Hej alla!
Jag är tillbaka. Jag har varit nykter i två dagar. Detta ska bli den tredje. I tisdags gick jag på mitt första AA-möte. Jag var så tveksam in i det sista. Men sen beslutade jag mig i sista stund för att åka. Vilken tur att jag gjorde det. Det var väl ca 12-15 personer där och alla såg helt normala ut. Man skulle aldrig kunna tro att någon utav dessa män/kvinnor haft problem med alkohol/narkotika. Jag blev så varmt välkomnad! Mötet kändes så bra att jag ser fram mot nästa tisdag och då vill jag kunna säga att jag firar en veckas nykterhet. Det har väl aldrig hänt i mitt vuxna liv... Innan jag åkte till mötet sa jag till familjen att jag skulle till kyrkan på meditation. Men efteråt kände jag att jag ska ju vara stolt, inte skämmas, för att jag varit där så jag berättade var jag varit dagen efter.
Igår var jag på onsdagsmässa i samma kyrka. Jag kände att jag behövde lite andlig spis.
Allt gott till er alla!

Femina

Jo, suget har försvunnit. Jag dricker latte på hälften vatten/mjölk och nescafé. Nu är det dags för att dricka te och sedan sova. Det är skönt att veta att suget faktiskt går över efter ett tag. Nu känns det förstås jättebra att jag inte föll för frestelsen men jag blir lite förvånad över hur hastigt och oväntat suget bara dök upp! Ena stunden har man hybris över hur lätt och bra allt går och nästa minut har man nästan glömt alla nykterhetens fördelar och vill ta ett glas. Man går ju inte säker någonstans!
God natt!

Femina

Om drygt två veckor åker jag och min man en vecka till Grekland. Det ska bli underbart! Vi är riktiga Greklandsälskare båda två och har varit hela livet. Dessutom dricker vi båda retsina! Mitt dilemma är hur jag ska göra med drickandet under resan. Vi dricker ju öl/vin hela semestern i vanliga fall. Dessutom är dessa resor bästa tiden på året och då vill man ju unna sig njutning. (Det beror naturligtvis på om man njuter av att dricka eller njuter av att slippa.) Dock tycker jag att jag sällan känner mig full på semestern. För det första mår jag så himla bra där att det inte finns plats för oro och negativa tankar. För det andra är vinet inte så starkt (inte Retsina eller husets iaf). Dessutom behövs massor utav isbitar eftersom det är så pass varmt. Sen dricker jag ju vatten/iskaffe/iste också.

Jag dricker ju alltid på semestern. Har svårt att ens tänka mig en nykter vecka utomlands. Dessutom har jag och min man alltid trevligt tillsammans i Grekland. Absolut inga bråk eller något som helst tjafs. Hur skulle det bli mellan oss ifall jag plötsligt inte dricker? Det är ju liksom en gemensam nämnare som gör oss båda på gott humör.

Om jag klarar av månadsmedaljen så blir jag stolt men vi åker på semestern i princip dagen efter det. Tankar - någon?

Winna

Hej Femina!

Vet du, jag blir nästan lite full i skratt när jag läser ditt senaste inlägg. Jag ser så väl hur du står mellan de två hötapparna och känner dig villrådig, radar upp förklaringar till varför du faktiskt borde få dricka men ändå känner dig tveksam till att göra det. Jag tog mig friheten att kopiera ett stycke du skrev tidigare i din tråd:

"Jag är trött på att slösa bort min tid på att vänta på undergången. Jag ska istället försöka ta vara på tiden innan sjukdomen bryter ut och vara en förebild för mina barn, min omgivning och särskilt för min man som är inne på samma destruktiva väg. Vem ska annars ta hand om allt när jag inte kan? Tidigare försökte jag hjälpa honom ur drickandet med alla medel. Det gick inte. Nu får han dricka som han vill - jag kan inte göra något för honom ifall han inte vill själv. Kanske kan jag inspirera honom genom att vara ett gott föredöme. Vi vill ju "leva" så länge vi lever - inte bara överleva. Nu vet ni vad jag har i bagaget. Men - det finns alltid en anledning till att man dricker - men det finns också alltid en anledning att låta bli."

Det här är också tankegångar du har. Jag skulle kunna råda dig till att absolut inte dricka en droppe på semestern, varför skulle du? Eller så skulle jag kunna råda dig till att jamen, herregud, drick - det där verkar ju inte vara så farligt. Men beslutet är ditt, jag vill bara göra dig medveten om ... ja, om dina tankegångar helt enkelt. Hur dom skiftar, att dom skiftar, varför dom skiftar. Vad är det viktigaste för dig att ta med dig hem efter semestern? När du ser tillbaka på facit?

