BottenIsNådd ~ En jädra dag i taget

17 inlägg / 0 nya
Senaste inlägg
OrkaAlkohol
BottenIsNådd ~ En jädra dag i taget
OrkaAlkohol
20 dagar nykter! :)

Hej!

Väldigt bra forum! Har mest läst och fått motivation men tänkte skriva en liten rad också.
Jag är 34 och alkoholen har tagit över mitt liv mer och mer. I Januari nu i år så hade jag väl druckit i princip varje dag under 4-5 års tid. Drickande började vid 15 men började bli vardag när jag var sjutton. Eftersom jag bor i en storstad så har alkoholen och umgänge alltid gått lite hand-i-hand som sen följt med mig ju äldre jag blev. Från att "umgänges" dricka även om jag även då drack i min ensamhet så har det jag uppskattat mest och det är att dricka i min ensamhet också. Det handlade om är 6 öl eller en flaska vin på vardagarna själv och helgerna vart det självklart mer. Jag har två bolag som ligger nära mig så självklart fick jag ju köra en "varannan" besök grej så man inte dök in på samma bolag varje dag.

Jag fattar nu att jag rättfärdiga det eftersom jag inte köpte billigaste boxvinet eller billig skit öl utan drack mellan/övre priser på grejerna. Det blev ett försvar som att; - Jag dricker ju bara för att det är gott och trevligt.. Det fungerade bra de första 3 åren men sen kunde jag inte sluta, jag gick och köpte dem där ölen eller flaska med vin varje dag efter jobbet/ skola. Märkte att jag bara längtade efter att åka hem så jag kunde köpa med mig från bolaget. Det ledde till att jag blev mer och mer sluten, blev trött på människor och kände aldrig någon connection med folk omkring, svårare med att relatera till andra.
Jag är och har alltid varit en socialt begåvad människa, med snabba roliga kommentarer, men ju äldre jag blev så selekterades vänner bort, det var självklart på gott och ont. Däremot har många relationer försvunnit p.g.a alkohol - det har aldrig sagts rakt ut men det var ju mer min prio. Har sen tonårsåldern haft problem med depressioner och lärde mig då "magin" med hur det är att ta på sig masken som visar "hur bra man mår".

Förra året så pajade livet och jag föll ner i en utmattnings/ depression. Jag var i princip sängliggandes från oktober till januari. Var tvungen att flytta hem till föräldrarna, tyvärr så drack vi ju till helgerna men drog ner till 2,8or på vardagarna. Det var konstigt i början men fungerade efter tag. Sen blev det ju visserligen 4 st 2,8or om dagen och generöst med vin och annat på helgerna. Så vardagarna blev en livsuppehållande åtgärd till helgen, man liksom gör en eco-driving till vardags för att gasa upp i 200km/h på helgen. Det här var dock ett bra första steg för då fattade jag på ett annat sätt, det så påtagliga obehagliga känslorna av hur jag saknade det, hur jag tänkte på alkoholen konstant..

Nu har depressionen börjat släppa och jag är påväg tillbaka. Hoppas kunna plugga vidare till hösten alternativt jobba för att tjäna lite pengar (nekad ersättning av FK under hela sjukskrivningen)... Så är lite halvtaskigt med deg:P
Jag kom och tänka på för ungefär en månad sen att allt riktigt dumt jag har gjort i mitt liv så har jag gjort när jag har druckit och i samband med tanken så har jag liksom fått rysningar i kroppen/huvudet för att sedan försöka skaka på huvudet för att tanken ska försvinna.
Nu har jag iallafall varit nykter i 20 dagar. Jag svepte en flaska chablis dagen innan och jag vill inte göra det här något mer, alkholen har stått i vägen för hur jag vill leva mitt liv. Har visserligen klarat diverse jobb, rest väldigt mycket och pluggat på högskola men behövt lugnandet/ dämpandet på kvällar och helger för att varva ner.
Det tog mig 17-18 dagar innan det värsta släppte, dem fysiska symptomen och de konstanta tankar på alkohol. Ett tips som ger mig en bra känsla var att jag köpte en dagbok för två månader sen och nu varje kväll skriver jag till nyktersiffran med ett leende på läpparna. Jag har berättat för syrran och en kompis att jag ska "uppehåll" från alkoholen, men jag har som mål att utesluta den helt. En jädra dag i taget, men jag blir skraj när den dagen kommer och man börjar "glömma bort" det dåliga med drickande och istället försköna. Så en dag i taget.
Vad rekommenderar ni för att bibehålla nykterheten? Fick ett sms igår från en kompis; - En öl i solen nästa vecka?. Är fan nervös för sånt. Jag är lite orolig för att gå på möten men ser själv att jag behöver gå på något om någon månad eller så när jag börjar "glömma bort" och romantiseringen kommer tillbaka.. Kom gärna med sååå många tips som ni har :)

Viktras
Lycka till, ska bli spännande

Lycka till, ska bli spännande att följa dig, hoppas du uppdaterar oss om hur det går!

Denlillamänniskan
Det verkar som att du har

Det verkar som att du har tagit ett mycket bra beslut. "En jädra dag i taget".
Jag känner som du; rädd att glömma och börja försköna.
Tack för att du delar med dig.

