Hej!

Har skapat mig ett namn och e-post med hopp att delta i ett forum och få stöd.

Jag har slutat dricka alkohol den 6e januari efter en "bra" december med nedtrappning generell, men med smygdrickande och längtan efter alkohol trots allt.
Jul blev bra kontrollerat, Nyårsafton blev blöt och onödigt sen drickande...

Hemma har vi (min man och jag) druckit för mycket, för länge. Medberoende är ju svårt! Jag har haft bra perioder med uppehåll, de allra bästa var under båda graviditeten då det var inte alls svårt att avstå, även när vi försökte att jag skulle bli med barn nr 2 hade jag flera vita perioder. Min man däremot kunde dricka sig till medvetslöshet även under mina graviditeten. Dessa gångerna hjälpte inte att jag inte drack eller köpte alkohol.

Vi har två döttrar och vi har gjort en omstart i livet; vi är på väg att köpa oss en drömbostad och livet borde vara bra...
Men alkoholen har alltid funnits med i bilden, alltid stört, alltid tagit plats och bråkat med oss... Och min känsla att inte lita på varken min man eller mig själv har blivit större.

Nu gick han över gränsen den 19/12, offentligt (inte hemma framför datorn eller somnades i soffan), och vi talades om det. Jag visade filmen om det berusade paret på julfesten (från IQ). Och han föreslog själv en vit månad.

Efter lite dividerande och påstötning från min mor blev det datum för start den 6 januari. De tre vise männen (mycket viktig spansk tradition) kom med förändringen (en vit dag, en vit månad, ett vitt liv, är det möjligt?) och tog med sig de få öl, vin och spritflaskor vi hade kvar hemma. Jag har inte gömt spritt någonstans, och jag har kollat lite överallt för att se om min man har någonstans, men har inte hittat gömda burkar/flaskor.

Kanske denna tid är som en smekmåne, då jag fram till idag inte tänkt så mycket på vin (rött är min favorit) och spritt (gin).
Jag kommer att sakna att äta något gott och blanda med vin, t ex ost eller kött. Men sitta vid datorn eller framför tv:n utan vinglaset har gått bra. Även vara ute och inte ta "en öl" (det blev alltid minst två, ni vet) gått bra.
Känner friheten att kunna ta bilen när jag vill, eftersom jag nu inte måste planera att köra bil innan jag dricker.
Jag känner mer energi, orkade mer sista vecka även om det var stressigt på många plan. Ja, det känns som en smekmåne-tid som sagt!

Här öppnar jag för lite tips och råd från er som kommit länge eller är på samma spår.

Några med erfarenhet om att båda i paret dricker/drack?

Tips om hur man gör när man blir bjuden? (skippar gärna den typiska reaktionen, eller misstänksamhet, gentemot det kvinnliga könet om "är du med barn?")

Tips om andra sidor med recept på alkoholfria alternativ?

Har någon deltagit i Karolinskas web-forskning (nu är intagning till studien stängd), och vad gav den?

Härligt att höra att du hade ett bra Nyår och att du har en stark målsättning.
Har precis samma mål, att få tillbaka makten och kontrollen över mig själv och välmående. Slippa ångest och bakfyllor.
Kämpa på ?

Sara_con_experiencia

Tack Tomten för dina ord.
Jag har makten och jag vill bara vidhålla den. Jag vet att jag kan, men jag vet inte hur jag gör i längden, hur jag håller detta LÅNG tid.
Idag inne på min 17e dag. Härligt på många sätt!
Rutinerna är igång efter helgerna och har återgått till gymmet och mycket arbete för min del.
Skönt att inte tänka hela tiden på att skaffa OH och "hinna" dricka...

Hur tänker ni som varit här länge? Hur gör man för att inte trilla dit igen?

Sommarflickan2018

Hej.

Va "kul" att se att du hade en egen tråd och läsa om dina erfarenheter. Läser att du är en röd person. Jag är tvärt om, väldigt gröngul och väldigt lite röd.

Men jag har druckit av samma anledning, dvs ångestdämpande. Det är ju mycket lättare att dricka en flaska vin och fokusera på andra saker än att ta tag i problemen (vad de än må vara).

