Idag har jag varit nykter i ett år och jag hoppas att jag förblir nykter livet ut genom att fortsätta leva ”en dag i taget”. Jag hoppas med detta inlägg kunna inspirera någon annan att också hitta rätt och uppleva nåden att bli fri från alkoholen. Jag var ganska illa däran så det som skett är ett mindre mirakel, men också mycket fokuserat arbete. Kan jag så kan du. Så här gick det till..

Efter några första trevande försök att lägga ner alkoholen (under några år) fick jag nog. Drickandet gav mig för många konsekvenser och min hälsa var körd i botten. Vet inte om jag hade ”nått min botten” men jag var slut med alkoholen, färdig. Jag orkade inte göra mig själv besviken fler gånger, orkade inte göra min omgivning besviken fler gånger. Jag kom till insikt om att jag inte kan dricka ”ett glas vin” ibland utan att det blir en hel flaska (eller 3) och även om jag kunde hålla nere nivån till ett par glas vin första kvällen så visste jag att det blir mer kvällen efter för att sedan sluta på samma sätt i vinboxhelvetet. Samma historia gång efter gång.

Gav upp.
Jag gav upp tanken på att kunna dricka och förstod fullt ut att jag är alkoholist. Bara att acceptera och börja jobba från här. Jag valde att leva, att ta fighten och om jag nu var alkoholist så var det under de förutsättningarna som jag måste starta ifrån. Jag ville vinna kampen och få tillbaka min värdighet.

AA.
Började gå frekvent på möten och tog till mig 12-stegsprogrammet. När jag först kom till AA trodde jag (precis som alla andra tror) att jag inte var lika mycket alkoholist som alla andra, men förstod snart att det var jag . Jag såg alla dessa glada fria människor som hade allt från 1 månads till 30 års nykterhet och jag ville ha det dom verkade ha. Jag kände en gemenskap och fick så småningom riktigt bra vänner där. Vänner som jag idag umgås privat med. Det är faktiskt en otroligt viktig bit det sociala eftersom jag ville bryta ensamheten som jag annars kände pga sjukdomen.

Mindfulness.
För mig var stress en utlösande faktor till drickande. Det var kanske så det började när man kom hem efter en stressig dag och ”behövde varva ner”. Lösningen blev vin. Idag försöker jag hålla stressnivån nere och avslutar ofta dagen med minfulness. Har märkt att det får mig att somna lätt. Jag har alltid haft svårt att somna utan alkohol innan.

Utbildning.
Jag var tvungen att förstå allt om sjukdomen. Jag ville veta varför jag hade betett mig som jag gjort och hur jag kunde undvika sug och att ta fler återfall. Jag googlade och läste allt om alkoholism, beroende, hur hjärnan/kroppen påverkas, gick på föreläsningar, lärde mig om HALT (Hungrig, Arg, Ledsen, Trött), PAA (se tidigare inlägg https://alkoholhjalpen.se/comment/111503#comment-111503), Kollade på youtube och lyssnade på ljudböcker om alkoholism mm.
Tips på bra (ljud) böcker:
”Tack det är bra” av Cecilia Svensson,
”Leva nykter” AA
”AnsvarsFULL” av Camilla Kuylenstierna
”Stora boken” AA
”Mig äger ingen” av Åsa Linderborg
”Mer mindfulness i vardagen” av Ola Schenström
”Sluta kämpa – börja leva” av Sanna Ehdin

Aktivitet:
Träning gav mig endorfiner och känslan av välbehag tillbaka. Dessutom bättre nattsömn. I början promenerade jag mycket när jag lyssnade på böcker/youtube. Idag joggar och styrketränar jag regelbundet och har gått ner nästan 20 kg det senaste året. En total fysisk förvandling som också har blivit en viktig del på denna resa som jag gjort och fortsatt gör.

