Nu är de på tiden att jag börjar på en egen tråd. Har varit här inne och läst och ibland kommenterat andras trådar i snart ett år.
Det är verkligen även på tiden att jag gör allvar i mitt försök att dricka mindre och måttligt. Jag har haft ett riskmissbruk ända sen tonåren och det är decennier sen nu (är 50 +). Det har varit perioder med måttligt drickande under mitt liv. Men de senaste tio åren har det eskalerat och blivit alltfler minnesluckor, ångest och känslor av kaos. Jag har i flera år varit medveten över mitt beroende men för ca 1 år sen berättade jag, på en vårdcentral och var sen hos en kurator. Det hjälpte mej lite 'på traven'. Jag gjorde sen halvhjärtade försök att hålla upp med alkoholen, men klarade högst 5-6 dagar. Sen början av detta året har det faktiskt gått mycket bättre, har t o m lyckats vara helt nykter i 3 veckor en gång. Nu är jag på den tredje veckan igen och kanske blir det en hel månad denna gången! Förr var jag ute och festade eller satt hemma hos vänner och drack. Men de senaste åren har det blivit mycket 'tröstdrickande' ensam hemma om kvällarna. Med samma Ågren och bakfylla dagen efter.. Jag är så trött på att sitta och "älta gamla sorger", dricka och må dåligt. Känner att det är på tiden att förändra mitt liv till ett sundare och förhoppningsvis mer socialt aktivt liv. Jag vet inte om jag någon gång kommer att kunna dricka "måttligt" eller kanske borde sluta helt men just idag mår jag så bra av att inte dricka alls. Jag tar en dag i taget... Blev nog lite rörigt första inlägg, det är många tankar som kommer i huvudet, när man börjar skriva. Jag återkommer . Kram och kämpa på alla därute!

Tack för pepp och tack alla för att detta forum finns. Idag är det 31 dagar sen jag drack för mycket (midsommarafton). 31 dagar -1 dag ( - de förbaskade folkölen, 4 st totalt). Men jag tänker att det faktiskt är en månad, som jag klarat mej utan alkohol. För ett halvår sedan kunde jag inte föreställa mej detta, det fanns inte i min värld! Men nu kör jag vidare på femte veckan. Det känns som att ska gå vägen. ? En fin fortsatt vecka önskar jag er alla! ?

Bra jobbat! Snart har du din vana och då blir det lättare! Du låter pigg och full av tillförsikt. Tänk det där att man nästan tror att det är omöjligt att sluta och sen är det kanske ändå lite lättare än man tror när man väl gör det.

Gunda

Du kommer att fixa det och vist är det ett under stt vi hittat hit. Här finns massor att läsa och ta in. Jag hade inte varit nykter i en månad om jag inte varit här det är ett som är säkert.
Vi stampar vidare!! ???

Fredde

Grattis Manda att du klarat 1 vit månad vad glad jag blir för din skull:) Styrkekram

Bra där, vad härligt att höra, glad för din skull! Jag är strax efter med 26 vita dagar.

Tack alla för pepp och stöttning! Det värmer inombords och stärker min strävan att dricka mindre. Nu har jag så gott som klarat femte veckan också.
Men det var nära att jag "föll" i fredags. Jag var ute på ett musikevenemang på kvällen. Drack alkoholfri öl innan och endast en folköl där (som räckte i flera timmar). Men när jag kom hem satte suget in rejält. Den gamla ovanan "att varva ner" med en öl eller ett glas vin (som kunde bli 2,3,4, 5... och sen minnesförlust..) gjorde sej påmind. Som väl var hade jag inget starkare än alkoholfri öl hemma. Och jag kunde varva ner ändå! Har sen haft en bra helg, joggat, umgåtts med brorsbarn, varit på loppis och marknad, mm. Känner mej utvilad och nöjd. Glad att jag klarat av "demonen A" även denna veckan.

Har nu äntligen fyra semesterveckor framför mej. I hela mitt yrkesliv (mer än 35 år!), har det varit otänkbart, att inte dricka alkohol och "fira" i början och sen oftast under hela semestrarna. Kan det verkligen vara tänkbart att ha semester utan alkohol!? Varför säjer man "fira semester" egentligen?
Kan jag klara det? Jag har klarat 6 veckor nykter (utom de förbaskade 4 ölen en kväll..) och mått så bra. Men bröt tyvärr i fredags då jag drack 4 folköl igen och i lördags blev det 2 folköl och ett litet glas vin, i samband med en middagsbjudning. Men nu börjar jag på ny kula, kommer att kalla det "Nykter semester dag 1, 2, 3, etc. Jag vill inte komma tillbaka till jobbet med plufsigt ansikte, trött och hålögd. Nej, nu ska jag planera in trevliga aktiviteter och använda mina strategier. Jag kommer även att vara mer aktiv här på forumet, vet ju att det hjälper en så mycket.
Nykter semester dag 1, nu. Och det känns inte otänkbart med en alkoholfri semester! ?

