Hej, är ny i detta forum och har varit utan A i tre dagar!
När infinner sig den värsta tiden för abstinens?

Nyårslöfte

Har läst alla inlägg här. Superintressant. Jag hör också till de stackare som har druckit alldeles för mycket alldeles för länge. Har velat sluta länge, men inte kunnat. Eller känt mig tillräckligt motiverad. Har inte anlitat läkarvård, och aldrig tagit mediciner mot alkoholmissbruk. Jag skulle nog beskriva mig själv som en "Funktionell Alkoholist". Jag sköter mitt jobb, mitt hus och mitt yttre. Motionerar 4 gånger i veckan. Är nog lite av en AAA människa. Är skild sedan 20 år, har en "pojkvän" men lever ensam, och dricker ensam, hemma. Bara på sena eftermiddagar och kvällar.

Nu vill jag sluta. Har avlagt ett nyårslöfte till mig själv, om att REDUCERA. Vill inte sluta för alltid, eller helt, men vill ha rena dagar och känna att jag har kontroll över mitt drickande. Ikväll ska bli min första dag UTAN, på mycket länge. Kan jag kanske få lite stöd från det här forumet? Finns det kanske någon här som är i liknande situation och som vill göra det här i tandem med mig?

Framför allt undrar jag, lite oroligt, om det är klokt att sluta helt plötsligt? Känner ju till att man kan få otäcka abstinens-symptom. Är det kanske bättre att börja med att ha varannan dag helt fri? Att bara minska det dagliga intaget tror jag är svårt.

Skulle vara jätte-tacksam över svar!

För mig fungerar det inte att minska drickandet, beroende/missbruk kräver en periods nykterhet för att få kraft att bearbeta. Jag har tagit en dag i taget sedan 20 dagar tillbaka och motiverar mig själv genom att tänka på min familj och min möjlighet att få fortsätta vara en del av den. Jag tror att du måste hitta rätt motivation, orka med en period av nykterhet och sedan se om du kan fylla tomrummet med andra saker och/eller arbeta med de underliggande orsakerna till ditt beroende. Kanske kan du hitta en väg till kontrollerat drickande, kanske inte. Det viktiga är att bryta missbruket och för mig har det fungerat bra att ta en dag i taget.

Jag önskar dig all lycka!

Nyårslöfte

Tack för feedback Picard! Men det här med abstinensbesvären då? Har läst att man kan få hallucinationer och tremens. Det låter ju fruktansvärt otäckt. Det är väl därför jag föreslog det här med att börja med att vara ren varannan dag, för att undvika att få sådana besvär. Och sedan efter en vecka eller så vara ren två dagar av tre etc. Jag inbillar mig också att det skulle vara lättare att hoppa alkoholen EN dag om man vet att man får nästa dag........

Nyårslöfte

Brobackarn,

Wow, 6 vita dagar i rad efter 30 år! Då har du ju kommit en lång väg. Får jag fråga om du fick abstinensbesvär?

Om tanken på abstinensbesvär oroar dig tycker jag du ska kontakta en specialist antingen på betoendemottagning eller rådgivning. Du kan då få bästa hjälp om hur du ska inleda vägen till en nykter period. Jag tror det är väldigt svårt att trappa ned på grund av hur hjärnans belöningssystem fungerar. Men jag är ingen expert utan talar bara från egen erfarenhet.

easynote

Hej.
Slutade snusa för 60 dar sedan. Hade snusat 1 dosa lös/dag. Har sedan några år njutit av några glas vin ca 4 dar i veckan.
Efter snusstopp märkte jag att jag drack mer, troligtvis för att kompensera nikotinbrist. Insåg detta o slutade dricka tvärt på vardagar o upplever numera en stor abstinens på kvällarna. Detta löser jag delvis med att jag börjat springa 5 km varannan dag.
Min fråga är om nån annan hör har erfarenhet av att sluta snusa/röka o vad som händer med alkoholkonsumtion mm, abstinens mm.
Skulle behöva lite stöd o råd för att komma vidare.

