För tusende gången ska jag välja bort a. Den här gången har jag fått med mannen på en detox. Vi tänker utmana oss med 30 dagar. De senaste åren har vi dränkt hjärnan i alkohol. Istället för att ta tag i de verkliga problemen. Vi jobbar, sliter, hus hem, 3 barn, ett knakande äktenskap som borde avslutats. Eller beror alla problem på alkohol? Oavsett vad kan vi inte fortsätta dricka såhär. Det har eskalerat enormt, precis som våra problem oss emellan.
Vi kan inte skylla på nåt mer. Det här måste sluta! Jag har preppat hemmet med detox-te, nötter, juice, vitamindrink, bokat in träning och planerar kvällspromenader.
Skulle vilja läsa på om ämnet, att bli nykter. Har liksom blivit lurad av att a skulle kunna vara hälsosamt. Jag behöver pepp och läsning om nykterhetens fördelar!
Fy jag är så rädd. Nu ska jag hälla ut det sista vi har i huset!

Såg ett intressant program om att missbruk kan vara som en slags OCD/tvångshandling. Att det därför är svårt att bryta beteendet. Som en person som intellektuellt förstår att han inte behöver tvätta händerna tusen gånger eller känna på handtaget om dörren är låst, lider av tvånget, så lider vi av den automatiska handlingen att dricka. Som om hjärnan kör sitt eget race. Skulle KBT kunna funka? Finns det mot missbruk?
Bara en fundering..

Hej igen JoYo! Det var ett tag sen sist här! Det låter bra att ni båda vill ta tag i det. Min man är både stolt och beundrar mig som är nykter men dricker han mindre? Nej... Hursomhelst, jag lägger mig inte i, än, jag avvaktar vad gäller hans missbruk.
Jag tror många (inte alla dock) problem i relationer kan bero på alkohol om den är en aktiv ingrediens så att säga.
Och absolut är KBT användbart i kampen emot A! Jag har använt mig jättemycket av det och har nu varit nykter i över ett halvår och mår bättre än jag egentligen någonsin gjort som vuxen.
Man kan säga att våra tankar och känslor ingår i ett schema. Men detta schema GÅR att lägga om. Dock kan man behöva mer eller mindre hjälp utifrån med detta.
Min största hjälp har jag fått utifrån insikten att jag inte är hemsk och destruktiv men att alkoholen gjorde mig sådan. Plockade jag bort den ingrediensen (alkoholen) försvann de personlighetsdragen som jag föraktade så djupt. Vi har alla livsnödvändiga behov men behovet av alkohol är en illusion även om den får oss att tro att utan den kan vi inte andas, slappna av och vara lyckliga... Men var vi inte kapabla att göra detta, känna detta innan vi ens visste vad alkohol var? Jag betraktade ibland mina barn med avund, varför kunde de känna allt det härliga utan alkohol i kroppen men inte jag?
Svaret är ju att det kan jag visst men alkoholen berövade mig dessa egenskaper, la beslag på dem.
Men jag kunde återerövra dem och kunde jag kan andra!
När man förstår att mentala processer inte är något abstrakt utan något man kan påverka och bygga om tycker iaf jag att det blev enklare. Man är inte som man är. För det mesta kan vi förändras, om vi har rätt verktyg.
Alkoholism må vara kronisk men det betyder inte att man är livstidsdömd att vandra i konstant tristess och ha ett liv utan lyckorus eller avslappning.
Jag dricker inte idag av framförallt två anledningar: 1. Med alkohol i mitt liv, i min kropp skulle jag inte klara av att göra det jag gör idag (jag studerar vilket gör mig galet lycklig för det är så roligt!!)
2. Jag är skräckslagen för hur jag känner mig efter de första glasen. Jag vet att får jag känna det igen kommer jag fortsätta och då är allt jag byggt upp i form av självkänsla, självkärlek, förtroende från både mig själv och mina barn, förstört.
Jag är helt enkelt ingen lagom person; dricker jag dricker jag för ofta och för mycket. Är jag nykter är jag fullständigt nykter, funderar inte ens på om jag kan dricka lite eller måttligt. Det vet jag att jag inte kan.
Inte för att jag har bestämt att det är så utan därför att alkohol är en fruktansvärt kraftfull drog och hur stark jag än tror att jag är kommer jag aldrig kunna kontrollera den... Det kan ingen som har utvecklat ett beroende.
Väldigt intressant med parallellerna till OCD, vilket program var det? Besläktat eller inte, jag skulle kunna tänka mig att det finns behandlingsmetoder för OCD som även skulle funka för alkoholberoende. Det måste jag undersöka!
Styrkekramar och lycka till JoYo, hoppas du och din man kan stötta varandra.
På återhörande hoppas jag också!!
❤️??‍♀️Amanda

