Är helt ny här och det är nog det första steget att på riktigt inse att jag har ett problem.
Det som har försvårat mitt uppvaknande är att när jag dricker så blir jag snäll, kramgo, rolig, social, aldrig svartsjuk, dansar och får med mig andra på lekar och bus. Blir heller aldrig bakis. En annan faktor som bidragit är att jag ALDRIG dricker om jag skall jobba dagen efter, dvs på vardagar. Däremot så går det inte en dag på semestern då jag inte dricker och samma sak Fredag och Lördag.
Det hade varit lättare att inse att man hade problem om man flippade ur eller hade dåligt ölsinne eller hånglade upp kompisens fru eller drack varje dag och inte kunde sköta jobbet.
Det har tyvärr pågått i ca 20 år mer eller mindre.
Det som övertygat mig att jag har problem är att på Söndagen så gör jag en pakt med mig själv att jag inte skall dricka kommande helg. Jag är helt övertygad och fast besluten fram till Torsdag kväll med stenhård vilja. På Fredagen händer nåt framåt lunch. Det är som att en värme sprider sig i magen och allt det man kom överens med sig själv om förminskas till en obetydlighet och så står man där på bolaget med en kasse bira eller en bib och tänker på hur mysigt man skall ha det i kväll och vad gott det ska bli med en iskall bira. Det är som att min kropp är programmerad att dricka på Fredag och Lördag.
Det är så illa att jag inte ens kommer ihåg en helg utan nån form av alkoholintag.
Under semestern så är det som att jag kapitulerar totalt och det är ingen mening att tänka på att inte dricka för det blir så ändå. Inte så mycket och inte så att jag blir packad men tillräckligt för att stilla värmen/suget i magen.

Har dock inte sett mig som en alkoholist eftersom jag helt utan problem kan hålla upp i veckorna. Är inte ens sugen. Blir inte speciellt berusad när jag dricker utan hamnar på en hyfsad salongsnivå. Dricker ca 4-5 burkar öl eller 4 glas vin när jag dricker.
Däremot så har jag ett annat dryckesmönster än mina vänner. Brukar ta in 2 stöl direkt, svepa den ena och dricka den andra hyfsat fort. Alla garvar och kallar mig "svampen" Det är först den 3:e som jag dricker i lagom takt. Efter det så flyter kvällen på som för alla andra och jag blir inte fullast utan kan till och med hoppa över en öl när dom andra fyller på.
Däremot så har jag märkt att en stor del av mitt medvetande uppfylls av alkohol på nåt sätt. Jag vet tex alltid hur mycket öl/vin det finns kvar vid varje givet tillfälle. Köper alltid för mycket när jag har fest. Planerar mitt drickande typ "När jag kommer fram så blir det en bira innan vi packar ut bilen" "Måste ha lite bärs till bastun ikväll" osv. Det finns även alltid nåt att fira tex om man har köpt en ny soffa eller att dottern klarade uppkörningen eller bara att det är Fredag igen.
Jag vill inte att alkoholen skall ta så mycket av min vakna tid och jag vill kunna välja själv när jag vill dricka. Det känns som att jag inte gör det nu.

Funderar på Antabus för att komma på rätt köl och kanske hålla upp i ett år till att börja med men är såklart orolig att detta skall komma in i journaler och spridas till försäkringsbolag och att man ska få problem vid en skada eller olycksfall och att dom skall säga "Du är alkis så allt beror på det och då får du skylla dig själv " osv.

Ingen i min närhet anar att jag har problem med alkoholen tror jag eftersom det aldrig går överstyr utan detta är en hemlighet jag bär på själv. För några år sen så hade jag ett vitt halvår och ingen av mina vänner förstod varför utan jag fick dra till med att jag tränade inför Vätternrundan och då var det plötsligt helt ok. Det var f:ö det skönaste halvåret jag haft. Det skulle nog vara otroligt svårt att göra nu eftersom min övertygelse försvinner på Fredagen och därför behöver jag medicinsk hjälp tror jag.
AA går bort eftersom jag är allergisk mot all typ av religon.
Sorry för långt inlägg men det var skönt att för första gången få ner mina tankar på pränt.

Tips och råd emottages tacksamt tex om upplevda biverkningar av Antabus utan att man druckit alkohol osv.

