Jag startar en ny tråd för att slippa klampa in på andras domäner.
Har försökt så länge att sluta berusa mig. Haft långa uppehåll, ibland flera år. Har mått så bra, men ramlar obevekligen ner igen. Jag önskar så att forskningen kunde komma någonvart med sjukdomen alkoholism. Är det kanske inte tillräckligt ärofyllt att göra något åt oss stackars satar som lider ?

Ellan

Hej Rosen,
Vi har nog inte stött på varandra här på forumet tidigare... så hej Ellan här.
Inte behöver du skriva förlåt för att du uttrycker att du mår dåligt. Det är helt ok känner jag. Känslor är känslor och livet är inte enkelt. Vad händer hos dig eller vad är det som inte går att reda ut i ditt liv? Vi finns här för dig i alla måenden.
Kram
Ellan❤️

lizzbet

...Får du i dig alla vitaminer/mineraler du behöver för att må bra? Vanligt med brister efter långt/högt alkoholintag.

Alkoholister utvecklar ofta näringsbrist på grund av otillräckligt födointag och därför att hög konsumtion av alkohol stör matsmältning, absorption, utnyttjande och utsöndring av flera viktiga näringsämnen. De allvarligaste och vanligaste vitaminbrist är vitamin C, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin) och folsyra. Ytterligare brister omfattar vitaminerna A, B12, C, D, E, K och niacin
processen för matsmältning
matsmältningen börjar i munnen där olika enzymer som finns i saliv stöd i att bryta ner maten till näringsämnen som skall användas för att ge energi och upprätthålla kroppsliga strukturen och funktion. Detta delvis smält mat färdas sedan i magen och tarmarna, där ytterligare enzymer som produceras av bukspottkörteln fortsätta att bryta ned maten i mikronäringsämnen. Dessa mikronäringsämnen absorberas av tarmen in i blodbanan och transporteras till levern, som förbereder de näringsämnen för lagring eller distribution till olika delar av kroppen.

Alkohol hämmar utsöndringen av matsmältningsenzymer från bukspottkörteln. Det skadar celler som kantar mage och tarm, blockera upptaget av mikronäringsämnen i blodomloppet och med tiden kan ha en allvarlig inverkan på matsmältningen. Överskott alkohol försämrar också hur den lever och därför lagring och distribution av viktiga vitaminer och mineraler för att resten av kroppen.
Alkoholism och vitaminer
Vitaminer och mineraler är nödvändiga för normal tillväxt och underhållet av kroppen. Brister i ett näringsämne kan leda till brister i ytterligare näringsämnen. Exempelvis hämmar alkoholism absorptionen av folsyra, vilket i sin tur leder till minskad absorption av vatten och andra viktiga näringsämnen, inklusive natrium, glukos och ytterligare folsyra.

Eftersom utöver alkohol stör den normala ämnesomsättningen av fett, fettlösliga vitaminer som A, D, E och K är också malabsorbed. Brist på dessa vitaminer kan leda till blindhet, överskott blödning, dålig sårläkning och uppmjukning av skelettet.

vitamin B1, B2, B6 och B12 är viktig för att upprätthålla korrekt neurologiska funktioner. Brister av dessa vitaminer, vanligt i alkoholister, kan leda till dålig hjärnan fungerar och demens och skakningar, och kan orsaka svåra neurologiska skador och till och med koma.
Slutsats
Vitaminbrist på grund av alkoholism kan få svåra och ibland bestående effekter på organfunktion såsom bukspottkörteln, levern och hjärnan. Det bästa sättet att bekämpa dessa brister är genom att konsumera en tillräcklig kost och avstår från alkohol.

Vitaminer och mineraler är centrala för livets processer i vår kropp. Mineralerna är bärare av energi och tändstiften i livets kemi, medan vitaminerna påskyndar cellprocesser och reaktioner i kroppen. Utan dem får vi dysfunktion – och det påverkar åt båda hållen. Det vill säga näringsbrist och stress påverkar psyket och känslorna negativt – och stress, oro och ohälsosam livsstil skapar näringsbrist.

Människans hälsostatus har tyvärr sjunkit avsevärt under de senaste 40–50 åren, mycket beroende på den industriella maten och den storskaliga odlingen av födan. Detta har skapat en urlakning av jordarna, vilket ger näringsbrist hos människor, växter och djur. Det är allvarligt med tanke på att vår livskraft och läkande förmåga är beroende av en viss närings- och energinivå. Vi står och faller med det – alltså det är en förutsättning för att kroppen och psyket ska fungera väl.