Femina

#Winna
Bra att du ger mig mina egna ord som svar på tal! Jag kanske borde läsa min egen blogg på nytt? Jag vet inte vad det är med mig idag. Jag känner mig håglös och låg och har inte ens lust att gå på kvällens möte. Jag har mest lust att ta ett glas vin. Tiden går mycket långsammare utan. Varje dag känns längre. Samtidigt har jag ju inte alls hållit upp särskilt länge. Vart tog den där entusiasmen vägen?

Fredde

Jag vill bara säga att du är en stark och klok och vänlig själ efter att ha läst en del av dina inlägg ?? Grattis till alla dina vita dagar bra jobbat?? Det är lättare å vara snäll mot andra och ge goda och kloka råd än till sig själv? Jag känner igen detta att ena dagen så känner man sig stark och beslutsam så man kan flytta berg och nästa dag känner man sig vilsen och svag och man tvivlar på sig själv och motivationen känns som bortblåst. Det är då ens styrka sätts på prov och då gäller det att man lyckas rida ut stormen tills den lagt sig så man inte väljer att fly in i dimman igen. Jag brukar tänka när det är som jobbigast att efter regn så kommer solsken och det får mig att kämpa vidare?? Ha en fin kväll och glöm inte bort att det tar inte längre tid å tänka en positiv tanke än en negativ tanke ?

Räkan

Hej Femina! Är faktiskt själv just nu i Grekland med min man, tänkte precis som du in för resan, hur fan ska det gå med alla frestelser till höger och vänster av alla olika alkoholhaltiga drycker? ? men jag märkte att när jag tittade mig omkring på restaurangerna så var jag långt ifrån ensam att dricka cola eller vatten, dessutom ju längre kvällen led så var jag inte en av dom som satt och fyllgarvade och betedde mig och det var jävligt skönt och stolt kände jag mig också. Underbart att dessutom vakna fräsch och dricka morgonkaffe på balkongen i soluppgången.?? Så försök det är verkligen värt det. Själv har jag varit nyckter i 4 mån och en vecka! Ska bli jättekul att få berätta på nästa AA möte att jag klarat min första nyktra semester!!!
? och kämpa på.

Femina

Tack, kära ni. Jag kommer tyvärr göra er alla besvikna. Jag borde sitta på möte just nu men istället är jag här hemma och dricker vin. Jag kunde - verkligen - kunde stått emot suget om jag verkligen ville, tror jag. Tyvärr så ville jag inte. Varför? Jag kan inte svara på det. Kanske för att jag från början inte velat bli nykter för alltid - även om månadsmedaljen hägrar. Kanske för att jag tror att jag ska klara mig ändå. Kanske för att jag från början ville, som den här tråden heter - "förändra mitt drickande", inte avsluta det helt.

Jag har en son som snart fyller 17 år. Han är så älskad. Han fick en diagnos inom autismspektrat före tre års ålder vilket medförde att han åk 0-3 gick i en liten specialklass med flera pedagoger. Sen hade han vuxit till sig så pass att vi flyttade honom till en vanlig klass i skolan vi bor närmast med förbehållet att han fick gå om åk 3. I våras slutade han 9:an med godkända betyg i alla ämnen. Vilken otrolig lättnad! Nu har han precis börjat gymnasiet på programmet "Bygg- och Anläggning". Han är så duktig. Han är en lugn, fin, ärlig kille som tar ansvar helt själv för att stiga upp på morgonen, komma i tid, göra sina läxor osv. Han är väldigt plikttrogen och noggrann med tider. Han behöver kanske lite extra hjälp i sina studier men hans handikapp är det sociala livet som numera är så viktigt. Han har inga vänner. Han säger själv att han är blyg och han vågar liksom inte ta för sig. Jag tror att han omedvetet håller avstånd till andra för att han säger själv att han känner sig annorlunda och han vet inte riktigt hur man gör!

Idag var första dagen de fick äta lunch ensamma. Tidigare har de ätit lunch ihop, hela klassen. När han kom hem berättade han att han ätit lunch - ensam. NI som har barn, och särskilt med ett handikapp av något slag, ni förstår att mitt hjärta gråter.... Jag vill så gärna han han ska trivas på sin nya skola. Tre års gymnasiestudier har han framför sig. Jag vill så gärna bara att han ska få några nya vänner, åtminstone i klassen under skoldagen. På torsdag ska jag träffa skolans specialpedagoger för ett möte men jag har redan mejlkontakt med hans mentor och övriga lärare där jag beskrivit situationen. Jag skyller inte på min son för att jag valde att dricka vin idag. Jag kände suget redan innan han kom hem från skolan men detta gjorde ju inte saken bättre.

Jag är tacksam för alla som läser min tråd.
Kramar,

Femina

Min son går alltså på en skola utan egen matsal. De har ett kort som de får använda på utvalda restauranger, såsom vi vuxna har Rikskort/rikskuponger.

