Vad är det som gör att vissa aldrig kommer ur sitt missbruk? Funderade på det redan innan min hjärna blev beroende av alkohol..Jag hade en moster som söp ihjäl sig. Hon var framgångsrik, snygg, duktig..Men allt var bara en fasad.Bakom smink och snygga kläder fanns en olycklig kvinna som aldrig fick den familj hon förmodligen velat ha..Hon dog i min ålder, 55 år.. Alla organ i kroppen var slut.Hon dog hemma i sin lägenhet.Ramlade ner på sitt parkettgolv och var död.Jag har några släktingar till som gått samma väg..Vissa yngre och flera äldre som dött av alkohol..Nu har jag förändrat mitt liv, så alkoholen inte ska göra mig illa något mer..Jag får förmodligen tänka på det resten av mitt liv..Ingen stor grej längre..Det innebär, att jag väljer umgänge och aktiviteter..Min nykterhet är det dyraste jag har.Det betyder mest i mitt liv. Jag ser alkohol som gift..Ett lömskt medel som förändrar våra sinnen..Och hela livet till det sämre.Jag är inte intresserad av att diskutera olika alkoholsorter.Då kan jag lika gärna diskutera olika droger, fast jag aldrig tagit det.För mig är det lika illa. Jag byter till det vidare livet, känner att det är dax...Kram

känslan att jag får dricka om jag vill men att jag själv bestämmer det är obetalbar !
Att ha en egen fri vilja om jag vill, jag får !!, men inte vill dricka ger en sån livslust ! Jag har inga hinder idag utan jag styr min dag helt på egen hand och kan göra bra saker för min egen skull. En väldigt avslappnad känsla !

Och hittar du orsaken till varför vissa inte vill kliva av alkohjulet så är du miljardär !!

Varför bara vissa klarar sig..Tror ångest, depressioner har en del i det..Kan du bota psykiskt dåligt mående om du har det som alkoholist, på annat sätt, så finns det goda möjligheter att sluta..Förstår man varför man dricker och hur beroendehjärnan och psykiskt mående hänger ihop är prognosen bättre..Har du fortfarande nätverk som stöttar är det lättare..Finns det ingen som bryr sig, du har supit bort allt, är det jättetungt..

AlkoDHyperD

Att livet är värt att leva. Gemenskap och tillhörighet är livsviktigt, vi är ju flockdjur. Och hur relationen till en själv är. Förmågan att bara vara. Insikten att det ibland kan räcka med att finnas till.
Jag känner ofta en existentiell ensamhet trots flera barn, ett stort socialt nätverk och en fartfylld vardag. Den är en riskfaktor som jag försöker minska genom att bli vän med den. Ensamhet kan kännas sorglig och överväldigande och det är en känsla bland andra känslor. När den kommer över mig nu kan jag låta den f8nnas, kanske till och med gråta en skvätt och tänker att det är en gåva att äntligen ha tillgång till tårar.

Har märkt att när jag tar upp alkoholmissbruk, med människor jag möter, är det många som har eller har haft problem..Pratade med en man på jobbet, som berättade om att han slutat dricka..Han hade haft en bror som söp ihjäl sig och var i 40-års ålder..Brodern hade supit bort 3 förhållanden och sina barn..Till slut hade han hittats död i sin lägenhet..I en misär dit ingen ville komma för att se hans elände..En man som fått många händer framsträckta för hjälp..Både från sitt jobb, men också från anhöriga..Han tog/orkade inte ta hjälpen..Tragiskt..Tror alkoholen skördar fler offer än vi anar..Många cancerfall, självmord, och andra dödsfall är alkoholrelaterade..Vi är så maktlösa när personen inte vill/orkar ta bättre beslut..Kram

Fick idag reda på att jag får tjänstledigt, för att jobba på sjön framöver..En ny chef som är glad för att folk vill prova på saker beviljar ledigheten.Jag blev så rörd och lättad att jag började gråta..Känner ibland att jag inte är så aktiv på forumet..Blir lite rädd att jag inte är lika stark framöver för att inte dricka alkohol..Samtidigt känner jag på mig att det går bra och att för alla nya människor jag träffar och lär känna, berättar jag om mitt beroende..Min nykterhet kanske blir inrotad i mig själv istället för i en grupp utanför? Hoppas och tror på det i alla fall..Idag är jag glad och lycklig..Hoppas många av er har det fint och mår bra..Sommarkram???✨

Grattis, vad roligt att höra!
Du har ju kämpat så länge för att få till en förändring.
Har följt dig sedan i vintras och du har delat med dig av många kloka tankar i din tråd som peppar mig och många andra.
Önskar dig en härlig sommar både på sjön och land.
Kram ☀??

