KHW

... jag blir ledsen och arg och frustrerad över hur jag blir bemött av en läkare. Är multisjuk tant på dryga 50. Har ätit ett svagt cellgift, Arava, för att motverka smärta och skov av min reumatism sedan minst tio år. Har en sju år lång cancerhistoria bakom mig, med 2-3 narkoser per år. Friskskriven i september i år. I november 2017 togs gallblåsan, sedan dess har jag varit utförsäkrad av försäkringskassan med flera ganska så stressiga situationer. Sedan månadsskiftet oktober-november i år har mina levervärden skenat, från gott och väl inom referensvärdena till 2-3 gånger högre värden. Plötsligt blir jag behandlad som en missbrukare. Min sjukskrivning ska fortsättningsvis villkoras utifrån mina labresultat, dvs den läkare som uttalar detta frångår den faktiska orsaken till att jag varit sjukskriven sedan 2012 - cancer och följdsjukdom i form av utmattning, svår depression och annat skit. Är det verkligen okej detta? Att istället för att utreda varför ALAT- och ASAT-proverna skenar så ifrågasätter hen min livsstil? Och på tal om den, livsstilen, så var den ohyggligt destruktiv vad gäller alkohol för ett tiotal år sedan samt dessförinnan. Visst gillar jag rödvin, men jag har haft ett gott och betydligt sundare liv sedan jag mötte kärleken 2007. Och nej, jag har inte tredubblat mitt rödvisdrickande de två senaste månaderna, snarare minskat något. Kan jag vända mig till någon annan läkare utan att röja detta för den som nu ifrågasatt mig? Jag lyssnar tacksamt på alla svar.

Femina

Jag är 51 år och vet inte om vi ska benämna oss som "tant", men javisst, varför inte? Jag vet inget om vare sig reumatism eller cancer. Självklart ska du söka upp en annan läkare som ser till din helhet. Googla gärna själv på vad som kan ha fått dina värden att skena. Socker är något som också kan påverka levern, t ex. Ge dig inte! Bara du själv vet hur mycket alkoholen kan spela in i detta. Kanske bara att du skriver här på forumet kan vara en fingervisning?
Allt gott!

en annan Micke

...också, varför skriver du på ett "alkisforum" och ställer medicinska frågor om du samtidigt vill hävda att det INTE är kopplat till alkohol?
Sorry men det får jag inte riktigt ihop.

Om du inte anser att du har en "förhöjd" alkoholkonsumtion så kanske du ska hitta ett "Fråga doktorn forum".
Här hänger folk som är på väg eller har fått insikt om ett oönskat (för högt) alkoholbruk och du kan nog få en del "spetsiga" svar om du inte passar in här så att säga. Inget illa ment men folk här både missbrukare och medberoende kämpar för sin överlevnad var dag och då blir det inte riktigt bra att komma in som du gör.

De som är här och har förstorad lever vet förbannat väl varför och de vet att läkaren har rätt när han säger "du dricker (har druckit) för mycket".

Kanske är det som du framställer det, en orättfärdig anklagelse mot dig, då bör du flytta ut.
Om du kanske kanske kan tro att det kanske kanske är något endaste glas vin för mycket nån gång då och då...
Ja då kan du gott stanna kvar här och läsa vad andra skriver och begrunda så du inte slungas tillbaka till ditt egna tidigare missbruk.

Stay Strong

en annan Micke

Min mamma blev tant när hon var 28.
Jag kommer ihåg det som om det vore i går (47 år sedan).
Hon följde mig till skolan och en skolpolis frågade:
"Vet tant vad klockan är?"
Mamma svarade att hon nog visste vad klockan var men inte riktigt visste att hon blivit tant :-)

Du är välkommen att skriva här som alla andra, vill förtydliga det. Alla är välkomna. Det finns ingen mall..... :)

Kan det vara så att cellgifter/mediciner du tar och alkohol, oavsett mängd får din lever att reagera? Kräv att få en utredning till varför.
Om det är så att du vet att du inte har för hög a-konsumtion stå på dig. Byt läkare om den du har inte lyssnar.

Ditt inlägg får mig att tänka på att jag hade kraftigt förhöjda levervärden för ett par år sedan. Jag hade dock 2 års nykterhet - 0 under 2 hela år.
Jag satt som ett frågetecken hos läkaren. Det visade sig sedan att jag hade ätit för mycket omega-fetter och av den anledning fått skyhöga
levervärden.