ville uppdatera min tråd ikväll.
Det är nog nu.
Det lilla hopp som fanns kvar är trasat. Sönder. Och jag känner mig nästan lättad. Att jag äntligen tagit ett beslut. Ingen aning om hur jag ska gå vidare bara. Det löser sig.
Barnen är ledsna, delad vårdnad kommer väl gå åt skogen för hur ska jag kunna lyfta ur barmen ur situationen om han är ensam med dem. Har aningen aning om var han är. Nånstans på tätorten ett par mil längre bort.

nu kliver jag av. Det är fel person som kämpar. Det är han som är missbrukaren inte jag. Döper officiellt om min tråd till "att komma vidare" för det förra som den hette "när är det nog?" Sen frågan har jag fått svar på. Igår kväll. Då rann bägaren över.
****

13 april 2016
Ny här. Suttit och läst en massa ikväll och funderat över min egen situation. Är så trött. Lever sedan 10 år med min man som alkoholist. Denna djävulens påfund som "kidnappar" manner jag älskar. Vi blev med barn fort och jag i min blåögdhet trodde på löften om upprensning och nykterhet. Han är periodare och super sig då redlös. Då de första åren var det 2-3 veckor det rullade på. När barn nr två var på väg så flyttade vi från storstaden och till landet närmare mina föräldrar. Han var då även helnykter i ett år och gick på antabus. Barn nummer tre kom efter fem år. Ny har vi tre underbara barn och en omtumlande vardag. Han har varit nykter i omgångar och perioderna kommer mer sällan nu. Det är så fruktansvärt svårt. I mitt fall så erkänner han att han är alkoholist men han menar att han mest dricker för att döva sin ångest. En ångest som jag hävdar att alkoholen förstärker men det kan han inte se. Han menar att alkoholen är hans enda ventil för att få ur sig alla obehandlade känslor och som om att han skulle explodera om alkoholen inte fick vara hans ventil, jag har tröttnat på dansen men alkoholdjölvulen och började för cirka 2 år sedan att öppna upp. Varför ska jag skämmas? Försöka dölja? Rätta till? Jag har berättat för mina föräldrar. Jag har berättat för min arbetsgivare, för mina vänner och de runt omkring som jag känner förtroende för. Men det är så svårt. Att inte känna sig bedömd. Att inte känna som att jag lastar andra med mina problem.
Nu senaste perioden som var nyår och veckan efter det när han bara drack och inte åt alls 5 dagar i rad berättade jag även för skolan och förskolan, de större barnen fick gå till kuratorn och skolan gjorde en orosanmälan. Jag har varit så fruktansvärt rädd att de ska ta barnen ifrån mig. Jag vägrar. Jag är inte en dålig förälder men jag kände att jag inte kan, inte vill, lägga munkavle på barnen. Som sagt är ensamheten är det värsta och jag vägrar låta dem bära bördan.
Han har varit helt nykter sedan nyår. I början var han arg över det med skolan men mest tyst. Sedan började vi ha bra samtal. Mer och mer att det känns som vi är på samma våglängd. Att vi kan börja jobba på det på riktigt att han kan komma nånstans. Jag sa till honom senast i förra veckan att det börja kännas i kroppen att en period är på väg. Att jag börjar vänta på det som jag alltid gör.. Jag bad honom att förvarna mig den här gången, han sa att allt var lugnt. Att han var glad och tillfreds och inga demoner. I lördags skulle han bara köpa ett 6-pack folkisar.. Och nu är han inne på 4e dagen med bara dricka, sova, nyktra till nog för att skaffa mer öl..barnen märkte inte av det i måndags..han var full när vil kom hem vid 1630. Då körde jag ut honom i gästhuset, och han stannade där. Sedan kollade jag läget igår och i dag själv innan jag hämtade barnen och han var stendäck så nu är barnen och jag inne på andra natten hos mina föräldrar. Jag blir så trött!!
Och jag vet att det är en sjukdom och att det är dags att verkligen lämna nu. Jag har aldrig hotat med att lämna innan, inte ens sagt det. Vet att när jag väl säger det måste det vara på riktigt. Önskar att han bara kunde göra sitt val på riktigt och låta oss vara. Fortsätta vårt liv. Låta oss sörja och gå vidare.
Han är högpresterande, underbar, välfungerande och suverän när han inte dricker. 5 dar var 4e månad verkar han tycka att det får jag väl leva med.. "Det är ju nästan ingenting om man jämför med hur det var i början". Men det trappas ju alltid upp och jag känner mig bara trasig och orkeslös. Det enda jag kan påverka är ju mitt eget liv. Mina barn är ju det som verkligen betyder något att de är trygga och glada. Jag förstår verkligen inte hur han tänker. Om han tänker, men det har väl aldrig varit så tydligt som nu, även med socialens ögon på oss i detta nu, när han inte druckit alls på 4 månader så faller han handlöst. Jag är låst. Jag vet att om jag lämnar honom blir han hämndlysten och "ska ta barnen ifrån mig". Hur får man egentligen någon att inse att det är nog nu, att han får välja oss eller gå.

