och tobaksomkostnader med nya substitut i vardagen, för då går inte budgeten ihop ;) jag har själv rökt sedan 2009, bytte mot snus 2014 och trillade sedan dit på cigaretter under någon månad i år igen. Därefter var jag bara trött på att vara slav under såväl alkohol som tobak. Det blir garanterat några pluskilon som följd, men det får det vara värt. Tänker som sagt försöka styra upp med träning och vettig kost vartefter (ett steg i taget...).

Helgen har gått bra. Har återigen umgåtts med vänner som dricker och själv hällt mig till alkoholfria alternativ. Märker allt tydligare av det positiva med att vara nykter i dessa lägen. Inget avgrundssug efter snabbmat på natten. Ingen panikartad kissnödighet. Ingen hets över att bli full och hålla tempo, och ingen över att försöka nyktra till när en väl har passerat den där gränsen. Inga bråk eller konflikter. Förmåga att tänka klart och rationellt. Ingen bakfylla, och ingen alkoholrelaterad ångest.

Nu ska jag snart ut på en långpromenad med mina favoritpoddar i öronen. En förkylning med lite halsont gör att jag väntar med träning till imorgon. Väskan är packad, och ännu en tröskel ska bestigas. Jag tror faktiskt att jag kommer att klara av det - självförtroendet stiger lite med varje besegrat hinder.

Kram till alla er på forumet som kämpar. Min korta erfarenhet vittnar om att det mellan allt det jobbiga kommer bättre perioder (som för mig, just nu).

Sannah

Verkligen bra!! Som du skriver så slipper vi en massa skit!!
Hoppas du snart blir bättre från förkylningen och kan börja träna!!

melancholia

... och nyss hemkommen från gymmet. Yes! Vad roligt det är att träna när det inte är prestationsbaserat (har kört Zumba och varit sämst av alla, men so what?)! Tror att lite självdistans och humor kan vara hjälpsamt i flera aspekter av livet. Känner att jag kanske kommer att våga prova fler saker jag inte är bra på nu. Självfokusen minskar, och det viktiga ligger i upplevelsen. Var kommer all rädsla ifrån, och hur många år ska den få ta ifrån mig(/oss)? Inte fler i alla fall!

Förlåt om det blir lite osammanhängande. Det jag vill ha sagt är att jag mår bra, och att det ena vettiga beslutet leder till det andra för tillfället. De mindre strama tyglarna gör det möjligt, tror jag. Säger inte att jag aldrig mer ska dricka, utan tar det en dag i taget. Har inte svurit bort varken snus eller cigaretter för evigt, men just idag hoppar jag över. Att gå och träna är inte nödvändigtvis första steget på en lång, detaljerad och piskande halvårsplan som ska leda till strandkropp och DÄREFTER självförtroende. Självförtroendet växer istället här och nu, sakta men säkert, med varje litet steg.

Jag är faktiskt inte ens sugen på alkohol, vilket är helt stört i min värld. Vid det här laget för bara fyra veckor sedan hade jag varit tre öl in på den obligatoriska måndag-och-ny-vecka-ångest-AWn med valfri vän (den som orkade med mig just den dagen). De tre ölen hade blivit sju-åtta stycken, jag hade sluddrat mig i säng vid halvtvåtiden och bara knappt kommit upp morgonen efter. Ångesten och huvudvärken hade trängts med en rädsla att lukta alkohol på jobbet.

Då är ju faktiskt det här ett mycket mer förnämligt alternativ. Trött i musklerna, endorfinmysig och snart på väg till en kvällsfika med min lillasyster. Därefter sömn i rimlig tid och en pigg morgondag.

Bedrövadsambo

SÅ glad för din skull ? Enormt bra erfarenheter har du samlat på dig! Heja, heja ?????

JasonLee

Grymt jobbat!
Känner igen mycket av de du skriver (allt eller inget) syndromet fast jag är snart 40.
Är själv på dag 1 och ska snart vakna till dag 2 men att läsa de du har skrivit ger mig styrka att de ska fan gå att bli "normal" igen

melancholia

BedrövadSambo och JasonLee. Önskar er båda en god natt och en fin, nykter morgondag <3

Härligt att läsa dina rader och om ditt mående. Underbart med motion som inte är prestationsbaserad håller jag med om också, härlig endorfinkick. Njut av en fri och skön dag idag!

Vilken underbar läsning. OCH det finns dom som går från missbruk till att må galet bra under en natt. Det fanns en man här inne som skrev tidigare (hoppas du mår bra Elias) Han lade ner, kämpade lite två första veckorna och sen med ett snap så mådde han så bra att han bara gled på. Det finns faktiskt en del personer som bara lägger av och den där underbara friheten kommer direkt.

Njut på av det du upplever nu.

Kram

MM

melancholia

God morgon (förmiddag)! Jag har inlett min tjugonionde dag som nykter, och mår bra. Det rullar på, och det är också därför jag inte skrivit lika tätt. Tänkte sammanfatta några insikter om positiva och negativa följder som varit under dessa dagar. Observerar bara lite utifrån, och utgår från hur det har varit för mig. Börjar i minusänden då jag misstänker att den kanske inte blir lika lång...

.