Jag har slutat snusa många gånger. Som längst var jag utan snus ett drygt år.
Jag blir väldigt konstig om jag dricker alkohol de första två veckorna utan snus. Andra ”sug” går upp, precis som du säger. Jag brukar knappt ha nått blod kvar i mitt kaffeomlopp. Godismissbruket ökar.
Man har ju vant sig vid en ständig ström av (hmm) endorfiner? Hur som helst sjunker den nivån och man blir låg under en längre period. Kan definitivt förstå hur man kan använda alkohol för att ”täcka” upp för nikotinbristen. Springa är ett väldigt bra och beprövat sätt att lindra abstinensen.

Sofi

Hugo Boss 666
Hej! Jag antar att du kontaktar vården. Din vårdcentral!
Lycka till ??

Diddi103

Jag har tagit 2 glas varje kväll i många många år. Nu vill jag inte dricka längre . Jag har inte druckit på 2 veckor. Känner oro i maggroppen. Är så otroligt trött. Känner någon igen sig

Diddi103

Såg en artikel om abstinens. I bland kan den börja senare och håller på längre i så fall. Hoppas att det snart ge vika. Jag har så stark ångest och det triggar bara igång hur dåligt jag mår. Jag sitter och tänker på hur jag druckit. Jo så fort jag kommit ifrån jobbet. Var så trött och stressad. Det fanns inget annat än ett glas vin. Jag drack upp det första glaset så fort för att känna den där känslan och så slappnade jag av. 2 prasslet gick fort ner det också. Oh så skönt det kändes. Nu är mina tankar där. Denna härliga dryck som smakar så gott mitt vin. Denna dryck som kan göra oss så illa. Jag har bestämt att inte dricka nu. Det får dröja och då ska jag prova dricka ett glas vin. Inte vad det kunde bli på festerna upp till 10. Varför. Jo jag blev avslappnad av det. Men Men det hjälpte inte sista tiden. Då kom ångesten tillbaka. Jag drack mer eftersom då trodde jag att det blir bättre. Morgonen därpå längtade jag till kvällen för att få det där glaset. Nu förstår jag vad jag gjorde. Jag var så inne i det. De mina sa till mig men jag var bara förbannad. Usch vilken idiot jag har varit. Jag som ska vara så ordentlig sopa vill ha allt i ordning.Nu ser jag hur jag gömde mina flaskor. Fy Usch fy. Jag mår så dåligt för jag inte visste bättre. En gammal kärring.Nu har jag i alla fall hällt uppe i 26 dagar. Snart 30 dagar. Jag är så stolt över mig. Men ångesten finns där som en djävul kom hit och smaka istället. Suget finns. De trevliga stunderna. Denna avslappning Smaket i munnen på ett vin. Men är det värt ett glas vin när jag inte kan sluta. Bli en dålig människa i igen. Skulle vilja ja ett glas. Men Nej Nu villl jag vara nykter. Vara stolt att jag kan leva utan detta rävgift. Jag är lycklig och så mycket tid jag har över. Men jag är fortfarande sjuk rädd ångest på hög nivå. Nu är det bara att kämpa

Livet2010

Hej! Första ggr här. Men jag har bestämt mig att sluta dricka helt, men är mycket orolig för ev. abstinens. Av forumet förstår jag att jag har en hög alkoholkonsumtion. Jag vet varför jag dricker och har vuxit upp med en alkoholiserad pappa. Drack därför inget alls innan 20-års ålder, därefter mycket måttligt fram tills jag var ca 38. Men sedan blev det för mkt stress involverat i mitt liv och Cavan blev min bästa vän. Dricker sedan flera år mer eller mindre 2 flaskor om dagen, mellan 17-01. Jag besökte en ggr en alkoholläkare för 8 år sedan som skrämde upp mig (då drack jag en flaska/dag) att jag inte skulle sluta tvärt utan trappa ned med 1/3 för att slippa abstinens, men jag vet inte hur adekvat hans svar var då han erkände att det brukade gälla starksprit.. Så jag ville inte gå tillbaka. Men, hur som helst nu har jag trappat ned med 2 glas och sedan 4 glas. Vågar jag fortsatta i den takten och vara helt fri om en vecka? Eller kommer jag att få svår eller delirium? Jag vet att jag kan sluta själv, men bör jag kontakta vård för det? Tacksam för svar från mer erfarna inom detta och som kanske har gjort samma resa. Allt gott!

