Hej !
Det här blir ett långt inlägg och syftet är en förhoppning om några råd från er med erfarenhet.
För 15 år sedan flyttade jag ihop med en alkoholist. Vi fick barn. Han var mestadels nykter första halvåret men sen barkade det iväg. Man kunde inte lämna honom ensam ens kortare stunder utan att han blev full. Det klassiska: smygdrack, gömde alkohol överallt, försvann en helg här och där. Men skötte alltid jobbet under veckorna.
Jag är ingen lugn och tålmodig person så jag flyttade efter ett par år.
Nu har mannen och jag en lång historia, vi träffades som tonåringar för 30 år sedan, drack lika mycket båda två, gick skilda vägar där jag blev nykter och han fortsatte dricka.
Valet att påbörja ett liv med honom igen beror helt enkelt på att han är mitt livs stora kärlek. På gott och ont.
Det är 10 år sedan jag flyttade ut. vi har haft ett av/på förhållande under tiden där hans drickande styrt när vi umgåtts.
För 3 år sedan valde jag att flytta tillbaka. Låter kanske helt galet men jag kom fram till att även en alkoholist är värd att älska och jag kommer aldrig att bli fri honom känslomässigt ändå.
Under de tre år vi varit sambo så har han genomgått en stor förändring.
Det går att lämna honom ensam utan att han blir full, faktiskt utan att han dricker alls. Han försvinner inte på någon fyllehelg utan har tagit en kväll hemma istället, händer kanske 1-2 ggr per halvår, ibland längre mellan gångerna. Han gömmer fortfarande sina ölburkar och smygdricker ett par folköl då och då men blir sällan onykter. Jag ser aldrig att han dricker, men han lägger tomburkarna synliga. Ett steg på väg ?
Både han och jag har diagnostiserats med ADHD på äldre dar ( inte de bästa förutsättningarna för ett lugnt liv men det fungerar på något vis*skratt)
Jag är rätt gränslös och har behov av att prata om allt, ifrågasätta och få svar. Han är tystlåten och vill helst att man låtsas som att alla ev problem inte finns.
Vi har fått till en någorlunda dialog där han åtminstone försöker uttrycka sina känslor och behov.
För egen del så har jag tydligt talat om hur hans drickande påverkar mitt mående, tillit, trygghet. Jag har också uttryckt ett krav på att han slutar smussla. Att han håller det han lovat.
Jag tror faktiskt att han också skulle må väldigt mycket bättre om han inte gjorde saker som han sen står och skäms för och har behov av att försöka dölja.
Mina funderingar kretsar mest runt rubriken i inlägget: hjälpa eller stjälpa.
Som yngre var han på ett par behandlingsrundor och erkänner sej själv som alkoholist. Han uttrycker skam över sina folköl, har tagit avstånd från sina dryckeskamrater. Men jag får ändå känslan av att han gör det mer för min skull, för att slippa diskussionerna än för att han egentligen vill vara nykter. Han har aldrig sagt att han själv tycker att drickandet är ett problem, det är vi runt omkring som har problem med det. Om jag inte hade satt gränser så skulle inte han behöva skämmas, iallafall inte lika mycket. Jag tror ni känner igen det här.
Den gräns jag satt är att det är nolltolerans mot all alkohol, även folkölen. Han säger själv att de fungerar som en trigger och han egentligen borde låta bli dem också så vi är väl ganska överens. Det är bara det att han inte slutar med dem. När det blir stressigt på jobbet, bilarna rasar så finns behovet kvar. Han har påbörjat medicinering för ADHD igen på eget bevåg, han ser själv att det börjar vara i riskzonen för en rejäl fylla.
Så tillbaka till mina funderingar, hjälpa eller stjälpa.... Om jag tänjer på gränsen om nolltolerans i det här läget där han tar eget ansvar att hantera en stor fallgrop, blir det problem längre fram ? Att drickandet eskalerar ? Eller kan man se det som ett tillfälligt stöd ? Är det överhuvudtaget ett stöd ?
Han vet mycket väl om att jag packar och flyttar om det går för långt, men trots det så kan/vill han inte vara utan folkölen längre perioder. Han underhåller sitt missbruk. Om man jämför med när vi bodde ihop förra vändan då han var full mest varje helg och borta ofta hela helger och smygsöp i garaget på veckorna så är det enorma framsteg att det är någon folköl här och där idag och en kvällsfylla här hemma någon gång i halvåret. Ursäktar jag hans missbruk om jag är nöjd med det han åstadkommit och inte kräver total nykterhet ? Kommer han att ge upp att jobba vidare på nykterheten om jag ställer för höga, orimliga krav innan han är mogen/villig att uppnå dem ? Kan det vara vettigt att sänka kraven tillfälligt så han kan uppfylla dem och må bra i det och kunna växa istället för att han misslyckas, skäms och spiralen vänder neråt istället ? Kan jag ens utgå ifrån att det har betydelse ?

