Hej!
Jag är ny här. Hittade av en slump alkoholhjällpen.se igår när jag surfade på alkohol och viktökning. Oj, om jag hade vetat att dessa forum funnits tidigare... Har ägnat större delen av gårdagen och dagen av att ta del av alla era starka historier och hur otroligt konstruktiva och peppande ni är mot varandra! I många historier känner jag väl igen mig. Nu får det vara nog och det är dags att försöka göra något åt saken!

Vi får se hur det går att skriva nu. Jag lider sedan ett par år av utmattningssyndrom och det tar sig i uttryck bland annat av "fågelkvitter i huvudet" när jag försöker tänka eller skriva, vilket är extremt frustrerande. Jag hamnade i utmattning efter ett antal år varit duktig mamma med stort engagemang för barnens skola och fritidsaktiviteter, full fart på ett krävande arbete etc. Förstår när jag läser i andra trådar att jag inte är ensam om att ha hamnat i alldeles för hög alkoholkonsumtion som ett resultat av detta.

Jag har under många år kunnat hantera måttlig alkoholkonsumtion (1-2 glas 4-7 dagar i veckan) men i samband med att jag fick utmattningssyndrom och var sjukskriven började jag dricka vin oftare. Framför allt i samband med att jag skulle göra något som krävde koncentration. Jag blev frisk, men det hände saker som gjorde att utmattningen i form av panikångest, koncentrationssvårigheter och en extrem stresskänslighet kom tillbaka. Sedan 2014 har allt varit en nedåtgående spiral, blev tröttare och tröttare, huvudet funkade sämre och sämre, ångesten blev värre och värre och samtidigt ökade alkoholintaget sakta men säkert.

För drygt två år sedan fick jag en ny VD och vi saknade samsyn i det mesta så vi kom överens om att jag slutar. Jag fick ett sjysst avgångsvederlag och tänkte att nu får jag möjlighet att vila och tänka efter och god tid på mig att hitta något annat. Bara veckor efter att jag hade slutat brakade det dock rejält och jag ramlade hela vägen ner i källaren. Det var egentligen här mitt osunda beteende började. Jag var ensam hemma och "unnade" mig ett glas vin på eftermiddagen för att lindra ångesten.

Mitt avgångsvederlag började närma sig slutet och det fanns inte på kartan för mig att söka jobb. Hur skulle jag kunna göra det när jag var fullständigt utmattad? Vilket jobb skulle jag kunna ta? Fanns inte en susning att jag skulle kunna skriva CV / personligt brev. Jag hade ett inledande samtal med Arbetsförmedlingen och förklarade detta. De var mycket förstående och tyckte att jag skulle kontakta läkare så att jag kunde bli sjukskriven. Sagt och gjort. Men, tror ni att jag fick någon sjukskrivning? Icke sa nicke. De bollade mig tillbaka till arbetsförmedlingen. Då hade jag fått en ny kontaktperson som sa att för att få A-kassa måste man söka jobb... OK. Då var det bara att börja kämpa (fast jag vet sedan mina KBT samtal att det är just det man inte ska göra när man lider av utmattning). Så jag började söka jobb. För att tillgodose arbetsförmedlingens krav. För att klara att skärpa hjärnan var jag tvungen att dricka vin samtidigt. OK, detta var i samband med att jag skrev ansökningar, alltså inte varje dag. Just i detta skrivande nu har jag rest mig flera gånger för att gå och hämta vin, då min hjärna vill ha det när jag skriver (men hittills har jag lyckats hejda mig).

Det var ju egentligen inte relevant för mig att ta en anställning på heltid. Jag gick en starta eget kurs på trygghetsrådet förra våren och för ungefär ett år sedan startade jag mitt företag. Det är jätteroligt, MEN. Det var mycket krävande arbete i samband med detta, så min vinkonsumtion ökade dramatiskt. Företaget går egentligen bra, efterfrågan finns och jag skulle kunna expandera kraftigt. OM JAG BARA ORKADE!!! URK! För att få ork har jag druckit mer och mer vin och nu under sommaren har det spårat ur helt.

