Hej!
Jag är ny här. Hittade av en slump alkoholhjällpen.se igår när jag surfade på alkohol och viktökning. Oj, om jag hade vetat att dessa forum funnits tidigare... Har ägnat större delen av gårdagen och dagen av att ta del av alla era starka historier och hur otroligt konstruktiva och peppande ni är mot varandra! I många historier känner jag väl igen mig. Nu får det vara nog och det är dags att försöka göra något åt saken!

Vi får se hur det går att skriva nu. Jag lider sedan ett par år av utmattningssyndrom och det tar sig i uttryck bland annat av "fågelkvitter i huvudet" när jag försöker tänka eller skriva, vilket är extremt frustrerande. Jag hamnade i utmattning efter ett antal år varit duktig mamma med stort engagemang för barnens skola och fritidsaktiviteter, full fart på ett krävande arbete etc. Förstår när jag läser i andra trådar att jag inte är ensam om att ha hamnat i alldeles för hög alkoholkonsumtion som ett resultat av detta.

Jag har under många år kunnat hantera måttlig alkoholkonsumtion (1-2 glas 4-7 dagar i veckan) men i samband med att jag fick utmattningssyndrom och var sjukskriven började jag dricka vin oftare. Framför allt i samband med att jag skulle göra något som krävde koncentration. Jag blev frisk, men det hände saker som gjorde att utmattningen i form av panikångest, koncentrationssvårigheter och en extrem stresskänslighet kom tillbaka. Sedan 2014 har allt varit en nedåtgående spiral, blev tröttare och tröttare, huvudet funkade sämre och sämre, ångesten blev värre och värre och samtidigt ökade alkoholintaget sakta men säkert.

För drygt två år sedan fick jag en ny VD och vi saknade samsyn i det mesta så vi kom överens om att jag slutar. Jag fick ett sjysst avgångsvederlag och tänkte att nu får jag möjlighet att vila och tänka efter och god tid på mig att hitta något annat. Bara veckor efter att jag hade slutat brakade det dock rejält och jag ramlade hela vägen ner i källaren. Det var egentligen här mitt osunda beteende började. Jag var ensam hemma och "unnade" mig ett glas vin på eftermiddagen för att lindra ångesten.

Mitt avgångsvederlag började närma sig slutet och det fanns inte på kartan för mig att söka jobb. Hur skulle jag kunna göra det när jag var fullständigt utmattad? Vilket jobb skulle jag kunna ta? Fanns inte en susning att jag skulle kunna skriva CV / personligt brev. Jag hade ett inledande samtal med Arbetsförmedlingen och förklarade detta. De var mycket förstående och tyckte att jag skulle kontakta läkare så att jag kunde bli sjukskriven. Sagt och gjort. Men, tror ni att jag fick någon sjukskrivning? Icke sa nicke. De bollade mig tillbaka till arbetsförmedlingen. Då hade jag fått en ny kontaktperson som sa att för att få A-kassa måste man söka jobb... OK. Då var det bara att börja kämpa (fast jag vet sedan mina KBT samtal att det är just det man inte ska göra när man lider av utmattning). Så jag började söka jobb. För att tillgodose arbetsförmedlingens krav. För att klara att skärpa hjärnan var jag tvungen att dricka vin samtidigt. OK, detta var i samband med att jag skrev ansökningar, alltså inte varje dag. Just i detta skrivande nu har jag rest mig flera gånger för att gå och hämta vin, då min hjärna vill ha det när jag skriver (men hittills har jag lyckats hejda mig).

Det var ju egentligen inte relevant för mig att ta en anställning på heltid. Jag gick en starta eget kurs på trygghetsrådet förra våren och för ungefär ett år sedan startade jag mitt företag. Det är jätteroligt, MEN. Det var mycket krävande arbete i samband med detta, så min vinkonsumtion ökade dramatiskt. Företaget går egentligen bra, efterfrågan finns och jag skulle kunna expandera kraftigt. OM JAG BARA ORKADE!!! URK! För att få ork har jag druckit mer och mer vin och nu under sommaren har det spårat ur helt.

