Nu är de på tiden att jag börjar på en egen tråd. Har varit här inne och läst och ibland kommenterat andras trådar i snart ett år.
Det är verkligen även på tiden att jag gör allvar i mitt försök att dricka mindre och måttligt. Jag har haft ett riskmissbruk ända sen tonåren och det är decennier sen nu (är 50 +). Det har varit perioder med måttligt drickande under mitt liv. Men de senaste tio åren har det eskalerat och blivit alltfler minnesluckor, ångest och känslor av kaos. Jag har i flera år varit medveten över mitt beroende men för ca 1 år sen berättade jag, på en vårdcentral och var sen hos en kurator. Det hjälpte mej lite 'på traven'. Jag gjorde sen halvhjärtade försök att hålla upp med alkoholen, men klarade högst 5-6 dagar. Sen början av detta året har det faktiskt gått mycket bättre, har t o m lyckats vara helt nykter i 3 veckor en gång. Nu är jag på den tredje veckan igen och kanske blir det en hel månad denna gången! Förr var jag ute och festade eller satt hemma hos vänner och drack. Men de senaste åren har det blivit mycket 'tröstdrickande' ensam hemma om kvällarna. Med samma Ågren och bakfylla dagen efter.. Jag är så trött på att sitta och "älta gamla sorger", dricka och må dåligt. Känner att det är på tiden att förändra mitt liv till ett sundare och förhoppningsvis mer socialt aktivt liv. Jag vet inte om jag någon gång kommer att kunna dricka "måttligt" eller kanske borde sluta helt men just idag mår jag så bra av att inte dricka alls. Jag tar en dag i taget... Blev nog lite rörigt första inlägg, det är många tankar som kommer i huvudet, när man börjar skriva. Jag återkommer . Kram och kämpa på alla därute!

Jag hör till de som tar återfall titt som tätt, där har jag lärt mig nåt på vägen. För mig är det lättare att falla dit igen några dagar efter ett återfall. När känslan har lagt sig lite. Tröttheten är en starkt bidragande faktor. Lite som en bilförare... omdömet är borta och då är det lätt att falla om det finns a tillgängligt. Jag försöker lösa det så att inget finns hemma, så jag inte kan agera på impuls.
Så var på din vakt nu några dar, så du inte halkar tillbaka gradvis ... jag har gjort det också vid ett par tillfällen. Då har det rört sig om trötthet, stress och en önskan att stänga av. Lätt att då återgå till dagligt bruk. Vi är olika där, vi som finns härinne tror jag. För några är det verkligen en avgrund direkt som får långvariga och katastrofala följder. För några en engångsföreteelse. Jag blir däremot lite rädd för att man flyttar gränser - att man skadar något som gör att man hamnar närmare och närmare avgrunden. Å andra sidan så lär man sig otroligt mycket om sig själv och sitt drickande när man börjar om. Någon skrev här inne att det också påverkas av menscykeln -lättare återfall vid pms. Jag vet inte om det stämmer. Trötthet, stress och mycket på att göra listan, avsaknad av återhämtning, människor som kräver närhet, tröst, hjälp, där finns mina triggers. Du kan hitta dina, det är mindre slumpmässigt än man ibland tror?.

Tack Sisyfos, för att du delade med dej av dina tankar. Jag börjar så smått se mönster och orsaker som t ex stress och inre ”hjärnspöken” för min del. Det gäller att klura ut vad som triggar igång drickandet och vara medveten om det i varje situation. Tror även att vanans (ovanans) makt är stor. Jag försöker ändra på det, och hoppas att jag lär mej nån gång. Men ofta är det bara en dålig impuls, som gör att vinet (eller ölen) kommer fram, för min del. Det bästa för mej är också att inte ha någon alkohol hemma. Ikväll blir det en helt nykter fredagskväll. ?

Igårkväll drack jag tyvärr 2 st folköl. Jag var sen orolig över att inte kunna somna. Det brukar vara så, enligt tidigare erfarenhet. Om jag dricker t ex 1-2 öl eller ett glas vin, så är det som att kroppen ”skriker efter mer” alkohol när jag ska sova. Det är ytterligare an anledning till att inte dricka något alls. Men igår somnade jag i alla fall - med hjälp av sömntablett. Lite trött idag (brukar känna av sömntablett), men mår bra annars.

Jag såg att du har skrivit i min tråd så jag vill säga vad roligt att det verkar gå bra för dig.
Heja Dig! ?
Det där med att dricka ett par folköl eller lite vin det blir bara en besvikelse.
Nykteristen i oss blir besviken för att man drack och alkoholisten i oss blir besviken för att man inte blev full.
Så jag håller med om att det är bättre att inte dricka alls, det gäller bara att lära sig det också! Men det är ju det vi försöker lära oss.

Så sant, Flyktsoda! Och tack för pepp. Det går väl sådär för mej nu. Jag drack folköl igen i helgen. Men jag höll det på ganska måttlig nivå. Vet att jag ”leker med elden”, det är egentligen väldigt dumt och onödigt. De senare halvåret har det i alla fall gått bättre och jag har inte haft några allvarligare återfall eller minnesluckor (eller är det bara ursäkter för att kunna dricka lite !?) Just nu har jag ingen alkohol hemma, det känns bäst så. Jag hoppas att jag lär mej nån gång, att inte dricka alls. Ha en fin fortsatt vecka alla!

