Det har nog pågått ganska många år, och det var länge sedan jag tappade räkningen på alla gånger jag lovat mig själv att imorgon ska jag vara nykter, men inte idag. Sista månaderna har det bara eskalerat och när man inser att den där vardags bibben visst bara räckte i 2 dagar den här gången, då finns det inte längre några ursäkter kvar...... Jag mår skit, jag har ångest, jag blir inte ens på bra humör när jag dricker längre. Hatar känslan av att försöka anstränga sig så att man inte sluddrar när jag pratar med min man. Sista tiden har jag känt mig skakig och konstig i kroppen, yrslig, dålig balans på dagarna, ångest...... förmodligen abstinens.

Jag ringde precis min man och berättade att jag behöver ta tag i mitt drickande. Det var ett av dom svåraste samtalen jag har gjort, men nu känns det som en sten har lyfts från mitt bröst. Han blev väldigt lättad över att jag själv tog upp det med honom, annars hade han tänkt ta upp det med mig själv sa han. Klart han har reagerat på hur snabbt alla boxar har tagit slut sista tiden. Jag fattar inte hur jag kunnat låta det gå såhär långt!? NÄR tappade jag kontrollen??

Vad gör jag nu? Jag vet att jag kommer få all stöttning jag kan få av min man. Vi kom överens om att han inte heller ska dricka nu, tror det blir enklast så. Är mest orolig över om jag kommer kunna sova inatt, jag somnar ju inte utan alkohol i kroppen. Kommer jag bli sjuk?

Har inte haft en enda nykter dag det senaste året tror jag, herregud vad har jag gjort med mig själv..... Men nu är det slut på alla bortförklaringar, inge fler inte idag men imorgon! Känner mig trött och sliten, det börjar sätta sina spår i ansiktet och kroppen.

Idag har jag haft min första nyktra dag på 1 år och det känns skönt men i vågor kommer suget, har tagit 1 Lergigan och det lugnar både kroppen och sinnet en smula.

harrim

En förstående familj är en stor hjälp till förbättring. Själv har jag aldrig haft problem med att sluta dricka. Tvärtom har jag sovit som en stock hela natten och vaknat pigg och utsövd. För mig kommer problemen lite senare, som nu, när jag mår bättre fysiskt och psykiskt och jag börjar tänka att det det egentligen inte är något problem med att dricka. Ta stöd av din familj och gå vidare.

DryMartini

Fint att du får stöd av din man. Du kommer förmodligen att känna sug och sova sämre i ett par veckor, sedan brukar det bara bli bättre och bättre. Speciellt jobbigt bör det vara de första dagarna och nätterna, sedan lättar det efter hand. Så kämpa på, håll ut och lycka till.

Välkommen hit! Trodde inte heller att jag kunde somna utan a. Det gick alldeles utmärkt. Varmt bad/dusch, te med lugnande effekt eller motion kan göra det lättare, men jag somnade nog ändå. Och sömnen blev bättre direkt. Jag brukade vakna när alkoholen gick ur kroppen. Man får abstinensbesvär i början, mer eller mindre. Du kan läsa här under fakta vilka symtomen kan vara. Men skönt att du har din man i detta. Det kommer att underlätta att inte ha möjlighet att dricka. För mig har det varit avgörande. Livet är så mycket bättre utan a, så det är ett bra beslut du tagit.

villvastark

Trodde det skulle bli svårt att somna, blev lite svettig men ingen nämnvärd fara faktiskt! Var riktigt trött igår somnade redan klockan 9 på soffan, vaknade till lade mig i sängen och somnade direkt, behövde inte ens ta någon insomningstablett! Kanske är kroppen trött och sliten och bara behöver ta igen all tid den inte fått vila med sena nätter mycket alkohol och alla kämpig bakisdagar då man bara kämpar sig fram i en yrslig dimma...usch, när jag ser vad jag själv skriver undrar man ju verkligen hur man kan ha hållit på såhär i alla dessa år? Så ocharmigt, vad var tjusningen egentligen?

Förmodligen känslan av att slippa ångesten, pirret i kroppen och bara att känna lugnet av känslan när det första svepta glaset kickar in....
De sista månaderna är mest en dimma av minnesluckor och dimmiga dagar, sen på kvällen på det igen för att kunna känna sig "normal" igen.
Mitt mål är att i alla fall helger kunna hantera ett normalt drickande, OM det är möjligt. Just nu är känslan av att aldrig mer kunna njuta av ett glas vin till maten när vi är åker till vårt hus i Italien skrämmande. Aldrig mer få ta ett gott glas rött till lasagnen, ett glas vitt till räkmackan, ett glas bubbel i solen på semestern.... Vi får se, jag tar en dag i taget och jag är lyckligt lottad som har en fantastisk man som kämpar tillsammans med mig på denna resa.

Okay, dag 2, kämpa, håll ut det måste gå!

Rallan

bra reflektioner och bra att du kan sova. Det är helande. Jag tror att det är bra att ta en dag i taget så här i början. Inte tänka för mycket på vinet till lasagnen eller räkmackan. En dag i taget så fixar det sig. Starkt och bra jobbat att du tagit tag i problemet att du har hjälp av din man är också jättebra. Du fixar det här!

