Nu är de på tiden att jag börjar på en egen tråd. Har varit här inne och läst och ibland kommenterat andras trådar i snart ett år.
Det är verkligen även på tiden att jag gör allvar i mitt försök att dricka mindre och måttligt. Jag har haft ett riskmissbruk ända sen tonåren och det är decennier sen nu (är 50 +). Det har varit perioder med måttligt drickande under mitt liv. Men de senaste tio åren har det eskalerat och blivit alltfler minnesluckor, ångest och känslor av kaos. Jag har i flera år varit medveten över mitt beroende men för ca 1 år sen berättade jag, på en vårdcentral och var sen hos en kurator. Det hjälpte mej lite 'på traven'. Jag gjorde sen halvhjärtade försök att hålla upp med alkoholen, men klarade högst 5-6 dagar. Sen början av detta året har det faktiskt gått mycket bättre, har t o m lyckats vara helt nykter i 3 veckor en gång. Nu är jag på den tredje veckan igen och kanske blir det en hel månad denna gången! Förr var jag ute och festade eller satt hemma hos vänner och drack. Men de senaste åren har det blivit mycket 'tröstdrickande' ensam hemma om kvällarna. Med samma Ågren och bakfylla dagen efter.. Jag är så trött på att sitta och "älta gamla sorger", dricka och må dåligt. Känner att det är på tiden att förändra mitt liv till ett sundare och förhoppningsvis mer socialt aktivt liv. Jag vet inte om jag någon gång kommer att kunna dricka "måttligt" eller kanske borde sluta helt men just idag mår jag så bra av att inte dricka alls. Jag tar en dag i taget... Blev nog lite rörigt första inlägg, det är många tankar som kommer i huvudet, när man börjar skriva. Jag återkommer . Kram och kämpa på alla därute!

Fredde

Starkt jobbat och klokt beslut av dig Manda att inte följa med på resan att du var hemma och plocka svamp istället för jag har ju tjatat på dig att ge dig ut i trollskogen och hitta skogens guld :) Förresten hittade du några kantareller eller trattisar? Det var inte alls fegt av dig att tacka nej utan tvärtom det visar bara att du har mod och vilja att inte utsätta dig för risker i onödan och sen om dom tycker du är tråkig osv det ska du inte bry dig om för var och en har ansvar för sitt eget liv och du tog ett klokt och bra beslut för dig själv och ditt mående:)

Ja godis har det blivit massor av dessa nyktra dagar så snart ser man väl ut som en michelingubbe med massa bilringar å allt ;) Men vad gör det desto mer finns det att älska av en själv ;)

Jag har klarat 23 vita dagar idag och det var varit kämpigt kan jag säga men jag hittills lyckats lura skjortan av den lille röde jävlen även att han höll på att lura mig i Lördags.

Massa positiv energi och styrkekramar till dig :)

Gunda

När jag läser att du klarat 2 veckor, stort grattis verkligen.
Klokt att skippa resan, man ska nog inte utsätta sig för det som kan gå åt fel håll.
Jag gjorde lika med en fest i helgen, ringde och berättade om min situation och
berättade att jag inte vågar utsätta mig för det ännu. Fick fin respons och det kändes skönt.
Att leva nykter är inte lätt alla gånger, livet kommer tillbaka, det som gjorde ont och
man drack på, kommer ju upp och man är tvungen att stå ut. Men det går så är det bara.
Stor kram till dig och hoppas du fick en svampsmörgås till kvällsmat :-)

Det brukar vara en svår gräns att komma över. Det har hänt flera gånger nu, senaste året. Jag har t o m klarat fem veckor en gång, men fuskade nog med några folköl då. Imorgon ska det bli 3 veckor som jag inte druckit nån alkohol alls. Jag mår ju så bra och känner mej klar och frisk i både kropp och själ. Vill ju fortsätta känna så, så länge det går (kanske för alltid), och rensa ut giftet från kroppen en gång för alla. Men det blir nog en utmaning i helgen, är ledig och tankarna på några folköl kommer och går. Nej, nu gäller det att schasa bort hjärnspökena och vara stark. Bara jag klarar 3-veckorsgränsen så tror jag att det ska gå bättre sen. Jag har storhandlat och har allt jag behöver inför helgen hemma. Så det blir inga spontanköp av öl eller annat. Jag ska använda alla strategier jag kan komma på. Nu gäller det ! ?
Tack för alla inlägg och pepp. Det hjälper mej otroligt mycket och inspirerar mej att fortsätta kämpa.
Kram alla och trevlig helg ?

Fredde

Till dina 3 vita veckor Manda starkt jobbat av dig ? Själv har jag klarat mitt mål idag då jag inte druckit något på 4 veckor och det känns bra och jag har bevisat för mig själv att jag kan vara stark om jag bestämer mig för det och det gäller dig med ? Nu ligger jag och njuter av en kopp kaffe i sängen och känner mig utvilad och glad och lyssnar på radion och det passar bra för det är grått och trist ute.