Jag är inne på min nionde dag och jag finner hopp i att du trots allt har haft många perioder som varit helt vita. Det betyder för mig att även om jag trillar dit så är läget inte hopplöst. Inte för att jag tänker trilla dit (för trillar gör man ju inte, det är ju ett val, ett dåligt val men ett val) men jag är ödmjuk nog att förstå att det inte är så lätt alla gånger. Dessutom får jag just nu när jag skriver detta upp undringar i mitt huvud om det är en fara. Dvs, att man lyckas sluta, relativt lätt, vilket även gör att det är lättare att börja igen. För det var ju så lätt att sluta förra gången. Om allt för många sådana episoder inträffar kanske jag hamnar i ett läge en dag då det inte är lätt längre.
Har du funderat på det? Hur har du gjort?

Jag tycker iaf att du är stark och va bra att du har stöd av din man och dina andliga vänner. Kanske borde skaffa lite sådana jag också.

Kram

Jag har inte varit nykter så länge (sen nyårsdagen) och när jag drack så var jag mer nykter (läs: sur och ångestfull) än vad jag var onykter (läs: glad och charmig) i veckorna. Mitt bekymmer är inte att falla dit en vardag, snarare under en fest eller vid tillfällen där andra dricker. Men jag har bestämt mig för att avstå alkohol för alltid och hitta lyckan i det nyktra livet istället för att hitta lyckan i de få tillfällena jag dricker alkohol och resterande tid vara olycklig.
Och här kommer tipset; dra nytta av styrketräningen du börjat med och anslut dig gärna till något PT-program. Det finns massor av program som tillåter träning hemma om man har ett par hantlar och en fitnessboll typ. Gud vad det går åt tid till att planera kost och träningspass. Mata både kroppen och hjärnan med nyttigheter som bra träning och kost kan ge och man mår garanterat bättre än vad man skulle ha gjort utan träning och bra kost. Resultaten kommer både fysiskt och psykiskt av träning.

Sara_con_experiencia

OH-fri i 20 dagar.
Känns skönt, känns bra.
Sommarflickan du hade en bra poäng däruppe. Men det har inte varit lätt att sluta. Jag har flera gånger lurat mig att minska på intaget, och sedan inte kunna behärska mig. Andra gånger har kraften inombords och viljan varit superstarka, jag haft mål klara för mig.
Men det har varit för lätt att börja igen. För det var ju ändå möjligt att sluta gången före.
Du frågar: Har du funderat på det?
Jag svara ja, förstås.
Hur har du gjort?
Slutat nu...Tar en dag i taget...

Verkar du ha. Använd den! Du ger inte upp utan kämpar. Starkt att ni kan ta stöd i varandra. Fokusera på det goda ? kram Greta

Sara_con_experiencia

Skriver inte så ofta på tråden men kämpar på...
Idag affärslunch, kunde motstå ett glass vitt till utsökta havsrätter.

Suget dyker upp dock. Men det känns skönt att slippa ångesten för att jag har druckit.

Fibblan

...med din styrka och tydliga målsättning:
"Detta året, 2019, året du förblir nykter och återtar makten och hittar dig själv"!
Heja dig?!

Du påbörjade ju dessutom din "resa" redan innan årsskiftet, med en vit jul - så fantastiskt bra jobbat ✨! Av er båda!
Läste bland dina första inlägg också, och det verkar som att du och din man, mer är inne på samma linje nu..Vilket måste underlätta avsevärt, tänker jag..☺️.
Min man har också gått med mig i helnyktert till midsommar, vilket jag är så tacksam över. Skulle inte fixa att ha hemma..
För det är som du säger, allt annat än enkelt.. Men vi fortsätter att kämpa på! Klarar av utmaning efter utmaning.. Lägger en dag till en annan!
24 dagars nykterhet för dig nu då, om jag räknat rätt?(?)! Riktigt bra gjort✨!

Kram/Fibblan?

Sara_con_experiencia

Det är nu 4 veckor, fyra hela veckor utan A, och med hela livet hos mig, med mig.

