Hej!
Jag gjorde dumheten i att dricka en flaska vin igår. Satte mig bakom ratten och körde iväg. Jag råkade köra på en bil som tvärbromsade. Det blev en liten buckla baktill på framförarande. Polisen kom. Fick följa med till stationen. Blåste 0,49. Strax under grov rattfylla. Jag har aldrig gjort så här förrut. Jag ångrar mig bittert. Indraget körkort.

Är det någon här som har en aning om vad jag kan tänkas få för böter? Jag tjänar knappt 28000
Hyra alkolås? Kan man göra det trots betalningsanmärkning?

Nu ska jag bli nhkterist! Aldrig en dropp mer! Har någon annan här gjort detsamma? Kört bil trots att ni druckit?

Usch vilken hemsk upplevelse!

Det hade lika gärna kunnat vara jag som satt i bilen och körde på en annan bil.
Eller ännu värre.
Nu med snart fyra månaders nykterhet i bagaget, behandling / terapi, regelbundna möten, 12-stegsprogram med sponsor; har jag börjat rannsaka mig själv och det som ledde mig till det som fick mig att vilja förändra mig själv.
Ser jag på mitt drickande och bilkörande så var det en nedåtgående spiral som med allt annat när man är beroende.
Gränserna och moralen suddades ut skrämmande snabbt.
Från att vara en sån som ”aldrig” kör vid minsta tveksamhet om etanol i blodet till att svepa några snabba så fort jag parkerat bilen i garaget, till att svepa de två första när jag svänger in på min gata, till att dra de första på parkeringen efter bolaget, till att sätta mig i bilen efter att det jag hade hemma var slut.
Jag ursäktade först mig själv med att skiten skulle ut i blodet så det var ingen skada skedd, sen hittade jag på andra helt ologiska skäl till varför jag gång på gång skulle bedra mig själv i det avseendet.
Huruvida det går att hyra alkolås trots anmärkning vet jag inte, inte heller vad eventuella böter blir.
Hur ser din relation till alkohol ut annars?

Kram!

annica.a

Hej! Tusen tack för ditt svar! Min relation till alkoholen? Jo, visst dricker jag för mycket. Nu är det slut med det. Jag fick mig en riktig tankeställare. Att jag dricker är nog mest för att jag är singel sedan länge. Det ger ångest att vara själv. Alkoholen dämpar ångesten. Jag har kommit in på en kurs nu till hösten som jag ska gå samtidigt som jag jobbar. Jag vill ha så lite fritid som möjligt...

pytte_7

Hej
Hoppas att du är okej. Jag kommer ge dig ett ärligt svar. Om du erkänner och tar ett strafföreläggande så kommer du att få böter, du betalar helt enkelt det inbetalningskort som kommer hem till dig. Körkortet kommer bli indraget. Det är ju två olika instanser som har hand om det. Åkl/tingsrätt gällande rattfylleriet och transportstyrelsen gällande körkortet. Skulle gissa på böter runt en ca 7-9000 kr och indraget körkort i ett år. Alkolås får man bekosta själv. Det kostar mellan 1500 - 2000 kronor i månaden. Det finns några olika företag som är godkända av transportstyrelsen. Om du inte tar strafföreläggandet och ej betalar böterna kommer ärendet att gå upp i tingsrätten. Då kommer du få en dom på dig, troligen böter då med och samma nivå som på strafföreläggandet. Domen syns i ditt BRU i 5 år. Strafföreläggandet syns också men ser "bättre" ut än en dom kan jag tycka.

Hur mår du nu?

annica.a

Jag försökte neka lite först, men erkände kort därefter att jag var så dum att jag drack en flaska rose och därefter satte mig bakom ratten. Körkortet har dom redan tagit. Transportstyrelsen säger att det tar ca två veckor att få brev därifrån.
Visst får man till aka körkortet snabbare om man installerar alkolås i bilen? Frågan är om man får hyr äa alkolås trots att man har anmärkning? Har du någon aning?
Just nu mår jag ganska bra ändå. I morse var det helt överjävligt! Är på jobbet nu. Alltid bättre för mig när jag är sysselsatt

Tack för att du svarade ?

annica.a

Men visst blir straffet för mig runt 10000 kr i böter, indraget körkort in12 mån. Jag råkade ju kära på en framförvarande bilnsåndet blev en buckla under ena baklyktan. Reparationen för det måste jag väl betala. Enligt bilens regnr är det en äldre bil från 04.

Om jav blir godkänd för alkolås blir väl tiden utan körkort kortare?

pytte_7

Strafföreläggande och dom är samma i påföljden men det är ganska stor skillnad i ditt BRU anser jag men det kan jag vara en smaksak. Det står ju antingen dom och så påföljd eller strafföreläggande. Jag kan tycka att det är bättre att ta böterna och erkänna för då behöver man ju inte gå igenom en rättegång plus att det på något sätt ändå visar att man tagit ansvar för vad man gjort. Men ett strafföreläggande har ju samma verkan som ett åtal med efterföljande dom. Kan nämna att jag har arbetat inom rättsväsende.

Körkortet blir inte indraget kortare tid om du installerar alkolås, det är samma tid. Transportstyrelsen ger dig endast uppgifter hur du gör, de hjälper dig inte. Du kommer få information när de skickar hem papper.