Jag har länge velat förändra mina alkoholvanor men inte vetat hur. Hur ska jag få motivation? Hur ska jag kunna vara uthållig (har rättså kass impulskontroll) ? Det är många gånger jag tagit ett glas vin till frukost eller lunch bara för att det är ett sådant fågelkvitter i huvudet att jag inte klarar av att exempelvis ta fram en skål, öppna kylen och hälla i lite youghurt och sen hälla i lite müsli och ta fram en sked för att sedan äta. Det är så mycket att öppna kylen och tappa av lite från en box...Vinet stillade hungern.

Senaste månaden har jag haft mycket oro i kroppen på förmiddagarna och har vid ett par tillfällen druckit vin på morgonen bara för att stilla den.

Den senaste veckan har jag kommit till flera insikter.
Jag har märkt att jag blir supertrött så fort jag dricker vin och att min trötthet numera inte beror på utmattning utan alkohol.
Jag har insett att det faktiskt finns riktigt stora hälsorisker och det på allvar (vilket jag tror kommer att vara den tanken jag vill komma tillbaka till när det blir jobbigt). Under de senaste 5 åren har jag gått upp i vikt mer än 20 kg (vilket är mycket för en tjej på 158 cm). Har en stadigt expanderande ballongmage vilket varken är sunt eller roligt.

Så, då kom det lite fågelkvitter... vad skulle jag skriva nu? Nä, jag går INTE och hämtar ett glas vin nu.
Jo, i onsdags gjorde jag en ansats att bestämma mig för att bli sundare både vad gäller mat och alkohol. Jag inbillar mig att det kan vara fördelaktigt att ta bort både socker och alkohol samtidigt. Så att man inte ersätter ett "sug" med ett annat. Jag har kört LCHF för och det fungerar bra för mig. Jag blir pigg, får energi och tappar vikt (dock funkade det inte förra gången, men då drack jag samtidigt en hel del alkohol, smart va!). Införde att jag inte får dricka alkohol förrän 18.00 och då inte mer än 1-2 glas vin. Det har gått ganska bra hittills. I förrgår blev det 3 glas vin (för att jag glömde av mig) och i förmiddags blev det ett halvt glas för att motverka ångest eftersom jag var tvungen att prestera något.

Mina mål är att få tillbaka min energi och min hjärna, bli av med min övervikt (visar mig helst inte längre) och att snart börja en vit period. Förhoppningsvis en ihållande sådan. Tills dess, en begränsad konsumtion på 1-2 glas per dag. Tycker förresten att jag redan märker skillnad i toleransnivåerna. Kan det vara möjligt?

Min stora utmaning är att jag har så kass impulskontroll. Jag är även mycket dålig på att ta motgångar. Någon som har några bra strategier för att hantera detta?

Har läst i många trådar att det är jobbigt med kommentarer från andra när man vill avstå A på fest, AW eller likn. Vill ge er alla som känner så ett stort pepp. Det är hur trendigt som helst med alkoholfritt. För den som gillar öl, formligen exploderar marknaden av alkoholfria hantverksöl. Idag har dessutom varje restaurang med självaktning minst en men oftast flera sorters äpplemust. Några har nämnt GT utan G. Hantverkstillverkad och exklusiv tonic är också hur trendigt som helst.

Så vad säger ni mina vänner. Ska vi gå i bräschen och ge dessa lysande alkoholfria alternativ ett rejält lyft? Vem är på?
Tips för er som har trädgård med fruktträd. Se till att få frukten mustad.

Skepp-ohoj, idag ska det f-nimig vara alkoholfritt!

Stumpan

Jag vet precis vad du menar. Har varit där själv, men har fått koncentrationsförmågan delvis tillbaka.

Det största för att nå framgång för mig har varit att göra listor där jag bryter ner varje moment i pyttesmå delmoment. Typ; om jag ska skriva en utredning så kan ett delmål under en dag vara att formulera bakgrunden. Jag ser till att jag inte sitter mer än 25 minuter åt gången. Efter 25 minuter så tar jag rast och rör på mig i 5 minuter oavsett om jag är mitt i en mening. Satt upp tider för att svara på mail eller telefonsamtal. Max 1gång i timmen osv. Funkar för mig!