Någon som har tankar, råd, synpunkter och vill dela med sej så vore jag jätteglad

Ha en härligt lördag// M

Du har hittat hit då du har en del funderingar kring din mans drickande. Det har skett stora förändringar genom åren, både vad gäller er relation och hans drickande. Sedan 3 år är ni tillsammans igen och hans drickande är betydligt annorlunda nu än förr. Ni kan också kommunicera med varandra bättre än tidigare. Vad omtänksam du är som vänder och vrider på det såhär för att försöka komma fram till vad som blir bäst för honom och er båda. Det hörs att du gjort mycket för honom och er.

Du beskriver att din man dricker folköl när han känner sig stressad. Han gömmer det och du tror att han skäms en del då han inte fullt uppnår kravet att vara alkoholfri. Du funderar nu på om du ska sänka kravet från din sida eller inte och hur det kan påverka honom och hans drickande.

Det låter som sagt som du genom åren gjort väldigt mycket för att påverka hans drickande, det har haft effekt och ibland undrar du om han gjort förändringarna mer för din skulle och relationen än att han vill det. Utifrån det du beskriver låter det som att det borde finnas en motivation hos honom själv också för att ha gjort såhär stora förändringar. Oavsett hur det blir, vad du väljer och hur han väljer att svara på det, hur ser ditt stöd ut? Vad får dig att må bra och hur kan du ta hand om dig själv?

Att skriva här i anhörigstödets forum är ett sätt att sätta ord på hur det är nu, se det lite mer svart på vitt och dela med dig av dina reflektioner. Bra gjort!

Ibland är sådant hjälpsamt när man känner sig rådvill och inte vet hur man ska gå vidare. Förhoppningsvis får du lite flera svar och kan resonera med några här på forumet. Ibland tar det lite tid innan man får svar och man kan behöva skriva flera gånger. Läs gärna runt och fortsätt skriva kring hur du tänker kring detta.

Varma hälsningar,

Rosette

Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

Dagavill

Det är bara att inse att fokuset blivit fel.

Tack Rosette för ditt svar. Både du och många andra här på forumet delar med sej av så många kloka tankar från så många olika synvinklar som börjar vidga tunnelseendet. Alla röster på forumet med alla erfarenheter är en guldgruva för en vilsen som inte pratar med så många om livssituationen.
Det blir mest fokus på "varför lämnar du inte", "hur orkar du ". Det är liksom inte riktigt så enkelt.

Jag är ju också jobbig.

Jag har släppt mitt må bra. Jag gett honom ansvaret för mitt mående. Jättemoget, genomtänkt.
Tänk på den lille stackarn att först bära sina egna ryggsäckar och sen ska han bära på mitt mående också.
Jag får väl försvara min svaghet med att jag inte är sådär jättepålitlig i alla lägen, det kan ju faktiskt bli lite hur som helst när jag är i farten.
Eftertänksamhet kommer ju precis som det låter....efter...

Klarsynt fakta 1: Om jag inte orkar med honom så är det väl inte HAN som ska ändra sej, det är väl varsågod för mej att ta mitt pick och pack gå. För bådas skull
Klarsynt fakta 2: Om han VILL att jag orkar med och jag VILL försöka orka så är det väl bägges ansvar att hitta en väg framåt som funkar för bägge.
Klarsynt fakta 3: Det är inte bara HAN som har problem att ta itu med, JAG måste jobba på mina egna om det ska bli bra.

