Makens fylla fick mig att se honom med nya ögon. Nyktra. Jag har alltid varit full med honom. Jag kan plötsligt se hans mänsklighet, hans brister (han har en perfekt tuff fasad), förstå de misstag han gjort på just fyllan, som fått oss att bråka sönder relationen. Hans fylla igår var inte helt förgäves utan gav nåt för vår relation han aldrig kommer att inse. Men jag tar den läxan. Vill sluta vara arg. Han är också en människa. Han har bara inte så lätt för att öppna upp och prata om sitt inre, han vill inte visa sin sårbarhet. Kanske han inte ens vill kännas vid den. Men jag är ingen psykolog, det är inte min uppgift som livskamrat att gräva i hans inre, det måste komma från hans egen vilja. Jag kan bara vara en schysst kvinna vid hans sida. Kanske han också behöver känna tillit. Ömsesidig tillit. Jag behöver öppna mina armar och våga lita på honom.

anonym23942

Fruktansvärt svår upplevelse. Särskilt när en själv väljer nykterhet efter en tid av distans och insikt.
Ser numera allt för ofta min man i ett tillstånd som känns frånstötande. Rent äcklande som du skriver.
Tror att en blir lite allergisk mot berusning på något vis efter ett tags uppehåll.
Dels för att en vill ta avstånd, dels för att det väcker obehag. Men även för att det påminner om ens egna dåliga val.

Att se livet med nya ögon är belöningen för vår nykterhet, man blir lite ödmjukare och klokare.
Många kramar Strulan ❤️❤️

Trött! Sugen på vin. Sugen på sprit. Sugen på ångest, abstinens, hjärtklappning, bråk..? Nää, jag misstolkade kroppens signaler. Jag ör sugen på mat, vila, närhet, kramar, vänskap, en god bok, soffan. Så det blir tacos och bubbel (ramlösa med olika smaker). Ingen ångest tack.
?
Känna in NUet. Acceptera NUet!

Imorse bestämde jag mig. Jag ska köpa en miniflaska vodka på flyget på fredag då jag åker på weekendsemester. Varför? För att slappna av.

Hos terapeuten idag diskuterade vi det.
Plötsligt handlade samtalet om min mamma. Min barndom. Jag visste inte att hon gör så ont i mig. Trodde att jag accepterat. ”Ja i huvudet, men inte i hjärtat” sa terapeuten.
Jag gick till terapeuten med en ganska stabil känsla. Stress och irritation i kroppen men det är jag van vid.
Vet inte hur hon lyckas men hon trycker på rätt knappar.
Min kropp grät. Jag hulkade ut en bit smärta ur mitt inre. Jag skämdes för min fulgråt men det bara kom.
Efteråt var smärtan från nacke och axlar borta och jag kände mig lättare och kunde andas hela andetag. För denna gång.
Det här behöver jag göra om och om igen... tills mitt logiska jag möter min själ och kan bli ett helt jag.

Nytt beslut. Jag ska möta alla känslor. Vara nykter NU!?? Alltså, ingen vodka på flyget. Jag försökte lura mig själv tillbaka till alkoholträsket, för att slippa känna obehag. Genom att vara i obehag kan känslan bearbetas och försvinna.

Vi gråter, skrattar mm vi känner, vi lever för första gången på länge. Ju mer vi känner ju mer lever vi och växer, ikväll skall jag skicka styrka till dig över skogsjöns mörka vatten.
Kram Strulan❤️?

Så fint svar!?Tack! Jag kan föreställa mig den där sjön med skog runtomkring. Bodde i en skog en sommar. Älskade storheten, lugnet, livet! Styrkan.
Det är sant som du säger, vi känner och lever och växer av det här! Kram??

Är nykter. Suget kommer starkt. Pga stress. Gissar jag.

Orolig. Vaknar tidigt. Kan inte somna om. Mannen snarkar och stör.

Jaha. Det är såhär livet känns. Alla möjliga och omöjliga känslor. Man behöver kanske inte dämpa alla negativa känslor. Bara vara i dem.

NU är jag ännu nykter!?

Sprit. Öl. Supersug. Varför kommer det här suget nu? Jag har tagit det här för givet. Jag har inte stannat upp ordentligt. Inte känt tacksamhet för nykterheten.

Jag är så sugen på whisky. Känslan. Avslappningen. Fnittret. Det sköna. Jag är så jävla sugen på sprit igen.
Måste stanna upp, hur vill jag vara? Vill jag vara en kvinna, mamma som luktar sprit vid godnattsagan? Nej. Jag vill kunna dricka alkohol och njuta av det ibland. Har det någonsin tidigare under mitt 27 åriga drickande (är 40) fungerat att dricka lite? Ja, men endast 2 gånger av 100. 98 gånger av 100 har lett till för mycket alkohol, ångest, bråk, lidande, och ännu mer drickande och till missbruk. Alltså. Vill jag riskera att missbruka alkohol och utsätta mig själv, och indirekt mina barn, i fara? Nej.
Så hur kan jag få avslappning och njutning på annat sätt?
Svar: Stanna upp, acceptans, njut av NUet, mitt sinne behöver inte förändras eller fly från stress. Jag kan se den, acceptera den och slappna av i den. Belysa den svåra känslan med min medvetenhet så att det smälter bort. Andas. NU.
Jag är tacksam. Jag är nykter NU?
Jag vill vara nykter. Jag har valt och väljer nykterheten ?

