Hej,
jag har äntligen bestämt mig för att konfrontera min sambo med att han har alkoholproblem, och att han måste ta hjälp.

Vi har varit tillsammans i 9 år, vi har tre barn och när jag tänker tillbaka fanns tecknen där från början, men jag fattade ingenting, såg inte mönstren. Snabbt fick vi tre barn och under åren har han utsatt dem för absolut fara bl.a. genom att köra både bil och båt med dem, full, ensam. Jag har försökt "allt"; diverse överenskommelser om att inte dricka när jag och barnen är med, bara dricka tre öl, jag har dragit med honom till flera terapeuter, skrivit mail till honom, jag bad honom t.o.m flytta i våras, lugnt och fint, för att vi båda skulle få tänka över vad vi vill i livet.
Det ledde till att han sökte terapeutisk hjälp, och någon sa att han troligtvis har adhd. Han började medicinera mot det, samt mot depression, och slutade dricka. Han drack inte under hela sommaren, under 4 månader var han nykter. Nu har han börjat igen, och härom helgen när jag kom hem från en middag (nykter), är han (ensam med barnen) berusad och sin vana trogen, arg på mig som får honom att känna obehag när han hör min bil.
Sedan, precis som så många gånger, gömmer han sig i dagar i gästrummet, struntar helt enkelt i att komma upp och hjälpa till att ta hand om barnen.
Han har slutat jobba, han är överviktig med ryggproblem men tränar inte, han mår uppenbarligen inte bra.

Min prio ett är att barnen är säkra, vilket de inte är under hans ansvar, och prio två är att han inser att han behöver ta hjälp.
Jag lyssnade på Per Holknekt som sa att det som fick honom att fatta, utöver att hans fru kastade ut honom, var att flera i umgänget; kollegor, barn, vänner, konfronterade honom med samma sak, då kunde han inte värja sig längre.

Jag har pratat med min sambos bror, och med en av min sambos bästa vänner, och min tanke är att prata med ett par stycken till för att be dem prata med honom.
Men hur gör man det rent konkret? Det känns ju hemskt att sitta 8 pers runt ett bord och konfrontera honom?
Min tanke är att flera personer ser till att träffa honom under en kommande, ganska kort, period, och prata med honom på tu man hand.

Han är bortrest under veckan och kommer hem nu på fredag. Då måste jag ju prata med honom, men hur gör jag det?
Jag vill på ett tydligt och kärleksfullt sätt få honom att förstå att han måste inse, och ta hjälp och att jag stöttar till 100%, att jag tror på honom, om han gör det. Samtidigt vill jag att han ska förstå att som det är nu, kommer jag inte låta honom vara ensam med barnen.
Ska jag be honom flytta? Det är så jäkla jobbigt att hantera att han ligger och tycker synd om sig själv (eller känner skam eller vad det än är) och låter mig rodda allt. Eller ska jag tåla det och tänka att det är bättre att han är hemma? Hur hårt ska man gå fram?

VÄLDIGT tacksam för era funderingar kring detta!

AliceAlice

Beklagar verkligen hur du har det men du verkar klarsynt och rak.

När du tar upp det så var rak, låt inga bortförklaringar gälla, men säg det med omsorg om honom, utan att anklaga. Funderade om du kan få stöd av den terapeut han gick hos? Han har sökt hjälp en gång och det kan tyda på viss insikt men behöver inte göra det. Många missbrukare kan var nykter länge för att bevisa för anhöriga att det inte finns ett problem.

Ta de sista dagarna i ensamhet till att fundera på vad du vill. Att du tar hand om allt fungerar inte i längden, det är hans vilja och hans ansvar att ta tag i sin nykterhet och kanske blir det utifrån det du fattar dina beslut.

Sen låter det farligt att han fått ADHD medicin utan en diagnos och man brukar aldrig behandla en depression under pågående missbruk.