Näringsbrister ger såväl psykiska som fysiska symtom.

Det somatopsykiska får för lite utrymme idag. Nu ser man främst till det psykosomatiska, det vill säga att det är de höga kraven, pressande tidsbrist, stress och så vidare som ger spänningar och sjukdom i kroppen. Men det omvända, det somatopsykiska, är ännu viktigare idag, för med en låg eller undermålig näringsstatus kan varken kroppen eller psyket fungera väl.

Ett exempel är D-vitamin som behövs för många funktioner inklusive ett stabilt nervsystem, bra immunförsvar, normala hjärtslag och hög energinivå. Det produceras i huden vid solbestrålning och vi får det naturligt på sommarhalvåret, men det är nödvändigt att ta tillskott på vinterhalvåret. Brist på D-vitamin kan ge både depression och benskörhet.

Vitaminer, mineraler och örter ingår i naturens apotek. Örter har i hela mänsklighetens historia använts för sina läkande egenskaper och hela 80 procent av jordens befolkning använder fortfarande örter som sitt främsta läkemedel. De hälsosamma örterna har en rad stimulerande effekter på vår hälsa och jag kommer ta upp det i blogginlägg framöver.

Följande symtom kan vara ett tecken på brister av:

Essentiella fettsyror:
torr hud även om symtomen kan variera något: sprickor i fingertopparna, mörkfärgade fläckar i olika nyanser i ansiktet, blandhy som är både fet och torr, skrovlig hud på armbågarna eller nedre delen av benen, torrt och skört hår, mjäll, sår i hårbotten eller håravfall samt mjuka eller sköra fingernaglar som skivar sig.
Även nedsatt hormonproduktion, infertilitet, mer inflammationer, svagheter i centrala nervsystemet, för låg produktion av stresshormoner.

Långsamma kolhydrater:
svängande blodsockernivåer, extrem trötthet på morgon och eftermiddag. Det ger ett sug efter snabba kolhydrater vilket skapar exempelvis huvudvärk, irritabilitet, yrsel, darrningar, depression, matsmältningsproblem, nervösa besvär.

Protein:
sömnig och extrem trötthet, oregelbunden sömn, järnbrist, låg ämnesomsättning, sämre immunförsvar och dålig sårläkning, minskad muskelmassa, ofrivilligt barnlös, för tidigt åldrande, problem med humöret och minnesfunktion. OBS! Brist på protein leder även till ett sämre proteinupptag.

Fibrer:
förstoppning, diarréer, hemorrojder, högt blodtryck, nedsatt immunförsvar, cancer (tjocktarm, bröst och prostata).
De vanligaste mineralbristerna

Zink:
dålig aptit, sämre hudläkning, illaluktande kroppslukt, vit beläggning på tungan, hudförändringar (akne, eksem, bölder, hudsprickor, vita fläckar på naglarna, sträckmärken och bristningar efter förlossning). Zink lagras främst i ögonen och låga zinkvärden kan medföra synförändringar och svårt att skilja på blåa och gröna nyanser. Begär efter salt och kolhydrater vanligt vid zinkbrist.

Järn:
trötthet, energibrist, blodsockerstörningar, nedsatt mental funktion, blek hy, andfådd, dimmig syn, huvudvärk, nervositet, sömnlöshet, myrkrypningar i benen, tarmproblem. Sug efter salt vanligt vid järnbrist. Jag rekommenderar järntillskott från Holistic.

Kalcium:
muskelkramp, svårt att somna in, sköra naglar och hud/hårproblem, blödande tandkött, karies, nervositet, ryckningar i ögonlocken, domningar och stickningar i armar och ben, allergier.

Magnesium:
dålig aptit, irritation, stress– och ljudkänslig, allmän svaghet, kroniskt trötthetssymtom, PMS, vaknar tidigt på morgonen, alla slags kramper, ansiktsryckningar och stelhet, nervproblem, förvirring, personlighetsförändringar. Begär efter choklad vanligt vid magnesiumbrist. Magnesium är svårt att få tillräckligt av i dagens näring, därför behöver många kosttillskott.

Krom:
(utarmas av sockerkonsumtion) hämmar proteinsyntesen samt omsättningen av socker och fett. Är involverat i diabetes, blodsocker, åderförfettning, nervösa besvär, förvirring, ögonproblem som grumlig hornhinna. Brist ger sug efter socker.

Hoppas du mår bättre snart!