Så härligt att det går så bra för dig! Åå vad jag vill ha samma styrka. Har du tips på KBT övningar/böcker/internetsidor etc får du gärna dela med dig.
Jag ser fram emot nykterhet och allt härligt den för med sig. Men är så himla rädd för den där tvångstanken "men äh ett glas rödvin liksom". Jag har heller inte en lagom personlighet utan är ganska full av energi. Som att jag behöver slå ned mig själv med alkohol emellanåt. I övrigt funkar yoga/mindfulness/träning/jogga för att hålla mig på ett sunt spår. Men så händer nåt litet som får mig ur balans, förkylning (jamen då kan jag ju ändå inte träna) eller annat som får mig att ta det där första glaset. Men jag orkar inte mer. Jag känner mig alltid trött, sådär trött som koffein inte fungerar mot, mitt ansikte/utseende ser trött ut jämfört med hur jag vet att jag kan vara och se ut. Jag vill sluta hitta ursäkter för att dränera mig själv såhär. Det finns inga ursäkter för att ta livet av sig sakta men säkert. Den här gången kan jag inte sluta skriva här. För när jag slutar skriva är det för att jag et vad som komma skall.
Åå jag vill ha styrka att fatta och inse hur jag ska leva framöver!
Jag har börjat ta små steg. Beslut om detox. Valt bort en destruktiv vän som pushat mig åt fel håll för att hon inte vill sjunka ensam. Valt att göra sundare saker på fritiden. Träning, bastu, bibblan, yoga...
Tyvärr kommer jag inte ihåg vad det var för program om OCD jag såg. Råkade zappa fram det för ett tag sen i soffan.

Jag gillar utmaningar. Jag tycker om att vinna. Varför måste den här a-grejen vara så j-a svårbesegrad? Måste hitta rätt sätt!

Kram?

Känner mig orkeslös och energilös och trött på allt. Behöver träna lugnt ikväll trots förkylningskänsla i kroppen. Behöver positiv energi. Musik människor träning. Sen bastu.

Det gör du rätt i, träna lugnt och bara vara.
Jag har alltid tyckt att meditation är flum men har just fått lära mig att det hela handlar om neuroner och synapser vilket gör det lite mer konkret och logiskt. Hjärnan växer, detta är alltså vetenskapligt bevisat tydligen, av meditation. Så fokusera i nuet på träningen och i bastun. Men lyssna på din kropp så du inte åker på en dunderförkylning!☺️
Angående KBT finns mycket på nätet, googla loss allt du kan! Och hade jag bott i närheten av Stockholm hade jag besökt Riddargatan, vet ju inte var du bor men har du möjlighet tror jag att du skulle få stor hjälp därifrån. Vad jag hört och läst finns så mycket klokskap och stöd där!
Och vad gäller rädslan, den är svår att komma ifrån, jag vet men jag var väldigt ofta förbannad faktiskt. Vilket hjälpte mig att inte ta det där glaset. Jag var förbannad över att ”någon” försökte kontrollera mina tankar och mina handlingar, tillåt det inte. Den där lömska tanken att ”ett glas kan jag väl ta” är ju så falsk, rannsaka dig själv där och då: är det verkligen bara ETT glas du vill ha? Nej det är ju för lite, det vet vi ju så den tanken är ju bara en illusion. Jag har i de lägena blivit hjälpt av att veta att det inte är en tanke utan snarare en kemisk reaktion på att vår kropp vill ha något den blivit van vid.
Har ingen aning om du förstår vad jag menar, jag får inte riktigt ordning på orden känner jag....
Hursomhelst, fortsätt kämpa fast du är trött. Tröttheten är bara ett kvitto på att din kropp försöker läka. Energin kommer men tyvärr tar det tid... Jag var förlamande trött i två månader innan det vände. Vänta ut det, ha tålamod, du kämpar för ditt liv faktiskt och det är ett helvete. Men så länge du inte tar det där första glaset kommer du närmre vändpunkten. Det är det enda i det här kaoset som verkligen betyder något:
Ta inte det första glaset. Då klarar du det, det vet jag!
Många kramar❤️??‍♀️

