mitt alkoholberoende är inte hela problematiken eftersom jag använt det för att minska ångest, för att kunna sova. Sen har det klart övergått till att bli ngt man tar till vare sej man är ledsen eller glad. Vad finns det för hjälp mer än antabus att få ? Vad har ni för erfarenheter av olika hjälpinsatser ?

DetGårBättre

Det beror ju helt på hur problemet ser ut. Finns ju mängder med alternativ. Tabletter som minskar risken att det går överstyr en kväll så man tappar kontrollen till KBT och annan terapi. Omöjligt att svara på med den lilla informationen. Försök kom fram till vad grundproblemet är och jobba med det.

Ellan

Hej Mallan66,
Själva alkoholen är, som du skriver, sällan hela problematiken. Det är dock enklare att reda ut vad som är vad när ett aktivt beroende finns med i bilden. Det finns ju även mediciner som sägs minska suget men det har jag inte provat. Antabus har jag däremot testat men det hjälpte inte mig. En 12-stegs behandling där jag fick lära mig fakta om själva beroendet och sjukdomsbilden var min räddning. Det finns i olika former så som öppen dagbehandling och även internatbehandling. Alkoholterapeuter och/eller annat samtalsstöd är oxå en väg att gå och sedan finns ju AA. Jag är en av dem som tror att problemen ligger djupare än att det bara är att skruva på korken och sedan är allt löst. Att ta reda på och hantera det som är grunden till ångesten kan vara lösningen. Men som en start är det många som blir hjälpta med medicin för att sedan kunna titta närmre på ångesten.
Min ångest och mina sömnproblem förbättrades avsevärt när jag blev nykter. Men jag arbetar fortfarande mycket med just den biten för att verkligen förstå, hantera och förändra. Beroendeenheter via kommunen är en bra början men finns det en arbetsgivare med i bilden så finns det även hjälp att få där då de har ett rehabiliteringsansvar.
Hur tänker du kring de olika alternativen?
Kram
Ellan

Mallan66

Jag tänker att jag måste börja med mitt förhållande till alkoholen, jag har ju precis avslutat det förhållandet .. AB nr 3 imorgon och 8 dagar nykter. Jag har ju inte varit i så mkt kontakt med sjukvården än o med semestrar osv så kanske det tar lite tid att få hjälp .. jag fick förslag om sjukgymnast till en början .. för att lära mej avslappning och jag tar gärna emot all hjälp som finns. Alla har vi olika mycket i ryggsäcken och det blir sällan jämn fördelning. Jag vill inte att min gamla ryggsäck ska förstöra det förhållandet jag har idag, och inte alkoholen heller. Det känns iaf som detta forumet kan hjälpa mej en del iaf ?