Hej alla!
Jag är tillbaka. Jag har varit nykter i två dagar. Detta ska bli den tredje. I tisdags gick jag på mitt första AA-möte. Jag var så tveksam in i det sista. Men sen beslutade jag mig i sista stund för att åka. Vilken tur att jag gjorde det. Det var väl ca 12-15 personer där och alla såg helt normala ut. Man skulle aldrig kunna tro att någon utav dessa män/kvinnor haft problem med alkohol/narkotika. Jag blev så varmt välkomnad! Mötet kändes så bra att jag ser fram mot nästa tisdag och då vill jag kunna säga att jag firar en veckas nykterhet. Det har väl aldrig hänt i mitt vuxna liv... Innan jag åkte till mötet sa jag till familjen att jag skulle till kyrkan på meditation. Men efteråt kände jag att jag ska ju vara stolt, inte skämmas, för att jag varit där så jag berättade var jag varit dagen efter.
Igår var jag på onsdagsmässa i samma kyrka. Jag kände att jag behövde lite andlig spis.
Allt gott till er alla!

Inte dumt att få konkreta mätbara bevis på att nykterhet är bäst, även om vi både vet och känner att det är rätt. Blir ännu en morot för att klara att stå emot eventuella risksituationer. Hejar på dig. ♡

Femina

Godmorgon!
Igår var jag på mitt andra AA-möte. Det var så roligt att få komma tillbaka och kunna berätta att jag varit nykter en hel vecka! Jag var som på rosa moln och nyförälskad, glad och tacksam! Jag inser ju själv att den känslan inte kommer bestå för evigt men just nu känns det ju fint att få känna så. Träffade massor utav fina, förstående människor där igen. Många kommenterar den fina gruppkänslan där och folk ser ut att trivas. Jag är tacksam för att dela gemenskapen i en sådan grupp. De rutinerade deltagarna är tydliga med att vi nya medlemmar behövs i gruppen för att de själva ska klara 12:e steget - att ge sin kunskap och hjälp vidare till oss. Fantastisk blandning utav män/kvinnor, från 20 års åldern till ca 60 års åldern. Igår var det en man som firade sju års nykterhet och bjöd på tårta. Eftersom det var mitt andra möte fick jag senaste upplagan utav AA:s Stora bok i gåva. En fin gest, tycker jag.
I bilen hem satt jag och och sjöng för första gången på länge. Jag och Loreen sjöng "Euphoria" tillsammans för full hals!

På fredag fyller min man 56 år. Vi kommer bara fira hemma med familjen i all enkelhet. Jag hade en tanke om att vi skulle dela på en flaska mousserande vin men efter igår så kände jag att - nej, varför ska jag dricka för att han fyller år? Gamla vanor kan väl ändras? Han dricker ju varje dag så det är ju ingen skillnad. Men jag, jag kan ju fira honom precis lika bra utan alkohol. Så får det bli!

Klarar jag en månad nykter kan jag köpa min första AA-medalj! Det vore roligt.
Ha en fin dag!

Femina

9 hela dagar nykter och vågen visar sakta men säkert neråt. Igår hämtade jag ut boken "Snälla mamma...sluta dricka" utav Britta Berggren Ericson från biblioteket och läste ut den också. Den var verkligen bra och rekommenderas varmt. Det spelar ingen roll ifall du är mamma/pappa eller inte - den är lika läsvärd ändå.
Igår var jag på mässa (30 minuter) igen i samma kyrka som vi har AA-möten. Det stärker mig, känner jag. Vi är ju inte så många där precis men långt bak i raderna satt två gubbar (kanske uppåt 65-70 års åldern) som uppenbarligen inte var nyktra. De pratade lite för högt och den ena skulle gå fram och tända ett ljus för sin döda mor - och verkade lite rund under fötterna. Jag vet inte varifrån jag fick ingivelsen. När mässan var över gick jag fram till dem och sa "Hej, jag heter Hélène och jag har varit nykter i nio dagar". Det kommenterade den ena var duktigt. Jag sa bara att en trappa upp här på tisdagar kl 19 är det möte. De förstod direkt att jag menade AA-möte. Sen sa jag hejdå och gick. Jag vet inte vem jag tror att jag är. Guds sändebud? Jag som nyss börjat på de första 3 stegen i AAs program. Jag är ju inte direkt på steg 12! Dessa herrar har förmodligen varit på AA massor utav gånger tidigare. De kan ju ha druckit i 30-40 år! Men - jag fick en ingivelse - och agerade på den. Tänk om - inte för att jag tror det men - tänk om någon utav dessa herrar skulle dyka upp på tisdagsmötet. Vad glad jag skulle bli! Jag har nog blivit knäpp på allvar...
Önskar alla en fin drogfri dag!