Jag önskar dig en mysig och härlig helg och var rädd om dig ?

Styrkekram!

Klarat även denna helg. Men känslorna har verkligen åkt berg- och dalbana. Och suget efter alkohol har kommit och gått. Men nu ändå har ett slags lugn och välbefinnande infunnit sej hos mej. Har just varit ute och joggat i det fina höstvädret. Inget sug eller tankar på alkohol alls idag.
Tack för ditt inlägg Fredde, och var rädd om dej, du med. ?
Ha en fortsatt fin söndag alla. ?

Fredde

Att du klarade helgen utan att dricka och gav alkojävlen en näsbränna :) Starkt jobbat! Själv fick jag en näsbränna av den lille röde fan för jag valde att ta några öl i helgen efter att jag klarat att vara nykter i 4 veckor.Men nu ska jag börja samla vita dagar igen så det är bara att kavla upp ärmana igen och ge mig in i matchen igen :) Skönt för dig att du känner lugn och ro inom dig och att du aktiverar dig på olika sätt som får dig att må bra :)

Ha en fin dag :)

Styrkekram!

Nu har jag inte druckit alls, på en månad och en dag. Det känns nästan llite overkligt. Jag har haft tankar på alkohol ibland, de senaste veckorna men inget sug. Ändå har det hänt tråkiga saker den senaste veckan. Men det har främst drabbat en nära anhörig (separation, mm) Det är sorgligt men jag är samtidigt tacksam över att jag är nykter och alert och därför kan vara stark nog för att kunna vara ett stöd för mina närmaste. Och det vill jag fortsätta med att kunna vara.
Kram till er alla därute ?

Gunda

Blir så glad att läsa om din nykterhet. Nu har du en månad och lite till det är kanon!!
Suget kommer och går det är jobbigt men det går bara man är beslutsam och fokuserad.
Tänk en dag i taget, jag var på ett möte och en man sa ” i dag är det dag 10000 och jag har bara varit nykter en dag i taget” En fot framför den andra.
Det är långt dit för oss men vi kanske kommer dit vi också ????

För din kommentar, jag blev så berörd av det. Idag är det verkligen ”en dag i taget”, som gäller. Jag känner mej lite missmodig och ensam just nu. Ledig helg, men inget särskilt att se fram emot (ensam lördagkväll, alltid varit svårt för mej). Jag känner mej även initiativlös och tom på nåt sätt. I vanliga fall hade jag tröstat mej med vin eller öl. Men nu har jag inget av det hemma. Och jag vet ju att jag skulle känna mej ännu mer ensam och må ännu sämre i morgon, om jag skulle dricka..
Nej, nu ska jag trotsa vädergudar och allt annat och ge mej ut och jogga en runda. Hoppas på att må lite bättre efteråt.
Ha en fin helg alla!

Bra jobbat Manda, inspirerande! Bra gjort att ge dig ut och röra på dig. Jag borde verkligen röra på mig just nu men kommer mig inte för...
Ha en bra vecka! Kram

Då har jag klarat 2 månader utan ens en folköl. (62 dagar)! Det känns som att jag åker på en stor jättevåg, hoppas bara att det inte slutar med en rejäl krasch ”mot stranden”. Nej jag ska försöka landa med stil (har dock svårt att se mej själv på en surf-bräda ;)..
Tankar på alkohol börjar dock komma alltmer, ju mer jul och alla dess jul, glögg och beska- fester börjar komma på tal. Jag tycker att allt tjat om julen börjar allt tidigare, det är faktiskt bara mitten på november än så länge. Men jag ska bita ihop, jag vet ju att suget går över. Jag ska komma ihåg alla bakis-fria mornar jag haft nu, sover mycket bättre och ja, hela livet känns enklare utan alkohol,
Jag är sjukskriven en längre tid nu, för en fysisk åkomma. Så risken att falla kan kanske tyvärr komma, men jag ska försöka stå emot. Jag vill bli frisk (och alkohol kan bromsa det). Tyvärr hör jag nog inte till den skaran, som klarar att dricka måttligt. Kanske kommer jag att försöka nån gång (måttligt). Men inte i dag. Ikväll blir det ännu en nykter lördag och imorgon ska det bli ännu en skön och bakisfri söndag ?
Trevlig fortsatt helg alla ni som kämpar därute! ?

AlkoDHyperD

Då kraschar du aldrig. Du nöter helt enkelt bara ner klippan när du slår i den. Formar dig efter vädret. Bildar vågor när det stormar och krusningar när det fläktar.
Det räcker att du är nöjd och nykter just nu. Ingen vet hur vädret är imorgon. Det värsta som kan hända om man låter bli att oroa sig är att man känt sig bekymmerslös i onödan...

