Min sambo är alkoholberoende. Inte lite, utan nu har det gått ganska långt. Det är kanske högst 3 nyktra dagar i veckan, fast han gömmer och ljuger och drar sig undan så egentligen är jag inte säker. En nykter helg har nog inte funnits på typ 5 år. Vi har varit tillsammans i snart 14 år och jag e "bara" 30, så det är typ halva mitt liv.

I lördags var han superfull redan vid 12.30 gick på och skällde och gapade på mig om allt möjligt som vanligt. Han började banka och slå sönder möbler. Sedan la han sig och däckade efter att han antagligen inte hade någon energi kvar. Jag packade och åkte iväg till mina föräldrar. Tänkte att nu orkar jag inte mer jag måste bort.

Funderade på att ringa hans föräldrar om hjälp men var så nerbruten och ledsen så klarade inte av att ringa. Mina föräldrar ringde i stället för det finns inte längre några andra kvar i hans liv som skulle ställa upp för honom. Jag trodde de skulle ta det på alvar denna gång och eftersom det finns fler alkoholmissbrukare i släkten men inte i den närmaste familjen. De lovade att komma och prata med honom. Ringde efter 4 timmar när de inte dykt upp. Då hade de främmande hemma på grillning, satt och hade trevligt. De tog inte mig på alvar så jag skickade en video på min sambo och mig när jag låst in mig på toaletten och han håller på och slår sönder saker och skriker på mig. Iaf de ville inte komma. En av deras bekanta som var hemma hos dem ringer mig för att tala om att de förstått att han har problem men att det är jag som måste fixa hjälp till honom. Jag förklarar att jag inte orkar längre och att han inte lyssnar på mig därför jag hörde av mig till hans familj för att det finns inte så många andra som bryr sig om honom i hans liv. Denna person menade iaf att eftersom föräldrarna bor långt bort typ 2,5 timmar i bil så kommer de inte idag och han kommer inte åka med dem ändå så det är ingen idé att jag försöker med det.

2 timmar senare när jag ringt min sambo för att typ höra att han lever. Kanske låter dumt men han har även en djup depression som pågått ett tag. Så kommer hans familj hem till mina föräldrar. De åker till vår lägenhet, jag åker för mig själv bort låser upp och de går in. Jag ville inte gå med. En kvart senare kommer de ut med honom helt plakat sätter honom i bilen lovar att ta hand om honom och höra av sig till en beroendeenhet för hjälp.

Idag ringer hans mamma och säger att de kommer på torsdag och att jag inte kan hindra honom från att bo här. Sant, han står på kontraktet men det är jag som betalat hyran för augusti. Han hade inte råd att betala hälften pga alkoholinköp. De har inte hjälpt honom sökt någon hjälp eller rådfrågning ens när jag frågade. De anklahar mig för att vara oresonlig och påtalar om hans rättigheter. Och att vi får lösa våra bekymmer. De har alltså inte förstått alvaret alls. De menar att eftersom mina föräldrar bor i närheten så kan ju jag gå dit om det blir lite jobbigt. Är så sjukt besviken så det finns inte.

Detta kommer inte att fungera och jag förstår att vi måste gå skilda vägar men det e så sjukt jobbigt just nu.

Alla är bara arga på mig och ingen tänker på min sambos välmående. Känns som alla i hela världen gett upp hoppet om honom. Vad händer om jag oxå gör det då har han ingen och kommer antagligen supa ihjäl sig. Vill inte ha det på mitt samvete heller.

Förväntar mig inga svar på mitt superlånga inlägg om nu ngn ens orkar läsa det, men det kändes bra att få skriva ur sig.

din sambo har ansvar för sig själv! Inte du, inte hans familj utan han själv! Och förstår ändå hur du känner inför att "överge" honom, empati! Att hans familj blir arga på dig beror väl säkert på frustration! Inte lätt att ta ansvar för ett barn som är vuxet och utfluget sen länge (antar jag)! Och inte lätt för dig att ta ansvar för sin sambo som du får göra! Nä flytta så du slipper detta, verkar va hemskt för dig! Han måste själv ta tag i sitt liv!

