Det har nu gått en tid sedan jag bestämde mig för och också kommunicerade till min man att jag tänker flytta och att han får göra detsamma. Vi har vårt hus ute till försäljning och står som sagt i begrepp att inte bo tillsammans längre.
Detta är en process som tagit flera år för mig att till slut komma fram till och att också nu fullfölja.
Min mans alkoholvanor läs= alkoholism verkar ha nått nya nivåer nu. Han har gjort om anledningen till varför vi ska sälja vårt drömhus och att inte längre leva tillsammans. I hans värld beror det på att min son " spelar ut" oss då han inte längre vill bo hos mig pga min mans drickande. Det är som om att detta inte finns med i min mans hjärna.
Han ser bara hur min son gör så att min mans livsverk raseras, att jag är svag som ger vika för utpressning osv.
Att anledningen till sonens och mitt ställningstagande beror på att min man dricker i stort sett en vinbox om dagen då han är ledig, nej det finns liksom inte med utan just nu måste han dricka för att orka med, han har sån ångest, bla bla bla...
Jag är så lättad över mitt beslut men fick en svacka idag och har sån ångest och behöver höra hur jag bäst kan hantera honom just nu?
Han super som sagt oerhörda mängder nu och är så på gränsen hela tiden mellan att vara jättesnäll och gråtmild till att leta anledningar att få skälla och bråka med mig.
Han känner sig ensam och övergiven om jag är iväg några timmar, och är såklart full då jag kommer hem. Då ska det diskuteras, och jag ska redogöra för allt mellan himmel och jord.
Sen stupar han i någon soffa, sover ett par timmar för att sedan inte låtsas om någonting.
Jag låter honom vara i mesta möjliga mån men under hans nyktra stunder förväntas jag vara precis som vanligt.
Hur tänker han?
Någon med alkoholisterfarenhet som kan ge feed-back?

Jag ser att du inte fått någon feedback på ditt inlägg som du önskade så jag hoppas att mina tankar kan ge lite input. Du undrar hur din man tänker som lägger skulden för separationen på din son, att när han är onykter och du har varit borta någon timme så behöver du redogöra vad du gjort och att under de nyktra stunderna förväntas du vara som vanligt.

Min tanke är att du känner honom förmodligen bäst. Vad tror du själv är anledningen? Sedan tänker jag att du har gjort en (medveten eller omedveten) kartläggning av hans beteendemönster. Så smart! Det ger dig ett försprång och möjligheten att fundera på hur du ska förhålla dig i de olika lägena/tidpunkterna. När du nu vet hur han agerar i olika situationer – hur vill du använda den kunskapen?

Jag ger ett exempel så du förstår hur jag menar:

Situation: Han lägger skuld på sonen och att du är svag och ger vika för utpressning.
Hur vill du ge respons på sådana situationer så att det blir det bästa för dig (ex spar energi, minskar risken för konflikt eller annat). Då kanske man exempelvis väljer att svara: ”Jag är ledsen att du känner så. För mig är det viktigt att min son får växa upp i en trygg miljö och därför gör jag det här valet.” Hur din man skulle reagera på det, det vet du bättre än jag. Du får hitta dina svar och förhållningssätt som passar dig, hålla sedan fast vid dina uttalanden utan att lockas in i andra diskussioner.

Jag tror det viktiga är att lyfta blicken och se framåt mot ditt slutmål, att ni ska separera och inte fastna i att försöka tvinga någon till en insikt de inte vill inse. Det är risk att det bara leder till frustration och onödig energiförlust.

Kanske får du mer input av andra forum-medlemmar nu när jag har puttat upp tråden.

Skriv gärna mera och berätta hur du tänker att du kan använda ditt försprång du har genom att du så tydligt ser hans beteendemönster.

Önskar dig allt gott på din nya väg!

Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

InteMera

Det Carina skriver stämmer så väl. Min man har varit likadan somdin Blåklocka och förväntat sig att alla ska vara som vanligt så fort han nyktrat i. När jag liksom du började känna igen mönstret bröt jag det. Jag har slutat spela teater och visar vad jag känner. Ibland blir han sur och smäller i nån dörr för att jag öppet säger jag är sur på hans drickande och inte skrattar med hans "försöka släta över" historier dagen efter. Men det har känts bra och han har märkt att jag inte valsar med, vilket åtminstone stundvis nykter gjort att lite mer av hans tidigare mysiga jag krupit fram. Jag har i februari sagt i klartext jag flyttar om han inte slutar dricka och i maj när vi hade en större incident varit tydlig med att det han försökt med att minska drickandet inte är nog. Jag kan inte leva med en alkoholist.

Jag har liksom du också en son sen tidigare som bor med oss och också min man har tidvis använt honom som skuld till att vi inte har det bra. Alkoholisten tar nog till alla medel för att slippa medge de själva förorsakar sprickan i förhållandet med sitt drickande.

Så dina reaktioner är helt normala men låt dig inte påverkas och ifrågasätta dina egna känslor för att han säger du har fel. Spelar det ens nån roll varför han för sig motiverar separationen, huvudsaken är väl att du och barnet slipper fyllan? All styrka till dig i den tuffa tiden!