Jag har haft det på liknande sätt och om du vill kan du läsa på min blogg om den resa jag gjorde, det är inte alls säkert att det blir samma resa för dig men kanske kan du hitta fakta, tankar och känslor som du känner igen eller har nytta av. Bloggens namn borttaget av admi pga bland annat säkerhetsskäl.

Som du säkert vet kan man aldrig tvinga fram varaktig nykterhet och/eller insikt, ju mer man lär och förstår om missbruk, desto svårare och mer komplicerat är det.

Mycket styrka till dig! Berätta gärna hur det går!!!

situation för dig! En reflektion: hur ser din mans umgänge ut? Ofta är det likasinnade, dessa ”vänner” brukar ha ett intresse av att andra inte ska lämna ”klubben”! Alternativt om hans nära vänner inte har delar hans problem: har de sett hans problematiska sida? Min särbo (alkoholist) har flera nära vänner som delar hans problem! De gånger han har försökt sluta dricka så är de som flugor på sirap och försöker locka och pocka! Min särbo döljer sina problem för dom i hans närhet som inte har detta problem! Han är ex alltid nykter på personalfester, går hem tidigt (med ursäkt att familjen kallar) och super hemma! Är människor omkring er medvetna om situationen i familjen? Sen hjälper påtryckning från omvärlden föga, han måste nog komma dithän själv att han vill sluta. Sätt gränser runt dig själv istället för runt honom! Hur vill du ha det? Hur vill du att dina barn ska ha det! Passar han in i det liv du vill leva och som du vill att dina barn växer upp i? Utgå från dig själv och dina barn, svårt att påverka en annan människa!

MCR

Det här med att konfrontera kan fungera olika tror jag. Många kan nog känna sig kränkta och påhoppade genom en intervention eller liknande som du talar om och själv ställer dig tvekande till. Jag skulle inte rekommendera det.

I stället tror jag på att försöka påtala hur du mår och hur det påverkar dig. Att när man talar om det hela tiden utgå från sig själv och sina egna känslor, rädslor och upplevelser. Viktigt är att göra det ickekonfrontativt. På liknande sätt kan andra i er närhet också göra.

Om du efter dina dagar av funderande kommer fram till att du vill ställa ultimatum ska du ställa dem till dig själv.

Jag har fått höra att 9 av 10 som är djupt inne i ett aktivt beroende väljer inte det som förnuftet hade valt i en ultimatumsituation. Den beroende väljer allt som oftast alkohol eller den drog som den är beroende av. De kan såklart säga det vi vill höra, men har så svårt att agera annorlunda.

I ett beroende är det tyvärr så att drogen ger fruktansvärda konsekvenser. Som bland annat leder till stress, ångest, skuld och skam hos den beroende. För att lindra alla dessa känslor tar den beroende det enda den känner till för att minska dessa känslor. Alltså mer av sin drog. Men det leder bara till ytterligare känslor av stress, ångest, skuld och skam. Och spiralen fortsätter. När man dessutom har missbrukat under en tid påverkas personligheten och omdömet. Precis som förmågan att reflektera över sig själv och andra. Den beroende kan därför inte se konsekvenserna av sitt handlande. Och har svårt för att tänka i nya banor.

Därför säger den beroende vad du vill höra vid ett ultimatum. Men agerar för det mesta på ett annat sätt. För den beroende är sjuk.

Tyvärr blir man som medberoende också sjuk. Det blir man av att leva under svår stress under en lång tid. Därför gör vi ofta som vi alltid gjort för vi har svårt att tänka i nya banor.

Men ett ultimatum är bra. Anser jag. Om det ställs utifrån en själv. Och om jag själv vet att jag kommer att stå för mitt ultimatum. Och det inte är konfrontativt.

För den beroende behöver få konsekvenser av sitt handlande. För om man t ex blir utan familj, hem, vänner, arbete, försörjning kan den beroende kanske inse vidden av sitt missbruk. Och då vara mottaglig för hjälp.