Märthan

Tips om antabus har jag inte, men det här låter för mig som en ovana, en dålig sådan. Inställning i hjärnan. Fråga dig vad du faktiskt VILL. Vad händer om du faktiskt säger Nej? Slutar?

Från en idag surmulen och hård M

Jag hade samma mönster som du men med ett antal vardagar då och då samt att jag var fullast ibland. Dag 73 nu utan annat än surhet till och från. Ingen antabus. Håller med M om att du bör bestämma dig, en nykter månad, halvår, år. Sen bara ta en dag i taget och hålla emot. Bra att du tar tag i det när det gått och blivit ett problem.

Anxiete

de första helgerna med aktiviteter där du är tvungen att gå upp tidigt både lördag och söndag och köra bil om du har körkort? Road-trip till helgen med dej som chaufför ?? Bryta mönstret helt enkelt . Lycka till ?

John-Erik

Du är ju varse och medveten om problemet.Detta är viktigast av allt .
Detta mönster som du hamnat i måste brytas och detta görs ju enklast
genom att på något sätt avdramatisera helgerna i huvudet först.
Det är en bugg i hjärnan hos det flesta av oss som börjat med helgdrickande
som sen ofta övergår till missbruk, Man förlänger helgerna så småningom
och sen går det som det går.
Tycker att du reagerar i god tid. Du har inte blivit beroende men det tenderar till
att vara på gränsen eftersom du tänker på A frekvent och att det börjar prägla delar av ditt
liv och sättet du tänker på. Det gäller att ha kontrollen och inte släppa denna till A.
Om jag själv tänker tillbaka på de fel jag gjort så tror jag att min uppmärksamhet varit bristfällig
i avseende på hur mitt tankesätt har varit kring A och hur jag sakta glidigt in i
den dåliga vanan nästan utan att jag märkt detta. Rätt var det är sitter man fast i eländet.
Försök att hålla nyktra perioder, kanske 3 veckor i sträck varannan månad.
Då är ju helgerna inkluderade och du är nykter dessa helger.
Då bryter du helgmönstret på ett bra sätt.
Men som sagt bra att du är medveten och agerar.

Lycka till!!

//John

blixten

Tack för svar och bra tips.
Problemet är för mig att Sön-Tor vet jag att jag har problem och vill ta tag i det på allvar. Lovar mig själv att inte dricka. Fre-Lör så har jag inget problem längre utan min hjärna säger att jag bara överreagerar och så sitter jag där igen.
Nu har jag berättat vad jag känner för min fru och då blir det kanske lättare när nån påminner om att man inte skulle dricka.
Jag tar till mig dina råd och kommer att till och börja med tillåta mig själv 1 dag i månaden. Om jag inte kan hålla det så har jag ju problem och då blir det läkare och hjälp.

/Blixten

John-Erik

Du kommer att fixa detta det hörs. Och frugan hjälper till :-).
Var glad för att du insett detta i tid. Många av oss här på forumet har inte gjort det.
Flertalet lider i det tysta och jag lovar, du vill inte hamna där vissa av oss här på forumet befinner sig.

Som sagt, du har rätt inställning och kommer att ordna detta på ett bra sätt.

//John

Det låter som du har det..Det svåra blir att motstå fredagens inköp.,Fundera ut vad du ska göra istället? Hur du hanterar lördagen om du tar en vit fredag..Fundera kring planerandet och sug..Hur du ska tänka och betee dig? Något med sport verkar ju vara din grej?

blixten

Sådär ja då var första nyktra helgen avklarad.
Har hela huset fullt med vin, sprit och öl men lyckades hålla mig ifrån det.
Köpte några flaskor alkoholfria öl och det fungerade bra.
Jag kan dock säga att det inte var lätt.
Hade hjärtklappning, lite skakiga händer, svårt att somna och tillgången gjorde det väldigt svårt att hålla tassarna borta.
Men jag lyckades och det är det som gäller. Jag gjorde helt enkelt som ni sa, att ta en dag i taget och så fort det blev jobbigt så aktiverade jag mig med annat som min kropp inte associerar med alkohol. Tack för stöd och tips!

John-Erik

Vad bra! Då har du kommit en bra bit på väg :-)
Håller på dig Blixten..

//John