För 74 dagar sen beslutade jag mig för att bli nykter. I helgen var vi på weekendresa. Jag är livrädd för att flyga. Jag flög dit. Rädd. Men nykter! Var nykter på resan och njöt! Älskar mitt nyktra liv! Inför flyget hem fick jag panik! Verkligen panik! Jag hade hållit paniken under kontroll tills vi satt på flygplatsen. Då kom kallsvetten, panikattack, jag fick inte ner känslan. Jag orkade inte stå emot. Jag svepte 2x 4 cl sprit. Rädslan släppte inte. Jag blev trött och somnade en stund efter att planet lyft. Så kom illamåendet. Jag mådde inte bra av det jag drack, jag blev inte avslappnad, jag fick en avsky och avsmak för alkohol. En äcklig upplevelse.

Jag tar inte mig tillbaka till noll på min nyktra väg pga det misstaget. Ser det mer som en läxa. Alkohol har inget gott att ge mig.
Jag fortsätter, på min 74:e dag som nykter (-8cl sprit).
Min kropp har börjat vänja sig vid sundare kost. Protesterade med dåligt mående av shoten jag tog.
Nykterheten is the shit!! ???

JoYo: Jag har läst din tråd och är sjukt imponerad över dina framsteg och att du faktiskt lyckas njuta nykter! Det ger hopp till oss alla här.
Jag fastnade för att du använder ordet acceptans. Att belysa svåra känslor för att de ska bli mindre svåra. Kan det vara så att du provat terapiformen ACT? Det är ju just den metoden man använder där. Jag själv fick tipset av en psykolog när jag mådde allmänt pissigt (inte alkoholrelaterat), och wow vad det funkade bra på mig. Så nu insåg jag när jag läste din tråd att jag borde plocka fram ACT-verktygen igen. De borde ju kunna funka mot alkoholsuget också. Tänker jag. Tack :)

Theobald74, tack för ditt fina svar! ☺️
Jag har nog aldrig medvetet provat just ACT men har nu faktiskt köpt boken ”bota din flygrädsla med ACT” och ska läsa inför hösten och nästa flyg.
Jag har plockat verktyg från många olika håll och även gått i KBT mot ångest.
Tycker absolut att du ska plocka fram dina gamla verktyg och tipsa gärna!! Jag är väldigt intresserad!
Jag utövar acceptans i sociala sammanhang eftersom jag ofta druckit i samband med fester med människor jag är obekväm med. Nu jobbar jag med att bara vara lugn och acceptera alla känslor. I olika situationer. Är nog ganska introvert trots att jag tycker om människor, har vara svårt för elaka människor med tråkig och tuff jargong. Men nu står jag kvar. Observerar och konstaterar och accepterar.

Jag blev ytterligare stärkt i min nykterhet av era kommentarer! Heja er!?

Aine

Är så imponerad av hur du jobbar med dig själv och vilka resultat det lett till. Behöver förändra hur jag ser på mig själv och min omgivning och här har jag verkligen fått inspiration och verktyg att ta med mig. Tack
Önskar dig allt gott även i fortsättningen?

Tack! Det här är ett stort arbete med oss själva vi har. Heja oss alla! Vi behöver all styrka! Skönt med forumet där vi kan stötta varandra! ?

Jag har inte orkat skriva. Är i en liten svaj. Känner mig ledsen. Osäker. På allt. Håller mig nykter. Går hos terapeuten. Känner mig ensam. Alla dessa känslor. Kämpar på. Tränar. Läser. Försöker.
Vill ha ork och glöd. Nåt saknas.
Hoppas du mår bra? (jag har inte läst här heller...?)

Tror det är naturligt att man blir deprimerad, man utkämpar sitt livs strid och det går bra. Men resten av livet är ju som vanligt, alla problem är kvar och flyktvägen är stängd.
Tror att just detta att vakna upp och inse att alkoholen är bara en del av problemet, skrämmer mig iallafall.
Inte så mycket pepp, men känner med dig och förstår dina känslor.
Så styrka och mod, så tar vi en dag till// kram Strulan❤️

Jag har tappat skrivandet och dagarna. Kan verka bra i första tanken men jag tror att alkoholsuget börjar smyga sig på. Så nu vill jag skriva av mig.
Jag är sugen på alkohol och känner en liten tristess. Samtidigt vet jag att alkohol inte ger mig fyllnad i tomheten. Tomheten kan bara fyllas med barnens skratt, träning, acceptans, meditation, livet!
Ser fram emot en nykter och skön lördag kväll. Imorgon vill jag träna och pyssla i trädgården!
Nykter sedan 17 mars! ?