Hej,
Jag har varit storkonsument av alkohol under säkert 6 år nu. Dricker runt 4-7 kvällar i veckan och då vanligtvis vin eller rom/whiskey.
Jag har insett att jag har ett rejält problem och ett rejält beroende som blivit större senaste halvåret. Jag har väldigt svårt att bara ta ett par glas i lagom takt utan jag bälgar i mig en halv box vin eller en halv flaska sprit i rask takt när jag kommer hem från jobbet och lagar middag.
Ingen, inte ens min sambo sedan 9 år har koll på hur mycket och ofta jag dricker.

Nu till mitt andra problem, jag vill ta en vit period för att se om jag kan uppbåda kraften att stå emot alkoholen men jag är ruskigt orolig för att behöva läggas in för delirium eller liknande. Hur stor är egentlig risken för detta? Ångest, svettningar och sånt hoppas jag kunna hantera men bara tanken på att behöva läggas in på sjukhus gör mig galen.
Är det bättre att försöka trappa ner intaget ett par veckor för att sedan sluta eller hur gör man?

Mvh
En halv box per kväll

freedom2017

Hej
Har varit precis i samma situation ibland tagit sömnmedel + alkohol , slutade att dricka helt för en vecka sedan . Sov väldigt dåligt två nätter med svettningar men det gick över , man lyckas om man verkligen är motiverad , tro på dig själv vi människor är mycket starkare än vad vi tror . Du kommer att klara det. Våga . Lycka till

Halvboxperkväll

Hej,
Var det dom första två dagarna som var värst för dig eller sitter ångesten fortfarande i?
Tog du hjälp av läkemedel när du bestämde dig för att sluta eller har du klarat första veckan på egen hand?

freedom2017

Hej
helt utan läkemedel och på egen hand , jag har slutat med både insomningstabletter som jag har tagit i nära 10 år nästan varje natt och alkoholen , som sagt jag har haft två sömnlösa nätter och svettningar men det blev bättre och man känner sig starkare och piggare varje dag som går , idag precis en vecka utan alkohol och jag hoppas att suget försvinner helt och hålet. Ha en fin måndag!

Om man lyckas avstå från alkohol och piller av sig själv, eller med hjälp av vården, så mår man så mycket bättre sen. Jag vet!!

Halvboxperkväll

Jag tror också att jag kommer må mycket bättre utan att dricka varje kväll och det är en av anledningarna till att jag vill sluta. Har varit konstant trött i flera år, förutom när jag fått i mig ett par glas för då finns all energi i världen.

Men är risken stor att man drabbas av delirium efter att ha druckit så som jag gjort?

freedom2017

Min vän ärligt talat så drack jag nästan varje kväll det minsta intaget var två glas rött vin före sänggående , Har aldrig misskött mitt arbete eller så, har ett rent och snyggt hem och en familj som jag älskar men jag kände mig att jag har ingen kontroll över A, det är A som har all makt och kontroll , jag började på sista tiden glömma saker som jag har sagt eller gjort , minnesluckor hela tiden.... idag är första måndagen jag känner mig pigg så här dags på jobbet , snart ska jag hem och njuta av nykterheten .Lycka till , du kommer att klara detta om du verkligen vill , suget finns så klart men som sagt man är starkare än man tror.

Halvboxperkväll

Tack för dina svar.
Jag vet ärligt talat inte om jag kommer fixa att bli 100% nykter men givetvis är det målet.
Just nu känner jag mig mest rädd för vad som kommer hända med kroppen och knoppen om jag slutar tvärt.
Tog precis en liten kopp vinglögg för att se om jag klarar av att motstå frestelsen att ta en till (intalar mig själv att det var anledningen).

Hur har det känts för er när ni slutat dricka?

Anders 48

...och välkommen! Det är ju ganska stora mängder du dricker - och jag tror att du kommer att känna/få en del abstinens om du slutar tvärt. Tveksamt om du kommer att få delirium tremens - även om du antagligen kommer att svettas/frysa/skaka/må illa/få ångest/tappa aptiten/sova dåligt o.s.v. Det tar några dagar, kommer antagligen att kännas för jävligt - men DET BLIR bättre. OM, och jag skriver verkligen OM, du har stark karaktär och är bestämd, så kan tu faktiskt "trappa ner" drickandet under kanske en vecka/10 dagar..... Många klarar inte detta - mig inklusive (varför jag har hamnat på avgiftning ett par gånger). Men om du klarar detta så kommer du inte att få så dramatiska abstinenssymptom. Dock så blir ju hela förloppet mer utdraget - och det kräver oerhört mycket fokus och jävlar anamma. Men man kan göra så - och när du kommit ner i konsumtion så är risken för delirium definitivt borta - och övrig abstinens blir inte lika dramatisk.

Annars så kan man få hjälp vid beroendemottagning att sluta - och ofta ersätta alkoholen med lugnande benzo under ett antal dagar och enligt ett förutbestämt schema. Skönt för kroppen och knoppen.

Hoppas att du hittar ett sätt för dig att sluta - önskar dig all styrka. Det kommer nog inte att kännas så bekvämt - men ha i bakhuvudet att DET BLIR BÄTTRE!!!! Första veckan är värst. Försök att stå ut - och klandra inte och slå inte på dig själv när ångesten kommer. Den kommer bara - och då kan man känna sig fullständigt värdelös. Så är det inte - alkoholen som spökar - och du verkar ju ha bestämt dig. Så kör! Nykter till jul kanske.....?!