Har ofta svårt för fredagar, särskilt de här timmarna innan bolaget stänger. Nu är jag på dag 12. Det gick sådär, under helgerna. Jag drack tyvärr en hel del men inte varje kväll och inte så jag helt tappade kontrollen. Men det kändes inte bra. Jag tragglar nu vidare igen, mot ett hälsosammare och nyktert liv. De här 12 första dagarna av året har gått ganska lätt. Men nu är jag rastlös. Under min förra helt nyktra period (samt sjukskrivning för en fysisk åkomma), orkade jag engagera mej i föreningsliv och i andra projekt. Det har i sin tur gjort att jag lärt känna nya människor (som inte dricker mycket alls) och mina dagar är för det mesta fyllda med aktiviteter. Ibland har det nästan känts som att det blivit `"för mycket" men jag behöver ha andra saker att göra och tänka på, för att inte falla tillbaka i beroendet. I eftermiddag kom dock tankarna och suget efter vin eller öl, som en käftsmäll. Jag fick nästan lite ångest. Inget särskilt planerat ikväll eller i helgen. Då vet jag att risken är stor, att jag faller.. Nej men under tiden jag skrivit detta har faktiskt suget gått någorlunda över! Det blir en god alkoholfri öl till maten ikväll. Trevlig helg alla ni som kämpar därute! :)

Är på dag 18 nu, och mitt självförtroende blir allt bättre för var dag som går. Det har varit dagar då jag känt mej trött och vilsen, men i det stora hela mår jag allt bättre. Tankar på alkohol kommer då och då men jag har lättare för att ignorera dem nu. Försöker hitta andra saker att fokusera på. Det går, en dag i taget.. ?

Så är det, åtminstone i början. Visst hoppas man att suget ska avta så småningom. Grattis till 18 dagar, det är stort! Önskar dig fortsatt lycka till! ♡

Tack Vinäger och vinärgott, för era inlägg. Min app "Sobertime" visar dag 0, idag. Jag drack vin och öl i gårkväll. Har de senaste dagarna känt mej nedstämd, ensam och lite orolig. Haft många tankar som surrat i huvudet. Alkoholdjävulen vann till slut och jag köpte hem en flaska vin 8% och dessutom 4 st folköl (för att säkert bli full, eller hur tänkte jag !?).
Blev jag mer avslappnad? Svar - nej. Blev jag gladare? Svar - nej. Mådde jag bättre? Svar - nej. Löste jag något problem eller fick nån bra ide? Svar - nej. Kunde jag sova bättre (och utan sömntablett?) Svar - nej. Nej, jag blev trött och okoncentrerad men kunde ändå inte sova och fick ödsla en sömntablett ändå, Idag känner jag mej bara ännu mer trött och är ganska apatisk. Det enda jag vet säkert är att alkohol bara får en att må sämre, men det borde jag ju ha lärt mej! Men jag ger inte upp, nu är det nya tag som gäller. Jag vet ju att jag kan vara utan. Inget mer vin eller öl för lång tid framöver nu.

Manda, slå nu inte på dig själv. Blicka framåt, 24 h. Vi alla har tagit återfall, det ingår nästan i problemkittet. Du har lärt dig något, och tar nya tag. Det är det som räknas. Kram

Just gått en promenad på min speciella ”bakfyllerunda” (där man inte möter så många människor), men utan att vara bakis. Känns helt underbart att må bra och vara utan huvudvärk, skam och ågren. Jag ska fortsätta på den vägen.
Ha en fin fortsatt söndag, alla ni som kämpar därute! ?

Fredde

Hoppas allt är bra med dig och att du lyckats avhålla dig från den lilla sluga alkojävlen. Själv så har jag dragit ner på mitt drickande och jag dricker nu bara några öl varann vecka och det har funkat bra hittills.Har fått känslan att det inte ger mig så mycket längre att dricka och att må bra i några timmar och sen dagen efter Har man ångest och man är trött och orkeslös. Mitt mål är väl att i slutändan sluta dricka över huvudtaget om jag nu klarar det. Ha en fin dag:) Strykekram:)

Hej Fredde! Vad glad jag blev av ditt inlägg och att läsa att det går så bra för dej! Jag är inne här och läser lite ibland men inte skrivit på länge. När jag nu kollade så tänkte jag faktiskt bl a. på dej och till min glädje hittade jag dej här. Telepati..!? ?
Det går bra för mej också. Jag har kommit igång med att jobba (efter längre sjukskrivning) och med träningen. Det mesta känns positivt. Jag är på dag 34 nu. Har dock fuskat lite, druckit en liten öl eller ett pyttelitet glas vin vid festliga tillfällen. Men jag har otroligt nog inte fått nåt större sug efter mer alkohol i samband med det! Jag har också fått en känsla av att det inte är värt det, att dricka mer och sen med allt det kan föra med sej. Nej, jag mår mycket bättre utan det falska ruset. Låt oss fortsätta så! ? ?Kram

