Jag har gått och väntat på rätt dag att sluta med A. Igen. Idag känns rätt. Jag är så trött på att vara trött, trött på att känna mig sliten. Jag vill vara frisk, pigg, hälsosam, nykter, en bra förebild för mina barn.
Nu vill jag fokusera på allt positivt i livet!

När jag insåg att min var alkoholist (en del ogillar ordet) försökte jag få honom nykter (så oändligt lite jag visste då!) på mitt vanliga sätt - genom att skaffa mig kunskap om saken/problemet. Sen tänkte jag (så naivt eller snarare okunnigt) att jag kunde förmedla den till honom.... Jag läste och läste och berättade och lade fram artiklar. Han läste inte. Han ville ha sin vän a ifred.
Sedan när jag förstått lite mer och vägen mot ett annat liv hade ett gemensamt fokus fortsatte jag att läsa men mer med fokus på medberoende. Det här betyder att jag har en ansenlig hylla med litteratur och även många erfarenheter. Kanske min viktigaste erfarenhet är att frihet från beroende handlar om annat än enbart kunskap. Där kommer 12-stegen in, även AA och för min del Alanon.
Kunskap jag har haft nytta av är om hur hjärnan fungerar vid missbruk, hur den blir 'kidnappad' byggs om och börjar fungera på ett annat sätt. Där är Bitten Jonsson en guru. Hon jobbar numera mest med sockerberoende men presenterar sig även som alkoholist. Hon menar att addiction är detsamma oberoende av utlopp. Henne hittar du på nätet. En bra bok är Jaget och missbrukaren av Craig Nakken, den har också fokus på kunskap om beroendets mekanismer.
Självbiografiska böcker finns av Benny Haag: Makt Mod Motstånd; Jan Johansen: Med nya ögon; Anders: Hopp - en handbok för nynyktra och Per Holknekt; 1960-2014. Här på forum har santorini myntat begreppet att 'göra en holknektare'. Jag vill även tipsa om Djävulsdansen, säsong 1. Hoppas länken fungerar https://www.tv.nu/program/djavulsdansen/sasong/1/avsnitt/1
Du är helt på rätt när du tänker ge dig tid! Det är en lång resa att bli fri från beroende, eller kanske det är mera rätt att säga 'återta makten i sitt liv' - men så värt! Varmt Lycka till? / mt
PS Nu kollade jag bakåt i din tråd. Välkommen förresten? Forumet är fantastiskt! Angående ångest och sömn vet jag fler som fått hjälp med sömnen genom att ligga på spikmatta. Jag gör det också ofta om jag har svårt att somna, vaknar och tar bort den sen och brukar lätt somna om. Har du läst MondayMornings tråd här? Sök upp den och läs! Många andra finns också men hennes borde inte vara allt för långt bakåt i listan. DS

Tack för alla tips!
Har läst och skrivit här på forumet tidigare. Har liksom samlat kraft inför att sluta med A. Medvetet valt att dricka tills jag fått nog.
Är bara så rädd att må så bra att jag tror att jag kan dricka igen.
Jag skulle så gärna vilja bli nykterist eftersom: jag då orkar fokusera på mina barn, deras skola och fritid, mina intressen, min hälsa och framtid.

Sannah

Med många känslor som skas i genom! Stå ut! En dag i taget och du ska se att du hittar strategier!
Jag har otaliga gånger fallit men ger inte upp!! Det blir bara värre att dricka med tiden!
Ska använda mantrat ”Tack det är bra nu”
För mig själv!
Kram!

Jag jobbar med alla tankar/känslor som far runt just nu. Sökandet efter ett lugn. Jag söker nya utbildningar, böcker, kläder, träning, livsmål. "A man travels around the world in search of what he needs and returns home to find it." Tror att mindfulness, stilla sinnet är nyckeln. Ska bara ta mig tid!?

ProViva

... allt på en gång, har jag märkt.

AA's första och viktigaste devis lyder: "Ta det lugnt!".
På förekommen anledning, som det heter, skulle jag tro...

Jag har ofta svårt att fokusera på det som är viktigast. Tankarna hoppar iväg åt alla håll när jag mest av allt borde försöka vara här och nu.

Lättare sagt än gjort när verkligheten ständigt pockar på uppmärksamhet.

Ta det lugnt JoYo! :-)

Hej igen JoYo! Härligt att se dig här och att du fick en egen ny tråd tillslut! För det är väl du? Den JoYo som skrev i min tråd för nån månad sen?☺️
Ville bara säga att jag hejjar på dig och är glad att höra att du kämpar!!!
Kramar och på återseende?????
Amanda

Jo det är jag. Jag föll men är tillbaka.
Hur har det gått för dig? Har tänkt på dig och din flytt till Sverige (vad bor ni?) och relationen till din man som inte hänger med i din nykterhet? Läste senast att du hållit 85 dagar!? Hurra vad härligt! (Jag går in i din tråd o läser nu:)

Idag är min dag 4. Vinet kröp inpå mig igen. "Bara ett glas, igen, igen, igen.."

Jag är äcklad av alkohol och vad det gör med en människa.

Nu håller jag mig lugn. Så fort tanken på vin dyker upp kör jag mantrat "jag väljer att vara nykter". Stoppar argumentationen med mig själv.