Nyttig kost.
Att sluta dricka krävde en total livsstilsförändring av mig. Jag ville ändra på allt för att börja på något nytt. Jag slutade med skräpmat och började äta nyttig mat och tillskott av vitaminer och proteiner. Det kanske inte är superviktigt för andra men för mig var det en daglig påminnelse om att jag ändrat på mitt liv.

Stänga dörrar till alkohol.
Jag har idag sett till att det inte finns några möjligheter att falla tillbaka i drickandet. Jag har talat om på jobbet att jag inte dricker mer (och sagt varför), jag har pratat med hela min släkt och sagt som det är, och snackat med mina närmaste vänner. Nu kom det ju inte som en överraskning för min omgivning att jag är alkoholist direkt :). Men det är bra att dom får ta del av min resa in i nykterheten. Det är otroligt givande samtal. Man får naturligtvis otroligt mycket beröm men det är också en träning i att vara öppen och ärlig, inte minst mot sig själv.

Njuta av att leva nykter.
Tacksamhet. Det var tricket för mig till att fortsätta leva nyktert och gilla mitt nyktra liv. Jag försöker vara tacksam för det nya liv jag fått. Och det är jag. Så tacksam att jag absolut inte vill tillbaka till det som var. Där någonstans försvann mitt sug och lust att dricka alkohol..

Hoppas nu att jag kan inspirera någon annan att lyckas bli nykter. Det är en bitvis tuff resa men det är värt det. Det går inte att med ord beskriva hur skönt det är att slippa skuld och skam. Jag har fått min värdighet tillbaka. Och lusten att leva och lära mig nya saker är idag större än någonsin. Innan vaknade jag trött och tom. Idag vaknar jag nyfiken på vad som är mitt nästa mål. Jag vill leva i verkligheten, utan bedövning. Jag ser fram mot att ta reda på vem jag verkligen är och hur långt jag kan nå :)

Lycka till. Kram.

Jag minns att jag genom idogt googlande snubblade över din tråd någon gång efter årsskiftet.
Minns inte riktigt när exakt. Det var på den tiden som jag var fullt medveten om att mitt drickande var högst problematiskt, men jag letade tester om alkoholproblem där jag givetvis fuskade bara för att kunna fortsätta med lite renare samvete.
Ja, jösses vad många sjuka grejer jag sysslade med innan det spårade fullständigt.

Nu hittade jag dig igen, och jag är så grymt imponerad av ditt tankesätt och din nykterhet!
Hoppas du får en fantastisk helg!

Hoppas midsommarn gick bra för dig. Själv njöt jag oavsett vädret.
Och snart kommer semestern med ledighet, träning och grillning. En del AA möten ska jag försöka klämma in. Oavsett var i Världen jag befinner mig. Behöver fortfarande mötet med andra som inte dricker. Behöver vara stöd åt andra för att vara stöd åt mig själv ?

Ta hand om dig.

Packade bilen med fru, ungar och allt som hör till stugan och åkte igår morse. Regnigt, vansinnigt blåsigt men riktigt härligt!
Ingen el, inget rinnande vatten, knappt täckning på telefonen och endast braskamin för värme.
Härligt att du håller i och hittat hur du ska leva för att trivas.
Nu så här på min tionde vecka känns det ganska naturligt att vakna och inte vara bakis. Har kommit till insikt med en hel del grejer bakom mitt destruktiva drickande, och jag fortsätter att gå på mina möten och min terapi.
Familjelivet är som natt och dag mot förut, och även om min kvinna såklart har vissa tvivel så är det bara för mig att fortsätta mitt nya liv och sakta vinna tillbaka hennes helhjärtade förtroende.

En stor midsommarkram till dig!

Ler

Tittar in och säger Hej ?.. loggar in då och då , för att läsa påminnas och inte glömma .. En mardröm .. ett mörkt kapitel i mitt liv .. Är så otroligt tacksam att jag lyckades göra mig fri från a .. Mycket tack vare detta forum och Din tråd ? Skönt att höra att du mår bra .. Stor SommarKram tillbaka till dig ? Lerigen

Femina

Nu har jag läst hela din tråd här på forumet. Det tog lite tid men det var det värt! Allt gott!