Ha det fint❤️

Igår var 100% vit. Jag sov bra, har ätit OK men haft för mycket på jobbet för min uttröttade hjärna. Sitter nu med hjärtklappning och oro och skulle ge bra mycket för ett glas rosé. Har jobb kvar idag och jag vet inte om jag fixar det utan A. Sen ska det lagas och ätas middag hur nu det skall gå till. Hjärnan strejkar och det är SÅÅÅ jobbigt. Suck!

Önskar er alla som kämpar en trevlig kväll!

sedan jag minskade mitt drickande drastiskt. 6 av dessa dagar har varit helvita. 3 dagar har jag druckit mer än de1-2 glasen per dag som jag bestämde skulle vara OK. Som max drack jag 3/4 flaska på en dag. Försöker sätta upp strategier för kommande månad. Hoppas att den ska gå minst lika bra som den första. Men med fler helvita dagar. Hoppas att jag kan ta mig dithän att jag kan bocka av 90 helvita dagar och att jag då motionerat dagligen och helst att jag tappat minst 10 kg.
Började med LCHF samtidigt och den första tiden rasade vikten nästan 4 kg. Nu går det jäkla trögt. Ungefär 0,5 kg i veckan. Tror att det har med fysisk aktivitet att göra. Köpte boken hjärnstark som jag börjat läsa. Det är väl så att motion is da shit. Även för både vikt och minskat A-sug. Väger för mycket för löpning. Får bli simning och promenader.

Ha en fin start på helgen forumvänner☀️

Vet inte vad det beror på. Jo, det är HALT. Stress, glömma att äta, glömma att tänka sig för. Eftersom mycket av mitt arbete utförs hemifrån, har jag den senaste veckan "fuskat" med vin. Förra veckan klarade jag bara 2 helvita dagar. I söndags hade jag tänkt starta vita dagar minst fram till fredag denna veckan. Men det är gräsligt hur lätt det är att tappa bort sig. Autopiloten slår till och så står man där med ett glas vin i handen istället för att äta...
Tycker att toleransnivån har ändrats, och det är ju positivt att man inte tål så mycket. Jag avskyr att bli onykter, dricker för att det är gott och att det lugnar.
När jag var högkonsument (1-2 flaskor per dag) var jag aldrig bakfull. Det blir jag däremot nu efter 3 glas... om jag väntar med att ta det första glaset till kl 18. Tänkte att det är ju bra, för då kan jag lättare avstå. Men nej, det har inte fungerat. 3 gånger den senaste veckan har jag vaknat med huvudvärk. Så även idag. I förrgår jobbade jag 14 timmar i sträck, åt inget på hela dagen, min enda energikälla var en halv flaska vitt. Igår var jag på Gröna Skylten för första gången på en månad. Köpte en flaska vitt och en flaska rött. Jag åt nästan inget, utan överlevde på halva vita och halva röda = 1 flaska. Eftersom jag började tidig eftermiddag (gick helt slentrianmässigt och utan att hjärnan reagerade!!!) blev jag aldrig berusad, men huvudvärk har jag.

Hur sjutton ska jag kunna ta mig tillbaka till där jag var för två veckor sedan. Då var jag fortfarande mycket ledig och hade mycket tid att planera för både mat och motion. Så fort jag är inne i ekorrhjulet igen, fixar jag inte att planera vilket är en konsekvens av min utmattning. Jag hatar så att numera inte kunna fokusera på mer än en sak i taget. Hur tänkte jag för 2, 3, 4 och 5 veckor sedan? Och hur fasen hittar jag tillbaka?

Alkohol och vikt.
Jag går upp i vikt. Av alkohol. Även när jag inte äter något annat. Så har skett nu. Under min period där jag drack enstaka glas eller inget all försvann "gravidmagen direkt". Efter de två senaste dagarna har den börjat svälla upp igen. Under bysten. Runt midjan. Hemskt att bli spolformad igen.

När jag läst igenom det jag precis skrivit kommer en enda tanke farande. Motion. Kan det vara så att motionen är så himla avgörande? Att man varje dag måste tvinga sig till den där promenaden, eller cykelturen eller simningen? För att hjärnan ska funka, så att man kan planera, så att man orkar hålla i sina nyinlärda insikter om alkohol, målet med att minska eller sluta? Ja, vin är förbaskat gott, skit också. Skulle så gärna vilja gå in här om tre månader och kunna bocka av 90 vita dagar. Känns svinsvårt.