Fredde

Det glädjer mig att du blir glad av mina inlägg och att det ger dig styrka till att fortsätta att samla vita dagar :) Jag är med här inne ibland och läser men jag har inte heller skrivit så mycket på sista tiden. Det är ju stärkande och läkande på alla sätt att läsa andras kamp och råd och tips det ger ju en motivation att fortsätta kämpa. Ja vi kanske har telepati med varann utan att veta om det haha :)
Härligt att höra att det går bra för dig både med jobbet och träningen och att du varit vit i 34 dagar det är mycket starkt gjort av dig så jag är stolt över dig så fortsätt på den vägen för det gör dig bara gott och du är värd att må bra precis som alla andra:)
Även att du fuskat lite och att du inte kännt något mer sug eller behov av att dricka visar ju att du är starkare i dig själv och att du har mer kontroll över ditt drickade och det är bra:)
Nu sitter jag och kollar på vasaloppet och dom kämpar på i spåren mil efter mil och så är det lite med oss med att vi kämpar varje dag för att inte dricka men med rätt inställning och motivation och en kämparglöd så kommer man till slut i mål även hur jobbig resan dit har varit och det är ju det som är viktigast och betyder något:)
Ha en underbar dag i all snöyra och var rädd om dig och var dig själv för annars finns det ingen som du:) Kram

Nästan helt utan alkohol (endast 1 liten öl och 1 litet glas vin första månaden), har jag klarat nu. Tankarna på alkohol har minskat avsevärt. Men nu inför Påsken kommer de smygande.. men jag ska klara denna helgen också. Jag har äntligen insett att jag faktiskt kan vara utan alkohol. Jag får ut så mycket mer av livet och mår mycket bättre på alla sätt utan A.
Tänker på ett inlägg jag nyligen läste (i Vinägers tråd?), om att njuta av att sitta ute i vårsolen och dricka bubbelvatten, njuta av solen och inte av vinet..
Jag ska ta tillvara på och njuta av de goda stunderna, våren och det verkliga i livet. Med klart sinne och inte avtrubbad av alkohol.
Nu kör jag på en månad till, kanske blir det för alltid.
Glad Påsk önskar jag er alla! ?

Vad kul, Manda, att du äntligen verkar ha medvind. Läste igenom.din tråd igen och som jag nämnt tidigare är det en hel del som stämmer exakt på mig vad gäller drickandet. Såg att jag skrivit min allra första kommentar på forumet hos dig. Redan i augusti. Då jag äntligen förstod på allvar att jag har ganska svåra alkoholproblem.

Men nu är vi båda förhoppningsvis på nästa nivå. Den som ger oss ett lugn och där vi helt naturligt vill stanna.

Ha en fortsatt fin och vit påskhelg! ♡

Tack Vinäger, för ditt inlägg. Jag har haft medvind ganska länge och mått så bra i 90 dagar. Men så snabbt det går att glömma hur det känns att vakna bakfull, med munnen torr som sandpapper, huvudvärk och ågren. Men det gjorde jag tyvärr i morse. Efter 90 dagar av nykterhet, så vann alkoholdjävulen diskussionen i min hjärna i gårkväll. Jag hade tänkt att bara dricka, högst 2 öl , men det blev 8 totalt (varav 6 folköl, men spelar mindre roll för jag blev ju berusad redan på den första). Så varför drack jag, när jag klarat mej så bra utan? Var lite nervös, inför utekväll på pub, har inte varit ute på minst ett halvår. Sen är det gamla hjärnspöken och ja.. framförallt beroendet, som aldrig kommer att ge med sej.. och det är förrädiskt att tro att man ska klara av att ha öl hemma (ha dom kvar i kylen..). ?

Fredde

Jag vill bara säga att jag tycker det är väldigt starkt och bra gjort av dig att du klarat av att vara vit i 3 månader det ska du vara stolt och glad över:) Så försök inte att fokusera på att du trillade dit igår det har hänt oss alla så det är bara att resa sig upp och borsta av dammet och forstätta på den rätta vägen igen:) Jag är själv bakis idag och har ångest och mår skit för jag var ute med några vänner och lyssnade på livemusik på stan och jag drack 8 st öl så jag blev lite berusad men jag hade det trevligt i alla fall. Men nu ligger jag i sängen och är bakis och hela dagen är förstörd så du är inte ensam om att må dåligt i dag Manda om det är någon tröst för dig :)Det är så lätt att vara efterklok dagen efter när man mår dåligt men sen går dagarna och veckorna och man glömmer lätt bort hur man mått och då är det lätt att trilla dit igen. Nu tar vi nya tag igen för nu kan det ju bara bli bättre eller hur:) Ha en fin dag och var rädd om dig för det finns bara en av dig och det gör dig unik och värdefull:)

Tack Fredde, för de fina orden! ? Sköt om dej du med, och så tar vi nya tag. Som du skrev, så kan det bara bli bättre nu! ?