Nu är de på tiden att jag börjar på en egen tråd. Har varit här inne och läst och ibland kommenterat andras trådar i snart ett år.
Det är verkligen även på tiden att jag gör allvar i mitt försök att dricka mindre och måttligt. Jag har haft ett riskmissbruk ända sen tonåren och det är decennier sen nu (är 50 +). Det har varit perioder med måttligt drickande under mitt liv. Men de senaste tio åren har det eskalerat och blivit alltfler minnesluckor, ångest och känslor av kaos. Jag har i flera år varit medveten över mitt beroende men för ca 1 år sen berättade jag, på en vårdcentral och var sen hos en kurator. Det hjälpte mej lite 'på traven'. Jag gjorde sen halvhjärtade försök att hålla upp med alkoholen, men klarade högst 5-6 dagar. Sen början av detta året har det faktiskt gått mycket bättre, har t o m lyckats vara helt nykter i 3 veckor en gång. Nu är jag på den tredje veckan igen och kanske blir det en hel månad denna gången! Förr var jag ute och festade eller satt hemma hos vänner och drack. Men de senaste åren har det blivit mycket 'tröstdrickande' ensam hemma om kvällarna. Med samma Ågren och bakfylla dagen efter.. Jag är så trött på att sitta och "älta gamla sorger", dricka och må dåligt. Känner att det är på tiden att förändra mitt liv till ett sundare och förhoppningsvis mer socialt aktivt liv. Jag vet inte om jag någon gång kommer att kunna dricka "måttligt" eller kanske borde sluta helt men just idag mår jag så bra av att inte dricka alls. Jag tar en dag i taget... Blev nog lite rörigt första inlägg, det är många tankar som kommer i huvudet, när man börjar skriva. Jag återkommer . Kram och kämpa på alla därute!

Sinnituss

Måste testa en sådan. Har hört många som sagt att det är bra. Jättebra att kunna somna bra och hur bra som helst om du kan skra ner på sömntabletter också. Imponerande! Härligt att höra att du har bra dagar! Önskar dej en massa fler av dem.

Fredde

Vad skönt att du känner dig utvilad och pigg Manda! För sömn och hälsosam kost och motion är ju grunden till ett bättre mående på alla plan.Kanon att du köpt en spikmatta för jag har en själv som jag anväder ibland och den fungerar jättebra för den ökar blodcirulationen och man blir avslappnad och många spänningar släpper och lindrar ryggont:) Aj vad ont det gör i början när man lägger sig på den för det känns som man har lagt sig i ett igelkottsbo;)
Grattis till dina 5 dagar som nykter det är bra jobbat fortsätt så:) själv är jag på min 6:e vita dag och jag känner mig bättre fysiskt sätt men det är många känslor och tankar som bubblat upp till ytan som jag försöker bearbeta och hantera och det är jobbigt men jag kämpar på:) För jag vet med tiden så blir allt bättre även om det inte alltid känns så.Ha en trevlig helg i nykterhetens tecken:)

Mina "triggers" är många. En särskilt starkt en, är fredagkvällar med ledig helg efter. Detta oavsett om jag sitter ensam hemma (mest vanligt) eller umgås med någon. Antingen som belöning eller som "lite tröst i ensamheten". Idag var det extremt tydligt hur mina tankar hela tiden malde på om öl eller vin ikväll. Tänkte att jag åtminstone kunde handla några folköl. Men varför skulle jag tvunget ha det bedrägliga ruset av några folköl!? Som kanske i sin tur triggat mej att dricka ännu mer hemma hos någon som bor i närheten. Till slut jag lyckades att vända tankarna. Ja, gamla tankemönster sitter verkligen i djupa spår. Det behövs energi och beslutsamhet att ändra på dem. Styrkan får jag mycket härifrån detta forum. I kväll lyckades jag med "eldprovet" (att inte ens köpa två folköl ;)) Jag öppnade en flaska alkoholfritt vitt vin (Santa Digna) istället. Så det blev lite "festligt" ändå och nu myser jag, nöjd och nykter, i tv-soffan med katten i knäet.
Trevlig helg önskar jag er alla! ?

Bedrövadsambo

Man måste nog "ladda" med nyktra erfarenheter. Som när man slutar röka. "Jag brukar alltid röka när..." och då måste man göra på annat sätt!