För beroendesjukdom är en dödlig sjukdom som man behöver hjälp att behandla.Beroendesjukdomen är kronisk och progressiv. Men den är behandlingsbar.

Styrka och kram till dig som valt ärlighet och som är redo för förändring.

Glöm inte att prioritera dig själv och att söka hjälp för din egen del. Det är så vi hjälper bäst. För den enda vi kan förändra är oss själva.

Evalottalisa

Hej!

Jag har bett honom om namnet på den läkare han gått till, men inte fått det, men absolut, jag kan försöka igen.
Att han fått medicin mot depression kan säkert bero på att han valt att berätta vissa delar, säkert har han inte pratat så mycket om drickandet...
Jag läser gärna din blogg! Såg att admin tagit bort namnet, kanske du kan hinta om hur jag hittar den?

Imorgon kommer han hem, och jag ska ta ikväll till att samla kraft och öva på hur jag ska prata med honom, det är ju så fruktansvärt lätt att det jag säger tas emot precis tvärtom; att han blir bortskrämd och arg istället för trygg i att jag stöttar honom. Hans föräldrar är döda, han har en lite lätt frostig relation till sin bror, jag är verkligen hans närmaste...
Men jag vet ju inte vad som är rätt! Be honom flytta ut ett tag, eller ha honom hemma? Trycka upp förslag på behandlingskliniker under näsan på honom, eller be honom att själv ta det ansvaret att söka hjälp? Balansgången mellan att stå upp för mig själv, vara tydlig och saklig, och att ändå vara kärleksfull och stöttande, känns så skör...

Evalottalisa

De flesta av hans vänner är rätt "törstiga", helt klart. Jag har nu ringt ett par av hans närmaste, pratat med hans ex, hans bror, och alla säger samma sak; han har haft problem lååååångt innan vi träffades. Igår kväll berättade jag för min pappa, och idag ska jag prata med min chef. Så ja, omgivningen vet, och just nu upplyser jag dem om vidden, de som inte sett det själva.

Det låter bra att sätta gränser runt mig själv, jag gillar egentligen inte ordet "konfrontera" eller ordet "ultimatum", men hur f-n gör jag rent konkret? Ska jag be honom flytta ut, för att jag vill sätta gränsen att jag inte vill leva såhär? Eller ska jag villkora att han får bo hemma, OM han inte dricker, OM han inte gömmer sig i gästrummet, det känns dömt att misslyckas (?), det där med att svänga med pekpinnar och diktera villkor... Men det jag vet är att som det är nu, vill jag inte att han är ensam med barnen, och det är inte aktuellt över tid att jag måste vara med barnen hela tiden, så förändringar måste ske.

Jag kanske kan berätta, så sakligt som möjligt, hur jag vill att barnen och jag ska ha det, och att som det är nu, har vi det inte så? Då lämnar jag ju valet till honom, att välja utifrån det, utan att skriva honom på näsan? Kan det funka, tro?

Evalottalisa

Det där med att 9 av 10 gör tvärtemot det förnuftet säger, det bet!
Jag inser att jag begär mycket som ställer kommande frågor, de ska såklart ställas till professionella, utbildade inom området, så jag ber om ursäkt men ställer dem ändå!
Hur ska jag ställa mitt ultimatum? Hur hade du gjort i mitt ställe? Han kommer hem imorgon. Då måste jag prata med honom.
Det låter som en fin strategi att prata lugnt och sakligt om hur detta påverkar mig, och utgå ifrån mig själv, så långt är jag med. Men sedan! Hur ska jag säga? "Jag är inte trygg i att du är ensam med barnen förrän du har insett att du har problem och sökt hjälp. Om du är villig att söka hjälp, kommer jag stötta till 100 %, vi gör detta tillsammans!" Tänk om han överraskar mig och säger ja och amen, men, som du skriver, bara säger det jag vill höra? Ska jag testa honom då genom att ta fram telefonnumret till Nämndemansgården, och be honom att ringa och boka en tid, eller ska jag be honom att söka info själv? Ska jag föreslå att vi ska gå tillsammans, eller ska jag lämna till honom att komma med förslag hur vi går vidare? Det här är point of no return för mig, jag har liksom inte råd att göra fel; dvs å ena sidan ge honom mer ansvar än han klarar, eller å andra sidan återigen ta på mig för mycket ansvar och riskera att han inte är med på tåget.