Jag har länge velat förändra mina alkoholvanor men inte vetat hur. Hur ska jag få motivation? Hur ska jag kunna vara uthållig (har rättså kass impulskontroll) ? Det är många gånger jag tagit ett glas vin till frukost eller lunch bara för att det är ett sådant fågelkvitter i huvudet att jag inte klarar av att exempelvis ta fram en skål, öppna kylen och hälla i lite youghurt och sen hälla i lite müsli och ta fram en sked för att sedan äta. Det är så mycket att öppna kylen och tappa av lite från en box...Vinet stillade hungern.

Senaste månaden har jag haft mycket oro i kroppen på förmiddagarna och har vid ett par tillfällen druckit vin på morgonen bara för att stilla den.

Den senaste veckan har jag kommit till flera insikter.
Jag har märkt att jag blir supertrött så fort jag dricker vin och att min trötthet numera inte beror på utmattning utan alkohol.
Jag har insett att det faktiskt finns riktigt stora hälsorisker och det på allvar (vilket jag tror kommer att vara den tanken jag vill komma tillbaka till när det blir jobbigt). Under de senaste 5 åren har jag gått upp i vikt mer än 20 kg (vilket är mycket för en tjej på 158 cm). Har en stadigt expanderande ballongmage vilket varken är sunt eller roligt.

Så, då kom det lite fågelkvitter... vad skulle jag skriva nu? Nä, jag går INTE och hämtar ett glas vin nu.
Jo, i onsdags gjorde jag en ansats att bestämma mig för att bli sundare både vad gäller mat och alkohol. Jag inbillar mig att det kan vara fördelaktigt att ta bort både socker och alkohol samtidigt. Så att man inte ersätter ett "sug" med ett annat. Jag har kört LCHF för och det fungerar bra för mig. Jag blir pigg, får energi och tappar vikt (dock funkade det inte förra gången, men då drack jag samtidigt en hel del alkohol, smart va!). Införde att jag inte får dricka alkohol förrän 18.00 och då inte mer än 1-2 glas vin. Det har gått ganska bra hittills. I förrgår blev det 3 glas vin (för att jag glömde av mig) och i förmiddags blev det ett halvt glas för att motverka ångest eftersom jag var tvungen att prestera något.

Mina mål är att få tillbaka min energi och min hjärna, bli av med min övervikt (visar mig helst inte längre) och att snart börja en vit period. Förhoppningsvis en ihållande sådan. Tills dess, en begränsad konsumtion på 1-2 glas per dag. Tycker förresten att jag redan märker skillnad i toleransnivåerna. Kan det vara möjligt?

Min stora utmaning är att jag har så kass impulskontroll. Jag är även mycket dålig på att ta motgångar. Någon som har några bra strategier för att hantera detta?

Välkommen hit och tack för ditt intressanta inlägg. Jag hamnade också här av en slump - jag sökte på ’extrem trötthet efter att ha slutat dricka’. Här finns en skattkista av underbara hjälpsamma människor i alla åldrar och fasoner.

Du tycker kanske att mitt svar blir lite fånigt men läs ändå, det är bl.a. självupplevda reflektioner:

Kass impulskontroll blir inte bättre av att man dricker - impulskontrollen blir ju bara sämre av alkoholintag. Så om du slutar dricka får du bättre impulskontroll.

Dålig på att ta motgångar - ja, det är jag med och det enda jag kan göra är att göra allt jag kan för att mildra min ilska och uppgivenhet när de kommer ( för det gör de, alltid, mer eller mindre ). Jag försöker undvika alkohol som en krycka när jag lever i ett hagelregn av motgångar. Mina hagelregn har bitvis varat i flera år och bl.a. haft med dåliga chefer, dålig självbild (alkoholfetma på en fd bulimiker ger en hjärnspöken) depression (alkoholinducerad), ångest ( alkoholinducerad ) samt utmattning kombinerat med sömnlöshet ( alkoholinducerad ) att göra.