Muminmamma

Nu har jag läst din tråd. Som du har kämpat och kämpar.
Det funkar skriver och gör ger så mycket styrka till mig och hur jag ska gå vidare.
Du är fantastisk@
Stor kram!

Heleena

Har en liknande historia och en pågående separation sedan i somras. Den här hösten har varit kaos, önskar jag hade varit bättre på att skriva här eller dagbok för just nu känns allt som en enda röra. Men Ligger för första gången ensam i huset och ska sova. Mannen har (nästan) flyttat och jag har husvisning i morgon. På något sätt orkar man fast det borde vara helt j*kla omöjligt. All styrka till dig!

InteMera

Jag beundrar dig Lyra som kommit så långt, som kämpat så hårt! Som du säger verkar det bara vara lite kvar nu tills första steget på riktigt är taget och du blir fri från hans missbruk. Vill önska dig de där sista krafterna du behöver och styrka att ta itu med det sista praktiska!

Slumpmässigt A…

Att du har tagit steget. Stort! Omvälvande. Men som det verkar: ändå grundat. Du har en plan. Håll fast vid den. Det där med bodelning verkar bli jobbigare ju mer man skjuter upp det (tro mig, nu har jag väntat i några månader). Så skönt. Tiden fram till flytten kan bli speciell på flera sätt. Inte alltid så skönt som jag kanske just gav intryck av. Jag kommer att fortsätta följa dig, fortsätta tänka. Och nu skicka all den energi som jag kan!

Lyra

Suger åt mig det ni skriver och håller i! Håller i mitt beslut och min verklighet! Samtidigt som det är lugnt hör hemma börjar jag också tvivla på mig själv. Inatt drömde jag att allt det dåliga var en dröm. Att han alkoholmissbruk och alla dumheter var något som uppstått i mitt huvud och panik bröt ut! Jag fick böra beslutet själv och hela familjen vände sig mot mig och frös ut mig!

Jag läser min tråd och min anteckningar om händelser och enheter i min kalender varje dag. Tacksam att jag skrivit mer denna gång. Annars hade nog dansen fortsatt ett varv till.

Barnen var ledsna när vi berättade i fredags men igår hade det lugnat sig. Vi har pratat mycket hela helgen och beslutet känns rätt och bra. Det är i mina drömmar jag tvivlar.

Styrka till er alla som behöver er. Jag önskar er mod att förändra det som går, sinnesro att acceptera det som inte det kan förändras och förstånd att inse skillnaden.
Det är det jag håller i idag. Den dör sinnesron börjar så smått att komma men oj vad långt jag har kvar.

Lyra

Fortfarande lugnt. Vore ju väldigt ironiskt om 10 års kamp slutar med verklig förändring när vi väljer att gå isär. Om jag inte aktar mig blir jag bitter... :)

Huset ligger ute för försäljning sedan ett par dagar. Såååå fina bilder. Hoppas vi får mycket pengar så vi har råd med en omstart.