Bedrövadsambo

Man måste nog "ladda" med nyktra erfarenheter. Som när man slutar röka. "Jag brukar alltid röka när..." och då måste man göra på annat sätt!

Ja, du har rätt, Bedrövadsambo. Jag vaknade utvilad och ännu mer "nöjd och nykter" efter en go sovmorgon. Har en ny och fräsch dag framför mej. Så det var en bra nykter erfarenhet, att lägga på minnet. Ha en fin fortsatt helg!

Fredde

Valet du gjorde att avstå från att dricka fick bara positiva konsekvenser ? Fortsätt så jag tror på dig och du är värd att må bra precis som alla oss andra ? Förresten vad mysigt att du har katt för det har jag med vad är det för ras på din katt?

För all "support" ? Jag ska prova att söka efter appen, på sobriety counter.
Min katt är av blandras, men har nog lite Maine coon i sej. Vad är din för ras? Det är fint med katter, och ja, djur överhuvudtaget tycker jag. De ger en så mycket lugn och harmoni samt en mening med livet.
Ha en fin fortsatt helg! Kram ?

Fredde

Det var så lite så tack själv för stöttning och peppning:) Har du lyckats hitta appen ännu?
Okej hur gammal är din hårboll:) Min Skruttan är ca 1 år gammal och hon är med en blandras av vanlig bondkatt och skogskatt och hon är sköldpaddsfärgad och söt som socker ;) Ja jag älskar djur med för som du säger så ger dom positiv energi och lugn och glädje som får en att må bra på alla sätt:)
Ha en underbar söndag:)
Styrkekram!

Blev det. Tyvärr drack jag 2 små starköl i går kväll i samband med en mindre, spontan middagsbjudning. Jag känner mej svag, för att jag inte kunde tacka nej och be om annat att dricka till maten. Har dåligt med strategier vid möten med nya människor och då jag blir lite nervös. Det är nåt som jag måste jobba mer med. Egentligen var det helt onödigt med ölen. Jag mår någorlunda bra idag men när jag var ute och joggade kändes det ändå lite segt. Jag vet med mej, att minsta lilla intag av alkohiol påverkar min ork fysiskt, dagen efter. Så det är ju nåt att tänka på i fortsättningen.. varför gjorde jag inte det igår..!?
Fradde: min katt är också sköldpaddsfärgad och har mycket päls :) men hon är 6 år gammal. Jag hämtade henne från ett katthem för ca 1 och ett halvt år sen och vi trivs så bra ihop.
Appen har jag inte hittat än men ska leta vidare. Men nu tar jag nya tag och en ny nykter vecka väntar. Känns ändå som att det ska gå bättre. ? Kram alla.

Bedrövadsambo

En strategi är att inne i huvudet repetera färdiga svar, och sen repeterar man de så ofta för sig själv att de kommer automatiskt när situationen uppstår. "Vad vill du ha att dricka?" Och du svarar...

För goda råd och stöd. Jag gick till viss del faktiskt gick igenom konversationen, när jag gjorde mej i ordning, innan jag gick till middagsbjudningen på kvällen. Tänkte att de säkert hade nån folköl hemma. Jag velar nog ofta (innerst inne) om jag ska dricka lite, eller ingen alkohol alls. När de inte hade nån folköl och erbjöd en starköl istället, så tog reptilhjärnan snabbt över. Jag kunde ju bett om vatten eller nåt annat men den tanken försvann tyvärr snabbt.
Nu ska jag göra ett nytt, ärligt försök att inte dricka alls, på minst en månad. I det långa loppet vet jag inte, men jag tror det är bra att avgifta kroppen helt och hållet från alkohol en längre period. Jag vill och jag ska klara det. Då måste jag vara mer bestämd och använda alla strategier jag kan uppbringa. Att ha färdiga svar är en bra strategi, det ska jag ta fasta på i fortsättningen.
"Jag vill och jag ska klara det".. är ett mantra jag också ska använda.
Ha en fin fortsatt vecka alla kämpar! ??

Bedrövadsambo

Huvudsaken är att vi lär oss något av dem, så vi inte gör om dem ? Kämpa! Du klarar det ?????