Femina

Jag är bara så ledsen just nu. Förlåt, jag har inget mer att säga. Jag är bara ledsen och onykter. Gud, hjälp mig. Om du hjälper mig så hjälper du även mina barn. Jag är ju den som alltid måste vara stark. Vem ska jag luta mig mot när jag behöver det? Det uppenbara svaret (min man) finns ju inte. Gud, ge mig sinnesro! Amen.

New start

Hej Femina
Känner igen mig så väl. När man är onykter blir ledsenheten värre. Bra att du skriver här.
Vi är många som känner igen oss och vi får ge varandra stöd.
Sov ut och tänk på att det är en ny dag imorgon. En ny dag med nya möjligheter.
Kram

Femina

Jag mår inte bra just nu. Jag gråter. Jag vill bara sova. Känner mig full. Jag borde hållit mig nykter och gått på mötet ikväll. Jag hjälper ingen som jag mår just nu. Jag måste vara stark för att orka allt. Jag vill inte vara stark hela tiden! Varför kan jag inte få vara svag nångång? Och någon tröstar mig. Arbetslös och uppsagd med en mobbande chef efter 18 år, en man med alkoholproblem, min egen diagnos, min sons diagnos... Jag orkar inte!
Jag måste försöka sova nu. Jag orkar inte vara vaken! Jag borde verkligen inte ha tagit ett återfall i dag. Mycket dålig tajming... Mycket dåligt omdöme. Mycket dåligt - allting.

Femina

Jag känner mig mer berusad än normalt, än jag borde känna nu. Blir man fullare fortare efter två veckors nykterhet? Jag vill bara sova just nu. Varför känner jag mig så full? Världen, sluta snurra!

Femina

Jag vet inte när jag kommer somna ikväll. Jag är supertrött men "speedad" samtidigt. Jag vill bara sova.

Femina

Jag är så tröttsam som bara pratar om hur dåligt jag mår men det är sant. Mår man sämre efter ett uppehåll? Gud, varför gör jag såhär mot mig själv? Jag vill inte. Orkar inte. Jag måste ta mig genom kvällen/natten. Jag måste se framåt. Jag har så mycket att se fram mot. Så vackra, fina barn som förtjänar bättre. Jag mår verkligen dåligt, just nu.

Fredde

Jag känner din smärta genom dina ord och jag är ledsen för din skull att du mår som du gör just nu? Men det blir ljust igen även om man står mitt i mörkret och känner att allt är hopplöst? Jag har själv mått dåligt idag för jag snubblade till och drack några öl igår efter att jag varit nykter i nästan 2 veckor. Men nu tar vi nya tag och borstar av oss dammet och reser oss och blir snälla mot oss själva igen för det är vi värda ? Styrkekram ❤️?

Femina

#Fredde/#Vinägermamman

Kärlek till er och kärlek till mig själv. Ikväll kl 18.30 är det möte i en annan AA-grupp än den jag gått till hittills. Det gör inget. Jag går dit.
Önskar alla en nykter dag!

Anders 48

Slå inte så hårt på dig själv - du har ju ett mål och en riktning. Vi faller på vägen. Så är det bara - det hör till på något sätt. En del faller oftare i början, en del inte. Vi är olika. Men det är helt normalt. Bra att du tar dig till ett annat möte. På AA dömer ingen (och inte här heller såklart) och du kommer säkert få din veckomedalj snart. Men nu tycker jag att du bara tar en dag i taget. Varje nykter dag är en seger. Och efter den en ny dag...… Du dippade igår - men borsta av dig gårdagen och lägg krutet på idag.

Winna

Gott att se dig på banan igen, Femina. Anders skriver det så bra, och en sak till. Det hade varit enkelt att hymla och smussla med vinintaget igår, men du valde att berätta som det var. Det gör dig till en modig, ärlig och sann människa. Stor kram och lycka till med dagen.

Femina

#Anders 48 #Winna
Tack, snälla ni! Jo, att vara ärlig har jag inga problem med. "You can´t change what you don´t acknowledge" som Dr. Phil brukar säga. Varför skulle jag försöka dölja något för er eller för någon annan. Det skapar bara mer ångest och mer sug. Det är det minsta man kan vara - mot sig själv och andra - ärlig.

Men jag vill säga att det här med AA är inget jag gått ut med till alla jag känner, absolut inte. Det är ingen brådska alls faktiskt. Det är bara min familj och en väninna (hon som har problem med missbruk själv) som vet om. Inte för att jag skäms utan helt enkelt för att jag gör bedömningen att jag är för ny och skör i min nykterhet så det är inget jag vill diskutera med fler just nu. Ett nyktert beslut!
Kramar,