Nånstans har jag lust att ge honom en medalj för att han inte dricker mer än vad han gör, men det tänker jag inte tala om. Inte riktigt än

Hjärnan har snurrat på högvarv de senaste dagarna och sambon har fått ett nytt utrymme under tiden: gör precis vad DU vill, vad DU behöver helt utan konsekvenser i två veckor.
Pang på, allt eller inget. Nu.

Fast det egentligen är mitt behov att han gör det. JAG behöver lära mej att jag har ansvar för mitt och han har ansvar för sitt. JAG behöver lära mej att släppa taget. Att sluta vakta,att inte vara svartsjuk på ölburkarna. De har inte med mej att göra.

Min stackars sambo har försökt förklara det för mej i många år: "mitt drickande har inte med dej att göra. Det spelar ingen roll vad du gör".
Fast lite spela roll har det ju. Om jag älskar fast han uppför sej som en egotrippad skit. Om jag inte skriker när jag är arg så vågar han stanna kvar och nyktra till. Vågar visa skammen. Vågar tala om den.

Ta hand om mej själv...vad mår jag bra av ? Trygghet, ärlighet och Villfarelser ?

Jag behöver skratta mer, göra roliga saker och sluta tänka på att gardera mot eventuella svek och fler burkar att leta.
Vill min lille Ove stanna hemma med sina måsten så KAN man faktiskt lämna honom själv, det är ok.

I helgen har jag anmält mej på en kurs. Intresseanmälan, inte bindande. Vid över 40 VET man att impulsivitet leder till tandagnissel emellanåt.
Fast jag tror jag ska gå den där kursen oavsett, om inte annat för att träna på att släppa taget.

//M

Vigselringen

är han nog inte. Han är en vuxen man och i relationer hjälper man varann. Så att han har brytt sig om dig - det är ju normalt! Och klart du är jobbig om du har det jobbigt. Se honom som den vuxne man han är. Så blir det lättare att se honom och hans val i vitögat utan att dutta och hjälpa och stoppa om.

Dagavill

Tack för dina reflektioner Vigselring. Det är faktiskt inte normalt att han brytt sej om... För 10 år sedan packade jag och gick för att hans egosida blev övermäktig. Han jobbade ofta borta, var full eller upptagen med sina hobbies de gånger han var hemma och sov alltsom oftast i soffan.
Vi har haft ett av och på förhållande i flera år där hans drickande har styrt. Barnen har han inte brytt sej särskilt mycket om och de gånger jag visat mej svag har han hållt sej långt borta.
Det stöd han har kunnat/velat ge har varit rent praktiskt.
Men emellanåt har det skymtat fram en omtänksam person, en jag känner igen sen förr och sakta men säkert har den personen visat sej allt oftare och under längre stunder.
Idag kan han vara ett känslomässigt stöd ibland och det händer att han ber om hjälp för egen del.
Jag tror du har rätt i att det duttas lite för mycket ibland. Har man klarat sej själv i över 50 år så lär man nog klara sej nåt år till på egen hand, men jag har jäkligt svårt att inte truga på middag på nån som knappt ätit under dan.
Har du några tips på hur man kan tänka för att inte dutta ?
//M

Anxiete

Vad klokt du tänker och uttrycker dej ” Jag har släppt mitt må bra. Jag har gett honom ansvar för mitt mående” Du har helt rätt! Och här springer en annan och tror att man gör något för honom medan det egentligen handlar om en själv , ens egen brist på att ta tag i sitt liv . Dina reflektioner, allt är ju sant. Det enda jag lägger in veto emot är att om han går in i ett förhållande då måste han också kunna vara där , inte som åskådare vid sidan av utan som delaktig. Han har ju också ett ansvar att förhållandet fungerar .
Medberoende -sjukan är svår !!
Lite tips som jag har börjat med: Jag bestämmer o planerar inför helger. Är min man nykter och vill så får han följa med annars slipper han.. Jag har ställt ultimatum till mej själv vilket gör att jag ibland kan strunta i hur mycket han druckit för om ett år är det inte mitt bekymmer om han fortsätter, då går jag.
Jag frågar om han vill ha mat, tjatar o trugar inte som jag gjort innan.
Blir han odräglig då slutar jag svara honom, jag stänger ute honom totalt vilket var svårt i början men nu vet han att det går inte att provocera fram något bråk( Att jag sen tuggar fradga när han inte ser är en annan historia)
Du kommer nog på dina egna tips o trix
Kram