Ja, du ser vart jag vill komma.

Ge dej själv den bästa presenten du kan och försök sluta dricka. ’Kvitter i hjärnan’ finns det kära forumdeltagare som har mycket erfarenhet av som kan råda dej bättre än jag - men om det dök upp i samband med utmattningen och du själv noterar att du är utmattad för att du dricker kanske det är värt att föra dagbok över hur ofta det händer och om det händer när du är nykter.

Detta kanske lät förnumstigt men jag tror att du har svaren formulerade i dej själv redan.

Stort grattis till företagandet - det låter fantastiskt - du är superduktig ??

Du har alla svaren i dig !

Styrkekramar ?

för det fina välkomnanet?! Varför skulle ditt svar vara fånigt! Det är jättevärdefullt och jag blev jätteglad. Har läst din tråd också, vad du gått igenom och hur du kämpar! Du är svinduktig!

Läste nu att du också ska fokusera även på maten. Då kanske vi kan göra sällskap och peppa varandra där!

Har för tillfället oro i kroppen och för en vecka sedan hade jag tappat upp lite vitt från boxen. Idag vet jag att oron beror på alkoholen och inte på utmattning. Då känns det lättare att stå ut. Jag försöker andas lugnt och stilla för att försöka härda ut. Får se när och om det släpper. Igår klarade jag inte att vänta till kl 18. Tjuvstartade 16.30 med ett halvt glas rosé. Blev totalt två glas. Idag ska jag banne mig hålla mig till 18.

Jag funderar mycket på strategier och hur man ska lära sig att "tänka rätt". Tankens kraft är oändlig sägs det ju. Jag vill få in i min skalle att det inte alls behövs alkohol för att umgås (om man nu tar det som man brukar tänka är positivt och trevligt med alkohol) och att man definitivt inte ska dricka alkohol i sin ensamhet även om jag initialt och fortfarande dricker för jag älskar vin. Dricker varken öl, starksprit eller drinkar. Och för den delen inte läsk heller. Det är kaffe, vatten och vin. Och då måste jag resonera med mig själv angående vinet. I början när jag drack vin på vardagarna, förklarade jag det både för mig själv och för andra att det var för att det är ju så gott med vin till maten... Det var ju bara en ursäkt, för jag började ju gärna detta glaset vid matlagningen... och fyllde på efter maten. Och det är den tanken som sitter kvar när jag tänker på total avhållsamhet. Men om jag rannsakar mitt beteende, så dricker jag i princip alltid vatten till maten, även om där står ett vinglas. Så det gäller att få bort denna bilden i hjärnan. Sen försöker jag tänka på att det faktiskt är fler och fler människor som väljer bort alkoholen utan att de har problem med den, men för att de inser hälsoriskerna.

Nån som vill dela med sig om hur ni tänker själva. Har ni några bra tips förutom "filmen". Jag vill gärna försöka hitta positiva och konstruktiva tankesätt. Tänker jag filmen, ger jag nog upp på en gång är jag rädd.

Nu ska jag balja i mig lite vatten och fortsätta läsa i era trådar!

Njut av dagen och må så bra ni kan!

Nån som känner igen detta? Har sedan en vecka minskat mitt alkoholintag från 1,5-2 fl vin per dag till 1-2 glas. Skillnaderna jag märkt är
första natten hade jag svårt att sova
hungrig och törstig i stort sett hela tiden
Har haft mycket oro/ångest under dagarna tills i dag, då jag istället känner en stor rastlöshet men jag har fortfarande stora koncentrationsproblem så jag vet inte riktigt hur jag ska bli av med rastlösheten. Försöker att bara stå ut.
Har blivit något piggare. Sista månaden av min högkonsumtion blev jag blev jag totalt golvad av trötthet av alkoholen vilket är ett av skälen till att jag är här nu.

Tar så gärna emot råd från er och från era erfarenheter!