Åå jag vill såå gärna förbli nykter! I Love it!❤️
Men behöver stöd!

Jag drack ett glas vin igår. Min man hade med sig. Han förstår inte hur svårt jag har att stå emot. Jag lät dock flaskan vara efter glaset!!!?? Tänker och känner efter. Mår nästan illa av A! Känner mig rädd för det. Så jag fortsätter hålla mig ifrån.

Jag är också rädd. Och sugen en stund varje dag fortfarande. A släpper inte taget och jag måste försvara min nykterhet varje eftermiddag, jag är trött....
Men fortsätt kämpa, det vänder, det måste det göra.
Styrkekramar till dig JoYo❤️??

Drack så mycket igår att hela livet känns jobbigt idag. Jag behöver hjälp. Jag klarar inte det här själv!
Min man är inte ett bra stöd. Han är ganska svår att leva med och jag har bara kört på för att jag inte orkat inse sanningen. Dämpat mig med alkohol. Egentligen är jag olycklig med min man. Men nu har vi barn och hus och massa som vi investerat i tillsammans. Nu har jag två problem. Jag vill så gärna sluta med A. Men hur????

AlkoDHyperD

Om inte, kanske du skulle behöva någon form av samtalsstöd.
Det första du kan göra - och det är mycket lättare om man har en annan person att prata med - är att sortera och kartlägga din situation.
När man är mitt i en massa olika problem är det lätt att få panik och man vet inte var man ska börja.
Det blir moment 22.
Förutsättningen för att orka och kunna göra val för ditt eget bästa är att inte sänka sitt egnvärde och självrespekt genom att dricka.
Kan du ta hjälp av antabus?

Jo jag ska boka tid för samtal - har en remiss (till psykolog) jag inte använt.
Kl 00:39 natt till lördag. Jag är inte berusad. Första dagarna funkar men sen händer nåt som får mig att ta det där första glaset. Antabus vågar jag inte prova eftersom jag läst att man kan få psykiska biverkningar såsom depression.
Jag kommer att övervinna men måste hitta rätt metod. Kan inte skylla på nåt. Finns ingen anledning att förstöra sig själv.
Jag ska ta nya tag!

frostydog

Styrka till dig! Känner så mkt igen mig i dina texter. Har också barn och en man som förvisso är toppen på många sätt men har under många år känt att vi bara är vänner. Orkar dock inte ta tag i den biten utan måste se till barnens bästa just nu. Dövat mig med alkohol under flera år men vill nu se till att jag klarar mig utan. Behöver finnas 100% för barnen och inte vara en trött, bakis och stressad mamma. Så förändringens tid är kommen! Kämpa på och låt dig inte luras när alkoholen knackar på. Jag stod inte emot igår och ångrar mig så mkt idag. Giftet är inte värt det, så varje dag utan alkohol är ngt att vara stolt över!

AlkoDHyperD

Risk för depression av antabus? Nja, vet inte så mycket om hur antabus påverkar hjärnan, men kan tänka mig att statistiken - om det nu finns någon - blir lite svår att tolka. Om man får antabus har man förmodligen druckit en hel del. Och då kommer ofta en period av nedstämdhet när man slutar. Lätt att dra slutsatsen att det är en biverkning av antabus.
Fast, jag tror kanske det kan finnas en påverkan på dopaminupptaget. En anledning till att jag inte heller velat ta det, eftersom jag äter medicin som ska hindra dopaminläckage.
Du kan ju ha det som en plan B om det blir för svårt för dig att avstå.
Risken för depression är ännu större om man upplever misslyckanden gång på gång. Förutom den direkta påverkan som alkohol har på balansen i hjärnan.
Hoppas du får tid för samtal snart. Och använd oss här.
Kram

God morgon JoYo!
Jag hoppas det är en god morgon trots allt.
En av de jobbiga sakerna med att sluta dricka är ju att sinnet blir lite klarare. Man får bättre sikt och det är inte alltid så trevligt. Ofta har man ju druckit för att slippa se och känna. Ibland blir jag utom mig av ångest och självförakt när jag ser vem jag är utan filter. De gånger försöker jag att fokusera på att jag nu försöker förändra. Jag försöker ju iaf göra något bra.
Gå till psykologen!! Och förhoppningsvis är det en bra en. Annars ställ krav på att byta. De går faktiskt en lång utbildning för att få verktyg att hjälpa. Det är därför de finns.
Jag och alla andra finns här❤️
Många kramar från Amanda?(Blomman är från min yngste son som undrade vem jag skrev till. Jag sa att jag skrev till en tjej som är lite ledsen...)

Tack för era svar och stort tack för blomman Amandas son!!?
Idag börjar jag med lång bastu och rensar kroppen. Citron och ingefära och magnesium ska väl vara bra.
Jag tänker inte ge upp. Ska boka samtalstid imorgon. Tänker inte fundera på äktenskapet förrän jag är totalt nykter. "Hönan/ägget" liksom?

Så härligt att vakna pigg! Helt annan energi utan det där glaset på kvällen.
Så jag kämpar på!

Ytterligare en pigg morgon. Jag är så tacksam?? Älskar att vakna utan ångest! Fri från den tunga känslan av alkohol. Jag vill vara fräsch och sportig! ???