Mistral

.. av att sluta. Försökt så många gånger. Dag 1-2 får jag en hemsk rastlöshet, oro och pirrande i kroppen. Kan inte koncentrera mig på allt som måste göras varje dag. Funkar bättre med ca 1l vin/kväll. Hur i helskotta tar man sig igenom de första dagarna? Känner mig så värdelös som människa.. Ingen bryr sig om mig. När börjar man fungera normalt igen? Måste sluta nu....

Ett bra första steg är att börja skriva här, finns många kloka människor som kan ge råd och pepp.
De första dagarna är hemska, men brukar vända efter 4-5 dagar.
Det är inte lätt men med vilja och stöd så går det en dag i taget.
Kram Strulan

Peter1970

Jag heter Peter och är nykter alkolist.
Det du upplever är vad vi kallar att gå på vita knogar.
Man upplever, innre stress, rastlöshet, ångest, svettningar osv osv.
Det är ganska inviduellt hur länge dessa symtom håller i sig, för dem flesta avtar det efter ca 7-14 dagar, och börjar bli mera hanterbart även om vissa symtom finns kvar.
Även om det är tungt och jobbigt så råder jag dig att söka hjälp, att sluta själv är fruktansvärt svårt.
Det finns många organisationer som kan hjälpa dig, men lite tråkigt är att den svenska sjukvården har blivit sämre på detta.. Men det finns en del saker sjukvården kan göra, så kontakta en läkare om du tycker det verkar vara ett bra alternativ.
Jag själv är med i Anonyma alkolister, även om jag själv väljer att vara öppen med min alkolism.
Där kan du tex vara anonym och trygg, och samtidigt få hjälp.
Nej du är inte värdelös, även om det känns tungt ljust nu.
Det finns hopp och en ljusare framtid för dig Mistral.
Jag finns här om du vill ställa frågor.
Mv. Peter

Mistral

Strulan65 och Peter1970.
4-14 dagar??? Det är omöjligt att stå ut med, jag är ensam om allt och måste fungera varje dag. Har sökt hjälp, beroendemottagningen har 1/2 års kö och på vårdcentralen fick jag Atarax utskrivet. Atarax funkar inte så bra då jag blir så trött av dem att jag ändå inte fungerar av den anledningen, orkar ingenting med Atarax i kroppen.
Har läst om många som lyckats sluta utan hjälp.. hur tar man sig igenom 14 dagar med abstinens?? ???

Femina

Din abstinens beror ju på hur mycket/ofta/länge du druckit. Jag har druckit ca två flaskor vin/dag i flera år och har inte svår abstinens. Oro, svettningar, rastlöshet och dålig sömn får väl alla i olika grad. Försök sluta nån helg eller sjukskriva dig några dagar. Ladda innan med annan dryck/nåt du kan småäta kanske under rastlösheten och ladda med ev rolig film, bra bok, varmt bad, sov osv. Det går snart över och du känner dig som en människa igen.
Kram,

Michael__

Hej,
Du är inte ensam. Förra veckan höll jag upp i 2 dagar men fick sån extrem abstinens så jag köpte en flaska vin och en öl för att dämpa den. Det var ju såklart inte så lyckat. Dagen efter drack jag igen. Inte så smart det heller.

I söndags så gav jag det ett nytt försök, och har inte druckit sedan dess. Jag fick dock fortfarande abstinens. Ganska så grov då jag haft ryckningar och oro. Dag 5 och det är bättre. Inte över men mkt bättre.

Jag har försökt att sluta många ggr och det är svårt. Du får hitta en motivation. Min är hälsa och ekonomi. Hitta något som är bättre än alkohol. Jag fick lite inspiration när Jordan Peterson pratar om alkohol. Han pratar just om detta. Skickar med länken.

https://youtu.be/4cYuWLZI5kw

Peter1970

Ja det är tungt och plågsamt, det håller jag med om.
Men alla fall är unika, beroendes på hur länge och mycket man druckit.. Även personlighetstyp kan ha en inverkan.
Om du bestämt dig för att försöka sluta, så tänk på skälen till varför du vill sluta dricka. Fokusera på dom positiva aspekterna och vinsterna av ett liv i nykterhet.
Även om det är tungt dom första dagarna, försök sysseldätta dig med något som intressserar dig.
Eller om du har folk omkring dig, så prata med dom om detta om modet finns.
Du vet varför du mår dåligt, men tänker du och fokuserar hjärnan med tankar på alkohol hela tiden när du försöker sluta så blir det naturligvis tyngre.
Alla personer är olika, en del har lättare att sluta andra inte.
Det är som sagt inte säkert att du har abstinens i 14 dagar och mår dåligt.
Jag led ordentligt i ca 8 dagar innan det lättade något, men jag kunde dricka kopiöst 6-8 dagar i sträck, sedan ca 2-3 dagars uppehåll och startade om igen, samt att jag gjorde detta väldigt många år.
Jag provade atarax en gång aldrig mer, vart helt borta på morgonen av dem.
Naturligtvis kan man lyckas sluta på egen hand, men erfarenheterna säger att återfallen är högre procentuellt sätt.
Men tänk iaf tanken på AA eller liknande organisationer, det finns mycket vinst och erfarenhet och hämta, samt hjälp.
Mv. Peter

Peter1970

Starkt av dig och bra kämpat❤
En dag i taget.
Mv Peter
Nykter alkolist.

