Hej.
Jag har en under en tid nu varit inne på detta fantastiska forum och läst andras, många gånger, liknande erfarenheter. Jag har under flera år varit medveten, men kanske ofta inte egentligen velat inse i vilken grad, om att A har varit något som orsakat mig många problem, jobbiga situationer, uppbrott med partner, ångest och depression. A har trots detta funnits snabbt till hands när jag mått dåligt, varit stressad, nedstämd, glad eller som en väg bort ifrån vardagens ansvar och besvär. Jag har genomfört flera försök tidigare att hålla mig borta ifrån A, men av en eller annan anledning hamnat där igen. Även fast jag så väl vet om att så mycket skulle bli bättre om jag lyckas hålla mig borta så glöms detta fort bort vid vissa tillfällen och A blir då snabbt en källa till mer depression, ångest, stress och sociala misslyckanden. Har bara under sommarmånaderna fått förklara mig för och antagligen tappat mycket förtoende hos flera nära vänner och föredetta partner. Jag studerar för tillfället en utbildning som jag hoppas kunna slutföra inom kort, en utbildning som så mycket annat blivit lidande genom A. Jag vet att total nykterhet är det som kommer krävas för att i framtiden tagit mig igenom utbildningen. Jag har för tillfället lyckats vara utan alkohol i ungefär två månader, den längsta alkoholfria perioden på antagligen flera år. Är så rädd att en dag nu förstöra allt och av nån dum anledning vara tillbaka till att, som jag mer och mer har sett det, att självmedicinera med A. Jag vet från tidigare erfarenheter att när detta negativa undflyende problemlösningsbeteende är satt i system riskerar jag att tappa mycket tro på mig själv och riskera att låta utbildningen och kanske mycket av framtidsplaner gå förlorade.
Men jag har fram tills nu försökt att ta en dag i taget, och försökt hitta anledningar till att inte använda A, något som jag hoppas jag skall kunna bibehålla.

Du har läst en hel del och nu bestämt dig för att också berätta hur din situation ser ut. Du vill ändra dina alkoholvanor och lära dig andra strategier att hantera sånt som kan vara svårt i livet. Du har prövat olika sätt att hålla dig borta från alkoholen, det märks att detta är viktigt, du ger inte upp, bra! Du är nu inne på din kanske redan 3e månad som nykter så du har tagit väldigt många steg och är bra bit på väg i att hitta nya vanor. Bra idé att satsa på utbildningen, låta den få mer plats samtidigt som alkoholen får mindre.

Fortsätt gärna berätta hur det går för dig! Ibland tar det tid innan man får svar och man kan behöva skriva flera gånger!

Du är på gång nu!

Vänliga hälsningar,
Rosette
Alkoholhjälpen

Cliff

Ja, denna gång hoppas jag verkligen att detta skall bli långsiktigt. Är så trött på att försöka för att allt för snart upptäcka att det inte blev någon längre undanhållsamhet ifrån A.
Är nu inne på min tredje månad utan A, det längsta uppehållet på flera år. Är inte alltid lätt. Tankarna och vanan att lösa ångest och stress eller att "få fira med ett glas" dyker då och då upp. Men jag hoppas på att jag hela tiden skall lyckas hålla motivationen till att hålla sig borta ifrån A uppe och stå emot när de dåliga impulserna dyker upp.

Cliff

Känns som att det kommer bli en tung eftermiddag och kväll, något som brukar betyda ökad risk för att missbruka A. Har visserligen varit och tränat, något som brukar göra mig på bättre humör och minska suget efter A. Försöker hålla tankarna borta ifrån A, men när ensamhet och depression tar överhand känns det inte alltid lätt. Håller mig aktiverad med skolarbete, städning, tvätt och musik för att tänka på annat.

AlkoDHyperD

Många av oss tröstar oss med alkohol när vi är ensamma.
Jag trodde att det för egen del var tillfället ensamheten gav mig, möjligheten att kunna dricka ifred, men har funderat om det inte alltid legat ensamhet i botten. Känslomässig ensamhet innan maken flyttade, och nu tanken på att alltid vara ensam, aldrig få den där närheten jag saknat även under de trettio år vi levde ihop.
Kanske kan förståelse hjälpa dig ikväll. Jag hoppas det.
Om du kan se ditt lidande i ensamheten, att det är mänskligt.
Alla människor längtar efter närhet. När vi inte får det lider vi. Blir nedstämda.
Du är inte ensam i din ensamhet.
Jag ska använda min ensamhet till läsning och småsysslor ikväll. Känns det tungt ska jag tillåta mig vara ledsen. Det är bättre tröst än att döva sorgen med alkohol.
Kram

Vad bra och starkt av dej att du kommit så långt som till tredje månaden! Själv har jag bara lyckats hålla upp med alkoholen i en månad och några dagar. Jag känner mej också ofta ensam, men alkoholen är en falsk vän.
Lycka till i fortsättningen! Jag följer dej gärna på vägen. Kram