Hej,
Är helt ny i detta forum. Jag separerade från min dotters pappa för 3 år sedan och det på grund av hans alkoholvanor och hans psykiska ohälsa. Jag valde att flytta 60 mil bort, tillbaka till min barndoms by. Min dotter har under dessa 3 år besökt sin pappa 4 gånger per år. Det första året följde jag med och bodde där med henne. Sedan kände jag mig tryggare med situationen och jag åkte hem igen och hon stannade där själv i en vecka per gång. Detta var under förutsättning att hennes syskon också var där och att hennes pappa inte drack, det som gällde var noll tolerans.
Jag har vägrat använda mig av hennes äldre syskon för att få reda på om deras pappa dricker under vistelsen där, det är inte deras ansvar att förmedla detta till mig. Jag har valt att tro på vad pappan själv säger.
Nu efter julledigheten berättade en av min dotters syskon att pappan visst dricker då min dotter är där, men då hon har lagt sig. Hon är 5 år. Jag fick det också berättat att syskonen släcker lampan då han ska komma och säga godnatt då han har druckit, de vill inte se honom full. Det berättades en hel del mer saker som innebär att jag nu har tagit beslutet att min dotter inte kan vara där. Det känns så klart väldigt tufft att vara så konsekvent, men jag kan inte lämna mitt barn hos någon som väljer att vara onykter då hon är där. Det är inte rättvist mot henne eller hennes syskon.

Jag väljer att skriva här för att fråga hur ni har valt att prata med era barn om dessa saker? Jag har förklarat för min dotter att det finns olika sätt att vara sjuk på och att hennes pappa är sjuk i sitt tänk och att han då inte kan säga nej till öl. Och att man inte kan ansvara för ett barn då man är full. Det svåra i det här är att min dotter knappt vet vad alkohol är, än mindre hur man blir då man är full.

Du har hittat hit och beskriver hur er situation ser ut. Du är separerad med en man på grund av hans alkoholvanor och psykiska ohälsa. Du har barn med honom och format gränser för vad som är ok om han ska ta hand om er dotter, total nykterhet då han har hand om henne. Nu har du fått reda på att detta missköts och igen tydliggjort vad som gäller, att hon inte kan vara där när han är onykter. Trots att det är svårt så är du konsekvent. Du visar honom att det är beteendet att dricka alkohol du gränssatte emot då hon annars kan vara där och är tydlig med honom att det inte fungerar annars.

Nu är du fundersam över det med att prata med dottern, hur man kan göra det på bästa sätt. Fint att du tar upp det, det är fler än du som funderar på det, om man ens kan prata om det och i så fall hur. Såklart är det upp till var och en och det ser olika ut för olika familjer, situationer, hur gamla barnen är, vilken kontakt man har med mera. Utifrån generella rekommendationer när det handlar om barn och alkohol brukar vi rekommendera att prata med barnen, redan väldigt små barn förstår mer än man tror och även om de inte helt är med på vad exakt som händer är det klokt att prata med barnet, visa att man är en trygg vuxen och öppna upp för att detta går att prata om när de vill. Exakt vad man säger är inte det viktiga.

Utifrån det du beskriver låter det som du tänkt igenom det innan du pratade med din dotter och hittade något som kändes bra för dig, låter klokt. Alla behöver hitta sitt sätt om de bestämmer sig för att prata med barnen, oavsett generella råd är de just generella och det kan se olika ut.

Det är säkert många här på forumet som pratat om detta i sina trådar, läs gärna runt mer så kanske du hittar något eller fortsätt skriva här om du inte får flera svar, ibland tar det lite tid innan någon svarar.

Välkommen,
Hälsar
Rosette
Anhörigstödet