Mistral

Tack för era kommentarer, det känns skönt att få input.
Förra gången jag försökte sluta, hände följande: Dag 2, stod i mataffären och skulle handla. Plötsligt kändes det som om kroppen började skaka inuti, tittade på mina händer men dom skakade inte. Inga skakningar utanpå, bara inuti kroppen. Jag fick jättesvårt att fokusera, kunde knappt läsa på lappen vad jag skulle handla och kom hem utan många av de saker som stod på lappen. Det kändes som om jag glömt hur man lagar mat. Visste att jag hade mer att göra senare men kunde inte komma på vad. Det slutade med att jag åkte raka vägen och köpte en flaska vin, och efter 2-3 glas hade jag fullt fokus igen. Inga problem längre med allt som skulle fixas.

Den upplevelsen skrämde mig riktigt ordentligt. Jag är som sagt ensam om allt som ska göras. Har tonårsbarn. Ingen släkt i närheten och vännerna har försvunnit.

Det är just det... hur ska jag kunna fungera de första dagarna? Jag kunde ju inte ens handla och laga mat!
Att stänga in mig hemma de första dagarna är heeeelt omöjligt..

Michael__

Modigt och klokt av dig. Jag har berättat för mina närmsta vänner om mitt problem. Skulle bli bjuden på öl häromdagen för att jag har hjälpt en vän men det blev glass istället :)

Svårt att råda hur du skall göra, men känner spontant gör en plan.
För ärligt är man ju inte världens bästa mamma med vin i kroppen så det kan ju bara bli bättre.
Men sök igen på vårdcentralen, var ärlig så du får hjälp.
Ta hjälp av AA eller annan organisation, använd självhjälpsprogramnet som finns här.
Många kramar och styrka till dig// kram Strulan

Femina

Se det som en viktig investering i dig själv, kanske den viktigaste någonsin. En investering kostar ju något men vitsen är att den ger utdelning! Du får lite vad du betalar för kan man säga.
Lycka till! Själv är jag på dag 5.

Mistral

Spelar ingen roll hur jag gör.. blir ändå ständigt ifrågasatt. Alltid nykter alla dagar, hamnade i blåskoll idag-grönt. Dricker på kvällarna.
Fixar allt, studentuppvaktning, mat, blommor.. you name it. Inget tack.
Endast kritik när jag tar ett glas vin för att koppla av.
Blir galen varje gång jag försöker sluta, då mina vinstunder är enda gången jag får koppla av. När jag inte dricker är jag på helspänn dygnet runt. Vinet ger några timmars avkoppling...

DetGårBättre

We know the feeling!

Du kan nå den om du inte ska vara till lsgs hela tiden för att göra det andrs vvill etc.

Femina

Jag förstår dig precis. Problemet är att A stressar kropp och själ så det vi upplever som avkoppling är i själva verket det som stressar oss. Men att sluta dricka är också en delvis jobbig process så jag skulle råda dig att dricka så lite som möjligt tills du får en lugn vecka när du inte måste fixa en massa saker och ta hjälp att sluta då. Efter du slutat med A har du mer ork och energi och en sundare vila.
Kram

inte de runt omkring dig. Annars kommer det aldrig att gå.

Du skriver att du får kritik när du tar glas vin för att koppla av, och att dina vinstunder är den enda gången du kan det. Gott så. Så lever nog väldigt många, och det låter helt rimligt (och kanske tillochmed bra för hälsan). Men i ditt första inlägg så skrev du att du drack 1 liter vin per dag. Det är lite av en annan situation.

Tycker du själv att en liter är lagom? Om det är så, så kan nog ingen övertygade om något annat. Men om du anser att det är för mycket så måste du ta tag i problemet. Kanske börja med att skära ned i alla fall?

Mistral

Är såklart inte ok. Har slutat köpa bib, då det är så lätt hänt att det blir för mycket då. Numera köper jag endast 1l när jag handlar.
Tyvärr går den litern oftast åt på kvällen när den väl ör öppnad..

Jag tycker om att dricka vin, som sagt ger det en stunds avkoppling.

Det kanske vore bra att minska istället för att sluta tvärt? Jag är urusel på att hantera stress, ångest och ensamhet.. vinet är det enda sätt jag vet att hantera det med ...

Tipsar om programmet här inne, gör testen tittar var du hamnar. Det enda jag kan säga är att min stress och ångest försvann med vinet.
Alkohol är läskigt för det dövar för stunden, men ökar när det går ur kroppen.
Hur du än väljer, så kanske en vitperiod kan vara en start. Kram Strulan

DetGårBättre

Att minska och sen sluta kan fungera men enkelt att öka igen när man tycker det åter blir tråkigt, ensamt och med ångestpåslag.

Men ångesten minskar utan alkoholen på sikt. Dock gav jag själv upp efter 20 månader när jag inte orkade stå emot känslorna längre i kombination med att Försäkringskassan tagit över 100 dagar på sig nu utan att komma,med ett beslut om min sjukpenning. Är det ens värt att kämpa mot Sveriges makter?

Så nu har jag druckit mellan tre fyra öl upp till 20cl sprit och fem sex öl om dagen. Får se om jag kan få stopp på det helt enkelt.

Ångesten blir påtaglig efter ett tag om dagen utan alkohol...

Mistral

.. minska istället för att sluta tvärt. En stor del i mitt problem är att jag är så rädd för att få svår abstinens att själva rädslan ger symptom, om jag inte varit så orolig för abstinens hade jag kanske inte känt av det så mycket..?