Idag fyller jag 42 år.
Idag firar jag sju veckor som nykter.

Idag startar jag en ny tråd och ska försöka sammanfatta min resa lite kort:
I två år försökte jag bryta mig loss från A som kom smygande för fyra år sedan i samband med en separation och jag bedövade. A blev min vän som gjorde att jag slapp känna när jag var deppig och gjorde mig ännu gladare när jag redan var glad...De andra negativa sakerna tror jag redan att de flesta känner till... Utåt sett var jag en (ensamstående) karriärskvinna som alltid levererade, tränade och var hälsosam. Inuti åkte jag berg och dalbana - drack vin var och varannan dag och ett par gånger i veckan kunde jag sitta i min ensamhet och prata i telefon eller hålla på med mobilen medan 1,5 flaska vin tömdes...Ibland bakis - ibland inte, men ångesten, den var alltid där. När jag flera gånger försökt att "sluta" (jag klarade en gång knappt 4v men annars som mest 4-6 dgr) insåg jag till sist att jag orkar inte, jag tänkte att jag kommer att supa ihjäl mig. Jag orkade inte försöka själv men jag orkade heller inte fortsätta dricka - livet kretsade till sist bara kring att planera för inköp av A, när kan jag dricka eller hur jag skulle göra för att trappa ner/sluta...

Så föll det sig i en läkarkontroll (jag har ADHD) att man sett tydliga spår av A i blodet och det stämde inte med vad jag angivit när jag fyllt i papper om min A-konsumtion...OCH då - då tog jag tag i den handen som jag kände räcktes ut och sa att "det stämmer - jag behöver hjälp..." Och sen grät jag... Det blev starten till att jag firar sju veckor idag. Jag har fått Naltrexon som fungerar jättebra för mig och går till en tjej och pratar varje eller varannan vecka. Först fick jag kraftiga biverkningar pga min ADHD-medicin men nu tar jag N på kvällen och har halverat dosen och mår jättebra. Jag känner inget sug och det är alltså där jag är idag...

Trots att jag redan kan se vilka fantastiska saker som händer i mitt liv nu utan alkohol så är det små nya steg man tar och nya saker som händer hela tiden.

En relativt ny person (man - vi får se vad som händer) som trätt in mitt liv nämnde att när vi träffas kan vi dricka lite god Champagne och äta jordgubbar. Jag svarade då att jag gärna äter jordgubbar men att jag valt bort alkoholen i mitt liv. Det var så befriande att säga det...Reaktionen var: "starkt beslut" - och inget mer...Än(?!)

Jag har bestämt med min prattjej att idag på min födelsedag ska jag göra slut med A även lite symboliskt... Flaskorna A som står i skåpet ska lämna idag. En flaska blir en "Tack-present" till någon som kan hantera A och den andra som är halv - den ska jag hälla ut i nån slags ritual har jag bestämt mig för... Knasigt kanske men jag behöver ett avslut!

Jag scrollade foton i mobilen igår och jag ser tydligt i ögonen och på min utstrålning vad som är före och efter nu när det gått sju veckor.
Idag fyller jag 42 år, jag har nog aldrig känt mig snyggare och starkare! Jag har alltid känt att jag har kapacitet till "vad som helst" - tills jag trillade dit med A...Och har försökt bryta mig loss i två år...För varje misslyckat försök blev jag svagare mentalt...Och till och med det bedövade jag med A...Det var en enda nedåtgående spiral...
När jag idag firar sju veckor, känner jag mig stark dels pga att kroppen börjar återhämta sig, hjärnan börjar bli effektiv igen - men det viktigaste: jag har tagit mig igenom den första tiden och ända hit!!! Och det är värt så mycket. Jag har fått tillbaka mitt liv.