Halvboxperkväll

Tack för ditt inlägg.
Jag tror jag försöker med att trappa ner konsumtionen till ett eller ett par glas per dag. Har aldrig känt sug efter alkohol på morgonen eller under dagen utan det börjar i samma sekund som bilen rullar upp på parkeringen på kvällen.

Har kontakt med en läkare i ett annat ärende och när hon frågade om mina dryckesvanor höll hon på att smälla av, och då hade jag ändå ljugit och sagt halva min normala konsumtion. Enligt henne dricker en normal människa en flaska vin i halvåret och ingen starksprit alls. Hon känner sig troligtvis motiverad att hjälpa mig.

indent

Känner igen dig i din situation, har också överkonsumerat de senaste 5-6åren. Nu på slutet blev det en kvarting wiskey, lite i smyg för sambon vid matlagning, sen ett par glas till på det. Ett genomsnitt per kväll skulle jag säga var 10-12 enheter.

Jag har också varit orolig att få dilerium, när jag har provat hålla upp en längre tid, men en så länge har det bara slutat med trötthet, dålig mage och milda svettningar. Äter du ordentlig kost i vanliga fall, och inte sätter i dig en 7:a pluss per kväll, så behöver du nog inte vara orolig för Dilerium (med en brasklapp, alla är olika).

Jag själv har börjat med the sinclair method(går att googla). I korta drag, ta en tablett en timme innan du börjar dricka(och bara om du ska dricka), drick som vanligt, repetera nästa dag. Tabletten stoppar endorfinerna från att söderlösas när alkoholen kommer in i hjärnan, så du får ingen kick, vilket för många gör att de dricker extremt mycket mindre (inkl mig själv, har halverat konsumtionen från en normal vecka, till första veckan jag åt tabletten). Många har trappat ned till normala nivåer, eller slutat helt efter 3-6mån.

Är du rädd för dille, och har svårt att begränsa ditt intag, så kan detta vara nått för dig. Kräver dock recept, men det kan du få i frn t.ex MinDoktor där du kan chatta med en läkare

Halvboxperkväll

Hej,
Tack för ditt svar.
Jag äter normal kost, hemlagat med mycket grönsaker.
Har nog aldrig dragit i mig en 75:a på en kväll dom senaste 4 åren. Utan det blir ett par flaskor vin eller 35-40cl starksprit.
Är det fest kan det bli det 3-4 flaskor vin eller 2 flaskor vin och en halv flaska sprit.
Intressant det du säger om magen, i mars rasade min mage och den är fortfarande inte i skick, en vanlig dag går jag på muggen kanske 5 gånger på morgonen med riklig diarre och så lugnar det sig vid lunch ungefär. Idag så har magen varit kass hela dagen (inte druckit sen i lördags). Läkarna hittade inget fel på magen så kan det ha med drickandet att göra.

Idag har jag tagit en vinglögg och känner inget riktigt sug efter mer, troligtvis för att jag sitter här med illamående, ångest, dålig mage.

indent

Låter mer eller mindre precis som min konsumtion. Brukade visserligen sluta med 40cl starksprit, när det var enklare att hålla gömd i datorväskan ;-)

Jag är ju ingen läkare, men jag har haft problem uppblåst mage och/samt lös uttömning en längre tid nu. Blir bättre när jag håller mig i från alkoholen och sover bra en längre tid (läs 2-3 veckor), blir sämre med lite sömn och mycket alkohol. Man behöver ju inte vara en raketforskare för att dra slutsatser om var i från magbesvären kommer ifrån om man säger så.. :)

Åter igen, jag är ju ingen expert utan kan bara utgå från mina egna erfarenheter. Men med min hobbyanalys så kan du känna dig lugn att du slipper en dille. Jag har aldrig haft det själv, men jag har själv varigt orolig för att hamna där, och har läst på väldigt mycket kring det hela. Enligt min analys så är dålig kost och sprit 24/7 ett återkommande fenomen för de som drabbas av dilerium. Har läst "rapporter" om personer som har jobbat 8-9h per dag i flera års tid, ätit bra, tränat, och sen druckigt 3 flaskor per kväll, sen slutat på dagen utan några men förutom lite ångest och kallsvettningar. Självklart är det olika från person till person, men jag tycker mig se ett mönster med mycket sprit, ingen mat och näringsbrist. Ta detta med en nypa salt, och läs på själv, men frågar du mig så har du inget att oroa dig för, förutom lite kallsvettningar och dåligt humör.

Halvboxperkväll

Skönt, jag har suttit och känt efter hela dagen. Det var också därför jag tog en liten glögg bara för att få en jumbojet som mig att landa lite mjukare.
Jävligt dålig idé men jag var nykter hela dagen igår utan problem. Vaknade idag och mådde som en soptunna och då kom också oron.
Jag ska göra mitt bästa för att på egen hand försöka få ner min konsumtion till ett minimum för att sedan ha en vit period för första gången på väldigt väldigt länge.

Tack för alla svar, jag återkommer.

Halvboxperkväll

Hej igen,

Har inte tagit en enda fylla sen i lördags vilket är högst ovanligt när det gäller mig.
Har dock tagit en kopp med vinglögg varje kväll för att stävja den värsta abstinensen och det har funkat bra och jag har lyckats hålla mig från att tömma i mig resten. Jag har med andra ord avstått från 6 flaskor vin som jag normalt hade hällt i mig och jag känner mig redan piggare. Problem kommer säkerligen uppstå till helgen då jag kommer vara pigg och känna mig duktig för att inte ha druckit mig berusad på en hel vecka. Middag med vänner inplanerad men jag har bestämt mig för att hålla ner konsumtionen till ett minimum och har laddat kylen med alkoholfri öl.

Ha det bra