-
Humördipp i början. Nedstämdhet och känslor av ensamhet.
Jobbiga grubblerier kring vem jag är och varit, och hur jag betett mig onykter.
Ökat sötsug (sekundärt utlopp?) som har varit svårare att parera utan att kunna ta ett glas vin "istället".
Uttråkning, rastlöshet och sug inför och i alkoholrelaterade situationer.
Panikkänslor över "aldrig mer...". Ska jag inte kunna dricka bubbel på mitt bröllop nästa sommar?
Behövt tacka nej när folk har ansträngt sig, t.ex. till en hemmagjord gin och tonic-sorbet på midsommar.
Något blygare och mer återhållsam i sociala situationer med alkohol, t.ex. på krogen (men inte så mycket som jag trott).
Lite hjärnspöken kring prestation i nykterheten och att räkna dagarna.
Ett behov av ersättning i form av alkoholfria alternativ (öl och vin m.m.).
Påfrestande att bemöta folks frågor om varför jag inte dricker, särskilt när de blivit onyktra.
Svårare att umgås (läs stå ut med) onyktra människor, särskilt efter en viss gräns.
Att inte få vara salongsberusad/mysfull/uppleva berusning.
Att inte få/kunna ta en god whisky eller andra svårersatta alkoholhaltiga drycker som jag gillar p.g.a. smaken.
Har inte tillgång till den "tanketystande" effekt som från början lockade in mig i drickande.
Vissa vänner blir obekväma, och har inte berättat för alla än. Det är jobbigt varje gång.
Min alkoholiserade pappa "vann" - en konstig tanke på hur jag är offer för min genetik och inte "bättre" än han.

+
Ingen (alkoholrelaterad) ångest.
Ingen bakfylla - piggare dagar även på helgen.
Kontroll över vad jag gör och säger - minns allt och kan stå för allt.
Efter cirka två veckor mer energi och mindre orkeslöshet/leda.
Mer tid över till annat. Ingen förlust av dagen efter, inget stressande till systemet, inga ofrivilligt sena nätter.
Mår bättre fysiskt, känner mig inte slö och spritsvullen och "förgiftad" på samma sätt.
Mer pengar över, vilka jag nitiskt sparar undan för att kunna göra bra saker för mig själv med framöver.
Hela känslan av att ta hand om mig själv, som även lett till tobaksstopp och återupptagen träning.
Har kunnat göra samma saker som förut - följer med till krogen och på fest, och har klarat av det.
Har kunnat anamma "dag för dag"-tänkandet på ett helt annat sätt än tidigare. Mer medvetet närvarande.
Sambon behöver inte längre oroa sig, ta hand om mig eller stå ut med mitt vansinne vid snedfylla.
Självförtroendet stärks lite hela tiden, och jag är förvånad över vad jag klarar av.
Sambon är stolt och glad och upplever mig må väldigt mycket bättre.
Stöttningen från sambon har varit ovärderlig och förståelsen är klockren. Inget "men du kanske kan börja igen sen..."
Inget (alkoholrelaterad) sug efter fet och sockerstinn mat på natten.
Har haft kul med att utforska och utvärdera det alkoholfria sortimentet, och hittat ett par välfungerande alternativ.
Magen har fungerat igen efter sex-sju år av kronisk tröghet(!!!!!) Osäker på om det finns en korrelation här, men så välkommet.
Har mentalt börjat förbereda mig på en alkoholfri framtid, och ser inte längre nykterhet vid t.ex. graviditet som något svårt.
Känner mig som en potentiellt bra förebild för patienter (arbetar inom psykiatrin). Kan stå för de råd jag ger kring alkohol.
Möjligheten att köra bil när som helst utan att behöva planera för det. Känner mig säkrare i körningen.
Känner mig säkrare om kvällarna när jag går ensam, då jag har full koll runt omkring mig (obs! vet att detta inte alltid räcker).
Känner att jag tagit ställning i relation till min pappa. Han vet inte ens om att jag är nykter, men det känns bra ändå.
Har börjat dricka mer vatten och känner mig generellt mindre uttorkad.

.

Hahaha, cred till den som orkade läsa detta långa inlägg. Jag tror att det är bra att reflektera över detta ibland, och att även vara öppen med att det FINNS negativa sidor av såväl nykterhet som allt annat. Det handlar nog inte heller om mängden positiva/negativa följder vi kan komma på, utan vad de betyder för oss. När jag läser mina två listor ser jag att det positiva ligger i linje med mina värderingar, medan det negativa mestadels är sådant jag kan hantera, bearbeta, förändra eller acceptera/stå ut med. Som komplement tänker jag att en kan göra två likadana listor med positiva och negativa följder av att dricka. Då får vi ett rutnät, en beslutsmatris, som vi kan återkomma till när det känns tufft. Arbetar som sagt inom psykiatrin och använder detta verktyg mycket med patienter.

Nåväl, ha en FANTASTISK helg nu alla kämpar! Själv ska jag gå på födelsedagsfest med påföljande utgång. Imorgon vaknar jag nykter, för idag har jag tagit beslutet.

Liten stor

Snart en månad!! Bra jobbat!!
Jag känner igen din plus och minuslista även om jag själv bara är på dag 8 men kommer snart till 29.

Bedrövadsambo

Plus och minuslistor gillar jag, då ser man helheten på ett helt annat sätt. Du verkar verkligen ha landat i ditt beslut, och du är en riktigt bra förebild ?

Tofslan

Gud, vilken bra lista på positivt och negativt med nykterhet. Min mage krånglar också, tror det är alkoholrelaterad eller det blir i alla fall värre när jag dricker, så jag är väl känslig.

Sannah

Blir stärkt av att läsa dina inlägg!!
Även jag har lagt undan tobak och givetvis alkoholen! Dock kan jag känna mig håglös och har mycket tid över! Men ska försöka komma igång med träningen mer!!
Kram