Gunda

Stt planera nykter semester är kanon och du fixar säkert det.
Allt har sin tid och nu är det tid för RN nykter semester för dig. Hoppas du får sol och härligt rekreations tid nu.
Kram ❤️

Jag är uppe i 34 (-1) dagar utan alkohol nu och jag tror kanske att det är längsta perioden utan a på 25 år! Svindlande tanke. Jag har också startat en kortare semester nu och visst finns suget där i bakgrunden, jag vill "fira", "lyxa till det lite" etc. Men jag har lyxat genom att gå på systemet och botaniserat bland a-fria drycker. Har även köpt hem ekologiska citroner, lime, sett till att det finns is och färsk mynta har jag i trädgårn. Det går att sätta guldkant på ledigheten på andra sätt. Jag har ingen lust att bli "luddig i huvudet" av ett par glas. Jag vill fortsätta samla på mig alkoholfria dagar. Det känns fridsamt så. Kroppen och hjärnan håller med. Jag hejar på dig Manda <3
Ha en vilsam semester! Kram

Tack Gunda och Allva för inlägg och pepp! Ja, visst finns det mycket annat att "lyxa till" tillvaron med. Kall citrondryck är gott, det dricker jag ofta. Jag tänkte även att jag ska leta fram recept och göra nån god och nyttig smoothie. Det är något som inte bli av tidigare.
Den euforiska känslan av att "nu börjar min långa semester" har inte riktigt velat infinna sej, som den brukade göra förr. Det är kanske Alkohol-djävulen som försöker manipulera mej : ( . Det har varit ett intensivt ältande i min hjärna idag: köpa hem lite vin eller inte... några folköl åtminstone.. Men jag undvek alla butiker och vann kampen idag (tur att man har mat, choklad, citroner och alkoholfri öl hemma ?). Just nu känner jag ändå ett slags lugn inom mej. Jag har de gott trots allt. Vädret ser lovande ut imorgon och jag ser fram emot en ny nykter dag, utan bakfylla ???

Känner mej så misslyckad och har världens Ågren. Klarade endast två semesterdagar av nykterhet. Gårdagen var händelserik, hann inte gå in på forumet. Dagen slutade med en grillfest hos en gammal kompis. Det bjöds både på snaps, whisky och öl, ja nästan allt slags sprit. Jag föll in i gamla spår, trots att jag hade med mej alkoholfri öl. Så svag man är! Vinglade hem sent på natten. Kortare minnesluckor, minns inte allt vad som blev sagt under kvällen. Jag har nu samma äckliga bakfylla och Ågren, som jag tidigare tänkt att jag aldrig ska uppleva igen.. Skriver nu, innan min hjärna förtränger. En hel semesterdag totalt förstörd. Mår skit.

SkåneTösen

Var inte så hård mot dig själv. Det tar tid att komma till rätta med sitt missbruk. Att ta återfall på vägen är fullt normalt. Särskilt i början på nykterheten tror jag, så var det för mig. Tog flera återfall i början. Det tog tid att ställa om mina tankemönster. Men det går, med tiden blir det lättare att stå emot och mina återfall var en del i den processen.
Såklart ångrar man återfall och önskar att man inte druckit men man får försöka se sina framsteg också. Du har ju klarat flera veckor nykter. Så du kan ju!
Sedan har du insikten att det här med alkohol inte är något för dig.
Du ser det för var det är. Du har all potential att lyckas!
Rid ut ångesten, den släpper ju. Försök att vara snäll mot dig, åt och drick vatten. Sen är det bara att ta nya tag. Puss och kram.

Stor igenkänning på det du berättar Manda. Det skulle kunna hända mig vilken dag som helst. Det är så jobbigt när man trots strategier kör i diket. Vad var det som gjorde att du valde att dricka, tror du?
Ångesten kommer att gå över, men den är jobbig. Acceptera att den finns där, försök inte fly från den (lättare sagt än gjort). Igår föll du, men du kommer att resa dig igen och stå stadigt. Nu fortsätter vi vara nyktra. Du är en klok person och jag är glad att du finns här i forumet. Stor kram till dig ?

Sinnituss

Jag tycker att du är fantastiskt duktig. Du skriver redan här och är därmed på rätt väg igen. Upp på stigen du börjat på igen så är det ingen skada skedd.
Heja dej ❤️

Sinnituss

Jag tycker att du är fantastiskt duktig. Du skriver redan här och är därmed på rätt väg igen. Upp på stigen du börjat på igen så är det ingen skada skedd.
Heja dej ❤️

Gunda

Så är det för de flesta. Det viktiga ära att du är på banan igen och du vet att du kan. Döm inte dig så hårt, ta lärdom istället. Fina du, Kram