Nova69

Hoppas du lyckats med det du vill dvs dricka mindre. Mitt tips är att ta kontakt med en bra alkoholklinik de kommer ge dig all hjälp du behöver. Du är halvvägs vill ta tag i problemet!

Hej,
Vet inte hur gammal du är.
Jag tror att abstinensbesvären delvis är åldersrelaterade. Jag, 67 år, druckit mycket sedan 15-årsåldern, hade inga som helst besvär med abstinens eller bakfylla fram till 55-års åldern. Kunde kröka fram till 2 på natten, stiga upp och gå till jobbet utan problem. Sedan började problemen för att efterhand eskalera till dagens ohållbara läge. Har nu klarat 15 dagar utan. Var glad att du slipper helvetet. Lycka till!
Med vänlig hälsning, Wulfman

Perra

Har druckit mer eller mindre dagligen i 20 år, öl, vin, whisky, om vartannat. Dock aldrig på dagtid utan har satt igång i samband med mat, 17-tiden, men sen druckit fram till midnatt. Ofta har det gått en vinare, 4-5 starköl och en halvflaska sprit per kväll. Har inte påverkat jobb eller umgänge, kliver upp tidigt och känner mig sällan bakfull. Däremot nån enstaka minneslucka eller att jag vaknat mitt i natten med kläderna på och blivit tvungen att lägga mig, ”en gång till”.

Fick svettningar, hjärtrytm-störningar och diabetes för ca 5 år sedan, 20-25 kg övervikt trots att jag tränade regelbundet, inte äter bröd, godis osv. Dessutom blödningar från tarmen.

Den 1/12 2021 bestämde jag mig för att det fick vara nog, inspirerades av en artikel där det framhölls att man kan ha rimliga målsättningar, börja med en vit dag per vecka, en vit vecka per månad, en vit månad per år. Själv har jag som målsättning att vara vit i minst tre veckor (fram till jul) för att se om jag kan märka av en positiv förändring i mitt allmäntillstånd, få ny tid att lägga på andra saker än att dricka sprit framför tv eller dator.

Det har idag gått en vecka utan alkohol och trots mångårig daglig alkoholkonsumtion så känner jag egentligen inget sug. Och inte heller några andra ”besvär”.

Tycker mig märka att de hårda pulsslagen som jag ibland (rätt frekvent) kände tidigare har minskat eller försvunnit.

Mest positivt är att mängden tomflaskor och pantburkar minskat brutalt. Städningen går lättare… Och att jag helt har kommit ifrån stressen att hinna iväg till bolaget i tid på lördagarna för att se till att ”lagret” är påfyllt och att det räcker över helgen.

En hel del positivt, inte minst mentalt, redan, alltså. Men jag hoppas att det också ska märkas fysiskt, att jag kommer att må bättre. Om inte annat är det tillfredsställande att veta att kroppen nu får en möjlighet att återhämta sig, och den vetskapen är gott nog, faktiskt.

Vet inte om jag vågar ha som målsättning att inte dricka något över jul och nyår, men jag inbillar mig att jag - om jag klarar av de här tre veckorna fram emot jul - inte kommer att känna ett behov av att konsumera lika mycket under helgerna som jag har gjort tidigare år. Och att jag - om det här slår väl ut - kan starta det nya året med ytterligare en treveckors vit period.

Hej Petra,
Klokt att ta tag i drickandet, särskilt när kroppen säger ifrån. Här på Alkoholhjälpen finns ett test man kan göra och så får man förslag på hur man kan hantera alkoholen. Jag fick rådet att börja med tre nyktra månader, och det var väldigt nyttigt med en längre nykter period. Kan rekommendera dig det samma, och att läsa mycket här + fakta om alkohol. Efter ett tag börjar man fundera på varför man är beredd att offra så mycket för en giftig substans som inte ger särskilt mycket tillbaks. Jag tycker du ska satsa på en längta nykterhet nu, det verkar vara vanligt att man får en chans när det inte känns jobbigt, men det är inte säkert att man klarar att bryta igen lika lätt. Har läst många här inne som hade ett par nyktra veckor och sen drack på i flera år innan de orkade försöka igen. De skriver alla att de önskar att de slutade den där första nyktra perioden. Där du är nu. Ge dig själv en chans tycker jag. Du behöver inte tänka för alltid, börja med tre månader och ta sen ett nytt beslut.