Ibland snurrar det rejält uppe i hjärnkontoret, speciellt när man går igenom stressiga stunder. Blir värre om man sovit dåligt som jag gjorde när det var som varmast i somras. Då kommer mitt gamla jag fram. Irriterad och lättantänd krymper jag innåt. Mitt ego tar över. Jag, mitt, mig vill bestämma. Jag vill hinna med saker för min skull, andra borde anpassa sig. Missnöjt konstaterar jag att saker är åt helvete. Det drack jag alltid på i mitt tidigare liv. Därför är det ett tillstånd som jag genast måste ta mig ur.
Har märkt att allt förändras om jag tar till några enkla knep. Som att göra något oväntat för någon annan. Utan gentjänst. Det kan tex vara att jag berömmer någon, talar om att jag uppskattar personen. Överraskar någon med en gåva, ett telefonsamtal, en lagad lunch, vad som helst som visar omtanke. Det tar alltid mig ur mig själv. När jag gör någon glad, eller hjälper en främling, en vän eller min tjej så slutar jag genast att vara självcentrerad och mitt ego lugnar ner sig.
Funkar faktiskt varje gång. Och personen som man överraskat eller hjälpt blir ju glad också. Win win :D
För loggen: 1218 nyktra dagar nu.

Tack Lerigen och Femina för hälsningar ?

Kämpa på alla, det är så in i bomben värt det ?

Lördaghelaveckan

Så härlig och peppande läsning, jag är på min 16:e nyktra dag och längtar så efter mitt gamla jag, mitt original jag som trycktes bort av missbruket.
Känner att det är bara tiden och mina handlingar som tar mig tillbaka till den jag en gång var och vill vara.
Att läsa dina inlägg här ger mig en ännu starkare övertygelse att det går och kommer hända om jag kämpar på?
Tack för att du delar med dig, önskar dig härliga dagar?️‍♀️

...för den inspirerande texten. ♡ Att göra något för någon annan för att lugna ner sitt ego. Starkt!

Grattis till 1219 dagar. ♡

Checkar in här ibland. Ser så många som kämpar mot en motståndare (A) som inte låter sig besegras. Jag höll på i flera år. Det var en daglig tortyr.
Tills jag gav upp. Gav upp tanken att kunna dricka ett glas någon gång, socialt, som andra kan. Som jag kunde tidigare i mitt liv.
Det fina med att erkänna sig besegrad (av alkoholen) är att kampen försvinner och faktiskt mitt sug också. Har nu inte haft lust att dricka nu på snart 3,5 år. Alkohol är en ickefråga. Det är en nåd, något ofattbart underbart att få leva som en fri människa. Även tankarma som konstant snurrar i mitt huvud har nu lugnat mer sig.

När jag slutade visste jag inte vad som väntade på mig på den nyktra sidan. Det vet jag nu. Jag kan inte bedkriva exakt, men kom över! försök igen, igen och..
Det är värt det. 7 gånger om
Kram

Checkar in här ibland. Ser så många som kämpar mot en motståndare (A) som inte låter sig besegras. Jag höll på i flera år. Det var en daglig tortyr.
Tills jag gav upp. Gav upp tanken att kunna dricka ett glas någon gång, socialt, som andra kan. Som jag kunde tidigare i mitt liv.
Det fina med att erkänna sig besegrad (av alkoholen) är att kampen försvinner och faktiskt mitt sug också. Har nu inte haft lust att dricka nu på snart 3,5 år. Alkohol är en ickefråga. Det är en nåd, något ofattbart underbart att få leva som en fri människa. Även tankarma som konstant snurrar i mitt huvud har nu lugnat mer sig.