AliceAlice

Endel moderatorer uppmanar mig att hänvisa till min blogg, andra tar bort den. Det är samma blogg som inte ger mig någon ekonomisk vinning, inte har reklam. Det är helt omöjligt att skriva allt man vill i svaren här.
Admi har här tagit bort ett Bloggnamn pga säkerhetsskäl.
En massa styrka till dig!

MCR

Ja, det är inte lätt och jag har verkligen inga tydliga svar. Det är en svår balans. Och du kan inte veta hur det kommer att tas emot eller om det din man säger kommer att hålla. Det viktiga är att du känner att du kan stå bakom dina ord och hålla dem. Att du kan stå fast vid de gränser du väljer att sätta. Det viktiga är att du gör det som kommer få dig att må bra. Att du inte gör saker för hans skull som får dig att må sämre. Men det är en svår balans.

Det låter fint att du vill stötta honom att söka hjälp. Börja med att söka hjälp via vårdcentralen. Alla kommuner har också någon form av beroendecentrum där man kan söka vård. Du kan ju också hänvisa till AA som hjälper många. Visa honom var och hur man kan få hjälp med sitt beroende och säg att du är villig att stötta honom om han vill ta emot hjälp. För det låter som att du är villig att göra det.

Och om han inte vill ta emot hjälp och är villig att göra en förändring så måste du själv sätta de gränser som känns rätt för dig.

Jag vill verkligen råda dig att själv söka en samtalskontakt, själv få ta del av en anhöriggrupp genom beroendecentrum eller uppsöka al-anon för att själv få hjälp. För som medberoende behöver vi också hjälp.

Jag hoppas att det kommer att gå bra i morgon när han kommer hem!

Tack för att du delar med dig här! Jag känner med dig i den beslutsångest du har nu, med 1000 frågor i ditt huvud. Tyvärr kan vi ju inte se in i framtiden och vi vet inte vilka val olika personer kommer att göra. Men vad du kan göra nu, precis som du redan gör, är ju att arbeta för att skapa en trygg grund för dig och barnen.

Jag tycker inte heller om ordet "konfrontation" då det i mina öron signalerar ett visst skuldbeläggande. Det brukar inte bli bra utan ganska ofta leda till försvar och förnekelse i stället. Så om det är ok för dig att jag kommer med några tips så kan det vara exempelvis att uttrycka dig utifrån Jag-uttlanden i stället och sätta ord på dina känslor och utgå just utifrån hur du vill leva ditt liv. Gärna i kombination med något positivt. Jag tar ett exempel:

- Jag har under en längre tid varit orolig nu, och jag känner att det är viktigt för familjen att du och jag tillsammans försöker hitta en lösning på detta. Det gäller din alkoholkonsumtion, vilket påverkar både mig och barnen. Jag skulle verkligen önska att du kunde söka hjälp för detta, då jag tror att vi alla skulle må så mycket bättre då.

Sedan kan man följa upp med exempelvis:
- Jag vet att det viktigaste för både dig och mig är att våra barn mår bra. Därför har jag kommit fram till att jag kommer göra allt jag kan för att jag och barnen ska känna sig trygga. Jag vet inte hur länge till jag kommer att välja att stanna kvar i relationen så länge alkoholkonsumtionen påverkar oss som den gör. Jag vill att du ska veta att jag har tankar på att separera på grund av detta. Men högst av allt skulle jag naturligtvis önska att du söker hjälp.

