Hej

Varning för långt inlägg.

Jag och min man har två barn och varit tillsammans i 16 år. Efter att han har bytt jobb till stillasittande har han ändrat sina levnadsvanor. Min man tillbringar sina kvällar och helger med att titta på fotboll samt dricka öl. Detta har pågått cirka 2 år, lite mer. Det började med att vi fick samtliga tv kanaler och då tillgång till samtliga sportkanaler. Från att titta på lördagar har det blivit till att titta på fotboll varje dag. Till detta hör såklart öl till. Min man dricker ca 4 gånger i veckan ibland fem. Han kan då dricka allt från ca 2 öl till kanske 8 per gång. Väldigt sällan tittar han på fotboll utan öl. Jag har försökt påpeka detta men då tycker han att jag klagar. Jag har även sagt till honom att han får sova på soffan när han dricker för att han snarkar. Tänkte mest att han ska reflektera över hur mycket han drickrer. Tyvärr så har det blivit mer än vana och han lägger sig automatiskt själv på soffan. Jag märker dock att jag ofta sover själv. Varje fredag och lördag vet jag med säkerhet att jag sover själv. Jag försöker få honom att träna efter jobbet men det går en dag och sen orkar han inte. Han är aldrig fysisk när han dricker men beter sig alltför oftast som ett omoget barn. Innan när vi låg i sängen och jag inte ville kramas med honom då han druckit blev han som ett surt barn som till slut vänder ryggen och ignorerar mig. Som så många andra fall så räknar jag aldrig med att han kan hämta eller lämna barnen då han alltid ska ta en öl som han säger. Åker vi till vänner får jag köra annars vill han inte följ med. Han har gått upp mycket i vikt på grund av sitt osunda liv och när jag försiktigt påpekar det så säger han att jag bara hade blivit svartsjuk om han börjar träna. Han lovade även att försöka sluta snusa och använde nikotin tuggummi. Höll det i ca 1.5 år. Istället för att trappa ner på det började han snusa på det?. Påpekade då att det var meningen man ska sluta och inte köra dubbelt så det slutade med att han bara snusar nu. Vet inte vad jag ska göra. Älskar honom och han är bra på alla sätt men han är så osund och jag har sagt att det är så det börjar till att man blir alkoholist. Min pappa var det så ja vet. Alltid en orsak till att dricka. Vi har varit på rådgivning o han erkände att han kan dricker för mycket o sa att han kan hålla sig till bara helgen. Detta var framför terapeuten. Så i hennes ögon lät jag svartsjuk fru som inte lät min man vara sig själv. Det höll i fyra dagar. Har bett honom om en vit helg. Det har inte hänt. Så tips. Jag vill att ändringen ska komma från han själv. Hur kan jag få honom och ändra sig utan att det är jag som blir den onda. Vill inte ge honom ultimatum för det kanske han håller pga hot från mitt håll att lämna men vad händer sen när han varit duktig ett tag?. Då firar han med att dricka igen. Hur löser man det?

Li-Lo

Tack för ett fint inlägg. Du är inte ensam om det du beskriver och det finns mycket erfarenhet här.

Du skriver att din partner har många sidor fina sidor men att de allt mer skuggas av alkohol. Alkoholen påverkar flertalet arenor i ditt liv. Föräldraskap, umgänge, samliv och är en källa till stor oro. Du vill vara hjälpsam och har provat flertalet saker för att få till en förändring.

Precis som du skriver är det den som dricker som i slutänden gör valet att dricka eller inte samtidigt är anhöriga helt maktlösa. Vad vi än gör så gör vi något, vi påverkar vår omgivning hela tiden. Jag hoppas tt du får de råd du efterfrågar, det kan ta tid att få svar ibland. Kanske du kan posta inlägget på sidan för anhöriga. Du når dit via:

https://alkoholhjalpen.se/forum/hjalpa-nagon-som-star-nara

eller

anhorigstodet.se

Varma hälsningar
Li-Lo
Alkohollinjen & Anhörigstödet