Hej,
Jag är egentligen inte ny här på forumet men jag har aldrig startat en egen tråd. Har under några år, till och från, varit inne men mest läst och följt er andra. Jag visste nog inte hur jag skulle närma mig ämnet med egna ord. Och det var väl så jag var. Jag läste på om alkoholism, hade alla fakta, risker osv men inte blev det någon ändring. Gick i terapi, pratade med läkare, fick antabus men det fungerade inte för mig. Min beroendeperson är stark, manipulativ och destruktiv.
Idag har jag varit nykter i 327 dagar! Det är helt ofattbart, overkligt och så otroligt befriande. Just det ordet, jag känner mig fri från den mentala besatthet jag satt fast i under lång, lång tid.
Jag är en 41-årig kvinna, gift sedan många år och mamma till två fantastiska barn. Har ett ordnat liv (utåt sett...) med arbete, bra boende, familj, vänner bla bla bla. Jag skriver så för det är egentligen rätt ovidkommande. Det jag vill berätta om är hur det verkligen såg ut. Jag levde verkligen i två separata världar. Och på slutet hade missbrukaren tagit över mer och mer.
Jag har alltid gillat att festa. Träffa folk och ha kul. Jag har många gånger haft väldigt roligt tillsammans med alkoholen men det roliga tog till slut stopp. Tvärstopp, rätt ner i ångestens avgrund. Jag känner av smärtan än idag när jag tänker på vilken fruktansvärd kamp det var. Jag jobbade för fullt, ett tag mycket mer än så. Tränade lika hårt och drack när jag var hemma. Först var det lite (?) helgvin som sedan blev onsdagsvin som till slut var nästan varje dag vin. Jag drack i smyg, trodde jag, men min man märkte och mina barn. De upptäckte, grälade, grät, ställde mig mot väggen, förträngde och i sin förtvivlan undrade de vad det är som händer med deras fru/mamma. Ju längre jag sjönk i den nedåtgående spiralen, för ja sjukdomen alkoholism är som en nedåtgående spiral, desto mer isolerade jag mig från mina nära. Jag var kanske fysiskt närvarande men långt i från mentalt och känslomässigt.
Jag lovade dyrt och heligt att jag skulle sluta, aldrig mer, bara dricka lite... Jag sa att jag gör allt ni säger men jag vill inte berätta på jobbet (sista halmstrået) men det gick inte. Jag klarade det inte själv och jag klarar det inte själv idag heller.
En ambulansfärd med 4,1 promille i blodet och en natt på psyk räckte inte. Måndag morgon var jag tillbaka på jobbet och fasaden av den duktiga, glada och kompetenta kvinnan var på igen.
30/3 2016 nådde jag min personliga botten. Min man ringde till slut min närmsta kollega och så var bollen i rullning. Kollegorna hade märkt min förändring och jag hade berättat en liten del av min sanning.
Jag blev konfronterad på hemmaplan av min arbetsgivare och jag berättade allt. Det bara släppte. Jag orkade inte en sekund till av mitt dåvarande liv. Det var en kamp varje dag. Dricka, eller inte dricka, dricka två glas, dricka 4 glas?! Jag tog tacksamt emot hjälpen jag fick. Valde att åka iväg på behandling. Jag behövde hjälp och tacksamt nog insåg jag det. Det var det bästa beslutet jag tagit i hela mitt liv. So far...
Jag lovade mig själv att göra precis som terapeuterna sa. Lyssna, lära och acceptera.
Det tog ett par veckor innan allt jag hade i huvudet landade rent känslomässigt, "världens längsta halvmeter" även kallad.
Den tacksamheten jag känner idag är enorm. Jag och min familj tillfrisknar. Jag går på AA-möten och jag delar och lyssnar in.
Jag är lagom öppen med min sjukdom. Pratar mycket med mina nära och kära och jag har inget behov av att dricka längre. Jag har insett och accepterat att jag är alkoholist och det har varit avgörande. För nu vet jag hur jag ska göra för att få må så bra bara jag kan. På livets villkor liksom.
Jag vill dela med mig av min historia (blev långt) för jag vill inspirera er andra. Det går att hitta en väg ut. Det går att bli fri från besattheten, ångesten och oron. Våga släppa taget och acceptera var nyckeln för mig.
All kärlek och värme till er från mig!

Ellan

Jag jobbade på ett kvällsevent i veckan där det naturligtvis serverades alkohol. Efter någon timme stod en av våra högsta chefer, som är fullt medveten om min historia, bredvid mig och funderade:
- Alltså jag är inte alls sugen på öl, vin eller bubbel i kväll.
- Nähä...
- Jag tror faktiskt inte att jag ska dricka någon alkohol.
- Nej gör inte det då.
- Jag är inte ens sugen.
- Inte jag heller... (svarar jag småskrattande)
- Ja det är ju tur (svarar chefen lite trevande).
Han fortsätter liksom för att övertyga sig själv så till slut säger jag för att hjälpa honom att komma till ett beslut;
- jag tror inte att du kommer att ångra beslutet att du avstod när du vaknar i morgon.
Han tittar på mig lite förundrat ett par sekunder och säger sedan;
- F-n jag gör det. Jag tar bilen hem!
Samtalet har fått mig att fundera lite såhär i efterhand. Kändes som att han behövde förankra sitt beslut hos någon han visste inte drack. Hade han haft samma diskussion med sina chefskollegor hade han ju stått där med ölen i handen. Och det var kanske inte alls vad han behövde den dagen.
Det behöver vara ett naturligt val att avstå alkohol. Den tanken behöver väckas hos många och framförallt på våra arbetsplatser. Jag vet vad vår alkoholpolicy säger men frågan är ju om den bara är ett irriterande (måste ha) dokument som ingen läser eller om människor faktiskt förstår syftet med den. Kunskapen är oroväckande låg på min arbetsplats vilket är skrämmande.
Jag får fundera vidare...
Kram
Ellan

Babar

Jag håller med dig om att det är ju märkligt med normer vad gäller alkohol.
Just att fokus hamnar på den som väljer att avstå alkohol.
Att man på t.e.x på AW ska behöva förklara varför man inte dricker.
Borde ju vara tvärtom men det är väl så det funkar på svenska arbetsplatser.
Tror att kunskapen där jag jobbar också är väldigt låg.

Håller med dig om att det här får vi fortsätta fundera på.?

Kram & fortsatt fin valborg!

Hoppie

Kanske har den här chefen också börjat reflektera över sitt förhållande till alkohol och sökte någon form av bekräftelse från dig. Han är ju medveten om din historia och då kanske han sökte stöd för att faktiskt fundera över alkoholens roll i hans liv. I hans värld kanske alkoholen har en väldigt stor roll och han kanske vill hoppa av det tåget. Jag tycker det låter som ett fint möte i samstämmighet.