Nu är jag inne på dag 12 som nykter. Det var ca 6år sen sist jag lyckats vara nykter i mer än 5-6 dagar i rad så det här är rätt stort för mig. Jag har varit nära att falla tillbaka ett par ggr, men idag var jag nära på att ge upp. Jag bor i Stockholm, men är från en annan stad. Flyttade hit för några år sen. Jag känner inte så många och dom jag känner, känner jag enbart genom alkohol. Alltså vi träffas på aw, hemma hos någon och dricker alkohol eller går ut och dricker alkohol.

Så, nu sitter man andra helgen i rad ensam och skriver ett inlägg på Alkoholhjalpen. Jag vill egentligen inte dricka, för jag mår både fysiskt och psykiskt mkt bättre, men jag vill heller inte sitta hemma ensam. Jag gav mig nu 2v till i nykterhet, men sen vet jag inte om jag kommer klara det. Ensamheten alltså. Jag är för svag för att gå ut just nu och vara nykter bland fulla människor. Jag har ju druckit alkohol i stort sett 7 dar i veckan det senaste året, så jag hade nog trillat dit direkt.

Min fråga, hur gör ni andra? Är det någon som känner likadant?

Hoppas någon är inne ikväll för det hade varit skönt med något svar.

Winna

Ensamhet kan verkligen tära, jag vet det. Skulle det funka för dig att göra nåt på egen hand? Gå på bio, ta en fika nånstans där du aldrig varit förut. Det blir olidligt att bara sitta hemma, och som du själv är inne på så äventyrar det till slut nykterheten. Att bara känna att man varit ut, utanför dörren, varit bland andra människor kan göra mycket för att skingra den där ensamhetskänslan du beskriver, även om du inte per definition har sällskap med nån specifik.
Jag hoppas så att du hittar en väg att uthärda den här första känsliga tiden. Du gör det förbaskat bra, vet det. Ett jättestort och varmt lycka till önskar jag dig.

Stillhet

Det finns alternativ till aktiviteter där en är nykter bland fulla, där en kan vara nykter bland nyktra eller är det bara ”nattliv”, krogen, uteliv som lockar när det är helg?

Ensamhet är svårt, tar hårt på en, men jag skulle välja det alternativet före alkohol och söka efter lusten och intresset till något annat.

Jag tränar, när jag kommer hem möter ensamheten mig, men det är hyfsat ok när jag först är vrålhungrig, lagar god mat och äter, ser en film, läser och somnar klar i knoppen redo för att ge mig en ny dag där jag vaknar...också just klar i knoppen och pigg i kroppen.

Det finns andra människor att möta, än de som möts kring alkohol. Vi ska bara ha modet att vänta in oss själva och ge oss chans att fina mötesplatser där vi ser andra och blir sedda.

Du må vara själv ikväll, men inte ensam om att vara själv just ikväll. Jag finns.

Michael__

Tack för era fina svar. Ja man är ju programmerad att när det är helg så ska man gå ut och dricka alkohol. Tyvärr är det ju så det är med mina vänner. Tränade efter jobbet och det räddar mig verkligen. Tränar varje dag nu. Superskönt och kroppen börjar hämta sig igen.

Jag kom ihåg att jag hade köpt en massa rullar tråd för ett tag sen så jag har gjort en massa amplar ikväll. Blev rätt fint. Har köpt ca 300m så jag lär väl ha att göra hela helgen :)

Nu ska jag sova och vakna upp till dag nr 13 som nykter.

Sov gott

AlkoDHyperD

Vad tränar du? Kanske finns det chans till nya bekantskaper genom träningen?
Mina klubbkompisar är som en familj för mig. De flesta som tränar någorlunda seriöst är inte så intresserade av alkohol. Och endorfinerna funkar kanonbra som socialt smörjmedel?

Stillhet

Vad härligt att du tränar! Är det som alloDHyperD frågar, en form av träning där du möter andra? Har du alltid tränat? Varje dag känns som att det är något du ”har i dig”. En bra programmering ?