OrkaAlkohol
Tack Viktras! Jag ska kämpa

Tack Viktras! Jag ska kämpa på. Jag är värd att vara lycklig nu, lägga misstag och ångest bakom mig och genuint ta lärdom utan att fördöma mig själv längre. Jag ska försöka skriva då och då, för inspiration och stöd men också för att dela med mig om vad jag tycker fungerar för mig. Tack för ditt inlägg :)

OrkaAlkohol
"En jädra dag i taget"

"En jädra dag i taget" Denlillamänniskan.. Tack för ditt inlägg :)

Denlillamänniskan
Ja, så kan det kännas och det

Ja, så kan det kännas och det är rätt inställning. Ska lägga ditt uttryck på minnet :)

Tackohej
Tips

Själv på samma resa som du. För mig funkade antabus verkligen och fortsätter fungera då jag fortfarande äter det. Ser tillbaka i min dagbok att antabusen räddat mig från återfall flera ggr.
Jag har kastat mig in med hull och hår för att få detta att hålla denna gång så skaffat sponsor och ska testa stegen trots min skepsis som ateist men verkar funka utan religös tro. Får se :)
Tror som du att det är viktigt att inte bagatellisera hur det varit efter lång nykterhet. Jag har över 10 veckor vita nu och hjärnan försöker fortfarande lura mig.

Sommarflickan2018
Starkt!

Hej.

Känner igen mig så mycket i det du skriver och jag är själv på dag 22 så vi kan följas åt. Jag har försökt innan men hamnat just i den där tankevurpan då det inte känns så farligt att dricka och då tagit ett första glas, vilket lett till 2, 3, 4 etc. Den här gången kör jag antabus och tar hjälp av sjukvården och kommunen. Jag har även installerat en app som heter EasyQuitDrinking som bla berättar för mig vilka positiva vinster jag får av att sluta dricka.

Hur mådde du de första dagarna efter att du slutat?

Får jag fråga varför FK inte godkände ersättning för dig?

Hur som helst, starkt jobbat och grattis till 20 dagar!

/Sommarflickan18

Sofia
Vilken nystart!

Varmt välkommen till Alkoholhjälpens forum, OrkaAlkohol! Vilket ärligt och insiktsfullt inlägg du startar med. Du har druckit mycket de senaste 4-5 åren och sedan tonåren brottats med återkommande depressioner. Förra året blev det riktigt illa med en utmattning som höll dig sängliggande i flera månader och ställde livet på ända. Så himla starkt av dig att mitt i detta bestämma dig för en så stor förändring av dina alkoholvanor! Jag funderar på om du skulle kunna hitta några guldkorn i vårt program här på Alkoholhjälpen (blå rutan på förstasidan), för att bibehålla nykterheten? Du får gärna läsa mer och se om det kan vara något för dig. Där tas t.ex. just det där med hur man kan tacka nej till alkohol upp.
Lycka till framåt och grattis till dina nyktra dagar. Hoppas att du ska få ut mycket som du kan ha nytta av här ifrån Alkoholhjälpen.
Varma hälsningar,
Sofia, Alkoholhjälpen & Anhörigstödet

OrkaAlkohol
Hej Sommarflickan 2018! Kolla

Hej Sommarflickan 2018! Kolla dagboken nu och det är min 22a dag idag också! Jag ska ladda ner den där appen. Allt som kan hjälpa en i rätt riktning :)

Första dagarna så kände jag mig väldigt konstig i kroppen, jag började iallafall dra ner till 2,8or sen januari så jag tror det gjorde så min övergång blev sånn enorm chock, om du förstår vad jag menar? Däremot så spelade psyket spratt med mig, klarade inte av ljus, ljud, blev även lite paranoid, har ingen sånn pyskotiskerfarenhet sen tidigare så känns som det kan kopplas ihop. Sen var det ju dem konstanta tankarna på alkohol. Gick inte ut på 3-4 dagar. Hur var dina?

Jag hade otur att falla mellan stolarna, jag har studerat i två år men var ju påväg in i en uttmattning / depression i höstas. Jag ignorerade tecknen och tog avbrott från studierna/ CSN, fick ett vikariat men klarade av att jobba där i en vecka innan jag totalt föll ihop och kunde inte gå tillbaka. Jag var inte inskriven på AMS eller något sånt heller eftersom jag hade fått vikariatet så tänkte jag inte att jag behövde det just då. Innan jag började plugga så var jag ute och reste så när jag sökte FK så hade jag inget inkomstgrundande till sjukpenning. Därmed inga pengar, sen har jag haft för "mycket pengar" d.v.s några tiotusen i buffert som tur var, därmed kunde jag inte söka andra bidrag. Jag har väl någon "falsk stolthet" att jag verkligen drar mig för att söka socialbidrag, känns som att andra behöver det mer än jag. FK hade ju rätt men dem var ju inte hjälpsamma med hur jag kunde gå tillväga på annat sätt.

Du med grymt bra jobbat! Grattis till 22 :)
/ OrkaAlkohol

OrkaAlkohol
Hej Sofia!

