Min dotters sambo har ångestproblem och ibland när han dricker så dricker han för mycket vilket inte är ovanligt att man dövar med alkohol även om jag och min dotter förstår att det är fel men hennes samba har det som ursäkt.

Nu skall vi fira min nya sambo med en söndagsmiddag och min dotter ber att vi inte skall dricka någon alkohol till maten.
Min sambo tycker att när man firar så skall man självklart ha vin till maten medans jag tycker att vi kan vara utan.

Hur skall man göra i sån här situation?
Min dotter säger att om vi serverar vin så väljer hon att inte komma för att hennes sambo inte skall dricka.
Är det rätt att jag kräver att min sambo är nykter?

Bedrövadsambo

Om din sambo inte kan avstå från vin har han kanske själv problem! Om din dotter så tydligt markerar vikten av detta måste du göra som hon vill. Och kanske oroa dig för hur illa hon har det ställt i sin relation egentligen.

AlkoDHyperD

Självklart ska man alltid välja alkoholfritt om någon i sällskapet vill detta! Jag önskar att det normala skulle vara alkoholfritt och att vin eller öl till maten bara var undantag som serveras om alla var överens om det. Bra att dottern säger till i förväg. Den som absolut inte kan tänka sig delta utan vin får väl isåfall låta bli att delta...
Detta sägr jag trots att jag själv är alkoholist och trots att jag inte har några problem med att det serveras alkohol även om jag inte ska ha något. Men att respektera önskemål om att slippa frestas att dricka tycker jag är jätteviktigt.

DetGårBättre

Alla måste få göra som de vill och det går att kompromissa. Det enkla är ju att din sambo dricker sitt vin ochvalla övriga något annat. Dryck är enkelt att välja medan man gör en mat. Och jag är själv alkoholist!

Antingen serveras vin som din sambo vill och dottern kommer inte.Eller så dricker din sambo när dom har gått..Tycker att det är oerhört viktigt att respektera din dotters önskan.Hon och hennes sambo har ju problem med sambons drickande, kanske nynykter..Jag sa likadant till min svärmor när hon hade kalas, orkade inte se exet dricka..Jag sa till dåvarande svärmor att hon gärna fick bjuda på vin men att jag då valde att inte delta.Denna alkohol har verkligen anammats i alla sammanhang..Snart kan folk inte träffas överhuvudtaget utan alkohol..Stackars alla som mår dåligt av sitt eller andras drickande..

Fru Anhörig

Det är din dotter som ber dig, då får din sambo respektera det.
Vet din sambo om att din dotters sambo har alkoholproblem? Om han vet borde han förstå.

annlo

Tack för alla svar och det blev alkoholfritt och en trevlig middag. Numera så har min dotters sambo blivit inskriven och får hjälp för sitt alkholproblem också. Det är jobbigt när man haft en pappa och syster som är alkholister och är medberoende och vet att min dotter skall behöva kämpa för att klara av sitt medberoende, Men som tur är finns det hjälp.