Har läst din tråd också..Läser om ditt kämpande, men varje nykter dag är ju en vinst..Rätt vad det är så kommer man på verktyg och metoder som passar en själv..Lycka till på din väg..Varm kram..

Hette en slogan för längesedan..Iogt-nto..Nykterhetsrörelsen..Torra typer tänkte jag som ung..Idag tänker jag att, vi är många som vänt innan vi drunknade..Fått massor av kallsupar, men kravlat oss upp och kan se ner på avgrunden som höll på att sluka oss till kropp och själ..Dramatiskt? Ja, men mitt liv har varit dramatiskt när jag drack.Små och stora barn som önskade att jag slutade dricka och förstöra mitt och deras liv..Idag känner jag mig fri och lättad..Glad och stark..Tänker på många som inte lyckades sluta..Som ligger under jorden..Minnet av dessa stackars människor som alkoholen tog..Det är en slug drog, som är väldigt accepterad i vårt samhälle..Det är vi som är dom konstiga, hur konstigt det än låter..Kram?

Kan se olika ut..Mina midsomrar har antingen bestått av jobb eller följande..Förberedelser: Fina somriga kläder till barn och vuxna, kompisgäng och deras familjer som också har förberett sig, kanske blomsterkrans i håret..Båt eller stuga eller camping har varit platsen för dessa ”festligheter” Många tidigare år har jag varit sparsam med alkohol.Dom senaste åren ville inte tonårsbarnen följa med på grund av fyllan..Midsommarklänningen blev solkig, den fina maten lades upp på fat men var oviktig, barnen drog sig undan, flaskorna och människorna runt bordet blev fler, rösterna och musiken höjdes, folk började sjunga och dansa, några fylleflörtade fast dom var gifta med andra, på småtimmarna tystnade musiken och på Midsommardagen vaknade jag med en stank i munnen, tittade mig omkring, sov i vår husvagn, med en lika illaluktande snarkande påklädd sambo brevid..Hur hamnade vi här???När gick barnen och lade sig?? Vilken djävulsk huvudvärk!! Fan vilket skitliv vi har..suck....

Det gör jag..Har inga direkta sug längre..Får jag sug, så slår en slags nykterhetsautopilot på som direkt ger mig konsekvenstänk och backspegel..Ha det nyktert och fint du med?

Märker att även bakfulla personer i min omgivning gör att jag mår dåligt..Skulle träffa släktingar idag, som supit i midsommar..Jag avstod att träffa dom..Blev upprörd bara av tanken..Dom har supit och härjat och varit för fulla så många gånger hos mig tidigare..Kände bara att jag orkar inte låtsas att allt är ok, när jag träffar dom.Jag vet att det är jättesvårt att sluta dricka för många.Men på något sätt så tycker jag att man okeyar supandet om man inte pratar om det..Vet inte varför men nära anhörigas bakfylla och fylla gör mig förbannad..Inte bra för mitt blodtryck heller..Denna jävla alkohol..Undrar vad det var för idiot som uppfann den? Skönt att skriva av sig ilskan..Snart dags för ett bad och härlig musik till..Kram?

Så svårt med såna som dricker för mycket! Jag blir så irriterad! Man kunde tycka att vi som vet hur svårt det kan vara skulle vara lite förstående men inte! För mej funkar det inte så. Min man har svårt att sluta när han dricker. Jag vet precis hur det var men ändå blir jag så irriterad och säger ibland att du kan väl spara lite!! Han blir sällan berusad, har väl fått ökad tolerans förstås. Men nog skulle det vara skönt om han också slutade.

Var hemma hos exet igår..Plockade lite bär från ”vårt” enorma biggaråträd som vi planterade för 26 år sedan..Kändes helt okey. Är så glad att jag har flyttat. Nu syns det hur olika vi är..Exets missbruk märks på flera sätt. Vid grillen en ölhink för att kyla öl..Han dricker helst ljumna, går snabbare att få i sig.Ofärdiga projekt överallt..Vi pratade om vardagliga saker..Är lite ledsen och minns både bra och dåligt från våra 33 år ihop..Vet att det aldrig blir vi igen..Men känner en sorg i bröstet av saknad..Saknad av tvåsamhet..Måste då tänka på all skit han orsakat mig..Det är lätt att minnen bleknar..Känner en liten oro för jobbet på båten..Tror nog det ska gå bra..Vill ha glädje, skoj, skratt och ärliga människor i mitt liv, helt utan missbruk av någonting! Ska det vara så jäkla svårt? Kram...