Men min familj. Med min ångest och min uppåt-varv på nätterna. Vill liksom inte gå att lägga mig.
Äter lite mer och tränar mycket mer nu. Balans dock lite uppåt i vikt trots allt. Verkar använda nötter och mörk choklad för att lindra lite av den ångesten som dyker upp.

Tack Fibblan för dina reflektioner. Det är bra och viktigt att min man är nykter också, med det är som om han inte tikar in mina vita perioder, så för en vecka sedan drack han en öl, en extra stark öl, hemma, med en bok. Undrar varför. Idag när han visade sig vara trött kl 20, och jag kom hem med stora tjejen och en kompis efter att ha varit utflykt och på Mall och storhandlat, fick jag "den där känslan..." - Har han druckit, f.. ?! Han var ju hemma med lilla tjejen och en grannpojk. Och de leker rätt så självständigt och kan vara hemma korta stunder... Så polisradarn gick igång, men jag hittade bara en påse som ingav misstanke om att han hade nog köp och druckit när jag inte var hemma, men vill inte vara denna polis, så fort som jag insåg att jag började leta i garderoben och under diskbänken och i tvättstugan gav jag upp. So what. Hans val, hans liv. Han kan också välja fel och vilja flykt. Eller är det jag som är så "uppåt", som inte förstår att är trött...

Själv är jag bjuden på finmiddag på restaurant på torsdag och håller på att dividera om jag skall dricka eller inte... eller hur jag gör om jag inte dricker A.
Är som sagt på väg mot en hel månad vitt, 31 dagar blir det på tisdag. Läser andras trådar och inser att det är så lätt att dricka för mycket på en gång vid första tillfälle. VILL INTE. Försöker minnas alla mina misstag under berusningtillstånd, och påminna mig om alla mina minnesluckor. Vill avskräcka mig. Ha en mental antidot.

EN dag i taget. En dag läggs till en annan... Goda OH-fria drinkar (fick tag på en super god spansk cider idag), juice, saft, vatten med citron, apelsin, granatäpple, te i alla olika färger som finns, Yoggi te, ört te x flera, vanilj te, jag har t o m banan / körsbärs te... Kvällstid kissar lika mycket som när jag drack för mycket OH. ;-) JAJA

Nu har jag skrivit av mig lite, andas djup och hittar mina stresspunkter, slappnar av. Tack för att ni är här!

Sara

Sara_con_experiencia

Det har gått en månad. En månad, det känns bra. toppen bra.

Jag har tagit del av de första frågorna /enkäten från KI-studien - någon som också har anmält sig? (Länken finns i alkoholshjälpen första sida).
Svarade den första delen angående hur jag drack förra veckan som den allra sista vecka jag drack i december. Och det var inte den värsta veckan i december.
Hoppas jag kan delta. Känns bra med en app med hjälp.

Jag funderar på om jag skall våga ta ett glas vin. Det låter rimligt att BARA ta ett glas... men jag vågar inte att det skall bli 3 eller 4 o samma sak fem dagar / vecka.

USHCH, känns tungt.

Fibblan

Låter som du har det lite både och just nu..är det rätt uppfattat..?? Nöjd över en månads nykterhet! En hel månad - det är ju fantastiskt! Så himla bra jobbat?!
och vad jag förstår, alkoholfritt än så länge även ikväll..(?)
För visst var det ikväll du skulle på middag? Uppfattade det så i inlägget ovan. Sitter du i förhandlingsläge med dig själv nu? Eller har du redan tagit beslutet?
Det känns tungt säger du. Det förstår jag att det gör men blir ändå intresserad av vad det är som känns tungt i dig just nu.. att vilja men inte våga? Om du ska fortsätta nyktra linjen ett tag till eller ej? Om du tvekar gör det inte. Det finns en anledning till tvekan att ta på allvar tänker jag.. skjut upp alkohol-beslutet till morgondagen. Du kommer inte ångra att du var nykter. Större risk ångra om du drack..förstår du hur jag menar ?(?)

