Jag känner mig så misslyckad, är i medelåldern med sambo och son på 9 år. Har bra jobb och allt. Dricker på helgerna, vid varje ledighet och detta påverkar mitt liv. Det har pågått i så många år... Inga problem under veckorna men det är så jag planerar helgerna efter mitt drickande. Har ett arbete med mycket ledigheter och dessa går till drickande och jag förstör livet för familjen. Istället för att hitta på saker, går halva dagen efter till att må dåligt och nyktra till.
Jag känner mig totalt fast, har funderat på att gå på AA men då jag är själv under veckorna, då sambon jobbar borta är det inte möjligt. Enklaste lösningen vore ju att få antabus inopererat, men jag är rädd att vända mig till vårdcentral då det blir dokumenterat och ev socialen inblandat.
Hur har ni som är på väg till ett nyktert liv gått till väga??

Liljonkvast

Hej pi,
Jag är ingen bra förebild och kan därför inte ge dig konkreta tips på hur man lyckas.
Men här inne tycker jag mig urskilja lite olika sorters kämpar. De som inte inte kan sluta när de börjat, de som inte inte vet varför de börjar, de som vet allt men dricker likväl. Och så klart alla kombinationer av ovanstående.

Jag kan sluta dricka men jag vet inte varför jag börjar. Och när jag börjar är det alltid en ledighet som spökar. Alla dessa helger och ledigheter... Jag läser mest här. Eller jag läser bara här, men när jag ser en själ som skriver min egen historia måste jag säga hej!

Så hej pi! Skriv här, jag läser och läser även om jag inte gör något väsen av mig
//Liljonkvast

pi

Tack för att du läst Liljonkvast, det betyder ändå något. Känner att jag måste göra något åt det här, man det har jag tänkt många gånger... Funderar på om det finns nån typ "intensiv-vecka" där man kan boka in sig? Inte för att man behöver avvänjning i den bemärkelsen, men för att få hjälp att komma in på andra tankar. Det är ju helgerna som är problemet, funderar nästan på att om jag ska ta tag i det åka bort varje helg framöver, för här hemma vet jag att min inre röst att vilja dricka besegrar den andra som vill sluta..

Liljonkvast

Hej, kan inte låta bli att skriva :)

Jag dricker fortfarande och jag har inte för avsikt att sluta helt. För de allra flesta är det nog en omöjlig väg att gå, men jag tror det finns hopp beroende på hur problem ser ut.

Jag har tidigare beskrivit mina tankar i en tråd från i somras, och det jag skriver nedan baserar sig på hur mina problem ser ut.

Hos mig grundar sig problem i associationer.
Ledighet är inte på riktigt om det inte finns öl med i bilden.

Något som har hjälpt mig under det senaste året är 3 stycken inplanerade nyktra perioder (4 - 6 helger) samt att jag i princip enbart dricker folköl.

Dom nyktra perioderna har gett mig chansen att omprogrammera associationerna utan att behöva känna att jag aldrig mer kan dricka.
Folkölen hjälper mig att kontrollera mängden.

Detta är högst individuella metoder och de grundar sig i vem jag är och hur stort problemet har hunnit bli.

Men jag tror vi är väldigt lika du och jag...
//Liljonkvast

pi

Hej igen! :) Jag önskar att jag kunde ha ett kontrollerande drickande som "normala" människor. Att sluta helt känns stort och kanske därför det inte riktigt blir av.
Jag har en fråga, förstod inte riktigt. De inplanerade nyktra perioderna, är de 4-6 helger på rad där du inte dricker, eller dricker du folköl då? Låter som en bra ide att starta med steg och sedan utöka de nyktra perioderna. Tror säkert det är många som tycker detta är fel, men tänker att någonstans måste man börja. Och känns steget för stort att avhålla sig helt kan det ju va en början till något,
Ja, det är inte lätt. känns bättre att skriva här, vilket jag inte gjort förut, För mig känns skammen så stor att jag råkat trilla dit.... Jag är den som jag tror folk i min närhet skulle misstänka minst för att va beroende för jag sköter allt, och det tar på.
Vart än i Sverige du är Liljonkvast, god fortsättning och gott nytt år med dina försök till det bättre! Tack för svar! :)

Ellan

God morgon,
Att börja reflektera över sitt drickande och utröna ev mönster är ett viktigt första steg och kan aldrig vara fel. Jag tror de flesta av oss har hittat vår väg genom att prova oss fram. Jag försökte många många gånger att kontrollera mitt drickande men föll alltid. Men det var jag det. Att börja med en vit period kan aldrig vara fel. Oavsett hur ofta vi dricker eller hur mycket så är en viktig del i denna problematik hur stor del av våra tankar alkoholen upptar. Det är både skrämmande och fascinerande men oxå ett bevis för hur farligt det kan vara. Jag tror på att ta det dag för dag och steg för steg.
Och skammen är brutal i detta, jag vet. Jag höll min fasad länge och utåt var det en hårt arbetande kvinna med man och barn. På insidan var det kaos.
Önskar dig ett lugnt slut på detta år.
Kram
Ellan

Liljonkvast

Mina nyktra perioder har varit helt vita. Folkölen är ett bestående inslag när jag väl dricker. Dricker inget annat än öl och nuförtiden då endast folköl.
Det jag märkt är att jag när börjar dricka igen dricker jag mindre än innan.
Men sen tenderar det att långsamt öka igen och då är det dags att återigen avstå.

Detta började vecka 8 i år och det enda jag kan säga är att det senaste året har jag druckit avsevärt mindre än åren innan.

Kanske bara tillfälligt, kanske är det en återvändsgränd. Jag har lovat mig själv att välja den andra vägen om de negativa konsekvenserna av mitt beteende blir större.

Detta är mina erfarenheter men jag tror det är viktigt att utgå från övriga medlemmar i detta forum. Har man passerat en gräns finns det nog bara en väg att gå och bara du kan avgöra det.

Men alldeles oavsett så sätt ett mål på en vit månad och fatta sen ett nytt beslut. Det kostar dig ingenting och personligen tycker jag att stoltheten i att klara det är en fantastisk morot utöver själva nykterheten. Du kommer inte ångra det!

Gott nytt till dig också pi! Och Ellan så klart! Och alla ni andra där ute!