Rosen

Jag har tagit flera återfall på sistone.
Är gift med en man sedan 40 år som börjat bli dement och elak. Känner inte igen den person jag en gång gifte mig med.
Ja denna gång är det inte lätt att lösa några problem.
Förstår nog att jag behöver vara nykter men har svårt just nu att se någon mening med allt.

Bedrövadsambo

Jag tror att din livssituation ovanpå allt annat har gjort dig deprimerad. Jag tycker att du ska ringa vårdcentralen och be att få en läkartid. Berätta hur du lever, hur du mår, och be att få samtalshjälp och kanske även SSRI-medicin. Styrkekram ❤️

lizzbet

...Jag menar verkligen inte att förminska dina känslor, ditt mående, men jag vet av egen erfarenhet hur vitaminer/mineraler hjälpt mig. Lider av kraftig pms (irritation, deppighet osv) men har äntligen blivit nästan botad med hjälp av rätt balans magnesium, zink och järn :)

Rosen

Du har ofta många kloka synpunkter.
Jag har all hjälp i världen både av läkare och andra.
Jag kommer nog att ta mig ur detta helskinnad också
Vi måste vara optimister tror jag

Ellan

Det låter som att du befinner dig under extrem press. Att livskamraten blir sjuk och jag gissar att ansvaret kring det mesta faller på dig. Hur mycket mer orkar du? Klart att du förstår att det inte håller att du fortsätter dricka. Du behöver ha möjlighet till att måna om dig själv. Du skriver att ni har all hjälp ni kan få. Har du stöttning, dvs någon att prata med om hur du mår i allt detta. Människan är stark men till vilket pris tänker jag. Det kan ju liksom inte handla om att stå ut eller att överleva. Vi behöver få leva oxå.
Ta hand om dig!
Kram
Ellan ❤️

Rosen

Jag vet att alkohol ju förvärrar allt. Har inte gett upp, men ibland är det så svårt att hitta motivationen.
Vet att det gäller att aldrig ge upp.
Det är som att ge upp själva livet.

Rosen

Tog jag ett återfall. En psykolog ( för länge sedan) sade att hon kunde inte behandla missbrukare eftersom dom inte klarar av starka känslor. Där och då tyckte jag att det lät helt absurt. Jag förstår dock nu vad hon menade även om jag fortfarande tycker det är lite fegt. Återfallsrisken är väldigt stor.
Mitt älskade husdjur är döende. En varelse jag levt ihop med många år. Jag klarade inte det trots många månaders nykterhet. Jag tänker dock inte ge upp min strävan att må bra utan kommer igen. Tror jag.

sessi

Tråkigt att höra om ditt husdjur, djur betyder mycket för oss människor. Jag tror att du kommer upp på fötter igen om du får ett återfall. Jag vill ge dig en styrke kram .

Rosen

Man ger och får så mycket kärlek av djur som man lever nära. Jag är tacksam men ändå så ledsen.
Jo, jag reser mig igen som ngn sjöng. Vet bara inte när.

Rosen

Jag tar konstigt nog inte så lång tid på mig längre för att ”checka ut” från alkoholien. Kanske beror det på att livet är så himla mycket mer intressant nykter. Ja, så är det. Som onykter kan man ju faktiskt inte göra något som ger någonting i längden.

Först och främst, så sorgligt att höra om ditt husdjur. De är ju så viktiga och nära vänner för oss människor.

På ditt sista inlägg får jag intrycket av att du brutit återfallet och återgått till nykterhet igen. Det låter som målmedveten och kampviljan kommit tillbaka. Stämmer det?
Vilka tankar, människor, situationer m.m. kan vara till stöd och hjälp för dig nu att hålla fast vid din vilja att vara nykter?

Återigen, lider verkligen med dig gällande din djurvän.
Varma hälsningar
Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Rosen

Återfallet är dessvärre inte riktigt över, men jag ser ljuset i tunneln.
Sorg är svårt. Tack för att du bryr dig. Idag är jag även tacksam för skitvädret som håller mig på mattan. Jag skall inte kana iväg till bolaget. Lite självbevarelsedrift har man trots allt?

Rosen

Som jag var inne på min tråd. Efter sju sorger och åtta bedrövelser känns det ändå som om allt är på rätt väg.
Lugn i huset, ljuset återvänder och alkoholen känns avlägsen ( efter bara en knapp månad).
Detta året skall bli ett bra år vilket förutsätter 0 alkohol! Men en dag i taget som sagt.
Tack Jullan för ditt deltagande.