Jag har haft alkoholproblem något år. Mitt största problem tror jag är att även partnern är törstig. Vi har försökt att vara nyktra några veckor och leva hälsosamt. Oftast har det lyckats. Nu den senaste tiden har det spårat ur med alkoholen. Vi har skött jobbet båda 2 men druckit så gott som var och varannan kväll. Det är ofta jag varit rädd att polisen ska stoppa mig på morgonen på väg till jobbet. Jag har varit rädd att jobbarkompisar ska känna lukten av fylla. Det har även synts i ansiktet, svullnad, trötthet, bakfylle-ögon. . Jag tycker jag har fått lite krämpor som förmodligen varit alkoholrelaterade. Kramper och domningar, högt bltr. yrsel. Jag har barn äldre och yngre. Ett av barnen har jag diskuterat mycket med om alkohol, alkoholism osv. Hon har frågat mig när jag ska söka hjälp? Jag har svarat lite vagt och försökt att komma undan med olika svar. Min bakgrund är som många andras alkoholism i släkten. En pappa som var väldigt charmig och glad, men beroende av alkohol. Jag minns tillbaka på barndomen som ändå var fin och trygg mestadels p g a en stark och trygg mamma. En mamma som ställde upp på oss ungar till 100%. En mamma som aldrig drack när vi var barn. Mamma gav oss självkänsla genom att ge beröm och styrka. Hon gav mig kraft för att ge mig ut i livet med nyfikna ögon. Ändå trillade jag dit. Jag har varit medveten om faran och även sagt till mina syskon att jag kan bli alkoholist, jag vill inte men ibland blir det inte som man vill. Flera av mina syskon har problem med A. 2 har slutat helt, en med hjälp av bl a AA. Min nya chef som har jobbat med missbruk har pratat med mig, efter att ha fått ett mail av min dotter. Dottern skrev att jag behöver hjälp med mitt alkoholproblem. När chefen sa detta kändes det som om någon dragit ner byxorna på mig... Chefen var förstående inte alls fördömande. Det märktes att hon var van att hantera detta. Efter samtalet drack jag 2 planerade pubkvällar. Sedan dess har jag varit nykter snart 4 veckor!! Det känns fantastiskt, men jag vet att faran lurar bakom hörnet. Känslorna går lite upp och ner. Ibland har jag känt mig euforisk, andra gånger har jag tänkt på separation och andra jobbiga saker. Vet ej hur det blir med mig och sambon som nu försöker hålla sig nykter, efter påtryckningar från barnen. Vi är så olika när det gäller A. Jag har för första gången i mitt liv tänkt att leva helt nykter!! Jag har aldrig förr tagit orden i min mun. Nu efter mycket tänkande, läsande om A, hört berättelser om A och hur barn påverkas av förälders missbruk, känns det som det enda rätta för mig.Jag tänker även på andra som har lyckats sluta med A som varit långt ner i träsket. Dessa starka människor, då vill jag också vara stark!! Kram på er:)

På att byta till det vidare livet..Avskyr ifall jag skulle misslyckas och ta återfall..För mig känns det lika illa som att börja knarka..Jag är nog lite skrockfull också..Men snart gör jag det..Undrar vad den tråden ska heta..Kan ju hänga här också ibland..Kram..

Lim

Miss lyckad, jag har också tänkt på det ett bra tag. Men jag läser sällan själv där för jag orkar inte riktigt engagera mig. Så jag fortsätter skriva här i "förändra sitt drickande" även fast jag inte vill förändra det längre (vill ju bara fortsätta såhär).

Vill ha kvar min tråd också. Vet inte om man kan flytta den.

Kram!

Lim

Förresten vad bra du skrev om hur något av dina barn eventuellt upplevt det när du drack förut. Så målande och nyttigt att se det ut deras perspektiv.

Kram igen!

När jag drack var jag expert på olika saker(försökte i alla fall), hälla upp vin i glas så tyst som möjligt, svepa ett glas vin på ett par klunkar, sminka över ett fyllerött ansikte, öppna ölburkar så tyst som möjligt med öppen vattenkran på, hitta nya gömställen för alkohol, hitta på ärenden i olika städer för att gå på olika bolag, dölja alkoholandedräkt, kompensationshandla åt barnen för mitt dåliga samvete...mm, mm..Idag bor jag i eget hus, glada och nöjda barn både stora och mindre, kan svinga en yxa elegant när jag hugger ved(eldar med ved numera) fixar och donar med hus och hem, umgås endast med folk jag tycker om, känner mig oftast nöjd både till kropp och själ, tittar folk rakt i ögonen utan att skämmas, har inga alkoholrelaterade krämpor..Slutförgiftat med substansen alkohol för gott hoppas jag..Varför drack jag när livet är friskt och ärligt härligt som nykter..Sinnesförändrande medel som ger så många ett beroende..Och ett jobbigt liv..Tur att det går att sluta, jag trodde det skulle vara mycket svårare.. kram

Min barndom var ju inte som mina barns. Min mamma drack aldrig alkohol när våi var små..Däremot en pappa som både jobbade mycket, och drack mycket..Mamma lämnade min pappa på grund av hans drickande. Jag blev a-beroende i stället känns det som.Hade nog lämnat mitt ex tidigare om jag inte börjat dricka själv..Kram

anonym17136

Miss lyckad ... Som jag känner igen mig .. så många kluriga gömställen för a .. ljuga .. smyga .. gömma .. kompensera .. ..Men Verkligheten , livet , sanningen kom ifatt mig .. Jag kraschade .. Men Lycka ? Att det går att hitta tillbaka till livet igen .. Tacksam .. Kramar Till dig .. som också hittat tillbaka ?

