Skytten

Hur kan jag stödja min pappa som vill bli nykter efter 20+ år av missbruk?
Vilka utmaningar och steg kommer han att möta?

Detta är frågor som jag funderar på och vill ha input på. Jag är snart 40 år, har egen familj och lever ett ordnat och relativt problemfritt liv. Bakgrunden är att min pappa, 65 år, efter ett liv i ett djupt alkoholmissbruk (med bostadslöshet, hemlöshet, isolering, missbruksliv, hälsoproblem osv) nu vill ta sig ur sitt missbruk. Han har gjort flera försök innan (otaliga behandlingar med efterföljande återfall) men av någon anledning verkar det vara en annan historia denna gång. Av flera anledningar: han börjar bli gammal och sliten, har dålig hälsa och verkar ha nått sin botten. Har en ödmjukhet inför sig själv och sitt drickande som jag inte har upplevt innan. Inser att det är nykterhet eller graven som är alternativet i detta läge.

Just nu sitter han på ett LVM-hem sedan i november efter en avgiftning. Han har i princip inget nätverk/familj/vänner kvar, och de som finns är själva missbrukare. Inga pengar, boende eller övriga resurser, och har av naturliga skäl svårt att göra sin röst hörd emot myndigheter osv.

Vi har nu återknutit kontakten efter att inte ha hörts på 10 år. Jag unnar honom så att få leva sina sista år i lugnt och ro, och i nykterhet. Men jag inser samtidigt att det kommer att bli väldigt tufft för honom att vända sitt liv efter alla dessa år i missbruk. Han vill själv ha en lägenhet på ett boende där det finns stöd och aktiviteter. Säger att han vill hitta tillbaka till ett liv där han kan glädjas åt det lilla, vardagliga. Utmaningarna är isolering och ensamhet, bristen på nätverk och de psykiska och fysiska problem som han har dragit på sig.

Att ha växt ut med en förälder som är alkoholist har såklart satt sina spår i mig med ett otal svek och en förstörd relation. Att gång på gång ha engagerat sig och fått upp hoppet och ha fått det raserat är en jobbig upplevelse. Tanken att det denna gång ska sluta på samma sätt som tidigare finns såklart. Samtidigt är jag glad att få återknyta kontakten och vill kunna bidra till att han ska kunna få ett nytt liv.

För att kunna veta om och i vilket utsträckning jag ska kunna vara ett stöd för honom behöver jag veta vilka utmaningar och problem han kommer att möta. Vad kommer att bli svårast? Vad är realistiskt?

Tacksam för alla svar!

För att slippa ensamhet som jag tror är en vanlig anledning föreslår jag att du pratar med honom om att gå med i AA eller Länkarna. Sedan finns ju möjligheten under tiden han är LVM omhändertagen att genomgå behandling på ett behandlingshem för att få mer redskap att bevara sin nykterhet. Vården är enligt paragraf 27 LVM. Det kan han prata med sin socialsekreterare om. Anhörigprogram tror jag är bra för dig. Både som ett stöd men också för att få insikter och kunskaper om missbruket. En bra bok för att förstå tycker jag är "jaget och missbrukaren" av Craig Nacken. Anhörigprogram brukar kommunen/socialförvaltningen anordna och det finns även Alanon som är för anhöriga. Skulle du nog ha nytta, hjälp och stöd av. Hoppas du kan använda dig av något. Boendefrågan är socialförvaltningen som får hjälpa honom med, om han inte kan det på egen hand. Kommunen har yttersta ansvaret för kommuninvånarna, även om det också för dom är svårt att ordna boende. Hoppas ni får några fina år tillsammans.