Femina

I går läste jag "Njutningsparadoxen" utav journalisten Maggan Hägglund. Ni som läst tidningen TARA vet vem det är. Boken är jättebra och rekommenderas särskilt för dem som inte supit bort sitt liv redan utan för alla oss som har ett vanligt, ordnat liv men ändå känner att alkoholen börjar ta över på mer ont än gott.

Grattis till din nykterhet och dag 11, bra kämpat!

Jag har länge umgåtts med tankar om att gå till AA och gemenskapen som finns där, men ännu inte tagit mig dit. Jag blir väldigt inspirerad av att läsa om dina besök där, så snälla fortsätt att skriva om dem så kanske jag och fler tar oss dit. Jag vet att jag kommer att älska att vara där, bara jag tar mod till mig och stampar bort de larviga idérna jag har. Rädslan att träffa någon jag känner, att bli stämplad, så dumt, jag vet.

Tufft med din man som dricker, men vi kan bara göra våra egna resor. Kanske han ser hur bra du mår och tar ställning när han är redo? Vem vet vad ens partner tänker egentligen??

Jag är på min dag 20 idag.
Kram och heja dig!

Läst din tråd nu , så starkt av dig att fixa dessa dagar ,
Hoppas du o din man får en bra födelsedag .
Du fixar den nykter ! ?

Femina

#Rosa-vina
Tack så mycket! Grattis till dina 20 dagar! Vi (jag) har/hade så mycket fördomar om AA. Om du träffar någon du känner så är hen ju där av samma anledning som dig! "Stämplade" blir väl i sådana fall alla som är där. Men du, jag har ännu bara berättat om att jag gått dit för min familj, min mamma, min syster och alldeles nyss för en gammal väninna som själv kämpat med tablettmissbruk. Det är enklare att prata med någon som förstår och det är också därför AA är så bra. Du behöver inte berätta för alla dina vänner/kollegor/hela världen att du gått dit. Verkligen inte! Om du brukar dricka med t ex kollegor/vänner så säg bara nästa gång att du tagit en vit månad, att du inte har lust att dricka just idag eller något sådant. Du säger det vänligt men bestämt. Om någon frågar mer så tittar du dem bara i ögonen och upprepar samma sak igen och byt samtalsämne. Om någon fortfarande framhärdar så är det lika oförskämt som att fråga någon varför de inte "skaffat barn" t ex. Ursäkta dig inte. Förklara inte.

Om du känner att det kanske kan vara något för dig att prova så gå då på ett "öppet" möte där alla är välkomna - alltså inte bara dem som har ett eget problem. Du behöver inte ens prata om du inte vill. Testa!
Kram,

Femina

#Gamlahäst
Tack för peppet! Jo, jag har köpt en flaska alkoholfri mousserande till senare idag som vi ska skåla i. Sen får han dricka sitt vin och jag tar mineralvatten. Inga problem. Faktum är att min man triggar mig att fortsätta hålla mig nykter när jag ser hur snabbt han blir påverkad. Det märker jag förstås nu på ett helt annat sätt när jag inte själv dricker.
Trevlig helg!