Funderat och funderat. Mannen vill att vi bor nära varandra. Så barnen kan träffa oss båda till vardags om de vill det. En bra tanke, men blir komplicerat för mitt jobb med större pendlingsavstånd för mig. Vet inte om jag kan eller ens vill bo där han vill. Anpassar jag mig för hans skull eller startar jag "krig". En sak i taget. Huset först.

Kramar till er alla som kämpar i er vardag. Jag hoppas på ännu en dag av lugn och insikt. Och kanske lite sinnesro...

Lyra

det finns ett liv på andra sidan!
Jag har fått egen lägenhet! Mannen har hittat en han också. Inte så långt ifrån. Huset är snart sålt!
Han har druckit en gång sedan september och det gick sådär bra. Men ingenting dagen efter.
Jag kände mest "sååå skönt att det inte är mitt problem att oroa sig för honom längre"

Om två veckor ska jag till min samtalsterapeut igen. Var två månader sedan jag var där senast. När jag tänker tillbaka ett år och minns när jag var där första gånger. Helt sönder. Stressad. Ledsen. Sviken. Ensammast i världen. Ifrågasatte mig själv och det beslut och den resa jag visste att jag var tvungen att göra.

Nu är jag nästan på andra sidan. Bara lite till!
Jag är såååå glad att jag valde sida. Efter 10 års förhandlande. 10 års sorg. 10 års pendlande mellan hopp och förtvivlan.

Att välja mig själv är det bästa jag någonsin gjort!

Alla ni som kämpar; som tror att det svarta aldrig kommer att bli vitt; det finns ett liv. Ett liv där DU får ta plats.
Jag slutade kompromissa om alkoholen. Det var inte lätt. Det gick inte fort. Men nu. När jag har kommit vidare, det var värt det!

Lyra

I september -16 skrev jag att jag hett önskade, att jag var på andra sidan separationen. Det är jag nu.
Hittade en prisvärd hyres4a åt mig och barnen i staden jag ville. Huset är sålt, det blev tom en liten vinst.

med (snart) exmannen vet jag inte vad som hände.

Imorgon har han och jag varit gifta i 10 år. Om två veckor går skilsmässan igenom.

Han flyttade i början av juli.
Jag två veckor senare.
Nu har jag snart haft 4 veckors semester där han skulle ha barnen på helgerna, eftersom bara jag har semester.
Han söp sig igenom första helgen och hörde inte av sig förrän efter 3-4 dagar. Andra helgen orkade han "komma och hälsa på" och spenderade mellan ca 9-14 med barnen på lördagen resp söndagen, 3e helgen hade han barnen från fre kv vid 17 till lör vid 15. Söndagen skulle de också ha spenderat dagen med honom, men han drack visst och vaknade inte förrän 15tiden. Då sa jag att det vi har redan hittat på något. Han sa inte emot. Var snarare lättad att han inte skulle spendera dagen med dem.
Snart är det fjärde helgen,
Idag skulle han hjälpt mig med ärenden. Jag skulle hämta honom på jobbet runt 16. Jag började ringa honom vid 13. När jag inte hört nåt vid 15, löste jag det själv.
Han har inte hört av sig.

I helgen ska han ha barnen fre till lörd. Sen ska han ut på lördag. Igår sa jag exakt hur jag kände.
-barnen är inget val, det är ett ansvar.
-om du ska ha dem halvtid ska så du ha dem halvtid, om du har bommat två helger redan, du har spenderat totalt 3 tillfällen med dem och 1 natt på 24 dagar, ringt dem kanske 5 gånger på denna tid, och VÄLJER alkohol på lördag framför att umgås med dina barn, det är uselt.
Han sa att han hade tänkt så också, va bra sa jag, men att tänka på det löser ju inte problemet.
Jag sa även att du har ju skilt dig från mig, inte från barnen. Jag kan inte ens svara ordentligt på deras frågor och vad du håller på med..
att jag har sagt till dem att han är sjuk.