Sommarkatt15

Liknar min. Välkommen hit till forumet! Jag har alla fina kämpar här, att tacka min idag bib-fria tillvaro, som snart är fem veckor. Jag hade hjälp av Antabus i början eftersom mina tankar och handlingar var "felprogrammerade" pga långvarigt missbruk. Jag har läkt och klarar mig nästan helt utan. Dessutom är jag ofta här inne och tar del av klokheter och erfarenheter.
Kämpa på nu, villvastark och njut av att dina dagar snabbt blir fräscha och dimfria! Mot dag tre!
Sommarkatt15

Det går att bryta. För mig tog det dock ett antal försök. Och efter ett tag känns de där glasen inte lika viktiga längre och det är nog egentligen dit man bör komma innan man ens tänker på att börja dricka igen. Nu efter 5 mån kan jag njuta av ett riktigt gott glas vin utan att hamna i måstedricka-stressen. Lugnet kommer på andra sätt än med alkohol. Jag tar ofta a-fritt för att njuta med det du beskriver. Det funkar. Det är ju ofta känslan man vill åt. Känslan av njutning och avkoppling. Och när drickandet urartat som det gjort behöver man nog bryta en längre period för att uppleva allt positivt som försvinner med drickandet. Så mitt råd är att ge det en längre period. Det är långt till sommaren och då kanske det inte känns lika viktigt längre. Jag drack ett riktigt gott glas vin för ett par helger sen och kunde äntligen njuta av det igen. Inte hetsdricka. Sen vågar jag inte ha a hemma. Kanske aldrig mer. Men där får man kanske testa sig fram till vad som kan fungera. För det är så mycket som är positivt med nykterhet. Lycka till och du har en fantastisk man till stöd!

villvastark

Jag bestämde mig efter många års brukande som den sista tiden övergått till ett, vad jag nog egentligen vetat ganska länge, missbruk. Jag har sagt till mig själv varje morgon, "Nu får det vara nog, ikväll ska jag vara nykter, och klarar jag inte det borde jag faktiskt söka hjälp". Alla dom morgnarna blev snart till veckor, månader och år. Sista halvåret har det eskalerat, jag kunde dricka en flaska utan att knappt känna mig berusad. Jag älskar när det första glaset kickade in, en skön känsla och där det egentligen kunnat stanna eftersom glas 2,3,4 inte gör någon nämnvärd skillnad mer än att jag blir trött. Glas 5,6 och kanske tom 7,8, ja då var jag så trött att jag sluddrade, fick anstränga mig för att tro att jag skulle kunna lura min man att jag faktiskt va rätt nykter...

Sen somnade jag på soffan, i stort sett varenda helg, men även vardagar. Vid det här laget hade jag inte varit nykter på ett drygt år, jag drack varje kväll och hade möjlighet till det eftersom jag sedan flera är är förtidspensionär pga svår smärtproblematik. Det var lite så det började, jag hade ont och började självmedicinera. Dessutom har jag alltid varit en väldigt aktiv person, så detta hjälpte mig att komma ner i varv.

Idag har jag varit helt nykter sedan i onsdags, det har egentligen inte varit så svårt, inga direkta abstinens mer än lite skakig, inte så konstig efter en 5 dagar lång utlandsresa med ganska mycket alkohol även dagtid, vilket det aldrig blir hemma i Sverige. Nu är det helg igen.... Jag vill kunna dricka normalt, det var mitt mål, men nu är jag osäker efter att ha läst runt bland alla era trådar. Mitt mål när jag klev in här var att bara dricka helger, och då på en normal nivå, men nu idag fredag sitter jag här och undrar om jag och många andra bara är naiva som tror att det ens är möjligt?

Jag har en missbrukar personlighet, det vet jag och vi har missbruk i släkten. Om jag inte varit beroende av cigaretter , så har det varit droger, och nu alkohol. Jag har inte haft problem att sluta, för om jag ger mig fan så är jag envis som en åsna, men de gångerna har jag ju faktiskt slutat helt och inte rört skiten igen. Nu står jag inför samma dilemma men denna gång har jag av någon konstig anledning förhandlat med mig själv om att jag ska kunna hålla det på en normal nivå igen..... Jag vet inte? Ska jag prova och se? Jag tar en dag i taget, men det är fredag idag och tankarna börjar göra sig påminda med stormsteg...

Mitt problem är de gånger det går för fort med de första glasen, jag tappar kontrollen, det är då det eskalerar och spårar ur, gränsen försvinner, gränsen när jag känner att jag faktiskt är full, och inte förrän jag är just packad och knappt kan prata inser jag att det blivit för mycket. Som sagt fredag ikväll, kan jag ta det lugnt nog för att inte tappa min kontroll.... vågar jag prova eller ska jag vänta?

Tror att vi som hamnat i en osund konsumtion behöver ett längre uppehåll för att få perspektiv och rensa kropp och själ från alkohol. Och man behöver inte de där glasen heller fattar man efter ett tag. Har också fått ett lite nytt perspektiv på vad måttligt är... För mig funkar nog inte ett Helgdrickande på typ 1/2 flaska per kväll. Beroendet ligger för nära. Och från att ha tyckt att det behövs i ett normalt liv, så har jag nu ändrat uppfattning. Det är bättre utan. Men igår ute drack jag ett glas vin... Känns ok o har ingen längtan efter mer.

Bumbipinglan

Några bra tipps för att börja om, jag gjorde allt rätt & va på behandlingen, men sen så blev allt fel vid jul 2 år senare, hur slutar man igen utan att gå sönder å kräkas igen?

Bumbipinglan, du kan nog få många bra tips och mycket stöttning här. För att det ska vara lätt att hitta och följa dig föreslår jag att du startar en egen forumtråd (längst upp till höger) och kopierar eller skriver om din text där.

fanta

har druckit varenda dag i ca 2 års tid . alltid kvällstid efter jobbet . har försökt sluta flera gånger men inte ens klarat en dag pga av abstinens . nu har jag varit nykter i 3 dagar å inte kännt ett enda besvär alls . hur är det ens möjligt . har druckit mer än 4 dagar per vecka i säkert 8 års tid . känner mig stark nu men är orolig att falla tillbaka