Tack för inlägg och kloka ord, AlkoDHyperD. Jag sitter och tänker på vatten (och dricker vatten ;)). Mina tankar gick till ett litet kort med orden: ”Gör som havet - våga!”, jag har det sparat, uppsatt på en liten hylla. Jag ska kanske tänka; att vara som havet, och ”våga vara nykter”. Det är ett annat uttryck som jag hört förut. Jag ska storma mot demonerna när de sätter in och bilda krusningar när det fläktar. Våga låta bli att handla hem vin, att gå på fest nykter etc. Även våga riskera att bli rastlös och ha en tråkig lördagkväll ensam hemma (som ändå blev ganska trevlig, med bra film). Jag ska även försöka att inte oroa mej så mycket för framtiden. Måste våga tro på mej själv. ? Kram

Efter 74 helt alkoholfria dygn, sumpar jag det. Igår kväll bjöd jag några gamla vänner på lite mat och sen glögg. Jag drack måttligt hela kvällen. Ja, det var planen och jag drack bara en folköl till maten och sen en liten kopp vinglögg. Men när gästerna gått hem hällde jag i mej resten av ölen (3 st) . Sen försvann förnuftet och jag öppnade en vinflaska (som jag hade tänkt spara). Det var som att jag sögs in i ett svart hål. Min tolerans är hög, trots längre uppehåll. Jag tyckte inte jag blev berusad alls på ölen men sanningen är att omdömet påverkades totalt. Helt sjukt var det och jag känner mej falsk, som verkade så ”duktig” och förnuftig hela kvällen men när jag blev ensam flög djävulen i mej. Funderat mycket på vad som triggade igång det, tror det är flera orsaker men framförallt var det pga att jag hade öl och vin hemma. Dag 1 idag.

Sinnituss

74 dagar är en jättelång tid! Ge dej själv uppskattning för det.
Men det är svårt när det finns hemma och man har startat med andra.
Bra att du skriver och bra att du reflekterar. I morgon är dag 2, men med 74 dagar i bagaget. Ett bra bagage!

Tack Sinnituss för din kommentar. Jag ska försöka ta fasta på tiden jag klarade utan alkohol, mår ju så ofantligt mycket bättre som nykter.
Jag har nollställt min app: "Sober time", är dag 2 nu. Det är en gratis app som hjälper en att hålla koll på nyktra dagar. Varje dag kommer det även upp några tänkvärda och uppmuntrande ord. Idag var det "Real success comes in small portions day by day". Det stämmer bra in på hur jag känner mej just idag. Där finns även ett forum men det är på engelska och jag har inte så lätt för att förstå och skriva allt på engelska (räcker med orden, får ta till lexikon ibland men får ju uppdaterat min engelska på köpet ; ) ). Det räcker ändå gott med forumet här, för min del. Det har varit och är ett enormt stöd för mej. Ibland orkar man inte skriva så mycket, räcker då att bara gå in och läsa lite så känner man sej inte så ensam med problemet.
Nu ska jag unna mej nåt gott att äta och en alkoholfri öl, sen mys framför tv med lite godis. Ha en fin fortsatt fredag och kram till alla som kämpar därute i cybervärlden. <3

Det är lätt att trilla dit. Jag tycker inte att du ska känna dig falsk. Du har tagit dig igenom en lång tid utan a. Du vet att du kan. Jag skulle nog också kunna dra iväg åt fel håll nu om jag drack något litet glas. Känner att jag har en del spänningar inombords, en del stress som jag gärna skulle hälla lite öl och vin på. Men jag skippar det just nu. Ska göra nytt försök med träningskort på lokalt gym imorgon. Hur går det med träningen för dig?
Jag önskar dig en fin första advent!

Men tyvärr var jag trött och lite bakis första advent. Jag drack vin i alla fall, nästan en flaska totalt, på lördagen.. (hade tyvärr en kvar i gömmorna). En del har beskrivit det som att återfall kan öppna en avgrund, att drickandet kan eskalera ännu värre än förut. Det skrämmer mej. Jag är så rädd att hamna där, men ändå kunde jag inte låta bli vinet i lördags. Fast jag tidigare på dagen hade de bästa ambitionerna... Jag har också spänningar och stress inombords, men de blir bara värre när jag druckit. Eller var det tristess, som gjorde att jag drack i lördags? Jag vet faktiskt inte, det är så komplicerat. Vet bara att jag mår sämre både fysiskt och psykiskt efter att jag druckit.
Men nu jag har inte druckit något på tre dagar. Är inte sugen heller.
Jag har tyvärr inte kunnat träna, kan inte jogga heller pga en fysisk skada. Men jag går långa promenader varje dag. Hoppas kunna komma igång med träningen snart. Nu tar jag nya tag med nykterheten. Känns ändå som att det finns hopp. ?