Det känns bra mitt i eländet som varit att man inte är ensam om idiotin som beroendet drar in oss i..Vill tipsa om en dokumentär på SVT play. Louise Theroxe har gjort flera filmer..En handlar om alkohol..Skrämmande om personer i England som är alkoholberoende..En naken film som visar helvetet som man hamnar i vid alkoholism..

Tänker mycket på familjen runt den som dricker..Den beroendes tankar kretsar mer och mer kring alkohol...Den anhöriga , barn eller vuxen likaså..Jag kallar den beroende för B och den anhöriga för A..Och deras tankar....A:Hoppas han inte dricker idag..B:Jag ska inte dricka idag..A: Undrar om han har gömt alkohol någonstans i hemmet? B:Måste till bolaget ändå, alla dricker ju..A: Bara det inte blir som förra helgen, jag har en oro i magen just nu..B Hoppas inte jag måste köra ungar imorgon bitti, det får frun göra i så fall. A: Det är retligt om ungarnas kompisar ser honom full igen..B: Några öl får det bli ikväll, det är ju helg, kanske en stänkare också, känner mig lite förkyld och sprit hjälper mot det mesta .A: Jag mår aldrig bra nuförtiden,jag är alltid orolig för hans drickande ...Osv...Det är inte konstigt att anhöriga till oss beroende mår dåligt..Det tar tid för många av oss att inse det..Kram till alla barn och vuxna som har anhöriga som förstör eget och andras liv med alkohol.Tappa inte hoppet, det går sluta dricka men beslutet ligger endast hos den som dricker..

Ja, det är en ständigt gnagande oro som man lever med.
Som tyvärr också kan leda till ett eget beroende.
Det blir på något sätt en dubbelskam och det är bara här på forumet jag kan ventilera mitt eget beroende.
Tack för det???

Är det egentligen a. som är huvudorsaken till alla dessa slitningar, oro. ångest? tänker jag ibland. Visst, – den förvärrar, den konserverar problematiska relateranden, men kanske.... är den bara något man tar till för att lösa redan befintliga problem? Fylla upp en tomhet? Skapa ett spel där vissa i familjen (gruppen) får en speciell makt över andra. Och, jo, ett maktutövande kan ingå i att vara att vara "medberoende" också!

Det kan säkert se olika ut om det finns personer med psykisk ohälsa inblandade innan alkoholen blev problemet..Jag talar om dessa män och kvinnor(jag själv), där anhöriga får bära känslor av oro, ångest, maktlöshet och ilska..Familjen har inte en suck mot alkoholen om den beroende inte väljer att sluta, även fast den alkoholberoende ibland låter dom tro det..Dom flesta alkoholberoende har anhöriga omkring sig som mår dåligt. Och som måste välja totalt avstånd från sin kära eller andra sorgliga lösningar..

Pratade med sonen nu på kvällen i telefon. Han var glad och har haft en fin vecka hos sin pappa. Dom hade spelat fotboll tillsammans även tagit sig en cykeltur med glasspaus..Jag blir mycket glad i mammahjärtat när jag hörde detta..Jag sa åt sonen att han skulle tala om för sin pappa att han uppskattade aktiviteterna och att det blir fina minnen framöver..

Köpte jag för 2000 kr..Ungefär vad jag drack upp varje månad på slutet innan jag blev nykter..Det är inte klokt när man tänker på det..Ett stort traktorlass med blivande ved..Det hällde jag i mig..Det blir enorma mängder stockar på några år..Helt sjukt..Nu värmer jag huset med det istället..Grannen sa att han supit upp flera hus..Han är ju nykter sen 6 år..Vi pratar en del om alkohol och beroende..Mycket intressant och givande..

Snart har det gått 9 månader sen jag separerade från exet pga alkohol..Det har verkligen varit händelserikt..Vattenläcka, bilkrock, att lära sig vedhantering, lära sig elda i värmepanna, att pengarna ska räcka,oro och förtvivlan över nära anhörigs missbruk, att sköta det mesta själv..Sonens mående med sin alkoholberoende far..mm. Men vet ni vad? Jag har fått otroligt mycket stöd och hjälp med allt..Jag har haft roliga och härliga stunder emellanåt..Lärt mig att ta det viktigaste först, en sak i taget, Att det mesta går att fixa, inte ge upp, hämta styrka och råd hos den som är lämpligast..Nu ska jag testa sjöjobbet igen efter 35 år..Känner en stor förväntan och spänning inför det..Inte klart med ledighet från kommunen, men det får bara gå..Blodtrycket börjar arta sig..Solen skiner och jag har snart levt nykter 2,5 år..Vad kan man mer begära av livet..På morgonen går jag ut med mina hundar. Då blir jag lycklig när jag ser tallar och björkar som lyser i olika gröna nyanser.Himlen är härligt blå. Solen skiner. Åkrarna får sin sommarskrud. Fåglar kvittrar och jag tänker..Detta är det vackraste ställe jag bott på i hela mitt liv..Kram..