OBS! Nu menar jag inte att du ska säga exakt så här! Du behöver hitta dina egna ord som passar dig. Men det var exempel på vad jag menade med Jag-uttalanden och positivt.

Sedan tycker jag att det låter som en jättefin gest att du berättar att du har sökt runt och hittat olika alternativ till hjälp som du kan visa honom. Fråga hur han själv ser på situationen och låt honom sedan fundera på hur han vill gå vidare med detta.

Nu vet jag att du ska ha det här samtalet idag, men annars så skulle jag tipsa dig om mina två favoritböcker som handlar om just detta (bara på engelska tyvärr):
* Get your loved one sober av Robert Meyers
* Love first av Jeff & Debra Jay (som i och för sig handlar om interventioner men har många bra tips om kommunikation)

Håller tummarna för dig idag!
/Carina
Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

MCR

Jag hoppas att ni fick prata något i helgen. Berätta gärna hur det gick och hur tankarna går nu.

Evalottalisa

Hej, och tack för att du frågar!
När jag sagt det tuffaste; att jag inte är trygg i att han är ensam med barnen, gjorde han klart att han förstår att han har ett problem och att han ska ta tag i det, men att han inte vill ha med mig i detta. Han packade en väska och drog. Per Holknekt är förresten en j-a idiot, helt plötsligt..!

Detta var i lördags. Sedan dess har vi mailat lite grann, ytterst sakligt om att han vill att jag ska kontakta en mäklare mm. Efter ett par mail slutade jag med mitt "jamsande" om att han är det bästa som hänt mig och att våra första år är den lyckligaste tiden i mitt liv osv, och blev saklig som han.
I tisdags pratade en av hans bästa vänner, en gemensam vän, med honom. De hade suttit i timmar, många insikter och många tårar tydligen. Han har kontaktat en alkoholterapeut och skrivit in sig på ett program. Vännen och jag har bestämt att jag ska få info via honom, istället för att fråga min sambo, under processens gång.

Idag hämtar han barnen, jag ser till att inte komma hem förrän efter läggning. Mer än så vet jag inte. Om han kommer sova hemma, och vill köra dem imorgon bitti, eller om han åker tillbaka till hotellet ikväll, ingen aning.
Jag har gjort det tydligt att han självklart ska träffa barnen, men att jag inte vill flytta ut.

Mitt fokus just nu är: Hur ska jag agera? Jag är livrädd för att göra "fel".

Det känns hemskt att han inte har förtroende för mig, jag vill dock intala mig att det kanske inte är så konstigt? Jag blir ju som en spegel och en påminnelse om alla dumheter och besvikelser.

Om jag inte får stötta och vara involverad, får jag göra vad jag kan tänker jag; fixa allt med barn och hem, och ha respekt för att han har en tuff tid framför sig, som han inte kan döva med alkohol...

Bedrövadsambo

Ibland går det undan. Och det är kanske lika bra, att bara köra. Tycker det låter alldeles utmärkt att du får info via vännen. Egentligen är han besviken på sig själv men han projicerar det på dig. Om han tillfrisknar kommer han att förstå det. Ibland vet man verkligen inte alls vartåt livets väg pekar, då är det bäst att bara sitta still i båten och hänga med tills sikten klarnar.

Tess45

Det kan vara så att han skäms.
Ibland är det inte lätt att tvätta sin smutsiga byk inför sin fru eller man.
Det är -bra- att göra så men det kanske kommer senare när han har landat lite.

MCR

Jag hoppas verkligen att han är villig att ta emot hjälp. Sorgligt att han inte vill ha dig med just nu. Men förhoppningsvis kommer det något bra av allt det här.