Femina

Hej alla!
Nu sitter jag här med vinglaset bredvid mig. Dagen har varit bra. Min man kom hem från jobbet och vi skålade alla för honom på födelsedagen i alkoholfritt mousserande vin inköpt på ICA. Inga problem. Vi har inte grillat på länge men idag var det dags igen. När jag stod i köket och gjorde sallad såg jag den där halvfulla flaskan rödvin som jag nämnt tidigare, stå framme på bänken. Den har stått där i snart två veckor, med korken i. Plötsligt kände jag att den halvan skulle sitta bra idag, med grillning och allt. Jag vet - jag har läst och hört allt om återfall - men jag tog ändå det medvetna beslutet att jag minsann skulle dricka upp den där halvan, men bara den.
Den gick åt fortare än middagen, kan jag säga så jag tänkte att ett liiitet glas vitt vin till skulle inte skada. Nu är jag inne på andra glaset vitt. Det är som att när man börjat kan man lika gärna njuta vidare lite till... OK, såhär blev det och jag kan inte skylla på någon annan än mig själv. Jag återkommer imorgon.

Femina

Det kändes så lätt och enkelt att vara nykter de här senaste tio dagarna att jag varit förvånad. Men - det kändes lika lätt igår att plötsligt dricka igen. Det blev totalt tre små glas vitt igår kväll efter det där röda vinet. Idag har vågen gått upp lite...
Idag ångrar jag mig förstås. Tillbaka på dag ett igen. Men, det kanske är en nyttig erfarenhet för mig.Jag hade ju alls inte planerat att dricka. Även när vi skålade i det där a-fria mousserande så hade jag inte tänkt dricka. Kan alkoholfritt mousserande vin trigga igång något? Eller vill jag bara ha något att skylla på? Idag ska jag vara nykter. En dag i taget. Det tar väl lite tid att förändra gamla vanor. Tålamod och tolerans med sig själv är bättre än att klanka ner på sig själv. Jag är inte mer än en människa.

Jag känner igen mig, mitt första försök i februari då höll jag 17 dagar. Tyckte det gick som en dans!
Så plötsligt slog hjärnan slint och jag bara vandrade in på systemet och köpte min vanliga liter vin.
Det var som en autopilot tagit över.

Detta har hänt ytterligare några gånger i vår och sommar så nu är jag extremt på min vakt.
Idag är dag 16 och jag börjar närma mig målet 21 dagar.
Kämpa på Femina, till slut fixar du det för du vill ju ha en förändring?

Kramar
???

För mig har det alltid varit den stora triggern. Kände igen det du beskriver om att du såg den öppnade flaskan och då var det kört. Det fanns tillgång till mera sedan, vilket brukar resultera i att det blir just mera. Tänker att du kanske är som jag. Jag har aldrig kunnat låta bli om det stått framme. Därför har jag undvikit det under den första lite darriga tiden. Just nu är jag motiverad på ett annat plan, men skulle aldrig chansa och utsätta mig för en situation där jag blir ensam med A framme. Det kommer nog att dröja.

Ett tillfälligt snedsteg. Nu vet du hur du ska göra - eller snarare inte göra. ♡

Kram

Femina

Ja, jag tänker såhär, att utav de senaste elva dagarna har jag varit nykter tio utav dem. Det är mycket bättre än noll som förut. Vi har ju alltid en massa vin tillgängligt hemma så det får jag lära mig leva med.

Hos oss finns det också en hel del alkohol. Jag bad maken låsa in den redan i november förra året och ha hand om nyckeln. Även om jag naturligtvis både kan och har handlat på Systemet några gånger, har det underlättat, Ja, varit avgörande i mitt fall.

Självklart är det allra bäst om du klarar att avstå trots tillgänglighet. Många här ser en utmaning i att utsätta sig för sina största triggers. Jag har dock inte fixat det - ännu. Håller tummarna för att du gör det.

Skrev precis i min tråd om att räkna på det positiva sätt du gör just nu. Mycket mer motiverande.

Femina

#Äntligen fri
Tack för tipset om att beställa medalj från SCAA! Jag har beställt en för att fira 24h, mest på kul!
Gårdagen var jag nykter och det känns skönt. Jag hann måla naglarna, raka benen, lägga ansiktsmask & koka rabarberkompott - på kvällen. Vad tror ni jag hade fått gjort med lite eller mycket vin i kroppen? Förmodligen ingenting utom möjligen målat naglarna. Inte för att det är mycket att skryta om men det är ändå ett nytt beteende och det är det som räknas.
Idag är det svalt och regnigt men det ger mig möjligheten att fixa lite hemma som försummats i den kvalmiga värmen tidigare. Ytterligare en bra dag!