Fredde

Det är bara å ta tjuren vid hornen igen och borsta av sig och fortsätta resan mot ett liv utan alkohol för det händer även den bäste att man kan snubbla till ibland och faller.Det viktigaste är ju att man reser sig upp och fortsätter kämpa på och inte ger upp ?
Ja då är våra katter lika på många sätt och dom ger oss tröst, värme och kärlek osv.
Du är stark Manda å jag tror på dig och du är värd att må bra så ge alkojävlen en snyting för gott så han flyger till tjotahejti haha ? Godnatt på dig! Styrkekram ?

En vecka, helt utan alkohol har jag klarat nu. Det har gått bra och i helgen var det lätt att avstå då jag mest jobbat (dricker nästan aldrig då). Just i dag känner jag mej stark och tror att jag lätt fixar nästa vecka också.
Mm ambition att försöka gå ner i vikt, tar jag inte så allvarligt på. Det viktigaste för mej nu, är ju att inte dricka. Men viktnedgången kommer nog med, i det långa loppet, när jag inte dricker alla dessa öl längre.
Tack Fredde och ni andra för uppmuntran och stöd. Nu slår vi bort a-djävulen, om det fula trynet skulle dyka upp!
Kram på er alla ?

I 10 dagar har jag varit helt utan alkohol nu. Det var underbart att vakna imorse och möta en ledig dag, utan att ha ågren, och vara bakfull och trött. I gårkväll hade jag tankar om alkohol men var faktiskt inte sugen. Är mycket nöjd med dagen idag. Jag hoppas det håller i sej. Nästa helg blir nog en utmaning, Fast det "blir ju som man gör det till". Och jag vill ju fortsätta att må bra. ??

Fredde

Braaaaa jobbat Manda du ser du kan om du vill och du är starkare än vad du tror :) och din kropp och psyke skriker av glädje nu när du inte har giftet i ådrorna. Låt tankarna komma om alkohol bara och låt dom bara passera lika fort som dom kom:) Det är ju den lille röde fan med fyllenäsa som vill lura i oss giftet igen och det nöjet ska han inte få eller hur ;)
Låt dig tänka på allt skit alkoholen ställt till med och fått dig att må nu när du ska utmana dig själv så ska du se att det blir lättare att avstå från att dricka igen. Ha en härlig dag och ut i skogen med dig och plocka svamp det bara kryllar av dom nu :) Styrkekram!

Tack Fredde, för ditt inlägg och pepp. Det värmer, ska du veta.
Jag såg nån slags reklam/info på tv, häromdagen om träning och alkohol. Jag läste vidare på Systembolagets sida om detta. Det var nytt för mej, att om man dricker alkohol direkt efter att man t ex joggat så förstör man de goda effekterna av träningen (om mer än en öl, enl. forskningen). Så poletten trillade äntligen ner, och nu förstår jag varför min kondition inte förbättrats, som jag hoppats på! Tyvärr har jag ofta tagit en öl - som ofta blivit flera, efter joggingtur eller ett tufft ridpass, som belöning. Nej, det blir ingen öl längre efteråt, inte nu och inte sen heller. Nu ska jag minsann få bättre kondis, känner mej taggad inför det.
Trevlig helg, alla som kämpar därute! ?

Jag har klarat att vara helt utan alkohol i två veckor nu. Klarade även denna helg, fast det var med en hel del tankar på alkohol. I går tackade jag nej till en dagsresa till vårt grannland, som är starkt förknippat med pilsner och "en lille en". Jag velade först men insåg att jag skulle ha svårt att stå emot ölen. Det var dessutom tillsammans med gamla kompisar som jag festat mycket med förr. De hade inga andra förslag på aktiviteter att komma med. Jag börjar undra om vi egentligen har så mycket mer gemensamt längre (än att dricka). Det var kanske lite fegt av mej, men jag orkar inte utsätta mej för förstora risker just nu. Jag åkte ut en sväng till skogen och plockade lite svamp (vågade inte gå så långt själv ;)) istället. Sen en skön hemmakväll framför tv med godis och två alkoholfria, ekologiska Carlsberg (riktigt goda, tycker jag).
Idag har jag mått så bra och orkat vara igång hela dan bl a joggat, träffat (och busat med) mina brorsbarn. Nu väntar en ny vecka med nya utmaningar eller rättare sagt; positiva upplevelser, hoppas jag. Kram ?

anonym11208

Vad härligt att du verkar vara på rätt väg. Plocka svamp är ju jättemysigt, men inte lika mysigt om man är lite bakis, jag riktigt ser hur du strålar! Fortsätt så! Kram