Hej alla. Känner mig förtvivlad för att min pappa dricker på ålderdomshemmet. Han drack inte förr men för ca 20 år sedan fick min mamma alzheimer och de bodde kvar hemma ända tills för 2 år sedan. Han mådde ju säkert dåligt i situationen och började dricka. En period var han helt under isen och de slutade bägge att äta och rasade i vikt. Han bytte inte ens om till kläder eller rakade sig om dagarna. Vi 2 barn var förtvivlade och provade att våra föräldrar flyttade närmare min bror som bor ca 8 mil bort. Jag bor 30 mil bort. Men pappa var mycket missnöjd och de flyttade sen hem igen. Vi flyttade mamma till demensboende men pappa klarade inte att bo själv och bor nu på samma boende men på annan avdelning för icke-dementa. Han är fysiskt rätt pigg men klarar inte att gå och köpa ut själv. Han har druckit rätt mycket på hemmet. Lite i taget men kontinuerligt över dagen. Han slutar då att äta för han är ju såklart inte hungrig efter all sprit. Till på köpet får han mycket besvär med diarréer och hans lösning på det problemet är att sluta äta. Han är i övrigt trevlig och hanterar det rätt bra. Han blev dock riktigt dålig i somras och blev inlagd på sjukhus vilket fungerar som torken för honom. Det har hänt flera gånger tidigare också att han blivit inlagd pga spriten. Av all sprit och att han inte äter gjorde att han fick kraftiga diarréer och blev helt uttorkad. Ja, han var riktigt risig och vi var inte säkra han skulle klara sig. Då lovade han sluta med drickandet men nu är han på det igen. Vill att jag ska handla ut åt honom. Är fly förbannad på mig för att jag vägrar. Jag har handlat lite men han vill ha 2 75:or starksprit i veckan. Och det tycker han egentligen är för lite. Rent fysiskt har han ju såklart mått mycket bättre utan spriten. Slutat ramla och tom gått upp i vikt. Han säger han är deppig pga mamma och behöver tröst. Risken är att vi bryter kontakten. Han strax över 80 år. Jag har har en bror som också haft mycket problem med spriten. Nu tror jag han är periodare. Jag blir förtvivlad och på uruselt humör vilket går ut över min man och son. Hur ska jag göra? Jag vill inte förlora kontakten. När jag försöker diskutera problemet avbryter ha, byter ämne, blir förbannad etc. Tacksam för hjälp.

Du berättar om din pappa som haft alkoholproblem i många år och tagit med sig det in på äldreboendet. Du kan se och förstå vad som kan ha orsakat hans val kring alkoholen i livet samtidigt som du och dina syskon gjort allt möjligt för att försöka påverka honom till att förändra sitt drickande.

Flyttat, satt gränser kring att handla alkohol till honom, pratat om det med honom i omgångar. Väldigt fint och omtänksamt också tungt eftersom han är åter med drickandet igen och just nu inte verkar ha motivationen att förändra sig.

Bra att du skriver här och berättar och söker stöd. Du märker att det dränerar din energi och påverkar ditt liv och dina relationer till din man och son.

Du vill inte förlora kontakten samtidigt kan det inte vara som det är nu, finns det en mellanväg som skulle kännas ok och fungera? Finns ramar kring umgänget med honom, att bara umgås om han är nykter, inte handla hem alkohol, prata telefon om nykter osv?

Vad tänker du själv skulle vara hjälpsamt? Hur ser ditt stöd ut, bekanta, vänner, professionellt?

Fortsätt såklart också skriv och läs här.

Varma hälsningar,

Rosette
Anhörigstödet