Tilly

Just nu när jag är hemma själv och lever på mitt vis utan någon som klagar och ifrågasätter allt jag gör, inte gör, säger, tänker och vill så är det rätt så skönt och jag skulle nog faktiskt må bra av att bo själv. Behöver tid för att lista ut vem JAG är och inte vem jag är med honom.

Är så nervös över att han kommer hit på torsdag. Det kommer bli jobbigt för vet att han inte kommer ta detta besked bra alls och kommer ösa massa skit över på mig.

Bedrövadsambo

Låt honom gapa och skrika, det blir lugnt sen. Stå på dig, backa inte en tum. Känn vårt stöd mentalt i ryggen!

Anic

Lever i ssmma situation, har varit på samtal idag hos familje terapi.
Efter mötet åker lin man till bolaget o kvällen blir trist.
Vem skall jag kontakta?
Måste få ett slut på detta, har barn dom far illa.
Hoppas att vi kan lösa att han flyttar snarast,
Vet att detra blir ekonomidkt tufft, men han borde betala för huset så öänge vi äger det tillssmmans.
Men hur mycket?
Vem pratar jag med?
Känner Panik!

lizzbet

Väldigt dåligt av dina svärföräldrar att lägga ansvaret på dig! Har varit i liknande situation själv, känt mig oerhört sviken av hans föräldrar. Men nu förstår jag att det beror på maktlöshet och uppgivenhet, medberoende... Förvänta dig ingen hjälp eller stöd från dem, se till att ta dig ur relationen och var "egoistisk" innan ditt liv blir ännu mer förstört! Det är INGEN ANNAN ÄN HAN som kan och ska ta itu med sitt problem.

Tilly

Tack för att ni finns ❤ känner mig så ensam och svag.

Pratade med min sambo i telefonen och han kommer hem imorgon. Han vill bo här såklart och med mig. Vet att det inte kommer att funka. Han säger att han ska sluta dricka, vilket självklart inte betyder någonting.

Förra gången var det jag som flyttade. Tänker därför att denna gången är det hans tur att flytta. Är just nu mer rädd för mig själv att jag inte kommer genomföra mina krav än jag är rädd för honom att han ska gapa och skrika.

Han har inget jobb och jag äger det mesta av bohaget så det är mindre problematiskt om han går med på att flytta på sig, vilket jag starkt tvivlar på att han kommer att göra.

lizzbet

Kontakta socialen och/eller polisen? Han slår sönder saker/möbler i er bostad och är aggressiv, du är så rädd att du låser in dig i badrummet... inte acceptabelt. Jag hade anmält.

Tilly

Samtalet. Han dök upp har självklart förstått alvaret och vill inte flytta. Han kommer inte dricka någonsin mer enligt honom själv. Har förklarat att jag inte vill ha honom här och varför. Att hans ord och löften inte betyder någonting för mig. Att jag inte tror att han kan göra detta själv och att jag inte vill hjälpa honom. Han har skadat mig för mycket för att det ska kunna gå och reparera. Visade tom filmen på honom från i lördags när jag låste in mig i badrummet och han slog sönder möbler.

....vad händer nu?

lizzbet

...och bevisa att han talar sanning. Detta betyder INTE att du lovar honom något i framtiden. Även om han "klarar det" har du ingen skyldighet att dela ditt liv med honom. Om han blir frisk kommer han kanske att förstå, kanske inte... Men att inte respektera dina val är INTE OK.
Tänk såhär: Om han inte hade denna sjukdomen, ni var bara ett "vanligt" par, visst hade det inte varit så konstigt att göra slut, flytta isär? Något människor gör hela tiden, eller hur? Du är inte hans vårdare/psykolog/städare/mamma och du måste inte älska honom bara för att han är sjuk.