Elise64

Så inspirerande läsning att få blicka in över en så pass lång tid, imponerande, lycka till med båtjobbet, det är du värd.
Jag har börjat med mig själv och mitt beteende, jag har gjort min sambo medveten om att jag ger oss två år till att tillsammans förändra vårt destruktiva liv... jag ser vissa förändringar hos honom , vilket är bra... men han dricker fortfarande även om det nu är inför ledighet...då så mycket så han blir löjligt påverkad.. tycker att det är ett svek mot mig och det gör mig besviken och irriterad..varför två år... jo då är jag klar med en utbildning och min son går ut gymnasiet.. möjlighet att sälja hus och förändra boende ! Tack igen!

Elise64

Min sambo klagar över att alla har råd att vara ute och resa... jag räknade ihop hur mycket vi dricker/drack för i månaden.. fin lyxresa? min 1000-lapp har jag nu första månaden satt in på ett forexkonto.. 400kr gav jag till mina hemmavarande ungdomar som en extra slant bara för att dom är värda❤️Min sambo lägger fortfarande sina pengar på vin.. i höst åker jag nånstans med barnen?

Emma79

Vad fint att läsa om din förändring, eller förändringen av ditt liv.

Man får ju kickar av att lära sig värmepannan ich sånt, det handlar ju in att få kontroll över sitt liv, bli självgående- att kunna tro på sig själv, lita på sig själv och att man fixar saker.

Kickar utav det.

Jag tog kontroll över min ekonomi, det har varit kaos under alla år av drickande. Pengar har funnits så det var inte problemet men ångestdämpning med shopping- skapar bara mer ångest. Nu har jag total Kontroll och spenderar inte en spänn i onödan.

Det låter som att du bor på landet, vilken lycka! Naturen ? jag åker ut I skogen så ofta jag kan ( bor mitt inne I storstads smeten ) och bara går. Har blivit ordinerad skogspronenader både av min terapeut och naprapat.

Ha en fin...vad är det?...kristi himmelfärd!

Mitt ex var inte säker på att jag verkligen skulle flytta..Men ju mer min nykterhet och förståelsen för vad alkoholen gör med oss, blev större, desto säkrare blev mitt beslut..Mina vuxna barn har för flera år sedan sagt att jag skulle skilja mig om det var svårt att sluta dricka ihop med exet..Självklart var det enklare när han höll sig nykter..Då var vi ett par som ville mot samma mål trodde jag..Problemet var att han inte jobbade på att förstå alkoholberoendet och sig själv, utan tog skärmberoende och spelande istället..Jag satt och kollade allt som handlade om beroenden på film, i böcker, pratade med likasinnade som blivit nyktra..Frågade hur dom tänkte, hur dom gjorde, varför osv..Jag och exet har fungerat bra ihop framför allt nyktra..Han har sårat mig mycket, men han har gjort mycket bra också..Idag skulle vi varit ihop 35 år, med några pauser..Hoppas din man har vett och kraft att förändra sig..Framförallt för sin egen skull..Grattis till din styrka och dina insikter Elise..Kram

du tagit makten över ditt liv. Ibland låter vi andra bestämma, och det blir aldrig bra..Jo, jag bor nästan på landsbygd, dock med en riksväg strax utanför, så det känns ”centralt” ändå..Jag har hittat en liten sjö 5 minuter bort..Har ju alltid drömt om bastu vid sjö..Snart blir drömmen nästan sann..Får ju gå några minuter men ändå! Hade ingen aning om sjön när jag flyttade hit..Bra att du tar dig ut i skogen..Det är läkande för kropp och själ..Kram.

Tänker tillbaka för ca 10 år sedan..Hade då flera vänner och anhöriga som drack för mycket. En man, min anhörig hade stora alkoholproblem..Han körde full, miste körkortet, men jobbade och skötte jobbet oftast. Hans fru mådde dåligt även barnen..Det var verkligen djävulsdans i den familjen. Han firade alltid semestern i flera veckor, helgen började redan på Onsdagen, hans projekt på huset blev aldrig färdiga, vänner och anhöriga tröttnade på hans supande och däremellan nykterhet, för att åter falla.. Han blev ganska ensam. Han är nykter idag sedan flera år tillbaka..Tänker på vad glamoröst allt verkade från början.Finns foton på honom leendes in i kameran snygg, ung och med en ölsejdel i handen..Att det är ett förgörande gift för honom och många andra, tänker vi inte på när vi ser uteserveringarna fyllas av törstande..Men tittar man närmare så sitter där väldigt många som kommer att ångra och ruva sig nästa dag, att dom gick dit..Då är glamouren, och festen borta..Kvar finns bara en våt filt av skam, skuld och ånger hos personerna..