Jag önskar och hoppas att jag på något sätt kan inspirera och hjälpa någon att bryta sig loss från A och välja livet - för det kommer tillbaka. Den sorg jag kunde känna i början över att jag kanske aldrig ska kunna dricka igen, den är borta. Tankarna på att kunna bara dricka ett par glas - de har förändrats till att: "Jag önskar att jag bara kunde dricka ett par glas, men nu är det inte så och eftersom det inte tillför mig något positivt så väljer jag bort det" Jag blir nästan förundrad över vilka förändringar som sker i kropp och hjärna - men så länge det är positivt så är det bra.

Nu hör jag mina barn som strax kommer och sjunger för mig. Jag är så glad och tacksam för att jag ger mig själv den här möjligheten - att ta vara på livet...

Kramar i massor
Fanny

Gunda

Härlig läsning och ett stort grattis.
Det måst vara bra att i ett nytt förhållande kunna säga att man inte dricker, inte behöva förklara utan bara vara i det.
Min nykterhet har jag haft sedan 27.6 med en dags återfall och det var för tre och en halv vecka sen ( inget dunder fall, utan två små glas likör) men räknar det som ett återfall.
Stor kram och grattis på födelsedagen. ?☕️????

Fanny

...ja, det känns verkligen skönt på många sätt.

Innan var jag orolig för hur det skulle kännas att säga att "jag dricker inte", men nu när jag känner mig stark är läget ett helt annat. Att säga det - det ger mig styrka!!!

Kram F

Jag är glad för din skull. Vad bra att du greppade situationen hos läkaren..Så rätt...Du har varit stark och lärt dig mycket om dig själv och just ditt sätt att vara beroende av alkohol. Du har på ett bra sätt gjort förändringar som krävs..Mycket bra jobbat!! kram..

PP

Och läser lite på forumet. Ser att du flyttat över. Stort dubbelgrattis, så fint att du känner att det är en stabil förändring. Härligt för barnen att få en nykter mor. Blir innerligt glad av att läsa att flera är på rätt väg. Fortsätt på den!
//PP

Såg ditt inlägg och blev så glad! Grattis! Så bra tänkt. Man blir starkare när man kan säga att man inte dricker utan att skylla på nåt annat. Jag upplever nog att man blir respekterad för det. Ha det så gott.

Det skulle kunna vara jag på pricken som skrivit detta inlägg.
Precis samma historia men jag har inte kommit lika långt som du.
Jag döljer fortfarande mitt beroende för sjukvården pga rädsla..
1 vecka har jag kämpat mig igenom.
Minns inte ens när jag sist varit nykter så länge.
Vilken kämpe du är!
Hur går det nu?

Fanny

Ja, det ÄR läskigt att räcka ut handen och be om hjälp - men jag är så glad för att jag såg chansen till hjälp och tog den!
Det blir som ett erkännande att "Jag har faktiskt problem" när man berättar för någon annan, och det blir så definitivt på något sätt.
Samtidigt så vet man ju innerst inne att det är så - men ändå håller man kvar vid det där lilla hoppet om att det inte är så och att man ska klara det på egen hand.
På torsdag ska jag till min prattjej igen och då är det 10 veckor. Tio veckor!!!
Har precis kommit in efter min morgonprommis och denna veckan är det som ytterligare ett nytt ljus har väckts med mer energi och synen på livet.

Våga ta steget och be om hjälp, det gör det sååå mycket enklare mentalt att kämpa mot A med hjälp. Det ÄR inget misslyckande att be om hjälp! A är en drog som inte ska underskattas och det vet vi som är här på detta forum.

Att berätta och be om hjälp var som en sten som föll från mitt bröst??

Styrkekramar till er alla!!! ❤️

Mycket inspirerande, jag hoppas jag ska kunna göra samma resa en dag. Varje morgon vaknar jag och sager att nu är det slut, men sen blir det ett glas iallafall framemot kvällen. Jag hoppas idag är den dagen, igen.....