Jag hoppas att även du söker hjälp nu. För du kommer att möta många känslor och som du säger kommer det säkert bli svårt att hitta rätt väg i det hela. Och för att du inte ska glömma bort dig själv, dina känslor och behov kan det vara en god idé. Försök att inte lägga alla dina tankar på honom. Du behöver kraft till dig själv för att orka.

Och fortsätt att skriva.

Evalottalisa

...vad det värmer att ni tar er tid att bry er om mig och skriva till mig! Det ger mig så mycket kraft!

Jag ska även kontakta en anhöriggrupp ”irl”.

Jag märker hur snabbt jag ramlar ner i tankar om att jag tycker synd om mig själv, nu är en tid jag trott jag skulle lägga på att planera min 40-årsdag i februari, istället vet jag inte om jag ens bor kvar i huset, eller om jag är sambo eller ensamstående då. (Mäklaren kommer på tisdag.) Samtidigt märker jag att det blir lättare och lättare att torka tårarna och ”gaska upp” mig och inse hur jäkla lyckligt lottad jag är med sådana som ni, vänner, familj och kollegor som vill stötta.

Idag ska jag boka en resa till Spanien åt barnen och mig en vecka i november, vi åker tillsammans med goda vänner. Det ska bli så skönt med ett riktigt miljöombyte! Och jag ser nästan lika mycket fram emot att få berätta det för barnen!

Ellan

Hej,
Vill skriva några ord till dig från en som tillhör den ”andra” sidan. Jag är i samma ålder som du men är alkoholisten i vår familj om fyra. Nu är jag nykter sedan 19 mån tillbaka vilket jag är oerhört tacksam för. Du har fått otroligt fina och kloka svar så det enda jag egentligen vill skriva är att du gör så rätt. Vi alkoholister behöver konsekvenser. Det måste kännas rejält för att vårt sjuka jag ska förstå. I min sjukdom var min man mitt största hot. Han blev min motståndare i allt. Så din sambos reaktion förvånar mig inte. Stänga av och stänga ut de som står oss närmast är tyvärr en vanlig reaktion. Det viktiga för dig i detta är just du själv. Du kan ta hand om dig själv och finnas för dina barn. Din sambo måste komma till insikt på egen hand. Sedan känner jag att det var oerhört viktigt för mig att omgivningen visste. Jag var väldigt arg när min man inte orkade hålla tyst längre utan började prata med våra vänner och familj. Men idag ser jag hur viktigt det var. Dels för honom och för barnen men också för min del. Det gick till slut inte att undvika sanningen längre, alla visste. Och inte förrän då trillade poletten ner ordentligt. Skammen i detta är enorm men den går att hantera med rätt hjälp.
Nämndemangården i Blentarp är ett fantastiskt ställe... där började jag min resa. Min man har fått göra sin resa som anhörig och den är nog så viktig.
Så ta hand om dig själv i detta, anhörigstöd låter klokt. Och du gör helt rätt som skyddar dina barn från detta. Jag har fått jobba mycket med mina efter att jag valt den nyktra vägen. Och idag är jag så tacksam för att mina barn hade sin pappa som tryggt stöd under dessa år. Den tacksamheten är enorm.
Stor kram
Ellan ❤️

MCR

Hur känns det i dag, efter mäklarbesöket?

Jag hoppas du fortsätter att skriva och prata med människor runt omkring dig. Och att du tillåter dig att känna sorg, eller vilka känslor som nu tar plats i dig. För du har rätt till alla möjliga känslor mitt i allt det här.

Jag vill också önska dig och barnen en skön semester!

Humlan_87

Jag känner igen mig i din oro och din passion för att få förhållandet att hålla och bli bra. Jag ligger nu sömnlös och funderar på ganska exakt samma fråga som du. Hur ska jag ta upp ämnet?

Även jag tackar alla ni som har svarat på den här tråden. Era råd fungerar även för mig!

Styrkekramar till dig och lycka till med er resa. Hoppas den tar dig dit du önskar.