Empaten och Narcissisten = En vanlig men dålig kombo!

8 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
Segra
Empaten och Narcissisten = En vanlig men dålig kombo!

Hej alla medberoende!

Det var länge sen jag skrev här sist.
Har tagit mig vidare i livet, mår bättre och är starkare än någonsin! =)
Lever själv och njuter av livet utan kaos och terror.

Den här sidan har varit en stor hjälp för mig för att ta mig ut ur en destruktiv relation och jag är enormt glad och tacksam att den finns och att jag inte längre har behov av att hänga här. =)

Men idag kom jag över en text om " Empaten och Narssisisten" som jag kände att jag ville dela med mig av. För i alla fall i min relation, och många andra som hänger här inne också, gissar jag, så handlar det om just detta: Att den ena partnen är en empat och den andra en narcissist.

Har gjort en översättning via google translate så ha överseende om texten inte är helt korrekt svenska.

Håll tillgodo:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Något, någonstans längs linjen, vanligtvis härrör från barndomen orsakar en person att känna sig värdelös och icke värderad och på grund av detta, de kommer hela tiden och mycket desperat söka validering.

Här kommer empath, helare. En empath har förmågan att känna av och absorbera andras smärta och ofta tar det på som om det vore deras egna. Om en empath är inte är medvetna om gränser och förstår inte hur man skyddar sig, kommer de mycket lätt och mycket snabbt binda med narcissisten för att försöka fixa och reparera eventuella skador och försöka utrota all sin smärta.

Vad empath inte inser är att Narcissisten är en tagare. En energi sucker, en vampyr så att säga. De kommer att dra liv och själ av någon som de kommer i kontakt med, med tanke på chansen. Det är så att de kan bygga upp sina egna reserver och därmed kan de använda obalansen till sin fördel.

Denna dynamiska kommer att förvirra och försvaga en empath, som om de inte har full förståelse för sina egna eller andras förmågor, kommer de inte att se att inte alla är som dem. En empath kommer alltid att sätta sig in i andra människors skor och uppleva känslor, tankar och känslor av andra, samtidigt glömma att andra människor kan ha en agenda mycket olika till sin egen och att alla inte är uppriktig.

Narcissistens agenda består av manipulation, är det absolut nödvändigt att de är i en position där de kan höja sig över andra och ha kontroll. Den empath agenda är att älska, läka och vård. Det finns ingen balans och det är ytterst osannolikt att det någonsin kommer att bli en. Ju mer kärlek och omsorg en Empath erbjudanden, desto kraftfullare och kontroll en narcissist kommer att bli.

Ju mer kraftfulla Narcissisten blir, desto mer sannolikt empath retirera in i en offerstatus. Sedan finns det en mycket stor förändring-the empath tar på narcissistisk drag eftersom de också blivit sårade och ständigt utlöses av skadan att vara i sällskap med en narcissist skapar. Snart har en extremt ond cirkel börjat snurra.

När en narcissist ser att en empath såras de kommer att spela på detta och huvudsyftet är att hålla empath nere. Den lägre ned en empath blir, desto högre känsla får narcissiten. En empath börjar frenetiskt söka kärlek, validering, bekräftelse och acceptans från en narcissist och varje rop på hjälp som sådan bekräftar till narcissist vad de är desperata att känna inne-värdig. En bitter strid kan uppstå.

Som en empath fokuserar enbart på sin smärta, trauma och förstörelsen av deras liv, blir de själv besatt och misslyckas att se var skadan kommer från. Istället för att titta utåt och se vad som orsakar den, kommer empath förvandla allt inåt och skylla sig själva.

En empath i detta skede måste inse den situation de befinner sig i och vakna upp till det, som någon som är djupt smärta och har blivit sårad kan sedan bli en narcissist sig själva som de vänt sina blickar på sin egen smärta och leta efter andra att göra dem att känna sig okej igen.

Varje försök att kommunicera autentiskt med narcissisten kommer att vara förgäves eftersom de kommer säkerligen inte vara ute efter att lugna och läka någon annan. Inte bara detta, de är mycket karismatisk och manipulativ och har ett kraftfullt sätt att vända allt ifrån själva och på andra. En narcissist kommer att skylla sin egen smärta på en empath, plus de kommer också att se till att empath känner sig ansvarig för den smärta de också lider.