Jag förstår precis vad du menar! Jag har lånat en bok "hjärnrevolutionen" av Johan Norberg (ny favorit efter "Hjärnstark" =rekommenderar!) Det är väldigt intressant att läsa om hur fysiskt alla ens tankar/känslor är! Och hur man kan förändra sig själv! Man ska bara inte gå på sin automatiska inprogrammerade spår. Måste lära sig att känna igen dem och göra om, göra rätt tills hjärnan är omprogrammerad. Vore skönt om man kunde koda om sig med enklare sätt.
Tack snälla för dina svar, de ger hopp!

Tyvärr bor jag inte nära Stockholm.. men vet att det finns alkoholrådgivning i stan jag bor.

Jag var och tränade och mår så mycket bättre nu! Ska koka detox-te av nässlor och smutta på och läsa nya boken!?

Kram o styrka till dig Amanda och er andra här!
?

Ska eg inte räkna dagar. Stressigt och pressande. Mer vara i nuet och känslan.
Idag har jag haft en sjuk oro/stress/spänning i kroppen. Irriterad och dimmig i hjärnan och snubblat med orden och kroppsrörelser. Vet inte om det är abstinens? Känner mig både sugen på vin och samtidigt äcklad av det. Är så nyfiken på hur jag kan förändras positivt, vill se resultat av min träning, fysiskt och psykiskt, vill se om jag kan tycka om mig själv igen! Det var ganska svårt att gilla mig själv som ständigt påverkad av a. Jag ser fram emot en nykter och pigg helg. Vill vilja vara nykter och leva livet här och nu. Vill glömma bort a. Vill inte att a ska vara en del i mitt liv. Min minsting på 6 år lekte att hennes blåbärssaft var vin. Hon körde dockvagn, drack "vin" och pratade i "telefon". ----Ångest---- Hon såg nog rakt in i min själ genom min blick..för hon fortsatte leka "dricka vin och hyssja bebis samtidigt"...och tittade på mig.. Som om självaste Gud gav mig ett budskap genom min dotter - "Fattar du inte att du har ansvar dina barns framtid!!"
Jag måste, jag vill vända det här! Jag har ännu en chans att påverka mina barn till sunda vanor! Idag köpte vi en bok om yoga för barn och yogade tillsammans innan läggdags. Sundare vana. Lugnar men domnar inte bort. Jag ska byta ut det där j-a vinet.
Godnatt✨