Har själv varit nykter i 24 dagar idag, och känner att jag äntligen börjar komma ur den värsta plågan..typ som att det först nu har landat i kropp och själ att detta är det nya som gäller. Hade inte vågat riskera det än, även om jag också tänker att jag kanske skulle kunna ngn gång i framtiden.. En månad av ens liv är ju inte så lång tid och hellre vänta än att göra ngt förhastat..
Ville bara dela med mig av mina tankar, men självklart vet du, vad som blir bäst just för dig!

Riktigt bra hanterat, med mannen din också. Förstår att det är lätt o gå in i gamla mönster och kolla osv., så starkt gjort av dig att låta hans agerande och beslut får stå för honom..?❣️

Jag tycker du är en sån kämpe!
Heja dig?!

Kram/Fibblan?

Fibblan

..har den stannat där, eller tickar den fortfarande på minut för minut, timme för timme osv..(?!)

Kram/Fibblan ?

ny bok, Rebecka Åhlunds bok ”Jag som var så rolig att dricka vin med: rapport från ett år som nykter alkoholist”.
Bland det bästa som skrivits av en som oss! Kan du säkert har stor behållning av!

Fibblan

Innebär detta då, att du fortfarande är nykter?
Hoppas på det, att jag hann säga de orden, som gjorde att du gav dig tiden att tänka ett varv till?!

Och med detta sagt, vill jag verkligen betona att även om du bröt din 1 månad, 1 dag, 21 timmar, är det ju inte kört för det på ngt vis. Och jag hejar på, och stöttar om jag kan oavsett.
Men jag undrar förstås..?

Vad bra du gick in i skrev och gav dig mer betänketid, oavsett?!

Kram/Fibblan ?

Sara_con_experiencia

Tack för allt stöd.
Jag tycker det gick faktiskt bra. Jag kompromissade igår kväll på ett bra sätt. Tillät mig serveras ett halv full glas vitt vin som jag kunde skåla med och dricka lite av, verkligen litelitelite, men visst drack jag kanske 1,5 dl, och jag tillätt inte påfyllning (som man försökte med trots att glaset var halvfull hela tiden) under hela den middagen som slutade efter midnatt. Drack egentligen vatten, typ 1 liter. Satt bredvid en kollega som också verkade hålla sig till mest vatten, hon drack sin fördrink bara, så vi turades om att servera vatten till varandra. ;-)
Det känns inte som om att jag har brutit min nykterhet egentligen. Mest som att jag har hanterat den sociala pressen genom att "fuska" lite. Hur skulle ni tänka, skall jag fortsätta utan att nollställa klockan?

Fibblan

Bara du bestämmer förstås om du nollställer klockan utifrån detta, men det låter verkligen som att du, precis som du säger, mer hade detta som ett sätt att hantera den sociala pressen och situation en du befann dig i. Och du känner dig nöjd med kvällen - vilket jag absolut tycker du ska göra??!!
Om det inte känns som du brutit nykterheten, så gå på den känslan vet'ja ☺️.
För egen del har jag blivit supernoga med absolut 0 alkohol. Från att ha tittat på att alkholprocenten inte skulle vara för låg, till att en alkoholfri öl, verkligen ska innehålla 0,0 och inte 0,3 eller 0,5..?. Men det kan hända att jag hamnar i en liknande situation som dig, när jag använt alla ursäkter som går, då kanske jag sitter där med ett glas o smuttar på samma glas kvällen lång..(?) Eller så har jag då blivit så säker och trygg och byggt upp mitt självförtroende så pass, att jag vågar stå för att jag inte dricker alls längre..
Vi får se. Helnyktert är det som gäller för lång tid framöver iaf..??

Ha en fortsatt fin och nykter fredagkväll!
Kram/Fibblan?

Sara_con_experiencia

Jag känner mig nöjd och har inte tänkt att bryta min nykterhet. Att jag inte tänker falla ner i att vara berusad för berusningens skull, för dimman och avslappningen som jag har gjort i långa perioder, i stort sett dagligen.

Detta är för att jag vill fortsätta meditera klart, må bra med min kropp och själ, ta hand om mig och min familj.

Fortsätt bra kväll till alla vi som kämpar därute.

Sara_con_experiencia

... verkar verkligen en bra tips för mig.
Har kollat beskrivningen, och känner mig sugen på att läsa den.
Tack för tipsen, Fenix!
Sara