Nu ska jag koka mig ett ägg innan jag går in i job mode.

Önskar alla en fin dag.

En riktig skitvecka. Har trappat upp till storkonsumtion igen. Trodde att jag hade bestämt mig för att aldrig köpa en Bib igen, så hängde jag på låset och fick med mig en vit och en röd box som jag öppnade vid lunch. Smygdrack gjorde jag oxå. Har inte vågat titta efter hur mycket jag fick i mig. Var säkert minst 1,5 fl.
Vaknade idag med välförtjänt huvudvärk och är aptrött. Usch ja, att man ska ha så dålig karaktär.

Får börja om nu. Timme för timme. Klarar jag att stå emot till kl 18 kanske jag klarar en vit fredag. Tänk om det blir så?

Hej Vinägermamman!
Ajdå, nu verkar det inte gå åt det håll du vill. Men det du gör, som är en kanonbra grund för förändring, det är att du vågar analysera dig själv och dina mönster. Super!
Men frågan är, hur kan du vända trenden för det är inte åt det här hållet du vill.

Hoppas det är ok för dig om jag delar med mig av en tanke, och om inte så hoppa över resten. Men jag undrar om du trasslat in dig i lite väl många mål? Minskad konsumtion 2-3 glas/vecka, 90 vita dagar, gå ned i vikt, motionera, simma, promenera...
Å ena sidan kan det vara skönt med så många goda aktiviteter (och tänk när de blir vanor!), å andra sidan är det många punkter man kan uppleva att man har misslyckas med samtidigt om man råkar ha en dålig dag. Jag tänker också att en förändring (minska alkoholkonsumtion) ger förhoppningsvis en automatisk konsekvens (viktnedgång).
Hur tänker du kring detta? Och vad skulle kunna vara ett litet steg till att ändra riktning åt det håll du egentligen vill?

Önskar dig en fin helg!
/Carina
Anhörigstödet och Alkoholhjälpen

Tusen tack för din omtanke!
Det kan tyckas som många mål. Men det är inte så farligt som det låter.
Mitt primära mål är att orka mer och få bort alla utmattningssymptom. Det finns flera vägar dit och minskat alkoholintag är en stor del av det. Men det viktigaste som jag känner det är motion. Och bra mat. Så för att minska mitt alkoholintag är jag mycket beroende av regelbunden motion och regelbundna måltider. Löser jag de två sakerna får jag inte något särskilt sug. Om suget väl kommer är jag bättre rustad för att stå emot. Och det är här jag fallerar. Det är detta jag måste jobba med. Äta regelbundet. Daglig motion. Svårare än så är det egentligen inte. Men ändå är det så svårt. Ang. vikten är det inte varken trivsamt eller sunt med 20 kgs övervikt. Det begränsar också motionsformerna/vanorna. Och allt hänger ihop. Har precis läst boken "Hjärnstark". Grymt intressant läsning.

Önskar dig också en trevlig helg!

Gränsdragningar, impulskontroll, dra i handbromsen... Att lära sig att dra i handbromsen innan det är försent. Men hur gör man det när man blivit fartblind. Och förlorat förmågan att dra gränser. Att inse sina begränsningar.

Det var lätt som en plätt i början. Allt kändes självklart och hjärnan var fylld med massor av bra argument och tankar. En månad funkade hur bra som helst. Idag är dom fullständigt bortblåsta. Och jag hittar dom inte igen. Sitter här med ångest och hjärtklappning. Hopplöst? Hoppas inte det. Det är upp till mig att ta tag i det igen. Wish me good luck!??

DetGårBättre

Lägg ner alkoholen helt. Det var vad jag tänkte när jag läste ditt första inlägg i tråden och jag håller vid när jag läser det senaste. Det lyser och ringer massa klockor hos mig. Det kommer gå utför om du inte bromsar upp nu!

Nu fungerar vi inte alla likadant men jag gav upp fighten och slutade dricka för exakt ett år sen idag! Att försöka balansera funkar ett tag men du kommer trilla på slaka linan förr eller senare dåcden är oändlig. Håll upp i tre månader minst. Sen tar du ett nytt beslut då. Så pausa inte och att du ska börja dricka då. Utan nytt beslut. Sen tar du en dag i taget dit.