Blåklocka

Nu har det gått 3 veckor sedan min man flyttade till sitt nya hus. Jag bor kvar i vårt gemensamma hus fortfarande och vi har det ute till försäljning. Min som bor hos sin pappa på heltid( alltså min son från ett tidigare förhållande) och jag träffar honom ett par dagar i veckan. Dock vill jan inte sova hos mig trots att min alkoholiserade man inte är här längre. Sonen är arg på mig pga allt jag inte gjort och att jag inte såg och förstod hur jobbigt det var för honom under de år vi bodde med min man som drack på ett sjukt sätt.
Jag känner mig så ledsen och misslyckad som mamma och som människa. Jag trodde att det skulle kännas skönt då han flyttat. Jag drevs av en vrede tidigare. Nu känner jag bara sorg och tomhet. Jag älskar ju fortfarande min man och han är en fin människa som jag tycker om att vara tilsammans med. Men jag hatar att han dricker. Han vill inte och han kan inte sluta välja alkohol. Och då finns det ingen framtid för oss.
Men som sagt, jag lever i ruinerna av ett snart 50-årigt liv där mina funderingar vandrar kring hur kan det ha blivit så här? Varför är mitt liv så svårt?
Först att handikappat barn och sen en alkoholiserad man.
Kan jag bara få sova...

Du har tagit många steg och befinner dig just nu i en för dig ny och ovanlig situation, sorgen efter att mannen flyttat ut, du känner dig ensam och tom. Vreden har lagt sig eftersom han inte är där och du önskar att din son kunde släppa sin ilska nu när du tagit så många steg. Va bra att du fortsätter skriva och berätta här hur det går för dig och hur du mår. Du längtar till när du kommer börja må bättre och jag funderar på vad du kan göra idag för att ta hand om dig själv lite när du mår såhär? Hur ser ditt stöd ut i övrigt, vänner, bekanta, familj?

Ta hand om dig!

Varma hälsningar,
Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Hej Blåklocka! Även om jag själv inte har medberoendeproblematik och förmodligen inte kan förstå din situation så vill jag bara skicka en styrkekram till dig. Jag tycker också att du har agerat med integritet och tydlighet. Man kan alltid belasta sig själv med skuld och skam för att man inte agerat tidigare, men du gjorde förmodligen så mycket du orkade med vid varje givet tillfälle. Dessutom älskar du den nyktra delen av din man, men den sjuke alkoholisten kan du inte leva med, där finns ingen framtid, bara massor med elände och skit. Jag tror ditt liv nu håller på att vända till det bättre, små små steg framåt och kanske något bakåt. Sömn är viktigt, försök sova, kanske behöver du lite sömnmedel? Återigen, stor kram på din resa som från nu går framåt mot en bättre morgondag...

Hej Blåklocka!
Håll ut det blir bättre! Har också just avslutat ett förhållande med en alkoholist! När separationen väl är ett faktum är det lätt att bara tänka på det som var bra med den "nyktre personen"! Men man KAN inte leva med en person som är som två personer, en som man älskar och en som man nästan hatar! Snart har du ett nytt och eget hem där ni inte har bott tillsammans, skönt för dig! Tror du inte att din son så småningom vill stanna då och sova över? Där du bor nu sitter "skiten i väggarna" säkert även för din son! Och det är så lätt som mamma att anklaga sig själv och skuldbelägga sig för hur saker och ting blir! Men man gör ju alltid det man verkligen tror är bäst just nu. Tyvärr (eller kanske lyckligtvis) har man inte facit på livet! Märks att du är stark och medveten, kommer gå bra för dig! Kram

är du. Det är många som lever kvar i relationer som dränks av alkohol och dess sunkiga konsekvenser. Det ångrar man oftast senare, att man inte tog sig ur sitt destruktiva liv. Din son kanske är besviken och arg nu, men tror att det går över med tiden. Ta en dag när du känner dig stark. Få med honom till ett fik eller en park eller liknande. Berätta för honom hur du har haft det och hur du tänkte på ett sätt som han förstår. Jag har också haft arga barn pga alkoholen. Relationer till barnen kan läkas med kärlek och ärlighet. Detta är en jobbig process. Så vila när du är trött, unna dig godsaker och färdigmat om du har möjlighet. Umgås med vänner som kan stötta dig...Grattis till ett friskt val för dig och framtiden..Styrkekram..

Blåklocka

Tack för era uppmuntrande ord!
Nu har vi varit ifrån varandra i 10 dygn. Det har känts mestadels skönt på något sätt. Jag förstår ju mer och mer hur jag tidigare somrar ffa har lagt oerhörda mängder energi på att vara sysselsatt med hans osunda drickande. Antingen har jag varit orolig, arg, ledsen eller helt enkelt kännt sådan maktlöshet alla de gånger då jag märkt på hela honom att han bara blivit fullare och fullare- fast utan att det fick eller ens kunde uttalas högt.
Jag bara hanterade livet liksom.
Nu lever jag åtminstone MITT liv oavsett om han dricker eller låter bli att dricka. Det är något oerhört befriande i att kunna säga till sig själv" - Du behöver inte stå ut med detta, du är värd att ha ett fullt och helt liv. Inte som tidigare. Ett öppet officiellt liv och ett helt fördjävligt liv".
Såklart är det ändå svårt detta, då jag ju fortfarande älskar min man, men jag hatar och äcklas av hans beroendeperson. Tyvärr kan inte jag göra mer utan det jobbet måste han göra själv.
Jag vet fortfarande inte om han tänker göra det jobbet? Tror inte han är där ännu kanske aldrig att han kommer dit. Att han på riktigt känner att alkoholen inte är för honom längre- att han måste göra valet att avstå alkohol för den är inte för honom.
Jag har nu tack vare att de praktiska sakerna satts i rullning kunnat börja orientera mig i vad jag vill med mitt liv. Och nu känner jag att det äntligen är härligt! För någon månad sedan fick jag bara ångest av det eftersom det är så länge sedan jag utgått från det jag vill vad jag behöver. Jag hade möjligen klart för mig vad jag INTE ville. Och det är faktiskt skillnad på de sakerna...