Fanny

Läser det du skriver Nystart...Och många med dig har varit och är där. Jag funderar, vad händer i dig på kvällen som gör att du tar det där glaset?
För mig var det ensamhet och tristess innan suget satte igång på riktigt och sen var det en kombination av tillflykt från känslor o ett sug/beroende. Jag har inte provat att bara sitta i känslan och tänka att jag är sugen och sen känt att det ebbar ut, en del gör så. Jag sa högt för mig själv att jag var sugen och sen hade jag i förväg redan en plan för vad jag skulle göra. Den planen innehöll ett mål (livet, familj, jobb) och en strategi (i mitt fall träning) som jag ansåg var viktigare och som gjorde mig sysselsatt när jag visste att jag i vanliga fall antagligen skulle dricka. Vid sex på kvällen åkte jag till gymet. Ja - en drog mot en annan - men det spelar ingen roll så länge A byts mot träning tänker jag. När jag kom hem vid nio fanns lixom inte alternativet att dricka. Dopaminet i kroppen hade slagit på o kroppen ville ha nyttigheter... Så höll jag på första månaden...Jag var tvungen att bryta vanan, få momentum och känna att JAG har kontroll.

Jag tror att det ÄR viktigt att tänka en dag i taget...jag gör på liknande sätt: "just nu dricker inte jag" - prova, vilken fras kan funka för dig?

Jag vet inte om jag hade klarat att ta mig hit där jag är idag, snart tolv veckor - snart tre månader - ett kvartal om jag inte fått hjälp. Jag tänker ibland att undrar om jag skulle ta ett glas, hur skulle det vara? Hur skulle jag känna? Men jag slår bort tankarna - för jag vågar inte. Jag litar inte på mig själv att jag skulle klara det, jag är så glad för att slippa tänka på A. Förstå all den tid som jag la på att tänka o planera för A, hur mycket ska jag köpa, när kan jag dricka, inte för mycket har möte imorgon, luktar jag, märker nån att jag är full, ser jag bakis ut, fan min hjärna funkar inte idag, jag ska aldrig mer dricka, oh vad gott det skulle vara, om jag bara köper en flaska - men det är ju inte lönt, jag tar tre så har jag i två dagar...Och så höll det ju på - om och om igen, dag efter dag, vecka efter vecka... All den tid kan jag idag lägga på att utveckla mig själv och må ännu bättre.

Förra veckan firade jag med att göra IPL-behandling i ansiktet. Jag vill få bort de ytliga blodkärl som vittnar om A, jag behöver inte dem för att komma ihåg. Det gjorde ont men gick fort och jag ska dit en gång i månaden tills jag är nöjd med resultatet och även om det kostar 2000 kr/gång och jag spontant tänkte att fan vad dyrt det blir, så är det ju inget mot de ca 4000 jag la per månad innan på A... Nu gör de i alla fall nån nytta tänker jag.

Jag tänker att ensam är inte stark, ensam är ensam och att ta hjälp är inget nederlag. Det är en vinstlott som man ger sig själv utan att chansa. Visst kan man få bakslag även med hjälp men det finns sååå många psykologiska fördelar som man inte ska underskatta. Våga välja livet och den där nystarten, att vinna andra halvlek är den del av matchen du vill vinna - eller hur?!

Bamsekramar från en nykär Fanny som sprudlar av energi. (Ja - lite ADHD hjälper såklart till & nu kan jag använda den till något bra❤️❤️❤️)

Tack för ditt riktigt bra meddelande.

Dagen då jag slutade kom, ikväll blir det exakt en vecka sedan sista klunken. Känns väldigt bra. Jag är HSP och det är nog en av de stora anledningarna till att jag druckit, för att orka vardagen och all stress hemma osv. Nu försöker jag hitta nya vägar att hantera detta och att inte ta saker så personligt. Det blir nog mycket gym framöver som substitut. Du kan följa min tråd jag startat om du vill.

Avslutar med att jag är imponerad av dig och grattis till att vara nykär, det måste vara fantastiskt!