Hej!

Jag är 35 år gammal, och idag har jag fått reda på att farsan är alkoholist.

Allt började med att jag fick ett samtal av min bror på morgonen som sa att han hade kört in morsan och farsan till akuten då min pappa hade fått en mängd olika hallucinationer, det var allt från små barn, hundar, myror och andra sorters människor som var inne i deras lägenhet. Jag blir såklart jätteorolig och tänker, fan nu har han blivit riktigt dement, jag visste ju att morsan har märkt på honom att han blivit virrig och glömsk det senaste året. Men sen tänkte jag att morsan hade också sagt att hon tyckte farsan drack för mycket och att hon ett par dagar innan hade sagt åt honom att han inte ska dricka, hon hade också sagt att han varit sjuk i två dagar (ont i magen och spytt). Då började jag lägga ihop ett och ett, och ja mycket riktigt, farsan har delirium (mycket allvarlig).

Så nu ligger han inlagd på sjukhus och har blivit sövd för att han inte kunnat lugna ner sig eller inte förståt vad som är på riktigt eller i hans huvud (för honom har ju alla de här sakerna såklart hänt). Han har hela tiden varit lugn och ej agressiv tack och lov (han är aldrig agressiv annars heller).

Efter jobbet åkte jag hem till morsan för att stötta henne och vi pratade om vad som händer, kommer hända och vad som ska hända. Jag tog också tillfället i akt och "rota" genom hans saker efter spritflaskor. Jag gick direkt på golfbagen, och mycket riktigt där hittade jag tre flaskor whiskey uppdruckna, och lite småflaskor. Jag hittade även en tratt i golfbagen, nu slog jag ihop ett och ett igen och frågade morsan, hur mycket cola dricker farsan? Hon svarar att han nog dricker en del cola (jag hittade nämligen en låda burkcola i garderoben också).

Då har han såklart gått och smyggroggat med sin lilla tratt och colflaskor så inte morsan ska märka något, han hade även inga korkar på flaskorna då morsan inte ska höra att han korkar upp flaskan. Ja vad säger man, alkoholister är bra allt förnurliga när det gäller att få i sig det de vill.

Jag är såklart jätteorolig för honom, och undrar ju såklart. Hur fan kunde det här hända honom, han som alltid har varit så stabil när jag växt upp och så.

MIsstankarna går till när han operarde sig ett par gånger, och efter andra operationen så har han haft väldigt ont, och vad lindrar inte smärta så bra som alkohol. En sak till är att han har gått i pension, har inga vänner och sitter bara hemma hela dagarna och tittar på TV. Jag tycker väldigt synd om honom just nu, och jag hoppas att när han kommer ut från sjukan att vi kan hjälpa honom, om han nu vill ha hjälp. Han är extremt envis, vilket kan både vara bra och dåligt. Det bra är väl att om han accepterar sig själv som alkholist och vill sluta, så tror jag att han kan sluta dricka. Om han inte gör det så kommer detta bli mycket svårt.

Så skönt att skriva av sig här ikväll, finns det någon som har varit i samma situation som mig, vars skötsamma förälder som blir pensionär faller för spriten som kan tänka sig dela med sig av erfarenheter?

Tuff situation du är i. Mina barn är något yngre än dig, inte fyllt 30 än. Barn1 fick veta för ca två år sedan att pappa (min man) har alkoholproblem. Barn2 som fortfarande bor hemma har vetat det längre. Väldigt mycket längre än jag trodde. Själv har jag jag vetat/misstänkt i många år. Har tyvärr inte pratat med barnen om det tidigare. Dumt men så har det varit.
Det här året har hans missbruk gått spikrakt uppåt. Han har varit borta en vecka nu och inte talat om var han är. De senaste dagarna har jag och barn2 också lämnat huset, och bor tillfälligt hos nära anhöriga. Barn2 har tackat ja till en lägenhet igår och står som nr 2 i kön. Hoppas den före tackar nej, för då kommer vi två att flytta dit.
Vet att våra barn mår väldigt dåligt själva av pappans smygdrickande ? Men båda två har och är på gång att få hjälp och anhörigstöd ??
Vet inte om/hur mycket du blir hjälpt av min berättelse, men fortsätt skriv här. Det finns mycket olika erfarenheter samlat här!
Lycka till från mig
GrönKatt ??

Ja. Min svärmor med make gick i tidig pension vid 60. Hon hade jobbat sen hon var 14 och det var henne väl unnat och hon såg så mycket framåt. De hade allt druckit mycket innan dess också men efter pensionen gick allt käpprätt åt h-e.

Nu går all svärfars energi åt att hålla henne på rätt köl.

Hon söp bort sej totalt på sin 75-årsdag och blev aggressiv mot barnen. Fick delirium.

Vägrar prata om det eller ta emot vård.

Så, ja.Tufft för din mamma som kommer att behöva mycket stöd och för er barn med givetvis.

Mina barn är fästa vid farmor men de kan bara umgås en dag åt gången och då bara typ en lunch, eftersom hon bara klarar att hålla ihop sej själv såpass länge.

Ledsamt för alla,

Styrkekramar ?

Jeskui

Hej!
Vad skönt man kunde hitta ett forum för anhöriga..
Min pappa (snart 60) har druckit sålänge jag kan minnas. Först var det en enstaka öl då och då men genom tiden utvecklades det till mer. Mamma lämnade honom pga att han inte kunde hålla igen och vi blev varannan helg barn hos pappa. Han har alltid tagit hand om oss och alltid varit snäll. Men när jag var 9 år förlorade han körkortet och fick böta för grov rattfylla. Han skyllde alltid på att våran farmor,, (hans mamma) drack lika mycket hon men hon slutade dock vid den tiden. Pappa fortsatte... Efter hennes död har jag och syskonen pratat om att det blivit värre för pga cirka en vecka sen då han och hans sambo haft 4 veckors semester drack han så mycket att han föll medvetslös bakåt i soffan hemma och slog i huvudet så han fick blödning och låg på intensiven 3 dagar medvetslös med abstinens och dilerium som hette duga.... Så här sitter man idag 26 år gammal och undrar varför... Varför måste han dricka så mycket varför kan han inte sluta, varför bryr jag mej så mycket om vad som händer med honom när han i te gör det själv....
Kan någon ge en svar på detta eller är allt bara hopplöst...
Mvh jes