Som vanligt på helgen sitter jag på soffan och är ledsen, och han ligger och snarkar,
Kärleken till vinet är tydligen större än kärleken till mig och vårt lilla barn.

Nog för att han har skärpt sig något, han har gått från att dricka 2 boxar i veckan till att dricka kanske 2 flaskor/vecka. Det är dock så att hans personlighet förändras så vidrigt mycket när han dricker. Något mer egoistiskt kräk får man leta efter känns det som.

Jag känner mig så lurad. Så fruktansvärt lurad. Han slutade inte dricka under graviditeten, inte ens under de sista veckorna. Det fanns alltid någon ursäkt, som att det var fotboll på Tv eller en fin sommarkväll. Han slutade inte dricka när bebisen var nyfödd... Och här sitter jag nu med världens finaste bebis och en enorm ångest över att hennes far väljer att dricka ett par glas vin istället för att vara nykter och uppleva hennes första år utan att vara påverkad.

Han anser ju förstås själv att han inte har några problem med alkoholen, och att jag överdriver.
Jag vet som inte hur jag ska gå vidare med det här... Kanske någon här som kan komma med några kloka ord...

markatta

Att försöka nå fram till en alkoholist är oerhört svårt och energikrävande, som att försöka hjälpa en drunknande som kämpar emot. Till slut riskerar man att dras med ner under ytan eller att bli så utmattad att man inte ens själv orkar simma in till stranden.

Dina känslor är för viktiga för att ignoreras. Du förtjänar att må bra. Kanske får du acceptera att det inte är din man som kan hjälpa dig med det just nu och söka stöd någon annanstans, som här på forum men jag tänker också på anhörigstöd på beroendeenheten hos din kommun, al-anon, samtalskontakt hos öppenpsykiatrin.

Läs också igen vad Lelas skrev den 2:a december om ultimatum och vart dina gränser går. Har du funderat något mer kring det?

Stor kram till dig!

Lelas

Hej igen Grön!
Jag vet hur det känns att han en gubbe som somnar i soffan, och som inte går att prata med om det här. Men, jag vet också att det går att vända!

Jättebra att du har börjat prata med honom. Var han nykter eller onykter när du pratade med honom häromdagen? Det kan vara i princip omöjligt att nå fram när alkoholisten är onykter, och lika omöjligt att ens hitta ett tillfälle när han är nykter...

Ett sätt som jag och några andra här på forumet har testat är att skriva ett brev. För mig blev det en bra lösning eftersom jag kunde formulera mig medan jag hade tankarna igång, och så fick maken läsa det när han var mottaglig. Kanske kan det vara en modell för dig också?

Ja, jag har funderat väldigt mycket över det här med gränser och ultimatum. Det finns en hel del att läsa i min tråd (Vägen vidare) om det, om du vill.

Kram!
/H.

Grön

Jag har ju lärt mig att det är meningslöst att tala med honom när han har druckit... Det är ju oftast mer givande att tala med en guldfisk just då.
Jag blir ju så ohälsosamt arg när jag ser honom sittandes som en hösäck, sovandes, och oftast med en skål nötter eller något utspritt över mattan. Hade jag inte haft hyfsad impulskontroll hade jag nog slagit honom i huvudet med första bästa tillhygge...

Jag pratar med honom i "små doser", men ska verkligen fundera på att skriva ett brev istället.

Tanken på ultimatum växer. Vi har ett litet barn tillsammans, och det finns inte på världskartan att hans drickande ska få påverka henne!
Samtidigt så handlar det även om hans egen hälsa. Jag är helt övertygad om att han börjar få alkoholskador, vilket är oerhört tragiskt när man inte ens är 40 år.

Jag har funderat på Al-anon, men ännu inte kommit iväg på möte (delvis pga ammande bebis också).

Jag har sagt till honom nu att han borde fundera på att ta en vit månad (han har inte haft ens en vit vecka de senaste 15 åren). Det skulle ju kanske ändå vara en början. Han pratar själv om att han skulle vilja börja träna igen (även det var 15 år sedan...), kanske skulle det också kunna få honom att lägga ned drickandet.
Han tycks dock än så länge inte se sig själv som alkoholist, så hjälp utifrån för hans del tror jag kommer döja ett tag till.

Tack för att ni finns, och för er hjälp! Ni är verkligen bäst!

Kram Grön.

Linnsan

...den var klockren..! Du är en helt underbar tjej, Grön. Jag känner igen mig så väl, i det du beskriver din sambo/man. Killen jag bröt med, festar precis lika hårt...han dricker vin i princip varje dag. Personlighetsförändringen...hans elaka kommentarer och egoistiska tänkande...jag bröt men bearbetar fortfarande "sviterna" efter vårat korta förhållande, som varade i 1½ år. Han har festat hårt i nästan hela sitt vuxna liv, problemen kom när han var 18 år, han blev pappa vid 20, men fortsatte att dricka och förlorade sitt umgänge med sin dotter när hon var ca 4-5 år. Jag tänker på dig, och jag tänker på ditt lilla barn. Hur länge ska du orka? Vem tar hand om Dig, mitt i allt det här?
Kramar från en medberoende

margaretavilhelmina

Oj vad nyttigt det är att läsa trådarna här. Är ny här på forumet. Jag känner igen mig i väldigt mycket. Det är verkligen läskigt hur ens liv kan bli. Är tillsammans med en man sedan 10 och har två barn med honom. Funderar nu starkt på om jag ska lämna honom.
Håller med alla andra sätt ned foten nu å vänta inte som jag.