Ska eg inte räkna dagar. Stressigt och pressande. Mer vara i nuet och känslan.
Idag har jag haft en sjuk oro/stress/spänning i kroppen. Irriterad och dimmig i hjärnan och snubblat med orden och kroppsrörelser. Vet inte om det är abstinens? Känner mig både sugen på vin och samtidigt äcklad av det. Är så nyfiken på hur jag kan förändras positivt, vill se resultat av min träning, fysiskt och psykiskt, vill se om jag kan tycka om mig själv igen! Det var ganska svårt att gilla mig själv som ständigt påverkad av a. Jag ser fram emot en nykter och pigg helg. Vill vilja vara nykter och leva livet här och nu. Vill glömma bort a. Vill inte att a ska vara en del i mitt liv. Min minsting på 6 år lekte att hennes blåbärssaft var vin. Hon körde dockvagn, drack "vin" och pratade i "telefon". ----Ångest---- Hon såg nog rakt in i min själ genom min blick..för hon fortsatte leka "dricka vin och hyssja bebis samtidigt"...och tittade på mig.. Som om självaste Gud gav mig ett budskap genom min dotter : "Fattar du inte att du har ansvar för dina barns framtid!!"
Jag måste, jag vill vända det här! Jag har ännu en chans att påverka mina barn till sunda vanor! Idag köpte vi en bok om yoga för barn och yogade tillsammans innan läggdags. Sundare vana. Lugnar men domnar inte bort. Jag ska byta ut det där j-a vinet.
Godnatt✨

AL

När man inser att barnen far illa av ens beteende då borde man bromsa upp och byta väg. Jag gjorde det då men föll tillbaka flera år senare.....så strypt tillgången. Det är mitt bästa råd.

I vanliga fall skulle helgen innebära vin. Alkohol. Lite andra saker inpressade men i huvudsak alkohol!

Jag ska vara nykter. Och se vad det finns för roligt att göra levande nykter.
Sugen på träning, tänk,,jag kan träna på kvällen om jag vill...eller tidigt på morgonen.. Se en spännande film! Läsa böcker och tidningar! Gå på en utställning. Njuta av gott te. Spela spel med barnen.
Medan jag skriver tränger sig suget efter rödvin in i tankarna på helgen. Känns nästan deprimerande trist utan rödvin. Men jag får ju dricka om jag vill. Men jag vill ju inte! Himla "tvångstanke" som försöker få mig att tro att mitt liv inte kan vara bra utan a! Vah? Nä jag ska inte ge mig. Inte på några dagar i alla fall. Små steg.....

Muskot

... i hjärtat bara av att läsa det du skrev om dottern som drack ”vin”. Jag har en hemsk minnesbild från i höstas när jag trodde att jag smög till dunken högt upp i skafferiet när ingen såg och min sjuåring kom in och frågade varför jag inte ställde drickan jag tycker om längre ned. Det är ju mer praktiskt.

Gah... ska inte inte inte hända igen.

Mysigt med yoga med barnen. :)

Barn är en god anledning till nykterhet!

Lördagen gick med en kamp..är så glad att jag inte gick på hjärnans "tvångstankar" om att "bara ta en skvätt whisky, det är ju ingen som vet".
Idag är det söndag och blir nog inga problem eftersom det inte finns a tillgängligt i närheten.
Igår sprang jag 4 km på stranden - så himla skönt att göra sig av med den där alkostressen! Träning är suverän medicin!
Jag har snart klarat en vecka utan a!
Funderar på den underliggande orsaken att vilja dricka, tristess, en känsla av att vilja känna lugn och lycka, känna något mer, mot stress, för avkoppling, för att komma bort från känslor/tankar som skapar ångest.... vad kan man göra istället? Ha nåt att längta till, en bra bok/film/hobby. Jag ska hitta olika lösviktste med hälsosamma egenskaper. Byta ut drickan.

Ha en fin söndag! ?

Såå konstigt! Vaknade imorse med ett sug efter a! På morgonen? Kände mig deppig och uttråkad av vardagen. Det är den känslan av tristess/uttråkad/"no sparkle in my life" som får mig att bli sugen på a. Är så rädd att bli sugen på bubbel till helgen. Var hittar man det glittriga magiska i tillvaron? Ständigt på jakt efter kickar. Behöver yoga, naturen, träna för att inte ta till de där glittrande bubblorna som snabbt tar mig till en känsla av fnitter, välbehag, relaxad hållning, lite roligare vardag... de första timmarna... sen blir jag sluddrig, kanske irriterad, trött, hängig, inte alls fnittrig och glamourös eller sval. Somnar i soffan efter att ha grälat med mannen, vaknar med ångest, törstig, irriterad och arg över att ha förstört den sköna detoxen. Näääää det där "sparkling magic" finns inom en. Inte i a! A är gift. Som dämpar alla härliga känslor vi kan känna för fullt! Så jag ska inte dämpa suget med a utan känna känslan fullt ut tills den klingar av. Vad handlade den om? Vad törstade jag efter egentligen? ✨✨✨