Önskar alla kämpar en fin dag!

Sommarflickan2018

Du har minskat drastiskt, det är fantastiskt. Jag slutade tvärt så jag vet inte om det går att jämföra men just sömnen är ett aber när man slutar eller minskar. Jag sover oroligt många timmar och vaknar alltid vid halv fem-halv sex men somnar om igen. Men det stör naturligtvis. Jag skulle vilja skriva mer men är på väg till en vän så jag hinner inte, men jag kommer tillbaka.

På återseende!

Känner mig fullständigt värdelös idag, fast jag vet inte riktigt varför. Känner så ibland och då är det väldigt bekvämt att döva med A. Kanske beror det på att jag gick och lade mig kl 21.30 sov som en stock till 06.30 och ändå vaknar trött. Besviken för att piggheten jag åtnjutit sen jag började minska var borta och att jag när jag är trött har mycket svårt att företa mig något. Har tre saker jag måste uträtta idag. Instinktivt säger min hjärna att detta kommer att bli jobbigt och i vanliga fall försöker jag få dessa saker avklarade så snart som möjligt för att jag, som jag i min enfald har trott, ska komma hem igen och få energi efter ett par glas A. Öööhhh? Vilket idiot jag har varit som inte begripit att man blir trött av A. Försöker resonera med mig själv, men det är så jobbigt när man är trött!

Önskar alla kämpar en fin dag och att ni är stolta för er kamp. Jag måste säga att jag beundrar er så som trots snedsteg har kraften att lägga det bakom sig och fortsätta. Respekt!

Hej VM
Håll ut, jag lovar dig att tröttheten avtar, upphör. Ha tålamod, ha tålamod med dessa "skitdagar".
När du fixat dom, då jävlar kommer du känna dig stark, vaken och ha ett jävla driv igen ??.
Kram S69

Femina

Jag har också ca 20 kilos övervikt och jag tror mycket beror på alkoholen. Inte bara alkoholen i sig själv utan även suget efter snacks och annat medans man dricker. Inte sitter jag med popcornskålen i knät när jag är nykter! Min övervikt beror dessutom på depression och ingen motion. Ingen ork till någonting annat än dövat sig med vin. Jag har varit nykter i två dagar. När en vecka har gått ska det bli spännande att se vad som händer på vågen.
Kram

Det känns så bra att få konstruktiv respons på sitt mående. Nu har det gått några dagar och jag är relativt pigg. Får saker gjorda som jag inte orkat på månader. Inte svårt att avstå A dagtid, men vill fortfarande ha 1-2 glas på kvällen. Få se när jag kan börja hoppa över det. Om någon vecka hoppas jag, men vågar inte lova mig själv något.

Ha en fin dag!

hjälper mig att hålla motivationen när det känns jobbigt. Har lärt mig så mycket på detta forum och tar till mig allt ni alla delar med mig. Jag skriver inte så mycket i era trådar än för jag är fortfarande väldigt hjärntrött och har ofta svårt att formulera mig (som normalt är en grym styrka hos mig...) Men det innebär inte att jag inte tänker på er, för det gör jag. Jag blir otroligt imponerad över den styrka ni alla uppvisar trots många svåra livssituationer. I jämförelse har jag ju det lätt som en plätt! Men det är så jobbigt när hjärnan inte funkar!
Hunger, trötthet och oro är mina värsta fallgropar. Sen jag minskade alkoholintaget har min oro i princip försvunnit helt och om det kommer vet jag att det är alkoholen som är boven och då "struntar" jag i den. Däremot är jag mycket bra på att slarva med maten. Då blir jag både trött och hungrig, så igår fick orkade jag inte motstå att ta ett glas till matlagningen för att orka med. Så snabbt man kommer ur balans! Har läst mycket i Johns tråd om olika faktorer och brister mm. Har läst massor de senaste dagarna om antiinflammatorisk mat, sköldkörtel, binjurar och samband med kost. Det är ju en helhet som måste vara i balans för att vi ska fungera och må bra.
Bara lite pladder från mig!
Önskar er alla en finfin dag!

grattis! Bra faktorer för motivation du har hittat. Som jag skrev i någon annan tråd, även om den största belöningen är vårt mående, är det inte dumt att ta till konkreta saker som visar att det här är rätt väg.