En empath vet att de är i en destruktiv relation i detta skede och kommer att känna så osäker, oälskad och ovärdig och det kan vara lätt att skylla alla sina förstörelse på narcissist.

Dock bör en empath inte vara ute efter att skylla på någon annan. En empath har ett val, att förbli offret, en bonde i narcissister spelet eller att samla all kraft de kan uppbåda och hitta en väg ut.

Emotionellt utmattad, förlorade, utarmat och försvagade en empath kommer att kämpa för att förstå vad som hänt med en gång kärleksfull, uppmärksam och karismatisk person som de lockades till.

Men vi låter oss som skall behandlas är ett resultat av våra egna val. Om en empath väljer att stanna i en relation med en narcissist och vägrar att ta ansvar för den dynamiska, de väljer på någon nivå vad de tror att de är värda på insidan. En empath kan inte låta deras självkänsla bestämmas av en narcissist. Det är absolut nödvändigt att de litar på och tror på sig tillräckligt för att inse att de inte förtjänar ord och handlingar narcissist levererar och att leta efter en flykt.

I en Empath ögon, allt de sökte och letade efter var någon att ta hand om och kärlek och att i slutändan fixa. "Det är där problemet började och det är den mest genomgripande del av detta som ett empath måste inse.

Vi är inte här för att fixa någon. Vi kan inte fixa någon. Alla är ansvariga för och förmåga att fixera sig, men endast om de så vill.

Ju mer en empath kan läsa om personligheten hos en narcissist desto snabbare kommer de att upptäcka en och desto mindre chans har de att utveckla en relation med en. Om en relation är redan på gång, är det aldrig för sent att söka hjälp, söka förståelse och kunskap och att gräva djupt i sin själ och erkänna våra egna styrkor och förmågor och göra allt vi kan för att bygga mod och självförtroende att se det för vad det är och promenad-för gott.

Chansen att en narcissist förändras är högst osannolikt, så vi bör inte stanna kvar väntar på att hända. Om en narcissist vill ändra och bra, men det aldrig skulle ske på bekostnad av någon annan. De är inte medvetet medvetna om sitt beteende och de skador den orsakar och sitt spel de kommer att offra någon och något för egen vinning, utan hänsyn till vad vackra lögner och söta nothings de försöker viska.

En empath är giltig och är desperat att leva trogen sin själ syfte och kommer med stor sannolikhet att hitta hela relationen en stor lektion, en dodged kula och smärtsamt uppvaknande.

En narcissist kommer att kämpa för att ha någon koppling till deras autentiska jaget och kommer sannolikt promenad från förhållandet väldigt lätt när de inser att de har förlorat sin förmåga att styra empath. Spelet är inte längre njutbart om de inte har sitt ego ständigt strök, så de kommer att söka upp sin nästa offer.

Möjligheten för dessa två typer Bond är helt enkelt omöjligt. Narcissist hjärta är stängd, en empath är öppen-it är inget annat än ett recept för en enorm katastrof, och inte en vacker en.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Exakt så var min relation uppbyggd och jag inbillar mig att det kan vara fler här inne som lever i en sådan destruktiv relation!?

Min förhoppning är att texten ska hjälpa någon eller flera att inse att det är dax att klippa banden och gå därifrån!
Hade själv behövt denna text för många år sedan.

Nu äntligen har jag funnit min egen styrka, tagit kontroll över mitt eget roder och liv och tillsut lyckats;