Idag, onsdag, dag 10. Så nära att falla. Stress med olika saker i livet, tar på mig för mycket som vanligt. Helt slut och ska komma ner i varv nu kl 22:30 för att orka stiga upp till jobbet med tusen möten. Så nära att ta den där stora flaskan starköl som jag vet finns där i källaren. Det skulle bara blivit en. Men imorgon skulle jag ta ett glas vin, nästa dag en flaska och så skulle jag sitta och inte förstå hur i helv jag hamnade där igen.
Jag vill klara min detox på 30 dagar. Jag vill veta om jag klarar det. Jag vill veta om jag kan varva ned på andra sätt. Nu med en kopp te i soffan. Ölen kvar i tankarna. Den kan få stanna där om den vill, den kan inte skada mig där, det är bara en tanke. Tvångstanke.
Jag bestämmer över mina tankar och styr om dem till ett sunt alternativ.
God natt?

anonym19976

Det är man särskilt när helgen närmar sig. Nu gäller det att hålla i. Starkt att du kan låta bli flaskan som står i källaren . Det skulle aldrig jag klara än. Jag har ändå klarat 18 dagar utan. Men att ha nåt hemma det skulle aldrig funka. Idag måste jag ha på en massa strategier för att inte åka på Systemet och handla. Och tänka hela filmen som många rekommenderar. Först är det fantastiskt skönt att koppla av men sen kommer dagarna efter med allt vad det innebär av bla illamående nedstämdhet och självförakt. Näe det vill man inte utsätta sig för. Det gäller bara att inte falla. Styrka till oss att hitta nåt annat som ger oss nåt positivt som kan mäta sig med vineriet eller ölandet.

Vad fanken ska man fylla helgen med nu då? Förra helgen utan a kändes trist. Men sund. Dagarna utan a är ok men kvällen blir liksom rastlös. Ska ut och springa av mig frustrationen. Fokusera på vad barnen vill göra. Men när de somnat. Då vill jag ta en whisky, en till, en till, en till, en till,,,,domna bort,,,,,,vakna med ångest och oro, hemska minnesbilder av gräl och bråk..? Neeej! Jag vill inte ta en whisky!

Vet att en del inte törs utmana med dessa, men jag tycker att de är ett hyfsat substitut. A-fri öl i de rätta ölglasen eller 0%-igt vin i finaste glasen. Äta gott och på sikt låta sig övertygas om att det faktiskt är festligt även utan alkohol. Tror att vi har lätt att inte göra skillnad på vardag och helg bara för att vi inte får vårt efterlängtade rus. Men, som sagt, inga a-fria alternativ till den som tror att det blir en trigger.

Kom igen, nu håller vi i! ♡

Jag kan tänka mig en alkoholfri öl till sommaren när det är varmt men skulle inte våga nu.
Försöker tänka tvärtom hela tiden, jag avstår inget utan vinner något om jag inte dricker. Jag lyckades sluta röka för några år sedan efter många, många försök. Hade läst Allen Carrs bok "Äntligen rökfri" tidigare och försöker nu applicera samma sätt och tänka...
Det funkar bra än så länge??

Tack för era tankar!

Av ren irritation på mannen skulle jag hälla i mig den där ölen jag sett i källaren. Nu var den borta! Ååå frustration. Lättnad. Ilska. Lättnad. Faaan också. Vilken tur!
Jag har en sjukt jobbig dipp nu! ?