Den andra programmeringen skulle jag byta ut mot något som känns härligt och bra! Själv har jag aldrig varit med i något nattliv, så du kan få kopiera mina helgaktiviteter ?

Meditation, yoga och vandringar, ensam och i grupp. Bokar in mig på kaffe hos de släktingar jag har kvar och kontakt med och vänner jag varit på väg att tappa kontakt med. Bjuder hem människor på middag ? Jag bjuder ibland på alkohol, då jag inte har några problem med att låta bli själv just nu och jag var alltid den som drack ensam, men ville vara nykter i grupp.

Nu meditation ? Sen trädgårdsfix, den lyxen vet jag inte om du har, fast odla på balkong går också fint eller på fönsterbrädor och grodda prylar på diskbänk ?

Önskar dig en fin lördag ?

Michael__

AlkoDHyperD, vad tränar du för ngt? Jag tränar mest på gym, tycker om det och börjar sakta se kroppen återhämta sig. Nu har jag bytt bostad och kommer bo nära naturen så jag tänkte börja springa. Stillhet, dina helgaktiviteter låter ju fantastiska. :) Meditera har jag testat på några ggr, tycker om det men har svårt att sitta still. Kanske gäller att öva? Odla hade varit en dröm men det går tyvärr inte så som jag bor.

Jag gillar egentligen inte att gå ut jag heller. Det är långa köer och oftast för mkt folk på ställena, men vill man träffa folk så är det det som gäller. Kan ju säga att jag är singel också. Jag ska testa att gå ut en kortis och träffa en vän jag inte sett på ett tag. Är inte sugen alls på alkohol så tror det kommer att gå bra.

Hoppas ni alla får en trevlig lördag

Winna

Så fint att se din trettonde dag ticka fram!
Apropå meditation så åkte jag iväg över en weekend till ett ställe i Rättvik, Berget heter det, och testade.
Det är mest kyrkligt folk som kommer dit, tror jag, men vem som helst är välkommen.
Och har man det inte så gott ställt kan man jobba 2-3 timmar om dagen och få rabatt på vistelsen.
Önskar dig en trevlig lördagkväll!

AlkoDHyperD

Men alla sorts träningsformer som går art utöva tillsammans med andra funkar ju som mötesplatser. Det finns löpargrupper, fysträningsgrupper, klubbar förmde flesta sporter. Man behöver ju inte vara på elitnivå för att gå med i en klubb, och gemenskapen brukar vara lättsam och inspirerande.

Stillhet

...kan en va’ länge kan jag konstatera. Andra verkar ha lättare för att lösa det ”problemet”. Jag har helt enkelt slutat betrakta mig som halv, utan en andra hälft. I mina ljusa stunder är jag således hel (en hel singel ?) och i mina mörka sorgsen över att inte dela livet med någon...nu...eller kanske aldrig, men jag vill att mitt liv ska vara gott ändå. Det är som det är. Acceptans. Jobbar med acceptans. Det som sker sker...och ingen vet... Jag hoppas det är långt kvar av mitt jordeliv och ditt och att vi är hela om vi möter en andra hälft...eller inte gör det...

Nya vanor, nya arenor, nya människor...på retreats tja, varför inte, yoga, matlagningskurs, ICA ?, apoteket, badhuset eller en studiecirkel, vad vet jag ? Hellre möter jag iaf någon ny nykter, från bådas håll ?

Michael__

Jag gick ut ikväll och träffade upp några vänner. Var ju lite skeptisk till att det då jag är rädd för att falla tillbaka. Icke, att se fulla människor gav mig en motsatt effekt. Det blev min första drink på länge, alkoholfria drink såklart och sen fick jag nog. Sluddrande typer och personlighetsförändringar. Jag var mitt i en zombiefilm. Jag blev dock inte biten, utan kommer nu vakna upp nykter för andra söndagen i rad. Tack alla för supporten och ideer om vad man kan göra. Ska in och kolla upp grupper på Meetup. Sov gott