Jag hade nån slags vision om att han skulle kunna hålla sitt drickande på sina egen veckor. Jag hade gravt fel.

Osäker på hur jag ska gå vidare nu. Men jag försöker akta mig lite för enskild vårdnad. Även om jag kanske skulle få den kan han ju prata omkull nästan vem som helst,
Om jag förstått det rätt kan jag aldrig neka om han har umgängesrätt vissa helger enligt domstol, (att jag i stort sett måste ha polis på min sida för att kunna göra det) har vi delad vårdnad kan jag hålla barnen hos mig, ifall de inte vill till honom, vilket de verkligen inte vill när han är onykter.

Ska ringa till familjerättsrådgivning imorgon tänkte jag.

Återigen är det jag som reder upp saker och ting. Som har tunga samtal med barnen om varför pappa inte hör av sig.

Kan kort sagt säga att jag aldrig innan varit så färdig med semester som nu. Fast jag är inte direkt utvilad... :)

Men glada nyheter! Jag har fått ett nytt jobb! Bästa jobbet, mitt drömjobb! Cykelavstånd från min lgh och till barnen skola, och mycket högre lön än innan!

Kanske ska jag ändå fira bröllopsdagen imorgon? 10 i åttonde 10 år senare! Klokare, smartare, ny schysst lägenhet, nytt jobb.
Skaffade löshår gjorde jag också. Ville unna mig nåt. Hahaha.
Ja minsann. Jag ska nog fira mig själv. Fast utan alkohol då! Den är jag klar med.

Bedrövadsambo

Stort grattis till både lägenhet och drömjobbet! Förstår dilemmat med barnen, men kan tyvärr inte råda eftersom jag inte har egna erfarenheter. Hoppas familjerätten kan råda dig! Och det är väldigt bra att du talar klarspråk med honom. Jo, ett tips har jag. Skriv loggbok där du noterar varje gång han ska ha barnen men sviker, allt du och han sagt, allt ni kommit överens osv. Kan kanske komma till nytta framöver. Har man det svart på vitt kan man ibland se mönster som är svåra att se annars. Kan det vara nervositet inför att ha ansvar för barnen själv som får honom att dricka? Det behöver inte vara nonchalans. Min pappa gjorde så när jag skulle komma på besök som vuxen. Han var skitnervös och stillade sig med alkohol, och jag blev skitförbannad, och sen var det besöket förstört. Gång på gång.

InteMera

Vad härligt att du uppnått det du flresatte dig i september! Att separationen är klar och att du dessutom hittat en bra lägenhet och drömjobbet är ju toppen utanpå det! Bara att gratulera! Men så kan det kanske vara, att när man väl får igång en positiv tanke så leder det till positiv handling som drar till sig fler goda sammanträffanden, du är värd att få det bra efter allt ?

Det tråkiga som kommer av separationen är dessvärre den eviga osäkerheten om barnens vara eller inte vara hos missbrukaren. Jag inbillade mig också vid skilsmässan från mitt ex för snart 10 år sen att han skulle kunna hålla drickandet till sina dagar utan barn. Oj vad fel jag haft. Senast denna vecka har jag sent på kvällen hämtat vår son från sin pappa för att pappan var redlös och slocknat. Och du har rätt i det att rumban fortsätter, att ta bort umgänget av en förälder är närmast omöjligt. Tidvis med soc hjälp kan man få det minskat för ett tag men sen tror dom alltid att efter nån dag/vecka/månad att ja nu är det löst och så ska barnen skickas dit. Bara för att pappan dykt upp nykter på ett möte med soc. Då kan det ju inte vara farligt för barnen att vara där? Någon förståelse för hur alkoholism funkar har åtminstone jag dessvärre aldrig mött hos myndigheter efter alla oräkneliga vändor pga sonens pappas drickande.