Tack för att du läser min tråd och kommenterar. ❤️ Du har så rätt. Innerst inne vet jag vad jag måste göra. Och då är det lätt att avstå A. Men det innebär radikalt sänkta inkomster. Jag fixar inte att jobba på det sätt jag gör. Jag skulle behöva fokusera på min hälsa utan oro flera månader. Kanske år. Tänker att jag inte är ensam i vårt land som lider av att trygghetssystemet inte fungerar längre. Vilket är en betydande anledning att jag befinner mig där jag är nu. Panikångest av rädslan för försörjning, nu och sedan. Men jag behöver ta steget och ta de ekonomiska konsekvenserna. Samlar mod för detta.

Jag tror, precis som många andra redan har skrivit, att det är lättare att sluta med alkoholen helt än att sluta halvt. I alla fall under en period! Så att kroppen får vila helt, du lyckas komma ur invanda beteenden och får lite distans. Jag började med en vit månad. I början tänkte jag massor på vin! Men hjärnan vänjer av sig.
Hur många dagar har du hållit upp i sträck som längst?
Kram!

har jag klarat. Och det var 6 veckor sedan. Sedan dess har jag inte haft en vit dag. Haft en enorm prestationspress inör lansering av nya produkter till min viktigaste kund. Tyvärr har jag inte klarat av att fokusera utan A dagtid, då det i snitt gått åt en flaska. På kvällarna funkar det bra med te. Igår blev jag klar med lanseringen och ska försöka vara ledig någon vecka nu och koppla av den kreativa delen i hjärnan. Hoppas klara av att komma igång med goda vanor. Mitt mål för idag är att klara mig utan A till kl 18. Efter denna tid brukar suget försvinna. Nu ska jag ut på promenad och leta svamp! Ha en fin fredag alla kämpar!?

Så att jag vet hur jag mådde och tänkte när jag går tillbaka och tittar senare. Svamppromenaden igår var jätteskön och jag hittade massvis utan att bli attackerad av älgflugor.
Men väl hemma igen klarade jag inte att stå emot längre än till 15.30 trots målsättning 18.00.Vad är det för fel på mig som har SÅ svårt att hålla mig till det jag bestämmer mig för? Varför ger jag efter så lätt? När jag ska bryta mönster är det det första dygnet som är riktigt svårt, nästa svårighet kommer efter två veckor. Men det är just dag 1 som är omöjlig känns det som. Varför måste jag vara på det viset?

för dina kloka reflektioner?
Är fortfarande på dag 0. Har varit jättetrött med stora koncentrationssvårigheter hela helgen. Lyckades släpa mig ut på en promenad igår i alla fall. Får försöka idag med trots kuling och spöregn. Läste i din tråd att du haft en bra helg. Glad för din skull! Kram

Stod ut med ångesten och suget på eftermiddagen och det magiska klockslaget 18.00 har passerat. Ångesten håller på att klinga av. Värmer mig vid brasan med en kopp te och börjar andas lugnt! Önskar alla forumvänner en mysig kväll i höstrusket!?

Tji fick jag som inbillade mig att dag 1 skulle vara jobbigast. Har en fullständigt gräslig ångest sedan imorse. Var ute två timmar i skogen och plockade svamp men fick djupandas och pusta hela tiden. Var millimetrar från att besöka Gröna Skylten.
Måste få min hjärna att inse att det är alkoholen som framkallar ångesten.
I skogen funderade jag en del på alla otäcka ovanor jag har just förknippade med alkohol. Exempelvis svampplockningen som brukar sluta med att jag ”myser” i köket med svamprensning och ett glas vin jämte mig. Jag konstaterar att jag vant mig till att ha ett glas vin i samband med alla tänkbara ”måbra” aktiviteter. Vilket innebär att så fort jag tänker på en ”måbra”-aktivitet så ser jag ett glas vin. Helt idiotiskt att det har blivit så. Återigen måste jag hitta strategier för att bryta mönstren. Hade det bara varit en situation, typ gå på krogen, hade det varit enklare. Nu finns det många fallgropar.
Kommer att behöva skriva av mig ganska mycket här för att mina tankar ska nå min hjärna tror jag, så hoppas på överseende med det.
Nu ska jag rensa svamp utan att dricka vin och ta en kopp te istället.