Du behöver inte känna att du ska kommentera i andras trådar. Det gör du kanske senare, om och när du orkar. Jag brukar säga att här på forumet växeldrar vi. Lite tjatigt kanske, men jag tycker att det stämmer så bra.

Önskar dig fortsatt lycka till! ♡

Varför skrlker min hjärna efter alkohol när jag ska fokusera på något kreativt som kräver koncentration? Jag gav efter för detta i förrgår och påbörjade min ransom (1-2 glas per dag) redan vid lunch. Helt fel. Jag har ju bestämt att inget före 18.00! Hjälpte det? Nej. Jag kunde inte få tillräckligt fokus för att utföra mitt arbete. Det enda som hände var att min frustration över att jag inte kunde prestera dämpades. Jaha, och hur slutade den här dagen då? Jo, det blev nog totalt 4 glas vin. Vaknade torr i munnen och med huvudvärk... Upp på hästen igen tänkte jag. Och hur gick det igår då? Nä, jag klarade inte att vänta till kl 18 utan tog ett första halvt glas kl 14. Totalt blev det nog 3 glas. Missnöjd med mig själv och att jag inte klarar att stå emot. Jag har ju inget fysiskt sug. Märker även att det direkt påverkar min viktnedgång . Så nu sitter jag här, som alla andra morgnar och är fast besluten att vänta till kl 18. Kanske till och med ta en helvit dag. Vågar inte sätta det målet då jag blir så förbannad på mig själv när jag misslyckas. Den första veckan var jag helt klar med hur jag skulle tänka och och styra mitt beteende, men av någon anledning har det hamnat en bit bak i hjärnan och är just nu diffust. Frust! Ursäkta "negovirus" men jag är så lack på mig själv!

Ha en toppendag och håll i hatten alla som bor i stormens väg!

Jag kan inte nog rekommendera att du äter regelbundet när du försöker hålla din nykterhet. I slutändan är det alkohol, inte normal mat, som gör oss feta.

Hungrig Arg Ledsen Trött blir HALT som är ett välkänt begrepp för oss som dricker. Vi funkar alla olika - kanske är smärta en faktor med, och det hjälper inte om man haft ätstörningar. Hitta dina känslomönster.

Styrkekram ?

Sååå rätt med kosten! HALT stämmer på många punkter för mig. Bra att träna på att öka sin medvetenhet och försöka vara förberedd när det händer. Jag provar nu att vara 100% A-fri. Är på 3:e dagen. Får se hur det går i helgen. Min största motivation just nu är att få tillbaka ork och hjärna men oxå att bli av med dessa vidriga A-kilon. Följer din tråd och blir så glad av att läsa den. Du verkar vara på G på riktigt! Tack för pepp❤️ Kram & trevlig kväll!

... kör jag med när det känns som värst. Du är en kämpe! Just att äta ordentligt. Det verkar vara superviktigt. Då slipper man suget som är så himla lätt att blanda ihop med suget efter a. Hyfsat välbalanserad mat innan man blir alldeles för låg.
?

och skönare att köra 100 procent A-fri. Det är lätt att det annars blir ett dividerande om hur lite eller mycket. A-hjärnan gillar sådant och föreslår alltid liiite till...

Lycka till! ♡ Kram

Allt har funkat ganska bra de senaste veckorna om jag bara har koll på HALT, och då framför allt att jag inte glömmer att äta. Två gånger de senaste fyra dagarna har jag tagit ett glas vin när jag egentligen borde ha ätit, men har inte fått in de tankarna per automatik än. För att jag har för mycket att göra. Och då glömmer jag att äta. Och att planera för att äta. Jag i ett nötskal.
Idag är jobbigt då jag vaknade kl 4. Är trött som bara den, samtidigt som jag har en hel del "to do's" som jag inte gillar. Normalt sett hade jag sett till att förenkla detta genom att sippa lite vin under tiden. Men det vill jag helst inte göra. Får se hur det går.