Segra

etanoldrift
Det ligger mycket i det du

Det ligger mycket i det du delgett här Segra!
Men vi ska också komma ihåg, att det sällan finns renodlade narcissister, utan vi är en sorts blandpersonligheter, med större eller mindre drag..
Dragen hos en "Empat" förstärks av narcissisten, och vice versa..
Tyvärr lockar också alkoholen fram narcissistiska drag hos huvuddelen av människorna som är beroende..
De blir helt "ego-trippade", får storhetsvansinne och uppträder ofta väldigt pompöst när de är berusade ( vissa av dem är dock väldigt försagda, blyga och timida när de är nyktra..)
Så länge de inte kan avhålla sig från alkohol, så är det dock kört!
Hur kloka, snälla och förstående de än är (tom för sin egen sjukdom) så är det oftast som bortblåst efter första glaset.. I princip sitter de fast i sitt eget ekorrhjul!
Många av dem vill få slut på vansinneskarusellen, ångesten och oron.. Och då tar de oftast till den enda medicin de känner till "ALKOHOL" Och i berusat tillstånd kommer de inte ens ihåg, att det var och är alkohol, som får dem att må ännu sämre och utsätta sina nära och kära för ännu mer negativa saker..
Nej, det är ingen ursäkt att stanna i ett dåligt förhållande! Tvärtom!
Jag har själv flyttat ifrån min alkoholist, för min egen skull! Han visar inga tecken på att vilja ha hjälp med sina alkoholproblem (faktum är att han inte ens erkänner att han HAR problem)
Det enda vi kan göra, är att sätta våra egna gränser och hålla dem!
Tack för att du delar med dig!

Bedrövadsambo
Spännande läsning!

Känner igen rollerna empat och narcissist från båda mina före detta förhållanden faktiskt! (Tack och lov före detta-förhållanden.) I den första relationen var det dock ingen alkohol inblandad, och då kan det ta längre tid att upptäcka grundorsaken till att man som empat mår så dåligt. Tack för att du delade detta med oss! Och skönt att du mår bra nu 😊

Rosa Pantern
Ja, tack för den

Ja, tack för den översättningen, en intressant läsning. Jo, jag känner igen kombon i mitt liv, ett par sådana relationer har jag haft. Båda gångerna blev separationen traumatisk för den person jag mallar som narcissist nu. Traumatisk och rättså (läs mycket) anklagande mot mig, utagerande med hot också, och nära våld.

Yaya
Både och

Min man i båda personligheterna. Inte så förvånane blir han narcissist när han dricker och är empath när han nykter. Jag tror hans empatiska drag faktiskt är en anledning till att han dricker. Uppvuxen med en psykiskt sjuk mamma och en dominant pappa har blivit för mycket bagage att bära.
Själv har jag varit den typiska empathen, det var väl anledningen till att det blev vi en gång. Men jag kämpar hårt med mitt medberoende och tycker tyvärr att det medfört att jag blivit kallare och mer cynisk. Jag saknar mitt gamla snälla jag som alltid skrattade och var positiv, lite naivt godtrogen och snäll.

Jessi
Empat och narcissist

Tack Segra,
Kan du el någon annan länka till denna original text på engelska? Om empaten och narcissisten.
Snälla tack!

BellaS
Empat och Narcissist

Hej, tack för alla som skrivit, skulle behöva mer info om det här och hur jag bryter mönstret. Jag har i hela mitt vuxna liv fr ca 22-42 endast haft narcissistiska pojkvänner och jag blir helt utpumpad av allt jag byggt upp emellan. Vill ju ”hjälpa” de här männen just nu mannen. Finns det någon chans med terapi ???
Snälla hjälp någon 🙏🏻

Nordäng67
Hej BellaS...

Jag har haft otroligt stor nytta av att gå i KBT! Jag har gått i terapi tidigare men då mest gått dit och pratat och trott att det i sig ska hjälpa! Nu har jag gått i KBT i ca ett år och fått hemläxor att göra emellan! Har jobbat mycket med mig själv utifrån de verktyg jag fått av min terapeut! Kan varmt rekommendera denna terapiform! Var inställd på att jobba hårt, hjälper inte att bara gå och prata av sig tror jag! Var väldigt ärlig mot dig själv, se sanningen i vitögat mm! Det går att komma tillrätta med sig själv men det tar tid och kraft och man måste ha stort fokus på det! Har liksom du haft män som drönerar en på energi! Tre förhållanden från det att jag var 20 till 50 år och gemensamt för dessa tre män är: extrema fullblodsegoister, väldigt manipulativa, i början placerade de mig på piedestal för att sen övergå till att vara verbalt elaka och kränkande! Tidigare trodde jag att dom drogs till mig och att jag hade ”otur” som träffade såna män! Har insett att jag även har dragits till dom, jag har valt den typen av män! Vänd fokus till dig själv, jobba med dig själv och var din egen allra bästa vän! Kram