Hej Sofia!

Tack så mycket :) Ja det har blivit väldigt mycket och i ensamhet samt fel tillfällen. Ja, det var nog övergången till 2,8or ändå trots att dem blev någon form av eco-driving. Sen plötsligt så kom ju svaret som jag hade vetat om så länge men velat förneka; - Allt jag skäms över eller dem gångerna jag har mått dåligt så har alkoholen varit där. Jag har inte kunnat avsluta kapitel i mitt liv pga alkoholen eller klarat av relationer pga av alkoholen. Det var ju inte så att jag tänkte så men jag har ju insett mer och mer att det är ju den och sen en hög känslighet hos mig som människa.
Tack för tipset och det varma välkomnandet :) Jag ska kämpa på! 22 dagar senare så har ångesten släppt lite mer, jag känner mig lite gladare och påminner mig själv hur duktig jag är i stunden och idag.
Vänliga hälsningar
OrkaAlkohol

Denlillamänniskan
Det låter som du har en fin

Det låter som du har en fin dag!! Du verkar så himla ärlig, och har en hel del humor. Det är två egenskaper man kommer långt med.
Klart du är duktig som bara den idag!

Att vara en känslig person kan vara svårt. Det lättare lite om man hittar andra som har samma känslighet. Men det viktigaste är att du nu börjar stå upp mer för dig själv och inte använda alkoholen som en krycka. Har gjort likadant och det var smärtsamt att inse det.

Jag fortsätter att följa din tråd och håller tummarna för dig!

OrkaAlkohol
Idag är en riktigt tung dag.

Idag är en riktigt tung dag..dag 24. Vakna med en väldans ångest som suttit i hela dagen, en stor klump i magen och plötsligt kommer tanken att varför gick jag inte förbi bolaget när dem hade öppet..?
Någon som har några välbekomna tips vad jag ska göra?

Denlillamänniskan
Jag tycker att du ska köpa

Jag tycker att du ska köpa lite snask, typ chips och dip och smågodis. Sen ringer du nån du tycker om och pratar en stund. Ät en ordentlig middag; det hjälper! Sen avrundar du kvällen i soffan med en bra film eller en bra bok. Ta också en varm dusch och om du kan; GRÅT gärna en skvätt och säg snälla saker till dig själv. Tårarna är själens tvätt.

Jag är också nykter och tänker fortsätta så. Att livet känns sorgligt och tungt ibland, hör tyvärr till. Men det blir bättre! Jag tror på dig och önskar att du får lite lindring av det. Det kommer snart en sån där fin dag igen. Stå på dig!!

Sommarflickan2018
Samma känsla

Märkligt, min 24:e dag har också varit tung och ångestfylld. Troligtvis den jobbigaste dagen hitintills. Jag har inga bra svar på vad en ska hitta på, jag försöker kolla tv-serier och härda ut tills det är läggdags. Inte världens bästa strategi men man gör det man kan för att ta sig genom jobbiga dagar. Förhoppningsvis blir morgondagen lättare, jag hoppas iaf det. För både dig och mig.

:-)

OrkaAlkohol
Det blev lite snacks igår,

Det blev lite snacks igår, har en enorm craving efter piggelin glass.. Har typ käkat ett 15-pack om dagen dem senaste dagarna. Så man får snaska till det lite nu som du skriver Denlillamänniskan! :) Bra jobbat med nykterheten! Hur länge har du varit nykter?
Två-tre minuter efter jag hade skrivit igår så fick jag ett SMS från en kompis som frågade "jag ska parkera om bilen, vill du att jag kommer förbi och plockar dig?, jag har kall öl i kylen"... Satan i gatan vad den slog till!
Så jag kämpa mig iväg på mitt första AA möte igår, var tufft hela vägen från tandbostningen hemma, vägen dit och skakningarna när jag satt där men det var givande och jag kände mig oerhört välkommen.
Det som jag har lite svårt är det att jag har en väldigt negativ laddning kopplat till ordet är Gud d.v.s säga ordet Gud. Trots att AA inte har en kristen agenda på det sättet och Gud är din egen syn på Gud, gudomlighet eller vad som helst så är ordet svårt för mig att ens använda då jag inte ens kan lura min agnostiska syn på gudomlighet genom att använda uttrycket Gud som en synonym av min känsla för vad jag tror på. För starkt kopplat till religion för mig.
För mig blir det lite som exempelvis; Jag är Spontan! VS Jag är impulsiv. I mitt huvud känns ordet spontant positivt på ett oförutsägbart sätt, medans ordet Impulsiv känns som något negativ på ett oförutsägbart sätt. Kanske en konstig liknelse men jag känner dessamma för uttrycken Gud VS Gudomlighet eller min känsla "helheten av allt".

Har lite samma känsla i kroppen idag som igåe, orolig i kroppen, längtan efter ett glas och ångest, dag 25. Jag ska försöka komma ut på en promenad efter frukosten som är bra för mig.
Kämpa på Sommarflickan2018, det blir en hel del lättsamma serier/ filmer här också. Nyligen lycklig prenumerant till alla streaming tjänster som finns :) Hur känns det för dig idag?