Dokumentera allt han gör och missar med umgänget, det är det enda du kan ha som bevis hos soc eller rätten för att få till ett umgänge du alls kan tro ska funka. Men tyvärr är man alltid tvungen att räkna med att barnen ändå ska vara hemma eller hämtas tidigt. Jag känner inte jag kan resa eller ordna nåt när sonen är hos pappan, så många gånger har besöken ställts in eller akut måstat hämtas hem mitt i så oron finns varenda gång där hur det ska bli "denhär gången". Så tyvärr har jag inga tröstande ord om att det löser sig, med min erfarenhet är jag beredd att tro dilemmat finns kvar tills alkoholisten mirakulöst nyktrar i på heltid eller tills barnen är stora nog att vägra åka. Styrkekram till dig!

Lyra

Tack för era svar. Loggboken är påbörjad. Har skriv ner de stora sakerna som varit det senaste 1,5 året, nu börjar jag även fylla på med de små. Oj, vad jah ändå har inbillat mig att saker och ting varit bra mellan varven men dansen med honom bara fortsätter ju. Helt fri bli jag nog som sagt aldrig.

Jag ringde till min terapeut igen i veckan, ska träffas om en vecka och det känns som en boj all hålla lite i. Ex-mannen fick lyckopiller och sömnmedel för sin "depression", det var tydligen det han nu de senaste veckorna försökt bota med alkohol. Han ljuger för sig själv känner jag. För mig känns det solklart att depressionen och ångesten kom av alkoholen.
Han hade barnen från fre-lö sedan fick jag tillbaka dem lör och han gick ut och festade med sina vänner hela lördagen. Igår söndag fick jag inte tag på honom. Idag börjat vardagen och jag ställer in
mig på att jag får lösa allt själv ikväll, fast han skulle vara med på möten och aktiviteter. Återstå att se hur det går.

Hoppas ni andra där ute har haft en ok helg!

Lyra

Svårt att sova ikväll.

Det är skönt att bo utan honom. Samtidigt kan jag inte riktigt släppa oron. Vet ju att han är ute och rumlar runt ikväll. Det har han varit varje barnledig helg sedan vi började med varannan vecka med barnen för 3 veckor sedan.

Men! Det är ju inte mitt jobb att oroa mig längre...

Behöver nog gå tillbaka till Al-anon känner jag.

Och få mer sömn!

Lyra

Ytterligare en alkohol-period har passerat för min numera ex-man och jag har kommit igenom den!

Jag pratade med honom idag. Han är tillbaka i verkligheten och han har ångest. Massor av den. Han sa att han inser vidden av problemet. Han hade haft möte med sitt jobb. Vi skulle prata mer om allt i helgen.
Jag frågade honom vad planen är.
Vill han fortfarande lära sig dricka "normalt"?
Nej, sa han. Enligt honom är planen att aldrig dricka mer alls.

Han har en lång resa framför sig.

Vi får väl se hur det går. Jag är så glad att jag står lite mer utanför kaoset nu. Med min egen lägenhet. Mitt eget liv att ta hand om. Om två veckor börjar jag mitt nya jobb. Det var liksom meningen att jag skulle starta om igen.

Oredan och röran har till sist hamnat mer hos honom än hos mig. Och jag kan andas igen.

Så här lugn och sansad har jag nog aldrig varit under en av hans perioder förut.
Det känns helt underbart med tanke på all ångest, all ledsamhet, all stress och allt det svarta jag burit på i flera år.

Jag känner mig mindre ensam nu - trots att vi inte bor ihop och jag i själva verket ju borde vara mer ensam utan honom.

Äntligen ligger det hos honom och inte hos mig.

Ikväll ska jag och barnen ut på äventyr. Sova borta och uppleva nya saker över helgen. Härligt!
Hoppas ni alla får en lugn helg och själslig ro.

Bedrövadsambo

Och för dina barns skull. Jag hoppas också att ditt inlägg ger någon eller några anhöriga mod att göra som du har gjort. Bryta upp.