Har läst en hel del i trådarna den senaste veckan och kan bara konstatera att om man äter bra mat och motioner regelbundet så är det inte så svårt att komma bort från A. Försöker mig på detta, men det är så jäkla svårt när man är inne i ekorrhjulet igen och autopiloten i hjärnan regerar. Tror att jag egentligen behöver se till att kunna ha tid och ork för att planera både motion och mat, att våga stoppa (jobbrelaterat alltså), fast det är svårt, i synnerhet som egen företagare. Detta forum är så viktigt för mig. Jag behöver gå in och läsa era inlägg. Att bli påmind om vad jag ska göra/inte ska göra och varför. Jag behöver göra detta nöta detta ända tills dessa tankar är automatiserade så att autopiloten styr rätt när den går igång.

Har gjort ett par avsteg. Förra veckan hade jag det ganska lugnt och då gick det alldeles utmärkt att köra helvitt måndag till torsdag. I fredags tog jag ett halvt glas vitt och hade förväntat mig att det skulle smaka illa. Men det gjorde det faktiskt inte. Tvärtom. Det smakade mycket bättre än vanligt. Jag känner att detta fenomen faktiskt hjälper mig till avhållsamhet. När det nu smakar så mycket bättre känns det helt naturligt att vara mycket måttlig. Såvida inte den där jäkla autopiloten går igång. Så jag stoppade efter 2 ggr 1/2 glas innan maten. Vatten till maten och te på kvällen. Inte tillstymmelse till sug efter kvällsmaten. Har inte känt så förr.

Det var en himla massa tjat från mig, men det hjälper att skriva av sig för att sortera tankarna.

Önskar alla kämpar en bra tisdag!
Kram till alla!

Och här ligger jag i soffan med välförtjänt huvudvärk. Det blev 3/4 flaska vin som jag sippade upp medans jag genomförde mina ”surdegar”. Inte särskilt stolt idag. Det enda positiva är att jag faktiskt fått baksmälla. Det fick jag aldrig när min konsumtion var 2 flarror per dag.

Förra veckan tog jag mig i kragen och gick och tog de blodprover jag beställde hos Werlabs i maj... De värden som inte var OK var relaterade till alkohol och en ohälsosam livsstil med fetma och för lite motion. Och då hade jag redan sedan tre veckor drastiskt dragit ner a-konsumtionen.

Funderar på om jag ska våga sätta målsättningen 0 A september ut? Jag är så räddför att misslyckas, som igår. Hur kunde jag gjort annorlunda då? Skulle jag ha struntat i surdegarna och prioriterat min nykterhet?

Önskar alla kämpar en underbar dag❤️

Stumpan

Oj vad jag känner igen mig! Ge sig själv pepp med alkohol för att stå ut med att ”göra klart” något tråkigt! Det jag försöker med är att inte göra mina surdegar så stora. Jag har börjat ta en sak i taget även där. Det funkar inte alltid, men när det gör det blir jag lika förvånad varje gång att det gick så smidigt. Istället för att göra allt på en dag så sprider jag ut det över en månad eller så. På så sätt blir det gjort och jag kan fortfarande prioritera mig själv.

Vad härligt att du tycks ha förmågan att planera och organisera långsiktigt. Ju mer man klarar att underlätta för sig själv, desto smidigare går resan mot ett sunt förhållande till A. Lider ju även av utmattning och det yttrar sig främst i supersvåra koncentrationsproblem och där här jag hittills tyvärr endast kunnat koncentrera mig när jag druckit vin. Och det var där jag var igår. Vilka utmaningar ser du som de största för att du ska nå framgång?
Ha en fin dag! Kram!