Det är dag 24 som helt alkoholfri. Första veckan gick ganska trögt och jag tänkte mycket på vin, hade en del abstinens och kände mig låg, men lyckades avhålla mig. Andra veckan kände jag mig superstark - i stunder. Tankarna kretsade en hel del kring alkoholens baksidor. Relationer, jobb och hälsan jag mist. Tredje veckan ägnade jag en hel del tid åt tankar om att ett glas vin inte är så farligt. Ändå. Att jag nog överdriver skadan med alkohol och att jag nog kan dricka lite efter så här många dagar som vit. Nu är jag inne i fjärde veckan och jag har kört förbi och parkerat utanför Systembolaget ett par gånger, men i sista stund bestämt mig för att inte gå in. Jag känner mig som ett haveri till människa. Just nu segrar viljan och jag har en tro på att jag klarar av att förändra mitt drickande.

Mirabelle

Vi ligger lika i nyktra dagar, och jag ser att vi också ligger lika i tankarnas virrvarr... De verkar följa ett visst mönster. Vi är tex flera som just under tredje veckan börjat känna oss litet larviga, som om vi överdramatiserar det här med alkoholen. "Egentligen borde jag inte enns vara här på forumet och skriva... Det är ett hån mot RIKTIGA alkoholister med RIKTIGA problem... De tycker säkert jag är helt bäng i huvet, en drama queen..." Det är intressant att vi hamnat i sådana tvivel på vår egen intuition under samma fas i nykterheten... Kan vi sluta oss till att det är så beroendehjärnan jobbar? Nu ger vi det aset på moppo och fortsätter samla nyktra dagar!

Idag är vi nyktra! Nu håller vi det här!

Bib

Så kommer lördagen och jag är på min 27:de dag som alkoholfri. Jag har hela dagen framför mig och är klar i huvudet och pigg. Men jag har ingen att hänga med. Jag är själv. Ett av mina stora problem var att jag ville dricka själv. Så jag tackade liksom nej till det sociala livet och efter ett tag slutade folk att fråga om jag ville följa med. Jag sa ju alltid nej. Hemma hade jag ett rus som väntade och som ingen fick veta om. Jag har tänkt att försöka återuppta kontakten med vänner från förr. Men det är supersvårt att ta steget. Hjälp! Jag har glömt bort hur man gör.

Mirabelle

Utgå från något du vill göra och skicka ut frågan om sällskap på FB. Du kan ju se dig om efter gruppaktiviteter på helger också. Då får man nya vänner. Hantverksgrupp, körsång, motionsgrupp, bok-klubb, språkkurs, voluntärarbete... Det finns något för alla där ute :)

Muskot

Jag har också 27 nyktra dagar nu och är hemma själv denna lördag med funderingar på hur livet framöver ska se ut. Har tagit en prommenad för att testa ett nytt sushiställe och ska gå på bio ikväll. Tycker ensamheten är befrifande men det beror också på att den varit bristvara i mitt liv och när jag väl var själv var jag så uppstressad att det enda sätt jag hade att varva ned var alkohol och hetsätning. Nu försöker jag se till att vara ensam för att vänja mig vid ensamhet utan alkohol och andra destruktiva vanor.

Jag tror att det är jätteviktigt att visualisera ett liv utan alkohol. Att se framför sig hur det skulle se ut och vad som är väredefullt i det. Så man kan vakna en lördagmorgon, pigg och utvilad och tänka tanken ”Vad känner jag för att göra idag?” och sedan kunna genomföra det.

Bib

Mirabelle, när du skrev volontärarbete så klack någonting till i mig. Det låter som något jag absolut ska satsa på. Vilken strålande idé! ??

Bib

Jag kan bara hålla med dig, Muskot. Det är så ljuvligt att vakna upp pigg och utvilad. En annan sak som jag uppskattar är att slippa den där sura och fula vinsmaken i munnen på morgonen efter. Så himla ljuvligt. Bara den lilla saken gör att dagen börjar med ett leende. Vi är flera som är på samma antal dagar. Det känns som ett riktigt gott stöd att vara med i forumet. Tack!

Bib

En hel månad utan alkohol. Jag har upptäckt så många fördelar med att sluta dricka men jag har fortfarande behov av att ta en dag i taget. Att inte ta ut något i förskott. Jag märker att mitt sötsug har ökat och jag äter godis nästan varje dag. Det gjorde jag sällan förut. Nu får jag försöka ta tag i det det kommande månaden. Ständigt dessa utmaningar för lilla kroppen.

Bib

En hel månad utan alkohol. Jag har upptäckt så många fördelar med att sluta dricka men jag har fortfarande behov av att ta en dag i taget. Att inte ta ut något i förskott. Jag märker att mitt sötsug har ökat och jag äter godis nästan varje dag. Det gjorde jag sällan förut. Nu får jag försöka ta tag i det det kommande månaden. Ständigt dessa utmaningar för lilla kroppen.

Mirabelle

Fortsätt ta dig an livet på det viset du :) Det försöker jag göra ur alla aspekter, inte bara gällande alkohol. Livet är väl sällan så förutsägbar eller kontrollerbar att något kan tas ut i förskott? Det mesta, hur välplanerat och förberett det än må vara, brukar kunna skita sig på något vis. Kontroll är en illusion. Anpassningsförmåga är vad det handlar om... Nu har vi varit nyktra i en månad! Sockersuget har jag också märkt av. Jag har tagit för vana att mota Olle i grind med en potta te med tre skedar socker i... Funkar :)