Känner mig lite sorgsen idag också..Mycket minnen som pockar på..Tänker på dåtid, nutid..Kärlek, missbruk..Jag måste låta dom sorgsna känslorna få lite utrymme...Annars finns dom kvar i mig och i mitt hjärta..Mitt ex har orsakat mig mycket smärta men också gett mig mycket kärlek..Det är det jag nu tillåter mig att känna..Blandade känslor denna vackra sommardag..Tur ändå att jag kan känna både glädje och sorg..Betydligt bättre än när jag drack..Då var det fylleskratt, fylledans, fylleupphetsning, fyllegråt, morgonångest, skuld och skam..Idag är alla känslor äkta utan bedövning..

Vad bra att du kan känna dina äkta känslor och inte tränger bort dem.
Då blir ju förutsättningarna bättre för din inre själ att bli hel.

Vi är ju uppbyggda av våra minnen och relationer så dessa har vi ju alltid med oss genom livet.
Glädjefullt och sorgligt i en blandad kompott.
Det viktigaste är att fokusera på de goda minnena och försonas med de dåliga.
Inte bedöva känslorna med alkohol eller andra droger. Då kommer man aldrig vidare med sig själv.

miss lyckad, det känns som du verkligen kommit in på rätt väg.???

Det känns fint nu..Att vara nykter har blivit en livsstil för mig..Tänker inte så mycket på det längre..Att sitta själv en lördag känns bara fint..Har vänner jag skulle kunna vara med, men valde mig själv idag.Jag är glad för alla som lyckas förändra sina liv till något bättre..Vare sig det gäller missbruk, relationer eller vad som..Livet är föränderligt hela tiden..Vi människor kan göra våra liv så bra som möjligt.Vi har betydligt större möjligheter till bra liv än tidigare generationer..Bara vi tänker på ledord som vänskap, kärlek, balans, glädje..Kram?

Varit en vecka på båten och jobbat..Puh..Ingen semester direkt.Mycket nöjd med veckan.Ser inte så mycket passagerare eftersom jag jobbar i köket..Inte mycket fylla på denna båt, som tur är..Vad härligt att slippa det..Finns ju så mycket på passagerar-båtar annars..Fanns tydligen på denna båt också tidigare bland personalen..Nu känns livet skönt..Hoppas det finns jobb för mig ombord framöver också..Varm kram från en trött men nöjd miss lyckad..

Om hur man kan hjälpa en anhörig som missbrukar alkohol och som är a-beroende..Alla arbetsgivare har skyldighet att hjälpa till om det kommer till deras kännedom att en medarbetare har en beroendesjukdom, så chef kan kontaktas..Är man pensionerad eller arbetslös är det svårare..Det kan finnas någon vuxen närstående som ev. Kan prata med vederbörande om hen inte lyssnar på tex vuxna barn..Man kan ställa frågan, försiktigt..Hur mår du egentligen? Är alkoholen ett problem för dig? Du ser trött ut, sover du dåligt? Man kan också kolla om vederbörande vill gå till doktorn och ta prover för att se hur det står till med vissa värden som brukar vara dåliga på grund av alkohol..Men som sagt, lättare om personen har en arbetsgivare, då har man lagen i ryggen och hjälp ska finnas..En av mina döttrar kontaktade min chef, vi hade ett konstruktivt samtal..Inget fördömande utan jag förstod att hjälp fanns att få..Jag är mycket glad för det..Hela mitt liv har förändrats..Nu kan jag leva, inte bara överleva som det kändes den sista tiden med alkohol...Kram..

Väntar på färjan..Jag ska jobba på 1 vecka..Vi får se vart det bär såsmåningom med jobb..Skulle nog vilja jobba med människors alkoholberoende..Vill i så fall till något behandlingshem/kursgård med värme och omhändertagande..Förståelse och upplysning..Hade varit underbart om det låg vid vatten..Inget privat där någon smörjer kråset på andras olycka..Gärna i stiftelseform så pengarna hamnar rätt..Som sagt allt har sin tid..Kram?