Margaretavilhelmina

anonym anv

Min kille och jag bestämde oss för att skaffa barn efter att han varit nykter ett tag och vi hade ett stabilt förhållande. Han har vart jätte duktig med alkoholen under graviditeten, köpte en större lgh, började träna och plugga körkort igen.
Idag tänkte jag ge honom lite ensam tid och åkte in till stan. Så slutar han svarar i telefon, den bekanta orolighets känsla börjar komma eftersom han alltid brukar svara i telefon. När jag kommer hem har han däckad i soffan, stinker sprit. Han försöker ta sig till toan men han är så full att han knappt lyckas. Nu är det två månader kvar innan vår dotter är beräknad att komma och jag känner mig jätte orolig och sviken. Vill inte att vårt barn ska växa upp såhär. Känns som att jag gett honom så många chanser redan. Vill ju vara med honom och känner mig väldigt maktlös.

Nu har det gått ett tag sedan du skrev om den svåra situationen som du hamnat i. Det lät som att det hade bilvit en förändring och gått bra ett tag och så kom det ett stort bakslag. Nu låter det som att du är dubbel inför framtiden. Det är tyvärr inte ovanligt att vägen ur alkoholproblem innehåller bakslag. Om din kille snabbt bryter detta så kan han kanske lära sig något av det som inträffade och vad han behöver göra och tänka på för att det inte ska hända igen. Du vill vara med honom samtidigt som du är orolig för att hans problem är på väg åt fel håll, och vad det kommer innebära för dig och ert kommande barn. Om du kommer tillbaks hit, så får du gärna skriva igen och berätta hur det har gått.

/magnus
alkoholhjälpen

Hej

Hej!

Min sambo har problem. Han har alltid sen vi träffades för 2 år sedan festat, fredag och lördag, varje helg. Det såg jag då inte som ett problem eftersom det är de han och hans kompisar gör på helgerna. För ca ett år sen började det dock bli lite värre. Han däckade så hårt att han kissade på sig. Det hände inte bara en gång utan började bli en vana för varje gång han drack.

I somras sov vi över på en kompis landställe och han däckade i vanlig ordning, och kissade ner sig. Då var det inte bara jag som såg det, utan tre av våra vänner också. Han skämdes såklart otroligt mycket och efter det skärpte han sig verkligen. Jo jag hjälpte väl också till att påminna han att gå på toa innan han la sig, men mycket som ändrades var att han intr drack lika ofta och framförallt inte lika mycket. Jag tänkte då att det problemet var över och att han faktiskt förstod att det här var allvar, tills nu i vintras när det började igen.

Jag försöker prata med honom och han har försök få mig att hota honom genom att jag ska lämna honom om det skulle hände igen. Vilket jag aldrig skulle säga! Eller göra.

Men när det hände igen bara en vecka efter att vi försökt prata om det förstod jag att han behöver mer hjälp än bara från min sida. Jag pratade då med hans bror, som även är hans närmaste person efter mig, och men hans brors sambo. De sa att hans bror skulle ta upp det här problemet med min sambo för att förhoppningsvis hjälpa honom.

Detta har brorn inte gjort, utan min sambo går iväg till sin bror, för att dricka öl. Jag tog upp att han inte borde dricka och att jag berättat för hans bror om problemet och då blev jag istället den stora boven. Han tycker att jag har gått bakom hans rygg, inte varit ärlig och att jag är världens sämsta människa.

Vet inte vad jag ska göra.
Tack på förhand!

Trollsländan1

Jag är gift med den allra bästa man sen 47 år som gör allt för mig , han är ärlig snäll omtänksam
O älskar mig o jag honom , MEN när han fått i sig starköl så från ha varit en lugn person som
Jag ser har svårt att visa känslor ( annat än sexuella) tex trösta kramas när man har det lite tungt
Då flyr han in i alkoholens värld, han gömmer spriten i byrålådor , överallt , har i åratal försökt förklara hur mycket jag älskar honom när han inte dricker, han blir inte elak o våldsam utan bara konstig ,går på ett visst sätt , pratar struntsaker , o känslokall , dr Jekyll o Mr Hyde ” försökt förklara att jag kan inte klara av från ene sekunden ha en person som jag älskar , till nästa sekund en total främling som jag avskyr beteendet hos , vad ska jag göra ångesten kväver mig snart att inte nå fram , han behöver hjälp , lever helt i självförnekelser om sin personlighets förändring , vi är snart 70 år o våra vuxna döttrar märker direkt när deras far druckit , hjälp
Har fått bröstcancer O är i behöv av närhet o en kram eller ett tröstande ord Men han vill säkert göra det men något håller honom tillbaks att visa känslor , vet att jag betyder allt för honom så det är så sorgligt , livet är så kort hjälp någon som förstår o vet hur man ändrar på någon som inte vill bli hjälpt , skulle jag varit yngre skulle jag lämnat honom , känns som det är mitt fel går ständigt med skuldkänslor , vet varken ut eller in mycket ledsen att inte kunna nå fram till honom någon i liknande situation som kan ge mig stöd ,