När jag slutade visste jag inte vad som väntade på mig på den nyktra sidan. Det vet jag nu. Jag kan inte bedkriva exakt, men kom över! försök igen, igen och..
Det är värt det. 7 gånger om
Kram

John-Erik

Hej!

Vilken fin resa du gjort... Inspirerande...
Ska skriva ut hela din tråd så att jag har det i papperskopior.
Kan riktigt känna hur bra du mår ända hem till mig..
Har själv påbörjat min resa till förbättring och tillfrisknande
och självklart nykter idag fast det är Lördag.Gick bra..:-)
Tack och varm kram!

//John

Jag behövde ett positivt inlägg från någon nykter idag- tack! Jag börjar i och för sig förstå vad du menar efter bara 40 dagar, men jag har ännu inte förlikat mig med tanken på att jag ALDRIG mer ska dricka.

Kram?

Öltunnan

också för inspiration! Precis vad som behövs för mig dag 2 i nykterheten, en framtid att se fram emot att bli fri från dessa destruktiva gift.

Anders 48

Vilken inspiration du och din tråd är, Äntligen fri!!! Du inger verkligen hopp - och visar en väg som många av oss härinne skulle vilja ta. Tror att man måste komma till "kapitulationen" på riktigt - och ta det därifrån.

Tack för att du delar med dig av hur bra det kan bli när man "gör slut" med alkoholen på riktigt.//Anders

(borttagenlänk av admi då vi undviker reklam för den ena eller andra tjänsten)

Vet inte om länken funkar, iaf heter boken ”Lev livet fullt ut” av Eckhart Tolle. Väldigt tänkvärd och inspirerande.
Tack alla för fina ord, jag hejar på er ?
Kram

Hej kämpar,
Hade lite svårt att sova och tänkte jag skulle checka in för att se hur det går för dom som jag följt tidigare. Min app säger att det är min nyktra dag nummer 1333, tur att appen håller räkning åt mig. Själv tänker jag inte på saken längre. Men jag minns klart o tydligt hur det var fortfarande. Minns ångesten, minns hur illa jag mådde, hur fångad jag var, tvingad att dricka faktiskt. Minns den tortyr det var de dagar (eller timmar) som jag var tvungen att hålla mig nykter. Shit va sjuk jag var. Och jag fattade inte själv hur jäkla illa det var med mig..
Idag är jag fri. Alkohol är inte en del av mitt liv längre. Min fantastiska flickvänn (vi är numera förlåvade ❤️) hon dricker inte heller. Hon är inte intresserad av alkohol. Det känns ganska skönt. Idag händer det så mycket i mitt liv att även om jag går upp 5 på morgonen så finns det ännu saker som jag vill göra när jag tvingar mig i sängs. Energi. Tänk, förr ville jag bara vända på mig och somna om. Förr kändes dagarna oändligt långa. Nu flyger jag fram mellan träning, jobb och alla privata saker som man vill hinna med. Jävlar vad jag älskar livet just nu. Älskar att leva, älskar min dotter, min vackra fästmö, mitt roliga och intressanta jobb, älskar alla jag skrattar och gråter sympatitårar med på AA, älskar att resa, älskar att äta gott, älskar att tänka klart, älskar att älska och sist men inte minst, börjar gilla mig själv för jag duger som den jag är.

Till er som kämpar:
Tro mig. Man kan göra sig kvitt alkoholen. Det finns fan inget i mitt tidigare liv som drickande som jag saknar. Inget. Bara lämna det bakom er, och gå iskallt vidare. Stäng dörren. Ni kommer bli överraskade. Tro mig.

Kram

NewLifeNow

Så inspirerande! Jag har precis tagit tag i viljan att styra livet rätt. Började inte så bra, då det fanns vin kvar och hann få i mig ett glas nu på morgonen innan jag hällde ut resten. Men blir så peppad av dig! Stort grattis och tack för att du delar med dig.